За лекарската етика

• 79 595
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 840
Е, клетвата визира сладострастието към пациента, а не към квартирантите на сестрата на пациента.

# 841
  • Ямбол
Е, сладострастието не е насочено към болния, така че не виждам отново някакво нарушение по отношение на конкретното ми питане.
Това какъв личен живот има лекарят няма никаква връзка с етиката по отношение на неговата професия.
Друг е въпросът, колко е етично да се разнасят такива клюки по форумите.

# 842
Именно. Това имах предвид. Постът ми беше към цитиралата Хипократовата клетва.

# 843
 Ясно ми  е какво визира клетвата. Не му е била работата да реже . При друг би минала много по -леко ,без усложнения ,защото случаят наистина беше елементарен.   Но вие сте напълно прави.

# 844
  • Ямбол
Именно. Това имах предвид. Постът ми беше към цитиралата Хипократовата клетва.
Да, и моят е към същата. Това е добър пример на поговорката "както дявола чете евангелието".

# 845
  Смисълът на клюките - не са клюки , целият блок е свидетел, - е да няма други изгорели.  И да ,нека оставя болните...заради хормоните си.   Заслужаваме лекарите ,които имаме. Приключвам  с коментарите.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 11:52 от nivea_blanka

# 846
Ясно ми  е какво визира клетвата. Не му е била работата да реже . При друг би минала много по -леко ,без усложнения ,защото случаят наистина беше елементарен.   Но вие сте напълно прави.
Ако смятате, че има лекарска грешка и влошеното състояние на сестра ви е ятрогенно, то съдете лекаря. Също и ако не е обяснил добре възможните странични ефекти от процедурата, а я е натиснал да подпише про форма декларацията за информирано съгласие.

Иначе той с кого излиза и къде живее приятелката му няма нищо общо и недоумявам защо изтъкнахте това като аргумент в началото.

# 847
  • Ямбол
За да няма други изгорели, се подават сигнали на работното място, а не в бг-мамма.

# 848
 Нямало е дори ,,информирано " съгласие. Проста бланка за ,,операция " От какво ,на какво... Но в бългрски съд ще издържи ! /адвокат ни го каза /

# 849
Нямало е дори ,,информирано " съгласие. Проста бланка за ,,операция " От какво ,на какво...
Прощавай, но или адвокатът ви е неграмотен, или има и други документи, които не споменаваш. Няма начин пациент да излезе от болница след операция и единственото, което има като документ да е хвърчаща бланка, а пък нормален адвокат да каже, че е нормално и няма проблем.  Crazy

А, както казах, с кого лекарят спи, има ли си жена и пр., е абсолютно и 100% нерелевантно, ако и да е много интересно за клюкарките в града ви.

# 850
  • тук и там
Аз не съм здравно осигурена за момента-поне не в БГ.Когато се прибираме в БГ  си плащаме всеки преглед...за нас не е проблем,но..се оказва и това проблем за повечето лекари.Защо ли?Защото искаме фактура-за да може осигуровката ни тук да покрие прегледа.В повечето случаи се оказва проблем,преди всеки преглед сме принудени да казваме,че ще искаме фактура-защото като ти издаде фактура,трябва да отчита прегледа,а не да си прибере просто едни 50лв в джоба и това си е проблем..Да не казвам,че като кажем предварително че ще искаме фактура за прегледа ,дори и да каже че няма проблем-веднага се променя отношението,неприятно им става.А питаме предварително,защото сме имали и случаи в които са отказвали да ни прегледат,ако трябва да издадат фактура.Тук не съм имала случай във който да не ми издадат касова бележка и фактура  за преглед,но в БГ и да си плащаш прегледа-пак не е добре за тях.Трябва хем да ходиш на частно,хем да не искаш касова бележка-така ги устройва само.

# 851
 Макарон ,интересно е и за психиатрите. Работата и любовта вървят заедно ,знаеш.

,, Хирурзи " друсани от сексуални проблеми ,нямат място в операционите.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 16:58 от nivea_blanka

# 852
Е то, ако махнем от работните им места друсаните от сексуални проблеми, няма да остане кой да работи. Mr. Green

# 853
Признавам си, че не разбрах какъв е случаят със сестрата на nivea_blanca, подозирам, че ако не беше и тя в историята, и тя не би разбрала какво се е случило. В разказа са споменати някакви факти, които някак логично би трябвало да имат връзка с други, но в края на краищата само можем да гадаем дали е така или не. Не ми е ясно как така някакъв лекар, който е известен с алчността си, се "натиска" да оперира сестра й - как е станало точно, определил е дата за операцията, когато е дежурен той, без да й взима пари, така ли, това ли е учудващото? Каква е връзката между сестрата, болничната сестра и въпросния лекар? Имало ли е някакви конфликти между двете жени за наеми или нещо такова, та лекарят да има основание да застане на страната на болничната сестра и умишлено да навреди на сестрата? ("Подозираме го в умисъл ,естествено."). Не е толкова естествено лекар да навреди умишлено на пациент, дори само, за да си пази репутацията.  Та, ако може, nivea_blanca да напише по-конкретно.

# 854
 Краси ,приключих. Който разбрал-разбрал. Да не изместваме въпроса . Етично ли е лекар да оставя пациентите си ,защото го сърби оная работа?
  Радвам се ,че сестра ми ги изгони със скандал и развали бардака.  На ,,мадам " ръка се целува ,не се тича със скалпели насреща й. 
 И ако преди не знаехме как се подправят проби ,точно селянинът ,който се запени да  ни обяснява / в разговор  /плесна подписа си под това ,че е болна от рак . 

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 19:16 от nivea_blanka

Общи условия

Активация на акаунт