Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска

• 82 740
  • 730
  •   1
Отговори
# 270
*Таничка*, аз записах синът ми на градина към праймъри училище (сега е ресепшън в същото това училище), плащахме по 90 паунда на седмица, не съм се възползвала от 15 безплатни часа. Сигурно щеше да е и по-евтино с тях. Беше на градина от 8:40 до 15:20. Споделям го само като вариант, тъй като е доста по евтино от целодневната градина (1000-1300), но е свързано с доста тичане и напасване на часове, особено ако работиш на пълно работно време. Баби биха ми дошли много добре, но май по-добре не Simple Smile

Няма как да "спестявате" от данъци, тъй като всичко което получавате като заплащане се облага. Освен ако нямате бизнес (сте самонаети) и разходите са свързани с този бизнес.  

# 271
  • UK
 Програмата не е за au pair , както предполагах и аз , а е за заетост на пенсионери . Имаше нещо подобно в Бг преди време , това явно е нещо подобно в Гърция. Peace

Нашите баби пари ни дават за да дойдат , но аз таралеж в гащите не си слагам.  Трудно е , но не е невъзможно. И в България не е по-лесно , ако нямаш роднини под ръка.

# 272
Аве, разсмя ме :Simple Smile

Кое да си причиня-бабите или живеене от помощи? Не мога да си причина нито едно от двете. Не ми е в природата да чакам на някогО.

# 273
  • Манчестър
Аве, разсмя ме :Simple Smile

Кое да си причиня-бабите или живеене от помощи? Не мога да си причина нито едно от двете. Не ми е в природата да чакам на някогО.

Хихихи, имах предвид ,че не можеш да си причиниш кога им как да си почиваш от почивките. Simple Smile Simple Smile

# 274
  • Манчестър
Програмата не е за au pair , както предполагах и аз , а е за заетост на пенсионери . Имаше нещо подобно в Бг преди време , това явно е нещо подобно в Гърция. Peace

Нашите баби пари ни дават за да дойдат , но аз таралеж в гащите не си слагам.  Трудно е , но не е невъзможно. И в България не е по-лесно , ако нямаш роднини под ръка.

Това вече е друго нещо, но няма такава програма за английски пенсионери.
Да ти кажа честно, ако и двамата работят фул таим без баба или flexible childcare някъде другаде е практически  невъзможно.
Аз напр. Сега се договаряме да си сменя часовете, защото тряфика стана много зле ,което означава.че ще почвам рано и ще свършвам рано, но пак не се вписвам в училищните часове.

# 275
Защо смяташ.че трябва да ти се намаляват данъците?

Е, как защо? Ние на тази държава, новата, английската, не просто сме и родили/довели дете.
Не какво да е дете, а българче! А както всички знаем, българчетата са по-умни и по-красиви!  Laughing

И сериозно. Изумена съм от въпроса, защо не се намаляват данъците с разхода за детска градина.
Има ли държава, в която това е практика? В България така ли е?

# 276
  • Hamburg

И сериозно. Изумена съм от въпроса, защо не се намаляват данъците с разхода за детска градина.
Има ли държава, в която това е практика? В България така ли е?

Има, има - в Германия 2/3 от разходите за детска градина намаляват облагаемия доход Wink

# 277
 В България просто е безплатна яслата и детската градина . Сервира  се топла храна и закуски четири пъти на ден, ходи се с пантофи , мие се поне два пъти на ден подове и повърхности, децата си почиват следобед в легла с чисти чаршафи, а не в някой ъгъл. Освен това съм си взимала децата и в 6.30 , а ако закъснееш , ги преместваха в нощните групи - защото - да - има и такива за родители на нощни смени, а не викат социалните  ooooh! Нормално е хора, които идват да се стряскат от това сериозно перо в бюджета , а по - късно и от обстановката вътре .

Също и майчинството е една година, по желание и втора можеш да си останеш , но с по-малко майчински. Имам майчета наоколо и мисля , че се чувстват недобре от тичането на работа и неизбежните грижи за бебе, а и връзката се прекъсва.
Имаме разкошна политика в това отношение, има и други примери от работния кодекс , които са по- добри и по- хуманни, отколкото тези тук ( като работене нощни смени и задължителна почивка след това ).

По- тесните специалисти сигурно виждат още неща , които са грешно затвърдени, аз не препоръчвам половината лекарства зад щанда, а на бебетата доскоро се даваше аспирин за растящи зъби .

# 278
Благодаря, deni_hh  Peace

Винаги съм подхождала към разходите около децата като мое лично задължение, предвид свободния избор да имаш или нямаш деца.
Ако има някаква финансова подкрепа от държавата-добре дошло, ако няма, все ще се оправим някак.

До този момент, съм безкрайно доволна от яслата на Филип, от грижите, от храната, от уменията и всичко, което научава там. Връзката ни с детето е чудесна.

# 279
Вярно е, че тук много неща са различни от тези в България, но... с решението си да се премести в Англия човек трябва да я с ясното съзнание за тези различия  Peace Държавата няма да си промени "политиката", защото видиш ли на нас българите така не ни е угодно.
"Който не може да плува, просто не влиза в морето" - нали знаете  Wink
Ясли, градини, работно време, връщане на данъци... или го приемаме така както е или ...всъщност друго "или" няма  Peace

# 280
  • Bristol
За хората не живели тук или скоро дошли е трудно да знаят за тези разлики. Затова и въпросите им звучат малко странно, но мисля всички сме били в тази ситуация. Скоро обяснявах системата за приемане в училищата и степените на обучение на едно майче. Ами милата съвсем се оплете, докато не се усетих да й кажа, забрави какво е в България, вземи бял лист и започни от начало, не сравнявай  Laughing Та схвана накрая за какво става дума и ми благодари за търпението, наистина доста дълго се обяснявахме  Crazy
Част от данъците могат да се върнат, ако ползвате схемата http://www.childcarevouchers.co.uk/ , не е значителна сума, но си е добре дошла. Но за да се възползвате от тях, трябва да ползвате услугите на официално регистран провайдер.
Аз ползвам childminder и ако попаднете на свестна такава, мисля е добра опция и за по-малките деца. Да не говорим, че са и доста по флексибъл от градините. В четвъртък, като ми се обадиха в работата да прибирам щерката от училище, познайте на кого първо се обадих  Heart Eyes

# 281
В предните две теми има подробна информация за разходите. Аз по нея се водих, когато изчислявах.

Когато избирахме град гледах няколко критерия - наеми, обезпеченост с транспорт и цените му, възможността за работа според тукашните ни професии и заплащането им в съответния град, % безработица. Относно забавачките, извън Лондон всички ми казват еднакви цени.

Има ли някой в Tyne and Wear?

# 282
   По въпроса с бабата и това, че някой и плащал, незнам дали е вярно, но съм чувала, че ако си пенсионер в БГ и ако дойдеш тук като резидент да живееш ти се полагат помощи да ти допълват пенсията до минималната за страната. Предполагам тази баба това е направила и взима англ. мин. пенсия, може би и други помощи и така и се връзват 800 паунда. Незнам дали е вярно, някъде по форумите го четох, ако не се лъжа.
   За град в Лондон е по-лесно за работа предполагам, но цените на имотите са ужасни. Ако имам хубава професия и мога да я упражнавям другаде дори и за по-малко пари никога не бих отишла там. То и сега не бих отишла де, но това са вече капризи хаха. В прованса при нас за 150 000 паунда може да си купиш хубава къща,  3 спални, двор, гараж и тн на хубаво място, в Лондон за тия пари в хубав квартал сигурно и мазе не може да си купиш  Crazy Но за начало, опит и стаж е добър вариант и за млади будни хора, а не пенсии като мене хаха.

# 283
  • Англия
*Таничка*, аз записах синът ми на градина към праймъри училище (сега е ресепшън в същото това училище), плащахме по 90 паунда на седмица, не съм се възползвала от 15 безплатни часа. Сигурно щеше да е и по-евтино с тях. Беше на градина от 8:40 до 15:20. Споделям го само като вариант, тъй като е доста по евтино от целодневната градина (1000-1300)
Сигурна ли си, че не сте си използвали безплатните часове? Коя е тази детска градина?

# 284
*Таничка*, аз записах синът ми на градина към праймъри училище (сега е ресепшън в същото това училище), плащахме по 90 паунда на седмица, не съм се възползвала от 15 безплатни часа. Сигурно щеше да е и по-евтино с тях. Беше на градина от 8:40 до 15:20. Споделям го само като вариант, тъй като е доста по евтино от целодневната градина (1000-1300)
Сигурна ли си, че не сте си използвали безплатните часове? Коя е тази детска градина?
  Незнам кое е неиното, но в много праймъри училища има нърсъри, което е работно време около 9-3 и поне при нас е също към 17 паунда с обяд, ако не се лъжа. Моята щерка ходеше, но си приспадах безплатните и доплащах към 7-8 паунда на ден.

Общи условия

Активация на акаунт