БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 43 841
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 12 216
извинявам се ,но не знам къде да си задам въпроса.. та

купих си такава кафеварка
Скрит текст:

и колко кафе се слага в нея ? и след това до колко време мога да изпозвам утайката ?
Чудесна кафеварка е това. Не мога само да разбера за колко кафета е. Може да е за четири бр, а може и само за два броя. В долната част отвътре има едно винтче, това е клапан за изпускане на въздух  и до половината му се сипва вода. Не бива да надвишава. Има си и и специална мерителна  лъжичка, която можеш да се купиш. Утайката.....в боклука.
Ето я...аз я ползвам. Една лъжичка - една доза кафе.
Скрит текст:
[/spoiler]

# 166
  • Варна
  • Мнения: 613
 Тази кафеварка ме върна в моминските ми години.Тогава кафето от нея ми беше любимо.Наскоро гледах едно италианско кулинарна предаване,там говориха точно за тези кафеварки.Казаха,че кафето не трябва да се притиска и другото ,което ме озадачи,че кафеварката никога не трябвало да се мие Mr. Green
Така кафето ставало по-хубаво!
Иначе за колко кафета е, това е доста относително.Голямата,ако е за кафе в нормални чаши на Лаваца,става за 4 броя.Това си е до вкус и навик,според мен.

# 167
  • София
  • Мнения: 12 216
....................че кафеварката никога не трябвало да се мие Mr. Green
Така кафето ставало по-хубаво!

Измива се с обикновена гъбичка и сапун/препарат за чинии, но никога не се търка с тел, защото кафето образува филм, който трябва да остава по стените на кафеварката, иначе ще мирише на метал. Пиша го това уточнение, защото една девойка питаше тук, как да изтърка с тел кафеварката. Може, но само отвън, но никога отвътре.  Peace

# 168
  • Мнения: X
Имам такава и е италианска и така не можах да улуча да стане хубаво кафе с нея .
 Преди това / може и да съм писала вече тук -извинявам се ако се повтарям / - имахме на село една полска мисля беше кафеварка ,на ток с чучурче / беше на принципа на тенджера под налягане / - с нея кафето ставаше като от машина за еспресо .
 Пила съм от обикновена кубинка -малка кафе и беше страхотно / моята си има щампа че е произведена в Италия и так далее ,ама кафе свястно с нея не съм пила досега / няма значение от доза или малка кафе / . Моята е за 6 кафета ,но явно по италиански стандарт ,защото излизат 4 нормални чашки за кафе.
 [
Скрит текст:
img width=451 height=600]http://auction.bg/uploaded/1/001819/1819686/1819686.jpg?lm=1399743957[/img
] -ето в тази кафето беше невероятно . Даже,ако открия бих си купила същата .
Малката в която ми хареса кафето беше такава Моята е подобна ,но от по -лек метал и из цялата има щампа какъв е метала .
 

# 169
  • Мнения: 2 152
Имам такава и е италианска и така не можах да улуча да стане хубаво кафе с нея .
 

Ех, с тази кафеварка ме върнахте 30 години назад - тогава бяха адски популярни при нас, защото просто бяха единствени - т.нар. "кубинки".
И досега служи вярно и става невероятно кафе - само че трябва да се уцели точно смляното кафе (не винаги става с това, което е за експресо и готово смляно) и тогава си вървяха и с кафемелачките.
Действително като се слага кафето, не трябва да се притиска, а само да се изравни с лъжичката.
Нивото на водата - е зависи от вкуса, но за стандартно кафе си има отметка
и най-важното както казва marchеva14, миене само с гъба и малко препарат. Никакво търкане, дори с твърдия край на гъбата....

# 170
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 050
Моля,препоръчайте ми салам Камчия,но да се доближава до едновремешния.....с чесънче.

# 171
  • Мнения: 22 867
Моля,препоръчайте ми салам Камчия,но да се доближава до едновремешния.....с чесънче.

Купувам един лесидренски, вкусен е, преди време на Тандем вземах.  Peace

# 172
  • софия
  • Мнения: 379
здравейте, мъжът ми ял в турски ресторант манджа от овче месо, грах и картофи. какво е това, поне как се казва да знаете?

# 173
  • Мнения: 22 867
здравейте, мъжът ми ял в турски ресторант манджа от овче месо, грах и картофи. какво е това, поне как се казва да знаете?

Заприлича ми на това. Може би в темата за турската кухня ще ти отговорят по-точно.  bouquet

# 174
  • Мнения: 9 447
не знам, но така готвя и глиган и телешко и агнешко, като имам. На яхния, по-гъстичко.

# 175
  • София
  • Мнения: 37 842
Привет!
Искам да направя бял шоколад. Може ли да стане с какаово масло и кондензирано мляко или млякото трябва да е сухо?
Ако го използвам след това за бонбони или декорация, трябва ли да го темперитам?

# 176
  • София
  • Мнения: 12 216
Привет!
Искам да направя бял шоколад. Може ли да стане с какаово масло и кондензирано мляко или млякото трябва да е сухо?
Ако го използвам след това за бонбони или декорация, трябва ли да го темперитам?

Със сухо мляко се прави.

# 177
  • Мнения: 110
Колко време мога да съхранявам кайма, омесена с яйце и подправки?

# 178
  • София
  • Мнения: 12 216
Колко време мога да съхранявам кайма, омесена с яйце и подправки?
Най-горе в хладилника до три дни максимум. Поне аз така ще направя евентуално.

# 179
  • Berlin
  • Мнения: 12 868
Правих кокоски - кокосови стърготини, яйца, мааалко масло и какао, обаче станаха много сухи. Sick Изхабих си продуктите с една дума. Simple Smile Пекох 15мин. на 180 с вентилатор, явно трябва да го променя, но ако ми кажете точно, няма да се разсърдя. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт