За хиперинсулинемията отново! Тема №12

• 59 808
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
В повечето лаборатории инсулинът се измерва в  mU/l.При тази мерна единица на гладно инсулинът при напълно здрав човек трябва да бъде до 5. На 60 минута може да се увеличи до пет пъти и да стане 25, а на 120 минута трябва да е почнал да спада.
НОМА индексът се изчислява като се умножа инсулинът на гладно и захарта на гладно и произведението се раздели на 22,5. Условието обаче е инсулинът да бъде в mU/l, а захарта в mmol/l.
В случая стойността на инсулина е измерена в друга мерна единица uU/ml.Всички стойности са под референтните на лабораторията и вероятно това показва липса на проблем, но доколкото на мен тази мерна единица не ми е позната и не може да послужи за изчисляване на НОМА индекс, най-добре е да се произнесе лекар.

Много благодаря за изчерпателния отговор! Малко ме притеснява че в нет-а пише че mU/l=uU/ml  но пък тогава референтните стойности на лабораторията, нямаше да са верни... едва ли от Рамус биха направили подобна издънка Simple Smile
Нетът не е безспорен източник на информация. Ако двете мерни единици са едни и същи, то съобразно предложените референтни стойности на лабораторията, всички тук щяхме да сме напълно здрави. А това очевидно не е така. Или мерните единици са различни, или лабораторията греши. Аз не се наемам да кажа кое от двете е.

# 706
Здравейте, момичета! Имам СПКЯ и ИР. На 12.11.2015г правих Обременяване с глюкоза - 0мин - 14.7 ; 120мин - 112.5. Ендокринологът ми изписа Сиофор, каза да пазя диета. На НВД съм и си пия хапчетата, обаче от няколко дни постоянно ми къркори корема, боли ме, направо е ужасно... Случвало ли ви се е? Дали е от Сиофора и дали ще спре скоро?

# 707
Здравейте, момичета! Имам СПКЯ и ИР. На 12.11.2015г правих Обременяване с глюкоза - 0мин - 14.7 ; 120мин - 112.5. Ендокринологът ми изписа Сиофор, каза да пазя диета. На НВД съм и си пия хапчетата, обаче от няколко дни постоянно ми къркори корема, боли ме, направо е ужасно... Случвало ли ви се е? Дали е от Сиофора и дали ще спре скоро?

Много е възможно. Нали постепенно увеличаваш дозата?

# 708

Много е възможно. Нали постепенно увеличаваш дозата?
Ами това вече ми е втората опаковка.. В началото започнах с 1 хапче на ден, вече пия по 2..

# 709
nekaneka1878,
явно скоро си вдигнала дозата.
Аз няколко дни имах проблеми със стомаха в началото, но пък за сметка на това няколко месеца ми се виеше свят. На практика, докато се стабилизирах на 3х1000, което продължи около 3 месеца мисля. Скоро пък свалих дозата и отново имах виене на свят. Да не кажа, че май при свалянето ми беше по-зле  Sad
Аз вдигах с половинки - пример - 1 седмица на половин хапче /500/, след десетина дни 2 половинки и така. Даже имах случаи, в които вдигах дозата и толкова ми беше зле, че пак се връщах на старата, задържах седмица и тогава пак опитвах да вдигна.
Аз лично на твое място бих се върнала леко назад /примерно да опиташ с 1 хапче и половина общо, вместо директно от едно да минаваш на 2/. В зависимост от това как се чувстваш съответно да увеличиш дозата. Но това си е мое мнение  Peace

# 710
nekaneka1878,
явно скоро си вдигнала дозата.
Аз няколко дни имах проблеми със стомаха в началото, но пък за сметка на това няколко месеца ми се виеше свят. На практика, докато се стабилизирах на 3х1000, което продължи около 3 месеца мисля. Скоро пък свалих дозата и отново имах виене на свят. Да не кажа, че май при свалянето ми беше по-зле  Sad
Аз вдигах с половинки - пример - 1 седмица на половин хапче /500/, след десетина дни 2 половинки и така. Даже имах случаи, в които вдигах дозата и толкова ми беше зле, че пак се връщах на старата, задържах седмица и тогава пак опитвах да вдигна.
Аз лично на твое място бих се върнала леко назад /примерно да опиташ с 1 хапче и половина общо, вместо директно от едно да минаваш на 2/. В зависимост от това как се чувстваш съответно да увеличиш дозата. Но това си е мое мнение  Peace
Благодаря за отговора! Ще изчакам още ден-два, ако не мине ще намаля дозата.   bouquet

# 711
И аз вдигах дозата много бавно.
15 дни 1*500, после прибавям 500 на обяд, после едното вдигам на 750, после другото на 750 и така до 1000. Нямах абсолютно никакви проблеми. Даже се чувствах по-добре.
Първият път когато ги почнах да ги пия не ми казаха за схемата, стана ми много зле и ги спрях за 2 години. Сега пак рискувах.

# 712
Здарвейте момичета, пиша ви пак с молба да ми препоръчате къде да си направя изследване за обременяване с глюкоза. Сега звънях в Бодимед и там излиза около 60-70 лева всичкото. Това ми се стори доста скъпо, но може би пък е нормално. Вие какво мислите? Аз иначе обикновено там ходя за другите си изследвания. Препоръчаха ми като ще ходя за това да си направя и гликиран хемоглобин. Вие знаете ли какво е това изследване? Аз имам поставена диагноза от лятото Инсулинова резистентност само на база инсулин и глюкоза на гладно. Коефициента ми беше 2.7 и инсулина 13 на гладно. Захарта някъде 5.1. Та ми препоръчаха да правя диета преди да почвам лекарства и аз реших да опитам първо така. Намалила съм храненето и сладкото доста. Та ми се иска да разбера имам ли някакъв напредък и като ще ходя да правя да правя всичко.
Казаха ми, че само до 8.30 сутринта можело да се проведе изследването също. На вас като ходихте какво ви казаха? 8 часа също да не съм яла.

# 713
Гликираният хемоглобин също дава информация дали нивото на КЗ е било високо през предните 3 месеца.
Добре е да го направиш.
Цените са подобни.
При нас в Пловдив е 44,00лв., най-евтино.
Гликираният хемоглобин е 12 лв.

# 714
  • София
И аз толкова платих за обременяване в Бодимед.Гликирания хемоглобин можете да направите по здр.каса,за да не го плащате и него

# 715
  • София
https://www.ofertomat.bg/Paket-izsledvania-za-hora-s-metabolitni … Nonevi-p4249.html    Аз съм доволна от лаборатория Ноневи, много са мили, отделно резултатите ми излизат абсолютно еднакви и с други лаборатории, имам им доверие. С този ваучер ще ти излезе по-евтино /ако решиш/ + да си платиш гликирания хемоглобин.

п.п сега видях,че има ваучер и за глик.хемогл. https://www.ofertomat.bg/Izsledvane-na-glikiran-hemoglobin-za-di … -10-lv-p4252.html

# 716
Много ви благодаря за мненията. Serenity__bg Благодаря за идеята за ваучера, може да се възползвам наистина.
Аз само не мога да разбера как така до 8.30 да се проведе изследването като лабораторията отваря към 7 най-рано? То няма как да стане да сме свършили до 8.30. Може би е имала предвид да отида до тогава?
За здравна каса не мога да се надявам, то моята хубавица джипи нали ми заяви най-нагло, че това инсулинова резистентност не било нищо, всички дебели хора го имали-цитирам. Пък аз не се считам за дебела, но здраве да е.

# 717
lovely, значи не съм само аз неразбрана.
И моята ЛЛ се чуди защо си правя такива изследвания, след като КЗ на гладно ми е 5.
Наистина за повечето лекари ИР е нищо!
Много жалко! ooooh! ooooh! ooooh!

# 718
  • София
момичета, свекър ми е хирург, има се за голям лекар, като му казах,че съм с ИР ми се изсмя, такова нещо нямало! Много лекари не знаят, а и не се интересуват! Да не ви пука, некомпетентността си е за тяхна сметка!
А иначе не мисля,че часа на провеждане е много от значение, хубаво е да се отиде рано сутрин, те в 7 мисля,че отварят повечето лаборатории, защото самото изследване протича 2часа Simple Smile Важното е да е на гладно, почти жадно. На някои места трябва сам да си носиш глюкозата и чашка.

# 719
Да, глюкозата си я купуваш. Чаша не съм носила, те ми дават.
Важното е първото боцкане да е на гладно, после пиеш глюкозата и чакаш да те боцкат през час.
Нашите лаборатории отварят в 7:30. Wink

Общи условия

Активация на акаунт