Деца с диабет - тема 13

• 140 552
  • 572
  •   1
Отговори
# 555
най-добре мерете кз на другото дете 2 часа след нахранване, не на гладно сутрин - ако има проблем, тогава ще покаже чудесно
също мерете, ако детето е нервно, заядливо и изобщо има различно от обичайното поведение

моето малко имаше чудесен гликиран и прекрасни сутрешни захари на гладно, но след една непредизвикана истерия я премерих и кз беше 26
заведох я веднага в поликлиниката, за да имам документ и да отида в педиатрията без да ме разтакават - поспорихме с лаборантките, според които детето не е било възможно да има диабет, защото си изглеждало съвсем добре и след настояването ми, с изненада ми дадоха резултат от 24 кз - чак не вярвали, ти да видиш!

# 556
  • София
Ели Котова си е отишла. Беше боец. Светлина по пътя й.

# 557
  • София
Здравейте, от 3 дни  минахме на аналогов инсулин -Тресиба и Новорапид. От тогава е с 10-14 к.з. , само когато сложим бързодействащия смъква за около 3 часа с пак се вдига. Ендокринолога каза 10 дни да  е на една и съща доза на базалния и след това да коригираме. Не мога да преценя, дали поставяме малко от Тресибата или е нормално в началото да е по-висока. При вас как беше?

# 558
Изчакайте още един-два дена. Тресибата действа с натрупване и резултатът се вижда чак на третия ден. Аз затова не го харесвам. Но... пък е един от най-новите инсулини и масово ендокринолозите го изписват.
Според мен базалният е малко, но както казах, изчакайте да видите дали така ще остане тенденцията с покачването на КЗ. Отделно, нали знаете, че тук е малко по-особено с междинните закуски - Актрапидът ги изискваше, но при аналозите нещата са по-различни. Времето им за действие е по-кратко и понякога при междинки, пак се поставя бърз инсулин.
Предполагам, че ендокринологът ви го е казал. При кого сте?

# 559
  • София
Да, каза ни, че междинките отпадат. Синът ми е в пубертета и е постоянно гладен. Разбраха се да яде поне през 3 часа( колкото е действието на бързия)четири пъти на ден. Бях останала с убеждението, че бързия инсулин маже да се поставя и без да яде,  само да коригира нивата, но сега ендокринология каза, че не е желателно.  Вие как го ползвате, поставяте ли 1-2 Е само само за корекция на нивата без да има храна? Ние сме от Бургас, др. Недялкова доколкото разбрах тя е единствения специалист тук.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:36 от diksan

# 560
  • София
Бях останала с убеждението, че бързия инсулин маже да се поставя и без да яде,  само да коригира нивата, но сега ендокринология каза, че не е желателно.  
Защо да не е желателно? Може корекция с Новорапид, без хранене. Аналозите дават свобода, стига да не проблем честото инжектиране.
Но най-важно е да нагласите Тресибата. След това ще си търсите другите коефициенти.

# 561
  • София
Здравейте, Нова са съм в темата и се надявам на насоки от хора с опит, тъй като аз не съм способна да преценя ситуацията, в която се намираме.
Накратко дъщеря ми е с доказан Преждевременен централен генарализира пубертет на възраст 8 години, покрай всичките изследвания, които направихме хванахме някои гранични стойности на глюкозата. По съвет на ендокринолога трябваше да следим с глюкомер нивата, но тъй като дъщеря ми се бунтуваше срещу боцкането няколко пъти на ден решихме, че по-щадящият вариант е да сложим сензор. Този който използваме е Декском 1+.
Измерните стойности бяха между 3 и 13. Продължихме с проследяването като в моментите на екстремум проверявахме с глюкомер и той ги потвърди.
Направени са тестове за антитела и са отрицателни.
Имахме два инцидента с напишкване последните 20 дни.
Средната глюкоза според сензора за последните 14 дни е 6,4, а GMI e 6%. Като гликираният преди 2 седмици беше 5,9.
Високите стойности обикновенно са следобед и вечер, сутрин изглеждат нормални. Примерна диаграма има в скритият файл.

Скрит текст:

Според вас това което описвам може ли да се причисли в категория "нормални" стойности? Диаграмата имали нещо, което би навело на мисъл за проблем?

Имаме записан час за ендокринолог отново на 24 юли, но ми се иска да съм сигурна как да интерпретирам подобни данни и да не изпадам в излишни притеснения, които да предам и на детето несъзнателно. Благодаря на всеки отделил време да прочете или даде съвет.

# 562
  • София
Съвсем лаически - от нашата детска ендокриноложка съм запомнила, че измерена захар над 11,1 ммол е показателна за диабет. Дали наистина, нека потвърди лекар.

# 563
  • Варна
Какви са стойностите на инсулина и обременяване правили ли сте случайно? Тези пикове и големи скокове на захарта знаете ли при каква храна са? Силно въглехидратна или сладка?

# 564
  • София
Какви са стойностите на инсулина и обременяване правили ли сте случайно? Тези пикове и големи скокове на захарта знаете ли при каква храна са? Силно въглехидратна или сладка?

Инсулина е нормален, правихме два пъти обременяване. На 0 мин - 8,120 мин. -29

Най-големите скоковете са се получавали при ядене на печени цели картофи със зехтин, пъпеш, KFC панирани филенца.

Имало е и пикове до 9, без да е приемала храма в последните поне 2 часа.

Имаше и ниски нива от 2.6, когато влизаше във водата в морето, но се възстановяваше след това сама.

# 565
Здравейте,ние сме новобранци в диагнозата.За момента детето е на Актрапид и Инсулатард,до месец ще ни ги сменят.Яденето под час е проблем и се чудя как ще го натъкми в училище.За момента сме прекъснали тренировките(футбол и плуване).Лекарката ме посъветва да изследвам и брат му, и сестра му за евентуален риск.Споделете как стоят нещата в клас при вас синът ми е третокласник и за момента може да си следи само захарта,но не и да си поставя инсулин.Имате ли наблюдения и за сензори,поставиха му но Декском ,но често има отклонения с еденица,две.Всякаква информация ще ми е от полза!

# 566
  • София
Болно ми е, когато идват нови хора, но какво да се прави - живот! Ще се справите! Добре дошли!
Говорете с учителката на детето, както и с медицинската сестра в училище - дано да имате тяхното съдействие.
Ето една примерна статия, която може да ви е от помощ: https://rosedesign.bg/diabetes-school/
И още една, от страницата на детската диабетна асоциация: https://bnsde.org/wp-content/uploads/2021/03/uchilishte-i-diabet.pdf
Дъщеря ми тръгна на училище след "школата" на диабетната група в детската градина срещу Педиатрията в София и в първи глас можеше да мери КЗ с глюкомер и да слага инсулин. Страшничко е, но колкото по-бързо го научите да прави тези неща сам, толкова по-добре.
Като понатрупате малко опит, препоръчвам да възстановите тренировките - дъщеря ми винаги е била физически активна, и сега продължава професионално да се занимава с танци (а това са изключително сериозни натоварвания) и ми се струва, че това й е било само от полза - както за тялото, така и за психиката й.
За сензорите не мога да кажа нищо, тя е на глюкомер, дано се включат и други майки.

# 567
Anguished как на глюкомер?! Колко е голяма? Взимайте сензор! Колкото повече се бавите, толкова повече губите. Голяма необходимост и удобство е сензорът, дори и да не дава идеално точно.

# 568
  • София
Anguished как на глюкомер?! Колко е голяма? Взимайте сензор!
Пълнолетна е и това е нейно решение.
Вашето дете на колко е?

# 569
Anguished как на глюкомер?! Колко е голяма? Взимайте сензор!
Пълнолетна е и това е нейно решение.
Вашето дете на колко е?
Така е. Но гарантирам, че е за нейно улеснение. Само може да й е в плюс. Разбира се, тя си решава.
Аз също нося. Благодаря на фирмите за това откритие, защото знам какво е без сензор. А, не съм дете. Детето ми е малко - 10+
Още ги нямаше в България, поръчвах си ги и плащах колосални суми. Това е едно от най-добрите ми решения!

Общи условия

Активация на акаунт