Бебе Михаела ни е на късмет и ведро продължаваме напред! Термин АПРИЛ - Тема 13

• 30 210
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Добро утро и от мен, момичета!

Цяла нощ спах с пресъхнало гърло и болки в главата, май ни е било много топло в стаята... Хм.

Giada - ще дойдеш на нашето Simple Smile Радвам се, че мисията е минала успешно!

Образовахте ме за памперсите, благодаря. Аз даже се чудя дали другия месец да не взема 1 пакет, да ги видим. Май нашите колеги точно от тия турските взимат.
Само не ги знам в Токуда за бебето какви слагат, ама...  Я кажете, наистина, 1 пакет от 88 памперса, например, за колко време стига? Една седмица?

Това за помощите направо ме уби. Признавам си, мислех да запиша фиктивно, но имах намерение да си довърша вече започнатото... Само че по-натам. Сега прочетох - промените ще влизат постепенно от 1 юли, така че ако подадем заявления преди това - може да "намажем" Stuck Out Tongue

Alvinda - ние с теб май си вървим еднакво Simple Smile И аз съм в 30-та и моята бебка е горе долу колкото твоята, движела се напред Stuck Out Tongue

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 09:41 от Po3u

# 376
Да ви разкажа колко много съм доволна и колко много неща научихме с ММ тази неделя на практически курс за раждането!

След курса, който го води Люба (дула) в студио Янтра искам да ви кажа, че категорично съм решила да родя второто си детенце по съвсем естествен начин. Без упойки и други. Защото се оказа, че имало начин и това да стане! Колко много неща не знаех, въпреки че съм раждала веднъж. Първия път съм била съвсем пусната ей така... ни знаех какво се случва, ни знаех каква упойка и система ми слагат... нито, че скачането на корема от доктора било изключително вредно и даже в случаи опасно. Както и, че постоянните вагинални прегледи са напълно излишни.

Обясни много подробно ползите от това да си останеш по-дълго удома дори с изтелки води, защото няма как бебето да остане без околоплодни води. Те се регенерират и пиенето на течности е голям плюс. Обясни, че можеш да запазиш спокойствие, да вземеш душ, още да поспиш, за да имаш сили за раждането, да си пуснеш филм и дори да излезеш на разходка! Разказа уникални истории, на които сме се смяли с глас! Някой може ли да си представи, че раждането може да е забавно? Сподели, че за над 100 раждания няма една негативна история или преживяване, всички са минали прекрасно. ЗА едно се е наложило упойка, защото родилката не била спала два дни преди това и нямала никакви сили. Специално обърна внимание на спокойствието, което е нужно на родилката, защото 90% от раждането е психика. Една дума накриво може да забави раждането с 5 часа. Съответно една правилна и точна да го олекоти, облекчи и дори подпомогне. Специално внимание обърна на дишането - колкото повече се диша, дълбоко и със звук дори, толкова по-лесно минават контракциите. Това разбира се с показаните техники и масажи.

Нещото, което аз не знаех, е че една от позите за раждане, която е най-неудобна за бебето е легналата по гръб със свити нагоре крака. Заради структурата на таза - опашната кост се повдига нагоре и затруднява гмурването на бебето и обръщането му, за да излезе. Пък и в задната, ниската част на гръба имало важна артерия, която кръвоснабдява матката. Леглани по гръб тя се притиска и намалява кръвопотока. Това може да доведе до фалшиво заглъхване на тоновете на бебето и да провокира екипа да направи излишно секцио.

Препоръчвам на всеки този трети модул от курса, защото е изключително полезен!

Тъй като Люба също е бременна (това не й пречеше да показва дори техники с повдигане на родилката) ще има само още един курс с трите модула на раждането. Тя предлага и лични, индивидуални срещи за консултация. Както и разбира се да е с вас, по време на целия процес до родилната зала. Разбира се, че може да влезе и с вас, но нали знаете - плаща се допълнително по изисквания на болницата.

За целта тя спомена две имена, на които има доверие и се знаят с докторите. Едната е д-р Арабаджикова - за Надежда и д-р Киров за Тина Киркова (Св. София). И в двете болници е имала чудесни раждания, като най-много в Тина Киркова.

Е, това е от мен! Ако някоя от вас иска подробности - да ми пише, че тук стана твърде дълго!

Heart Eyes

# 377
Абсолютно съм съгласна  Peace , че в един момент стана така, че си ощетен ако си омъжен/женен...

И ако имаш "глупостта'' да се осигуряваш на реалните доходи.
Ами сега поне за всички ще е еднакво! Ниие с ММ нямаме брак, но определено причината не е в това да се облагодетелствам от помощи. Но наистина сега пък да се чудиш да се радваш ли на реалните осигуровки или не?! 
През цялото си образование съм страдала точно от това, че родителите ми са работели в държавно предприятие и са осигурявани на едни високи суми, които никога не са получавали...

# 378
Да кажа и аз за браковете, че аз също не съм сключила брак, не за да се облагоделствам, защото и сега не съм - не взимам детски за сина ми защото съм на служба, целия ми доход е виден за държавата, плащам си всички данъци, нямам право на допълнителна работа- нямам и възможност за такава!!!! А семейните двойки познати, роптаят срещу мен, че държавата ми плащала здравните и социалните, а самите те плащат данъци и осигуровки върху максимум 600 лв., другото под масата!!! А имам познати- семейства, родители, работещи, семейни - ми не плащат здравни! Не искат, не одобряват системата и т.н. А аз нямам избор! Избрала съм да не крия и да не мога да крия! Е аз да се сърдя ли за тази неуредица!!! Аз подкрепям да има за ВСИЧКИ!!!! Децата са деца на България! Да направят какъвто искат модел, просто да дадат на всяко дете някаква сума, просто за да се почувстваме равни и ние, и граждани на държавата! Сега сме дискриминирани и малцинство, за това, че живеем честно!

# 379
chudesna, твоя пост доста по-подробно разказва това, което аз схематизирах няколко страници по-назад. Радвам се, че можа така обстойно да обясниш някои факти, аз не бих се осмелила, защото съм запомнила точно толкова, колкото да ми свърши работа (да не си затромозявам изпростялата бременна главица Wink).

Само не бих се съгласила толкова бързо относно околоплодните води. Теорията на дулите и изобщо подкрепящите естествено раждане е, че след изтичане на водите, те се възстановяват с прием на течности през устата. Да, но "сериозната" медицина отрича това твърдение. Аз не съм специалист, и не мога да преценя кой е прав и кой не. Бих подходила от позицията на предпазливоста, и бих слушала лекаря внимателно, ако ситуацията е такава, че водите ми са изтекли, а примерно 6-8 или 10 часа не почва родова дейност.

# 380
  • Варна
Parki Е как тая лекарка ти изписва антибиотик без микробиология? Откъде ще знае дали болестта се дължи на вирус или бакттерия и дори и да е бацил, на кои вид точно? Те антибиотиците нее са мултифункционални, всеки си действа за различни представители.Тва малко като тото ми звучи  #Crazy  #2gunfire

Калитарка, нали ти казвам, тя първо умуваше 1час, и незнаеше кой, та аз като извадих листчето тогава го измисли.. а да не говорим, че на детето (тъй като е и педиатър) всеки път му изписва тоя клацид без да е пуснала гърлен секрет (предполагам това имаш предвид под микробиология). Добре, че поне алерголога предния път ни пусна кръвни и като видя, че ЦРП тое високо+ левкоцити, тогава реши да изпише антибтотик. А пък аз толкова бях горда, че 2 години бяхме минали само с хомеопатия и ....накрая това.

lina_bs, благодаря за пояснението за 135то дни.

# 381
Крайно време е да има промени в закона.Лошото е,че пак нашите управници нещо няма да доизмислят както трябва и пак нещата няма да са добре.В това съм сигурна.

Не съм расистка, но честно да ви кажа писна ми от циганите.Детето ми е с бронхиална астма и ходим при специалист, от който зависи дали ще взимаш лекарства безплатни, дали ще взимаш ТЕЛК и т.н.Стоим и чакаме пред кабинета, аз и още 10 черни с децата си.Еми нищо им няма до момента в който не влязат в кабинета - съдират се от кашлици...само и само да вземат документа, че са асматици.Повдига ми се от тая сган, честно ви казвам.И най-лошото е,че започват да стават заплашително много, много са нагли и започнаха много да си позволяват.

Знам, че ще прозвуча грубо, юрист съм и съм запозната с разните там конвенции за правата на човека, но ако нещата зависеха от мен щях точно на тази част от населението значително да им орежа помощите, детските и всичко.

# 382
Да, поради факта, че с ММ имаме брак вече толкова години и двамата се осгуряваме на целите си заплати, незавимо от ниския им размер, винаги излиза, че сме с 5-6 лв над прага... Ама тва е като сме г*зари и ходим на работа. Като сме имали простотията да отидем да подпишем и "узаконим" връзката си, сега и децата ни ще плащат...

# 383
chudesna, твоя пост доста по-подробно разказва това, което аз схематизирах няколко страници по-назад. Радвам се, че можа така обстойно да обясниш някои факти, аз не бих се осмелила, защото съм запомнила точно толкова, колкото да ми свърши работа (да не си затромозявам изпростялата бременна главица Wink).

Само не бих се съгласила толкова бързо относно околоплодните води. Теорията на дулите и изобщо подкрепящите естествено раждане е, че след изтичане на водите, те се възстановяват с прием на течности през устата. Да, но "сериозната" медицина отрича това твърдение. Аз не съм специалист, и не мога да преценя кой е прав и кой не. Бих подходила от позицията на предпазливоста, и бих слушала лекаря внимателно, ако ситуацията е такава, че водите ми са изтекли, а примерно 6-8 или 10 часа не почва родова дейност.

Понеже сте изписали много, а нямам възможност да се върна и да чета се извинявам, ако нещо съм повторила. Ще ми е интересно да прочета какво си написала, ако ми помогнеш в по-лесното намиране на публикацията ти.  Hug

Също съм на мнение, че когато се налага се прилага медицината. Аз не я отричам. Ако в процеса на раждане се наложи някакъв медикамент по преценка на доктора, който води раждането няма да откажа.

Просто този път искам да съм колкото мога по-подготвена и информирана. Да знам какво ми се полага, какво да искам, за да го получа. Особено, когато раждаш в частна болница или в държавна с избор на екип и разни други екстри, за които си плащаш. Нещото, което не съм се замисляла, а е точно така е, че ние не сме пациенти на блницата, а нейни клиенти. И в качеството си на добре информиран клиент си имаме права, които да си отстояваме по инелигентен начин.

# 384
Нещото, което не съм се замисляла, а е точно така е, че ние не сме пациенти на блницата, а нейни клиенти. И в качеството си на добре информиран клиент си имаме права, които да си отстояваме по инелигентен начин.

Много ми харесва как си го казала. newsm10 Това е истината и трябва да се научим и ние и лекарите и всички на които си плащаме - администрация и т.н., че щом си плащаме, ние имаме права!!!  thumbsup

# 385
Карамел изобщо не звучиш като расистка! Мисля, че на всички ни е писнало от тях! Работа не могат да хванат ама с всички помощи са запознати как да ги взимат! Осигуровки не плящят ама знаят, че немогат да им откажат спешня помощ..цели профилактични прегледи си правят на нощните дежурства, а на нас ЛЛ с 300 зора дават направления! Радвам се, че ще има промени в закона.. но само мисля че пак ще има ощетени родители...и точно такива които сами и честно се опитват да се справят.. Вместо да изчисляват по доходи по-добре да дават облекчение в таксите за градина или нещо такова

# 386
Скрит текст:
Да ви разкажа колко много съм доволна и колко много неща научихме с ММ тази неделя на практически курс за раждането!

След курса, който го води Люба (дула) в студио Янтра искам да ви кажа, че категорично съм решила да родя второто си детенце по съвсем естествен начин. Без упойки и други. Защото се оказа, че имало начин и това да стане! Колко много неща не знаех, въпреки че съм раждала веднъж. Първия път съм била съвсем пусната ей така... ни знаех какво се случва, ни знаех каква упойка и система ми слагат... нито, че скачането на корема от доктора било изключително вредно и даже в случаи опасно. Както и, че постоянните вагинални прегледи са напълно излишни.

Обясни много подробно ползите от това да си останеш по-дълго удома дори с изтелки води, защото няма как бебето да остане без околоплодни води. Те се регенерират и пиенето на течности е голям плюс. Обясни, че можеш да запазиш спокойствие, да вземеш душ, още да поспиш, за да имаш сили за раждането, да си пуснеш филм и дори да излезеш на разходка! Разказа уникални истории, на които сме се смяли с глас! Някой може ли да си представи, че раждането може да е забавно? Сподели, че за над 100 раждания няма една негативна история или преживяване, всички са минали прекрасно. ЗА едно се е наложило упойка, защото родилката не била спала два дни преди това и нямала никакви сили. Специално обърна внимание на спокойствието, което е нужно на родилката, защото 90% от раждането е психика. Една дума накриво може да забави раждането с 5 часа. Съответно една правилна и точна да го олекоти, облекчи и дори подпомогне. Специално внимание обърна на дишането - колкото повече се диша, дълбоко и със звук дори, толкова по-лесно минават контракциите. Това разбира се с показаните техники и масажи.

Нещото, което аз не знаех, е че една от позите за раждане, която е най-неудобна за бебето е легналата по гръб със свити нагоре крака. Заради структурата на таза - опашната кост се повдига нагоре и затруднява гмурването на бебето и обръщането му, за да излезе. Пък и в задната, ниската част на гръба имало важна артерия, която кръвоснабдява матката. Леглани по гръб тя се притиска и намалява кръвопотока. Това може да доведе до фалшиво заглъхване на тоновете на бебето и да провокира екипа да направи излишно секцио.

Препоръчвам на всеки този трети модул от курса, защото е изключително полезен!

Тъй като Люба също е бременна (това не й пречеше да показва дори техники с повдигане на родилката) ще има само още един курс с трите модула на раждането. Тя предлага и лични, индивидуални срещи за консултация. Както и разбира се да е с вас, по време на целия процес до родилната зала. Разбира се, че може да влезе и с вас, но нали знаете - плаща се допълнително по изисквания на болницата.

За целта тя спомена две имена, на които има доверие и се знаят с докторите. Едната е д-р Арабаджикова - за Надежда и д-р Киров за Тина Киркова (Св. София). И в двете болници е имала чудесни раждания, като най-много в Тина Киркова.

Е, това е от мен! Ако някоя от вас иска подробности - да ми пише, че тук стана твърде дълго!

Heart Eyes
Chudesna, добре е да се каже, че споменатите неща са вярно за ПОВЕЧЕТО раждания, в никакъв случай за всички. Хубаво е да се има това предвид, защото човек трябва да е подготвен, че понякога и въпреки всички подготовки, може да не се получи точно мечтаното раждане, тъй като в противен случай може да се стигне до сериозни следродилни депресии и обвиняваща се майка. Твърденията, че всяка жена винаги може да роди нормално и без усложнения, освен че са неверни, вменяват и вина на тези, на които не им се е получило, че това е станало само и единствено, защото не са се подготвили и настроили правилно, което не винаги е случаят. Знам, че не си се и опитвала да твърдиш противното, просто подчертавам тези неща, защото имам близки приятелки минали през зверски депресии в следствие на убежденията, че така се случват нещата, а те нещо не са били кадърни и т.н...

Иначе е чудесно и повече от препоръчително човек да се информира и личното ми мнение е, че това увеличава шанса за нормално и прекрасно раждане, но гаранции няма никога за нищо. За почти всичко, което споделяш, си има достатъчно изследвания по темата, поради което в много западни болници, където се практикува evidence-based медицина, вече се взима предвид, че положителното отношение по време на раждането увеличава шанса от най-благоприятен изход за майката и бебето, докато у нас се смята, че раждането трябва да го "преживееш някакси", а всичко друго са "глезотии".

Личният ми опит също е едно чудесно раждане почти без намеси (само клизма), без абокати, системи, обезболяващи, в присъствието на любимия ми човек, събитие, от което и двамата имаме чудесни спомени, та се надявам да стане така и следващия път, както и правя каквото смятам за нужно, за да спомогна да се случи. Но ако не се случи, няма да е краят на света...

За д-р Киров и аз съм чувала само суперлативи и ако бих раждала в Тина Киркова, определено бих избрала него.

Относно брака - това си е въпрос на личен избор. Законово са регламентирани и плюсовете и минусите от това решение и съчетано с личните си убеждения, човек решава какво да прави. Странно ми е как хора, които са решили да се женят са "обидени" едва ли не, на тези, които не са решили да го правят, все едно някой ги е карал на сила... Не говоря за тук в темата, а по принцип. Ние не сме женени, защото преценихме, че никой от двама ни не е достатъчно сантиментален за целта, а законово бракът не урежда почти нищо, което да ни касае. Ако сменим държавата, в която живеем, с такава, която примерно има семейни данъчни облекчения, бихме подписали от чисто прагматични съображения. Детски не взимаме така или иначе - и с една и с две заплати, осигуряваме се на пълни заплати от много години, които са над максималния праг, така че си плащаме и доволно количество данък общ доход за горницата, за което не получаваме нищо в замяна (ако се приеме, че за сумата на осигуровките получаваме нещо).

# 387
  • Варна
Крайно време е да има промени в закона.Лошото е,че пак нашите управници нещо няма да доизмислят както трябва и пак нещата няма да са добре.В това съм сигурна.

Не съм расистка, но честно да ви кажа писна ми от циганите.Детето ми е с бронхиална астма и ходим при специалист, от който зависи дали ще взимаш лекарства безплатни, дали ще взимаш ТЕЛК и т.н.Стоим и чакаме пред кабинета, аз и още 10 черни с децата си.Еми нищо им няма до момента в който не влязат в кабинета - съдират се от кашлици...само и само да вземат документа, че са асматици.Повдига ми се от тая сган, честно ви казвам.И най-лошото е,че започват да стават заплашително много, много са нагли и започнаха много да си позволяват.

Карамел, и моя син е с алергична бронхиална астма, но аз до последно се борех, че няма такова нещо. Назначиха му тази диагноза преди 3 г. и оттогава се тровим с този Сингулер и Фликсотид. Детето ми е болно всяка зима от август до април - всеки месец около 15 число. Никва файда не виждам от тези лекарства, на всичкото отгоре, сега ни накараха от 6 мес да плащаме сингулера е 20 лв., а преди беше безплатен. Незнам за какъв телк говориш, чрез който лекаствата да са безплатни... ако искаш обясни ми на лични.  

По въпроса с помощите, мъжа ми фирмата го осигурява на истинската заплата и сега няй-верочтно няма да мога да взимам детските за 2ро дете. Sad

# 388
chudesna, звучи ми сякаш се оправдаваш, че не си ми прочела поста. Далеч съм от мисълта, че всеки трябва да чете всичко. Просто го споменах, за да изтъкна, че одобрявам в голяма степен идеите за естествено раждане. Но за пореден път ada_smiles се е включила много адекватно, и с нея също съм съгласна. За първото си раждане бях се подготвила много сериозно, направо с академичен подход. И има едно нещо, което научих от йогата, и винаги ме води. "И това ще мине!". Добре е да отворим съзнанието си за случващото се, да дадем най-доброто от себе си, но ако нещо не се получава, както сме планирали, да го приемем.

# 389
Напълно съм съгласна с теб! Разбира се, че човек е най-добре да знае, че точният път е средният без да има залитания - крайности в едната или другата посока. Желая да се подготвя психически и до колкото мога физически за най-добото, на което съм способна - пък каквото стане. Желая да ми е спокойно, да съм уверена, да имам доверие в тези, които са до мен в този важен момент.

Напълно съм съгласна с това мнение, че тук на много места смятат, че разждането наистина е нещо, което "трявба да преживееш" и да се примириш, че ще те боли, че ще бъде преживяване, което няма да е особено приятно и още куп други тъпотии. Четох, че навън има болници, в които има "пеещи раждания" - акушерките пеят по време на раждането. Четох за какви ли още не чудеса, измислени, за да помогнат на родилката да се чувства добре и да преживее този миг в колкот е възможно по-голяма хармония и баланс със себе си. До онзи ден изобщо не предполагах, че може да има раждане по-различно от това в легнало положение, да не говорим за раждане на четири крака, от клек или пък с йога топка, висящи шалове и какво ли още не.

Определено положителната нагласа, спокойствието и информираността на майката и тези около нея са от изключителна важност за едно добро и леко раждане.

Очакванията са голяма работа, стига да знаеш до каква степен да им се отдадеш.

Поясних без оправдания и наистина искам да ти прочета мнението.
Много ми хареса и на мен онзи ден като по някаква "случайност" ми се падна отнякъде същия израз - "И това ще мине". А днес една дама ми каза нещо, което още повече ми хареса: "Във живота няма грешки. Има само синхронизация."

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 11:00 от chudesna

Общи условия

Активация на акаунт