Деца с диабет - тема 13

• 140 484
  • 572
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте. Детето ми е с диабет 1 и сензор dexcom 1. Ползваме приложението xdrip1, но от няколко дни имаме проблем. Работи само основния телефон- другите телефони от които следим показанията загубиха връзка с основния. Ако може някой да съдейства.
Благодаря

# 526
Здравейте. Детето ми е с диабет 1 и сензор dexcom 1. Ползваме приложението xdrip1, но от няколко дни имаме проблем. Работи само основния телефон- другите телефони от които следим показанията загубиха връзка с основния. Ако може някой да съдейства.
Благодаря
Вчера пуснаха новата версия на xDrip+, с която е премахнат този проблем. Изтеглете я и я сложете на всички телефони - и на мастъра, и на проследяващите. Аз, ден преди това, направих сайт (Nightscout) и оттам следя. Не съм качвала новата версия, защото и сайтът си отне доста време, и засега работи. Не мисля да го пипам.

# 527
Здравейте!
Позволявам си да пиша тук като учител, с ученик с диабет в класа си.
Моля за Вашите мнения и опит, понеже аз за пръв път се сблъсквам с това нещо.
Детето е в трети клас. Има сензор на ръката и машинка, която отчита стойностите.
Майката иска от мен да следя непрекъснато машинката и да ѝ пиша или да ѝ пращам снимки, за да ми каже колко инсулин да бие детето, какво да яде и какво да не яде (говорим на всеки 30-40 минути, а при много високи или ниски стойности - на всеки 2 минути).
Стойностите варират от 2 до 26 по няколко пъти на ден, количеството инсулин всеки път е различно, храната - също.
Ще съм много благодарна да споделите как процедирате с Вашите деца в училищна възраст, защото в моя случай не можем изобщо да говорим за учебен процес.
Медицинско лице има само по няколко часа на ден, тя отказва да е в постоянен контакт с майката.
Благодаря Ви предварително.

# 528
Здравейте Simple Smile
Специално заради Вас влязох през лаптоп, за да напиша по-дълъг пост.
Браво на Вас! Възхищавам се заради отдадеността Ви. Повечето учители не биха го направили.... И въпреки това, НЕ Е РЕДНО майката да прехвърля нейната отговорност на Вас!

Това в кой град става? С какъв сензор е детето? Има възможност за проследяване от майката и тя да се занимава със захарите на детето. Ако ми напишете сензора, ще Ви споделя с какво може да го следи.

Съжалявам, че ще го кажа, защото никак не е лесно с дете с диабет, но майката е некомпетентна да направи сама мониторинг от разстояние и затова го възлага на Вас. Огромна грижа е паднала от раменете й, поне за училищното време. Това наистина е голяма грижа.

# 529
Здравейте! Благодаря Ви много за отговора.
Става въпрос за Пловдив.
Просто стойностите на детето са абсолютно непостоянни, майката ме държи отговорна и ми крещи защо захарта е висока или ниска.
Аз съм абсолютно уязвима, ако, недай си Боже, нещо се обърка.
 Сега видях сензора на детето - марката е Dexcom.
Ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете повече информация.

# 530
не сте длъжна да поемате такава отговорност за детето
като родител съм искала единствено да пускат детето да излезе от часа да си премери захарта (и сложи инсулин, ако е необходимо) или да му разрешат да хапне нещо в час без да излиза
началните учители и всички до 12 клас с малки изключения са били много разбрани в това отношение

# 531
Здравейте! Благодаря Ви много за отговора.
Става въпрос за Пловдив.
Просто стойностите на детето са абсолютно непостоянни, майката ме държи отговорна и ми крещи защо захарта е висока или ниска.
Аз съм абсолютно уязвима, ако, недай си Боже, нещо се обърка.
 Сега видях сензора на детето - марката е Dexcom.
Ще съм Ви много благодарна, ако ми дадете повече информация.

Да Ви крещи е абсолютно недопустимо, а да вземе да попрочете малко или поне да пита как може самата тя да проследява стойностите и да реагира. А не да прехвърля отговорността си върху други лица.
Не е лесно, рабирам я напълно.

Ако сензорът е кръгъл (Декском 1+), офоциалното приложение има възможност и за проследяване. Да се обади във фирмата на Деском и да попита как става. Лично аз не съм го ползвала това приложение и нямам идея точно как работи.

Ако е правоъгълен (сензорът - тоест Декском 1), се следи с едно неофициално приложение xDrip+ (няма го в Гугъл плей, трябва да го свали от нета и евентуално да се свърже с лице от болницата или друга майка, за да й помогнат с проследяването). От болницата в Пловдив предполагам ще могат да я свържат с някого. Там има доста компетентни майки.

# 532
  • Варна
Здравейте! Искам да попитам дали наличието на антитела към цинковия транспотен ZnT8 са предшественик на диабет? Не съм пуснала още останалите, малко на шега пуснах тези и са завишени. Сега ще пусна и останалите антитела. Иначе инсулина с ханителен режим е наполовина, КЗ е ок.. и се чудя ZnT8 дали показва, че е започнал автоимунен процес и че в бъдеще ще се развие съответно и че тялото е започнало да атакува панкреаса

# 533
Което и да е от 5-те антитела. ако е положително е показател за започнал автоимунен процес. ЦТ се изследва по-масово относително от скоро. Лошата новина е че при РЕАЛНО положително антитяло процеса е необратим и се развива до клинична изява.  Има една терапия която може да забави процеса 1-2 години, но какво вреди не се знае засега защото прави перманентни промени в имунната система. По-малко добрата новина е че този период може да е от няколко месеца или веднага до 5+ години. При всеки е различно - обикновено, но не задължително по-бързо е отключването с 2, 3 различни положителни антитела  Човек може да отключи тип 1 диабет и без нито едно положително антитяло. Това се случва при около 5% от хората.
И основното нещо - понеже цинковият транспортер е ново изследване и при Вас е положително с малко Ви препоръчвам да повторите теста в поне една ДРУГА лаборатория. При нас резултата след първи положителен на едно място излезе 2 пъти отрицателен в други лаборатории.... каква е истината не знаем и ще следим на различни места.  Подобни разминавания имаше и с друго антитяло - на едно място отрицателен на границата , а на други 2 силно отрицателен.
Описвам това не , за да вдъхвам фалшива надежда на Вас или друг който чете , но обикновено грешните резултати в лабораториите / по различни причини/ са в положителна посока и е хубаво да се препотвърдят. Късмет.

# 534
Здравейте, имам нужда от съвет. В класа на сина ми има дете с диабет и скоро ще празнуваме рожден ден. Моля да ми дадете препоръки какво нещо малко да взема за училище, което да замести шоколадовия бонбон, както и за празнуването после. Синът ми е говорил с него, защото децата са много открити, толерантни и разбрани слава богу, но ми се аз да съм подготвена. Какво им е вкусно, какво е актуално и харесвано. Благодаря предварително!

# 535
Принципно със съвременни средства за контрол на диабета / сензор и помпа/ и прогресивни родители децата с диабет тип 1 могат и ядат всичко като другите деца.  Това включва без замисляне освен шоколадови бонбони така и торти....просто трябва да се планира и сложи инсулин коректно от детето.
Най-харесваното иначе масово е пица....Simple Smile
Най-добре обаче да питате майката директно за храната защото всеки родител/дете е различен....някой може да е на НВХ хранене  и т.н.

# 536
Много благодаря. За пицата е уточнено. Искам да намеря нещо мъничко и вкусно, което да специално за него. Най-хубавото е, че децата много интелигентно разбраха ситуацията, защото се познават от този септември. Ще говоря с майката разбира се.

# 537
Здравейте, Моля за съдействие как да измеря колко хлебни единици са например две содени питки, като знам,че 1 хлебна единица е 12 въглехидратни грама, а едната питка съм я измерила на кантар 60 грама?!

# 538
не се втелявай толкова много освен ако детето не е много малко
ако е много малко, не даваш подобни неща, за да са ти сигурни грамовете - рискът е повече от ползата от опитването на содена питка
а ако е по-голямо, броиш ХЕ като на обикновен хляб и наблюдаваш детето, за да мериш захар бързо, ако забележиш нещо тревожно

ако не се справяш със сметките - 25 гр. хляб са 1 ХЕ, 60 гр. питка са 29 гр. В или почти 2.5 ХЕ
две питки общо 120 гр. - 5 ХЕ

# 539
Благодаря много. Детето ми не е малко,  но сме с помпа и съм давала само бърз инсулин при ядене, без да ползвам калкулатора на помпата тоест уизора. Ендокриноложката ми направи забележка да го използвам за по точно. Кръвната захар иначе доста варира и  напоследък имахме доста хипота. Поради  слагането само на бърз инсулин при хранене. Че даже и базала трябва да оправя. Съжалявам, наскоро съм разделена с таткото ,а той се грижеше за помпата.

Общи условия

Активация на акаунт