БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 038
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 1 568
Имам буркан с фъстъчено масло,купих за първи път да го опитаме, но само така с лъжица да го ядем - нещо не ни върви. Какви сладки мога да направя с него  newsm78 сещате ли се за някаква изпитана рецепта.
Едни сладки от мен http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.bg-mamma.com%2F … D&h=VAQE3ikNQ

Направих ги вече и половината буркан е оползотворен  Laughing Благодаря ти   bouquet

# 286
  • Мнения: 19
Здравейте.Днес реших да направя торта ,НО пак  не улучих блата.Сложих - 5 яйца,1 ч.ч. захар,1 ч.ч. брашно + 1 бакпулвер,2 лъжици какао ,5 с.л.вода.
пекох в загрята фурна отдолу и отгоре на 170 -180 градуса.В началото всичко беше наред ,към 25 мин. беше страхотен -бухнал ..........а след това ..спадна и сега имам блат с дебелина 2 пръста. Cry
Някой може ли да ми каже-къде сбърках? Tired
Ще се опитам да го разрежа на 2 блата ,ако не стане ....ще трябва да бъркам нов.
Благодаря предварително за съветите които ще ми дадете.
П.П. Не съм отваряла фурната преди 25 минута...

# 287
  • Мнения: X
Брашното ти е малко за течността . На  4 нормални яйца - 1 чаена чаша от 200мл брашно и 1 чаена чаша захар . Бакпулвер не ползвам.

# 288
  • София
  • Мнения: 12 217
Здравейте.Днес реших да направя торта ,НО пак  не улучих блата.Сложих - 5 яйца,1 ч.ч. захар,1 ч.ч. брашно + 1 бакпулвер,2 лъжици какао ,5 с.л.вода.
пекох в загрята фурна отдолу и отгоре на 170 -180 градуса.В началото всичко беше наред ,към 25 мин. беше страхотен -бухнал ..........а след това ..спадна и сега имам блат с дебелина 2 пръста. Cry
Някой може ли да ми каже-къде сбърках? Tired
Ще се опитам да го разрежа на 2 блата ,ако не стане ....ще трябва да бъркам нов.
Благодаря предварително за съветите които ще ми дадете.
П.П. Не съм отваряла фурната преди 25 минута...
Предполагам, че това е някакъв вид пандишпан. Би трябвало да са 4 яйца , а брашното/ захар  1 ч.ч. = 240 г . Бакпулвер не слагам,  а тестото го разбивам на най-високата степен на миксера. Печа на умерена фурна и никога в силна, като предварително я затоплям и после намалявам градусите и печа до "суха клечка". Дай да видим рецептата.

# 289
  • На брега
  • Мнения: 1 482
asyalein, защо не трябва да се претоплят гъби? Беше ми полезна информацията за ориза, въпреки, че го ям два пъти в годината. Гъби ям почти всеки ден обаче! Зеленчукова крем супа с гъби приготвена примерно следобед не бива ли да се претопля за вечеря?

# 290
  • София
  • Мнения: 12 217
asyalein, защо не трябва да се претоплят гъби? Беше ми полезна информацията за ориза, въпреки, че го ям два пъти в годината. Гъби ям почти всеки ден обаче! Зеленчукова крем супа с гъби приготвена примерно следобед не бива ли да се претопля за вечеря?
Не би трябвало да се претопля храна, защото се образували вредни бактерии.... newsm78 Как да я ям студена...аз си претоплям и ориз с гъби и зеленчукова супа, пък...Когато заври всяко ядене, какви бактерии остават, не знам. Мразя студена храна.  Peace

# 291
  • Мнения: X
Затопляй на водна баня и не чети много -прекалената информация също не е много полезна.
 

# 292
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
"Образуват се вредни бактерии" - издразни ме малко този начин на изразяване. Как пък се "образуват" тези бактерии. Още през 18 век е доказано, че бактерии не се "образуват" и живота не се самозаражда Луи Пастьор го е доказал с елементарен опит. Бактериите попадат от някъде и се размножават при подходящи условия.
Готвим ядене,то ври, температурата му се покачва до над 100 градуса, голяма част от бактериите умират, оцеляват спорообразуващи видове, ако в суровините за яденето е имало такива. Яденето изстива при бавно изстиване и ако има период на съхранение на яденето на топло /летен сезон/  и достатъчно дълъг период на съхранение през който яденето е на 30-40 градуса, спорите оцелели от варенето се развиват. Повечето спорообразуващи бактерии отделят токсини, когато се развиват и става лошо. Желателно е след консумиране яденето да се прибере в хладилник и да се охлади възможно по-бързо и да се съхранява на студено.
Яденето е на студено. Може да бъде замърсено от бактерии от въздуха. Във въздуха няма много болестотворни бактерии, повече има спори на плесени. Както и да е... Разни неща попадат върху яденето ни, докато то е на студено. Каква е ползата да го изядем студено и каква е вредата да го претоплим?
1. Ядем си го студено, заедно с това, което е върху него. Рядко се случва нещо, защото яденето не е съхранявано дълго, върху него няма видими следи от развала и плесенясване, значи има сравнително малко и още не добре развити бактерии, които ние не виждаме, а в стомаха ни те просто си умират.
2. Топлим го и... Нима котлона е инкубатор за бактерии? Нормалните котлони покачват температурата на яденето до над 80-100 градуса в рамките на минути и отново нормалните бактерии умират и пак могат да оцелеят спорообразуващи, но те са си били там и ако не сме го топлили. Котлона и топленето на ядене не е образувател на бактерии.
Бактериите не обичат да им е студено, за това сме измислили да съхраняваме храната в хладилник.
Бактериите не обичат да им е горещо, за това сме измислили термичната обработка.
От кулинарна гледна точка - претопленото ядене не е с така добри качества, като прясно приготвената.
От гледна точка на състава, колкото повече пъти го топлим, толкова по-малко полезни вещества остават в яденето.
От гледна точка на безопасността правилното съхранение има отношение, топленето не особено.
Съжалявам за дългия пост отново.

# 293
  • Мнения: 123
Аз съм слагала надпис върху торта с изрязан шаблон от хартия и после поръсвам с какао/кокос.
Мерси за предложението, ще го имам в предвид!

# 294
  • Мнения: 3 020
poohito, много полезен пост.  Hug
Добре обобщен и с интерес го четох. Понеже и аз съм чела разни такива неща, ама не съм много в час с тази материя и въобще не бях наясно.
Разбира се, че е най-добре да се готви и консумира веднага и на всяко ядене да се готви, но се съмнявам, че някой го прави.  Crazy
Аз затова винаги съм казвала на мъжът ми, че забогатеем ли, ще си взема готвачка.  Joy Много обичам да готвя, но много време отива. Вкъщи в най-добрия случай готвя през ден, иначе всеки ден  ooooh! и ако не е съхраняването в хладилник, отдавна щях да съм го разлюбила като дейност.

# 295
  • Мнения: 2 871
poohito, много съдържателен и изчерпателен пост   bouquet

# 296
  • На брега
  • Мнения: 1 482
Аз съм слагала надпис върху торта с изрязан шаблон от хартия и после поръсвам с какао/кокос.
Мерси за предложението, ще го имам в предвид!
Аз ти прочетох поста онази вечер, но не бях сигурна дали не ти трябва спешно и дали не си импровизирал вече...
Не се притеснявай, че нямаш шприц! Разбиваш малко сметана, крем (или горе Лабрекс беше дала пример с мед+какао) или нещо друго, пълниш в найлоново пликче, режеш връхчето и стискаш за да излезе струята с която ще пишеш... Ако те притеснява, че нямаш точна ръка и няма да го изпишеш красиво, можеш да правиш надписа на ситни точки една до друга. Точките, ако ги направиш с различна големина или ги поразлееш, сравнително лесно могат да се коригират с клечка за зъби.

# 297
  • Пловдив
  • Мнения: 44 215
Да ви помоля за рецепта за милинки,ама ММ ми разправя за някакви със солена заливка отгоре...и самите милинки са на много малки топчета  Rolling Eyes

# 298
  • Мнения: 3 450
Да ви помоля за рецепта за милинки,ама ММ ми разправя за някакви със солена заливка отгоре...и самите милинки са на много малки топчета  Rolling Eyes
Много я харесвам тази.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=294362723927729&set= … 115929&type=1

# 299
  • Мнения: 123
Аз съм слагала надпис върху торта с изрязан шаблон от хартия и после поръсвам с какао/кокос.
Мерси за предложението, ще го имам в предвид!
Аз ти прочетох поста онази вечер, но не бях сигурна дали не ти трябва спешно и дали не си импровизирал вече...
Не се притеснявай, че нямаш шприц! Разбиваш малко сметана, крем (или горе Лабрекс беше дала пример с мед+какао) или нещо друго, пълниш в найлоново пликче, режеш връхчето и стискаш за да излезе струята с която ще пишеш... Ако те притеснява, че нямаш точна ръка и няма да го изпишеш красиво, можеш да правиш надписа на ситни точки една до друга. Точките, ако ги направиш с различна големина или ги поразлееш, сравнително лесно могат да се коригират с клечка за зъби.

В действителност ми трябваше спешно за вчера, но въпреки това благодаря за отговорите (твоят, и на останалите момичета, които отделиха време да ми пишат във форума). Макар и за щастие да не стигна до там да използвам получените съвети в конкретния случай, (за щастие тъй като повода беше много, много специален и не знам какво щеше да се получи, ако аз трябваше да надписвам тортата), те ще ми бъдат полезни занапред!
Колкото до вчера успях да намерят професионалисти, които да свършат работата.

Общи условия

Активация на акаунт