Примерна схема за захранване - 34

• 127 392
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
  • София
аз започнах с овес, давах десетина  дни, после отидох на спелта (или домашни ръж и ечемик, аз ги пропуснах) и после пшеницата.. след това 3, 5, 7 зърна има най-разнообразни каши  Peace Най-голямото правило е да даваш глутена всеки ден в продължение на месец

# 16
Най-добре в началото започни само с каша от овес. След това ръж- ечемик - пшеница. Преди една годинка е желателно да включваш само по един нов продукт, защото ако се получи реакция да знаеш от какво точно е. След като захраниш поотделно с основните видове зърна може да даваш различни комбинации от тях.

# 17
да аз като въведа всички се чудех дали ще е добре да давам 7 зърна или тогава ще има продукти за даване и такава каша няма да ми е нужна

# 18
  • София
за глутена е добре да се започне с култури, които има ниско съдържание. Такива са овес, после ръж и тнт. Пшеницата е най-добре да се отлага колкото може повече или да не се дава системно, а от време на време.
Аз давах каша пълнозърнест овес на Тьопфер, след това ръжени ядки, след това каша 3-зърна на ДМ и чак след това 7-зърна на Аптамил. Овеса, 3-зърнената давах докато ми свършат кутиите. Така 7-зърна, която е основно пшеница ми се падна повече от два месеца след началото на захранването с глутен. Като между кашите съм давала овесени, оризови и други ядки и зърнени.

# 19
да аз като въведа всички се чудех дали ще е добре да давам 7 зърна или тогава ще има продукти за даване и такава каша няма да ми е нужна

Въведи първо поотделно зърната и след това прецени според възрастта дали да предложиш комбинация от зърна или друго.

# 20
  • Варна
Да си кажа мнението и аз за глутена Simple Smile
Съгласна съм, че е хубаво да се въведе от култури с ниско съдържание към култури с по-високо. Най-често спряганият ред е овес - ръж - ечемик - пшеница. Ако обаче детето е навършило 6 месеца и в семейството няма други алергични към глутена, не е голяма работа, ако този ред не се спазва съвсем точно, нито пък е нужно прекалено отлагане на въвеждането му. Напротив, както не е добре да се въвежда прекалено рано, така не е добре да се въвежда и късно. Логиката е, че на по-късен етап детето изяжда по-големи количества и съответно повече ударни дози глутен при захранването с него.
В този смисъл не съм съвсем съгласна, че пшеницата трябва да се отлага колкото се може повече, напротив, тя си има място в менюто и както не бива да се прибързва с въвеждането на коя да е храна, така не бива и излишно детето да се "лишава" от различни видове храни от прекалена предпазливост. Това си е моето мнение, разбира се, не го налагам на никого.

Аз линчо въвеждам глутен в следния ред и със следните каши:
- овес, с безмлечна каша овес на Хип
- спелта, с безмлечна каша пълнозърнеста спелта на Топфер (Лактана)
- ечемик с многозърнеста каша на Топфер, тази е млечна, съдържа овес, спелта и ечемик
- пшеница с многозърнеста каша на Хип, безмплечна, 5 зърна са, само пшеницата е нова култура
- ръж с каша 7 зърна на Хип, безмлечна

Хубаво е да се дава редовно в началото, както и по възможност да се кърми (по принцип, не след конкретното ядене) по време и след въвеждането на глутен. Аз лично все още въвеждам и гледам за деня да дам една порция глутенови култури,  но може да е разделена в две хранения.

# 21
  • София
Самата дума глутен означава "лепило". Не е полезен и препоръчителен дори за възрастен човек. А от масовата пшеницата няма никаква полза. Полезни неща в нея няма. Аз лично не виждам смисъл да я давам на детето си и да надувам излишно коремчето, да натоварвам храносмилателната й система с нещо, което не й носи ползи.

Лимеца и Спелтата са също вид пшеница, но в пъти по-полезни. Особено българския лимец.

Въвела съм го, но не давам всеки ден и предпочитам култури с ниско съдържание.

Предварително искам да кажа, че не искам да звуча заядливо или нещо подобно (но с писането не се усеща емоция). Уважам мнението на хората и само исках да изкажа моето виждане по въпроса Simple Smile

# 22
  • Варна
Самата дума глутен означава "лепило". Не е полезен и препоръчителен дори за възрастен човек. А от масовата пшеницата няма никаква полза. Полезни неща в нея няма. Аз лично не виждам смисъл да я давам на детето си и да надувам излишно коремчето, да натоварвам храносмилателната й система с нещо, което не й носи ползи.

Лимеца и Спелтата са също вид пшеница, но в пъти по-полезни. Особено българския лимец.

Въвела съм го, но не давам всеки ден и предпочитам култури с ниско съдържание.

Предварително искам да кажа, че не искам да звуча заядливо или нещо подобно (но с писането не се усеща емоция). Уважам мнението на хората и само исках да изкажа моето виждане по въпроса Simple Smile

Те за това все пак използвам форума - обичам полезния, конструктивен обмен на мнения. Simple Smile  Hug

И за да не е офф-топик да кажа, че трети ден вече давам само едно хранене следобед вместо плод и каша  отделно. Пробвах да е плод (тиква, ябълка), но не е ли банан, синковецът ги отказва и си иска кашата..
Както и да е, давам едно хранене следобед и вечерта кърмя. Обаче особен ефект не виждам, пак си цока за доста кратко. (А кърма има, като засуче си преглъща редовно.) Той се пуска, аз пак слагам и така докато ни писне и на двамата. Имам чувството, че малко насила го карам.. Сутрин суче една идея по-добре от преди, но пак незадоволително по мое му. Ще пробвам още 1-2 дни, но ако е все така, мисля да му върна двете хранения следобед - поне ядеше и плод и то без да е смесен в каши.
Ако някой има други идеи и предложения, или поне мнения, много ще съм благодарна да ги чуя.

# 23
Цоп и аз в тази тема. Днес ще дам първата лъжичка картоф на моето бебче. Започваме с въвеждане на зеленчуците, но забравих да попитам педиатърката дали може сега да се слагат в пюретата пресни подправки - магданов, копър, босилек, риган примерно? Сигурна съм, че въпросът ми е дискутиран назад в темите, но не мога да прочета всичките. Благодаря предварително.

# 24
Амбро13, моето мнение е доста по-късно да се дадат подправките, четох, че магданоза дори можело да предизвика алергии. Коментира се, че нали за коликите на бебето се дава копър, то дефакто се дава семе от копър, и то като отвара, а не самата подправка. При всички случаи е хубаво да се захрани само с един вид плод или зеленчук. За да се види евентуално, ако прояви реакция. Аз лично подправките още не съм ги въвела, мисля да ги оставя за около годинката, или поне след 10я месец.

# 25
Цоп и аз в тази тема. Днес ще дам първата лъжичка картоф на моето бебче. Започваме с въвеждане на зеленчуците, но забравих да попитам педиатърката дали може сега да се слагат в пюретата пресни подправки - магданов, копър, босилек, риган примерно? Сигурна съм, че въпросът ми е дискутиран назад в темите, но не мога да прочета всичките. Благодаря предварително.

Магданоз може да въведеш към 8 месец, но задължително обработен. Пресни подправки - около 1 годинка. Подправките, които може да въведеш преди 1 годинка са: босилек, джинджифил, индийско орехче, копър, кориандър, куркума, магданоз, мащерка, мента, риган, розмарин, червен пипер и чесън.

# 26
цоп и аз че много ми е сложно това захранване. Бебка е на 5 месеца и съм й дала пюренце от картоф и пюре с картоф и морков до сега. Лошото е че не мога да си намеря био продукти  за  домашните пюретата, а купените пюрета са комбинирани зеленчуци.

# 27
Колко дни въвеждахте овесената каша като първа глутенова храна? На петия ден, ако дам цяла порция и добавя сирене (първо)? Четвърти ден овес ни е, а памперса е зелен.. с малко като слуз( извинявам се за детайлите) Дали е реакция?

# 28
цоп и аз че много ми е сложно това захранване. Бебка е на 5 месеца и съм й дала пюренце от картоф и пюре с картоф и морков до сега. Лошото е че не мога да си намеря био продукти  за  домашните пюретата, а купените пюрета са комбинирани зеленчуци.
Има и еднокомпонентни купешки. Примерно, тиква, пащърнак, бял морков (на Хип или Сънвал).
Всъщност, това са зеленчуците за начало - тиква, картоф, морков, пащърнак.
Можеш и комбинирани да даваш, струва да е само с 1 нова храна. Simple Smile

# 29
Здравейте, наистина мн е сложно това захранване, от дни чета разни материали, но едва съм навлезнала в "материята". И аз за дъщеря ми съм избрала захранване 1во със зеленчуци, започнали сме с обикновено картофче, още сме на 2ри ден. Да попитам листните зеленчуци кога се въвеждат ( мислех си за спанака, защото е богат на желязо)? Благодаря и поздрави,

Общи условия

Активация на акаунт