БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 103
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 2 152
колко грама е това кубче?

# 601
  • Мнения: X
Биляна, има значение какво ще печеш. Кубчето на ВИВО използвам за 4 кг брашно, но на порции в хлебопекарната (на 100 г брашно слагам 1 г прясна мая) - това е за хляб. Ако е тутманик или козунак - слагам повече или най-много удвоявам.
Ако втасваш във фурната на 50 градуса, няма да чакаш много. За 40-60 мин. ще втаса (ако е хляб, питка) един път и после почти още толкова след оформянето.

П.П. Между другото, купих една суха мая от френската и като си дойдох у нас се сетих да видя срока на годност. Беше до 2013 г, (не помня месеца). Активирах, за да я проверя и се оказа съвсем действаща.

Последна редакция: сб, 14 мар 2015, 17:45 от Анонимен

# 602
  • Мнения: 3 452
Дайте рецепта за Гречка.Правих с мляко но нещо не ми хареса /зрънцата останаха цели/не трябва ли да набъбне както житото  newsm78.Ако не да върви в коша

# 603
  • Мнения: X
Алис ,онзи ден и аз си купих от тази суха мая и за първи път съм очарована от суха мая . Страхотна е / но трудно я откривам и магазина от който я купих не ми е удобен./
 

# 604
  • Мнения: X
Алис ,онзи ден и аз си купих от тази суха мая и за първи път съм очарована от суха мая . Страхотна е / но трудно я откривам и магазина от който я купих не ми е удобен./
  
По същата причина последния път купих 20 пакетчета.

Дайте рецепта за Гречка.Правих с мляко но нещо не ми хареса /зрънцата останаха цели/не трябва ли да набъбне както житото  newsm78.Ако не да върви в коша

Мими, във вода ли свари гречката? Варя я в съотношение 1:3 (гречка:вода), оставям да попие водата. После соля и слагам малко масло. След това я ям с прясно мляко. Обичам я със студено прясно мляко или просто така, без нищо. Чувала съм, че я комбинират със задушен лук и гъби.

Последна редакция: сб, 14 мар 2015, 17:58 от Анонимен

# 605
  • Мнения: 609
Дайте рецепта за Гречка.Правих с мляко но нещо не ми хареса /зрънцата останаха цели/не трябва ли да набъбне както житото  newsm78.Ако не да върви в коша
Аз правя супа от елда:
Елдата я измиваш и я слагаш в тенджера да ври ,в съотношение 1:3 (елда: вода). Малко след като водата заври, добавяш морков и лук, нарязани на дребно. След като зрънцата (елда) се разпукат, се добавят и домати на кубчета, чубрица, сол на вкус, 2 щипки захар и наситнен магданоз. Вари се до пълно омекване на елдата.

П.п.Добри хора,от къде да си купя френската мая?Търся от доста време и не намирам никъде.

# 606
  • Мнения: X
За гречката / елдата / съм чела ,че е добре да се препече в сух тефлонов тиган за да не нагарча.
 Моя пакет си стои още и чака да ми дойде музата .
 Аз мисля с гъби да я правя . Имаше някъде оригинална руска рецепта . http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=477724

# 607
  • Мнения: 2 815
Аз я слагам на всякакви зелени супи - харесва ми лекия орехов вкус, който придобива супата.
Чакам копривата да излезе, както и пресния спанак за да я видя и на спанак с ориз как ще се приеме Thinking.

Аз не усещам нагарчащ вкус в нея, по скоро ядков.

# 608
  • Мнения: 3 452
Варих я както пише на плика 1:3 с вода.Гледам че има два вида едната е светла а другата тъмна като леща.Може би съм яла по светлата но ми хареса /бяха я приготвили за едни израелци/

# 609
  • Мнения: 2 815
Аз ползвам тъмна, разпуква се, да. Но доста варене иска, доста повече от ориз например.
Пък и в супа каквото и да сложиш....ясно ти е  Laughing.
А как я бяха приготвили тези израелци?

# 610
  • Мнения: 3 452
Аз ползвам тъмна, разпуква се, да. Но доста варене иска, доста повече от ориз например.
Пък и в супа каквото и да сложиш....ясно ти е  Laughing.
А как я бяха приготвили тези израелци?


Аз явно съм я варила малко.Бяхме във хотел с израелски гости и им я предлагаха за закуска с мляко като каша беше

# 611
  • Мнения: X
Ето тук http://zefira.net/grechnevaya-kasha-s-molokom-ili-molochnyj-sup- … rivet-iz-detstva/  / кашата ,която описваш си е точно руската каша с гречка/
 В тази рецепта се запича на тиган първо ,както и написах по -горе.

# 612
  • под тепетата
  • Мнения: 11 182
Бате, и трите марки мая, посочени от мен са 42 г.
 alys , правих баварските гевречета на Ваня Джорджевич.
 Суха френска мая имаше в Билла. Направи ми впечатление, че имаше доста видове суха мая.

# 613
  • Мнения: 3 452
Жармен благодаря.Нещо такова е.Остава пак да го пробвам

# 614
  • Мнения: 636
mimi0585, аз пък имам въпро към теб - нали ти скоро беше показала едни сладкиши с вафлени кори? Ще ми кажеш ли рецепта за крема, твоите изглеждаха много апетитни. Търсих рецепти в нет-а, но ми се иска нещо изпробвано.

Общи условия

Активация на акаунт