Проблем с кредити - дали да му вярвам?

• 42 338
  • 292
  •   1
Отговори
# 135
Това не е вярно! Винаги се гледа семеен доход и смейна задлъжнялост. Това, че някой е засилил процедурата защото е имал да изпълнява таргет или пък ви е познат, не означава, че кредита не обременява семейно. Когато длъжникът спре да плаща, първи по ред е съпруга/ та.
Не се е случвало да кандидатстваме по начин, различен от каналния ред, нито сме ползвали услугите на познати. Подавам документите, кандидатствам, половината пъти съм го правила през онлайн банкирането на съответната банка. Естествено, че пиша, че имам съпруг, но не го проверяват него, когато ми дават на мен и обратното, единствено, ако има кредит в същата банка. Последното теглене ми беше преди два месеца, съвсем ясно си спомням изискванията и условията. А изпълнението на таргет ми звучи несериозно, при положение, че сме теглили поредица от пъти през годините.
А това, че кредитът обременява семейно и съпругът ще го плаща, е повече от ясно и въобще не твърдя обратното. Твърдя, че когато теглиш потребителски кредит, не се изисква подпис на съпруга ти, нито неговото присъствие, освен в случаите, когато двамата кандидатствате заедно.

# 136
Да, това е съвсем вярно - знам, че банките не изискват подпис и съгласие от половинката, когато единият тегли кредит. На мен също не ми искаха неговото съгласие, когато теглих моя кредит.

# 137
  • град-държава
Да, това е съвсем вярно - знам, че банките не изискват подпис и съгласие от половинката, когато единият тегли кредит. На мен също не ми искаха неговото съгласие, когато теглих моя кредит.

Това се урежда в договорен режим на разделеност или се избере режим, при който в сила остават условията преди сключване на брак.
Съжалявам за това, което ти се случва, но при създалите се условия трябва да оставиш всякакви емоции и да мислиш преди всичко за детето и теб самата, тъй като съпругът ти не го е направил за семейството си, постъпвайки по този начин.

# 138
Освен ако изрично не е премълчал факта, че има законна съпруга и 100 лева няма да му дадат без нейния подпис.
Това изобщо не е вярно, защо заблуждавате момичето допълнително?
Имаме потребителски кредити в няколко от най-големите банки, нито една не е изисквала присъствието или подписа на съпруга/та, при положение, че кредитът се тегли еднолично и не е нужно да се взима под внимание доходът и на другия.

Абсолютно не е вярно, не заблуждавайте хората. Подпис от съпруг/съпруга е задължителен. Овен ако някой не ви е продал кредит на приятелски начала.

# 139
  • град-държава
И това не е така. Обясни ни го още нотариус, че подпис на съпруг/а не се изисква.

# 140

Не всички банки са така, но това не е важно. Някои държат да се подпишат двамата съпрузи, други искат само доход или подписана бележка, че знае за предстоящото теглене. Важното е, че има ли брак, то кредита обременява съпруга. Наистина имаш нужда от адвокат и не го отлагай нещата са сериозни, утре можеш да се окажеш със запор на заплатата и тогава става още по-трудно.
 В банковата ми практика имах клиентка, на която и трябваше спешен заем, не и го отпуснаха, обаче понеже мъжът и имаше просрочия по някакъв стоков кредит. На жената и бяха спешни парите, намери ги в заем, разведоха се и изтегли кредит. В тяхният случай фиктивен развод, но май после си стана реален предвид, че мъжът и беше недобросъвестен.

# 141
Току-що отворих отново документите, които съм попълвала за последния кредит, има следния текст: "1. Свързаност със съпруг, роднините по права линия – без ограничения, по съребрена линия – до втора степен включително. Посочват се тези от тях, за които деклараторът знае, че имат задължения към.....и тук следва името на самата банка."

Както и да е, излишно завихме в тази посока, Family girl, желая ти успех.  Hug

# 142
Абсолютно не е вярно, не заблуждавайте хората. Подпис от съпруг/съпруга е задължителен. Овен ако някой не ви е продал кредит на приятелски начала.
    Пагане, я уточни за какъв кредит говориш все пак и за коя точно банка? Досега при теглене на потребителски кредит никога не са искали съпругът ми да присъства и да става съдлъжник, щом доходите ми отговарят на условията да получа кредит. Вярно, отдавна беше, но все още имам вземане-даване с банки и не виждам нещата да са се променили.

# 143
Потебителски към Уникредит. Не съм го теглила аз, а колежка от работа. Нямат други кредити, вноската е в размер на 1/4 от нейната заплата. И все пак мъжа ѝ ходи да се подписва.

# 144
     Това е политика конкретно на УникредитБулбанк и не се отнася за всички банки, Пагане. Допускам, че всяка банка има изисквания семейството да разполага с конкретен чист доход за всеки член и с остатъка да се покрива вноската по кредита. Няма значение дали вноската е 1/4 от заплатата, ако останалите 3/4 не покриват заложения жизнен стандарт, според броя на членовете на семейството. Тогава ще изискат и другия съпруг да стане съдлъжник и ще вземат предвид общия семеен доход.

# 145
Потебителски към Уникредит. Не съм го теглила аз, а колежка от работа. Нямат други кредити, вноската е в размер на 1/4 от нейната заплата. И все пак мъжа ѝ ходи да се подписва.
Уникредит са друга бира, те и хиляда лева да ти дадат кредит, ще искат доходите и на двамата, пък и на още осем души Laughing Преувеличавам де, но това си е тяхна политика, да, съвсем не е така в много други банки.

# 146
В такъв случай, по-добре да има повече такива рестрикции, за да не се стига до теми като тази. Наистина не предполагах, че може да се тегли кредит без знанието на законната половинка!

# 147
В Експресбанк винаги са ме викали да се подписвам за кредитите на мъжа ми. Никога обаче не са ми искали бележка за доход или друго имущество на мое име. Въпреки това май се водя съдлъжник.

# 148
Не съм сигурна, че става дума за хазарт, макар че все повече се убеждавам в това.

Как се убеждаваш?  Rolling Eyes

# 149
  • София
Доста трудно ми звучи да се погасят 25 хиляди за 1 година. Би ли лишила детето си от почти всичко, за да оправяш бакиите на мъжа си?
Аз не бих. Сам си ги е харчил, сам да си фотосинтезира. За мен първото и основно задължение на родителите е да осигурят нормални условия за детето си - храна, легло, безопасност. След като мъжът ти прави обратното, явно ти ще си човекът.

Общи условия

Активация на акаунт