2880 лв. накуп за майки-студентки - 17

• 92 918
  • 877
  •   1
Отговори
# 840
Майките следва да са записани редовна форма на обучение към датата на раждане на детето, да не са осигурени и да не получават обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване.

А,ако имам осигурителен стаж няколко месеца,но не се водя на работа в този период ? И за да взема тези помощи трябва да не взимам социално майчинство или майчинството от НОИ ? Съжалявам за може ли глупавите въпроси,но нищо не ми е ясно с тези промени . . .
И аз така изпадам в суплес, защото нищо не е ясно. По тоя кодекс всички са осигурени по един или друг начин, дали от държавата, дали от работодателя си, дали самоосигуряващи се. Друг е въпроса за майките, които нямат 12 мес стаж, но нали и за тях има някакви помощи?! И ако се възползват от тях значи и те не биха се възползвали от 2880 лв, или не трябва да взимат социално майчинство, зад получат на два пъти тея пари. Много е объркано. То така никой нищо няма да взима инв един момент ще се окаже, че някои мами ще се откажат и от малкото пари от соц. Майчинство заради тея пари, а после ако стане от два стола на земята е супер брутално...сбъркана държава

Именно по тази тяхна логика от тези помощи почти никой няма да може да се възползва . Що за държава е това ? Нали уж целта е да ни подпомогнат по някакъв начин,а те какво точно обратното правят . Нямам думи !

# 841
Бунт момичета, да вдигнем бунт. Закона си противоречи

# 842
Бунт момичета, да вдигнем бунт. Закона си противоречи
Абсолютно си противоречи. То значи не бива да се осигуряваме за този риск " бременност и майчинство", но извинете, никой работодател не ме питал искам или не искам да ми вземат всеки месец част от заплатат за тази категория осигуряване...

# 843
  • Варна
Майките следва да са записани редовна форма на обучение към датата на раждане на детето, да не са осигурени и да не получават обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване.

А,ако имам осигурителен стаж няколко месеца,но не се водя на работа в този период ? И за да взема тези помощи трябва да не взимам социално майчинство или майчинството от НОИ ? Съжалявам за може ли глупавите въпроси,но нищо не ми е ясно с тези промени . . .
И аз така изпадам в суплес, защото нищо не е ясно. По тоя кодекс всички са осигурени по един или друг начин, дали от държавата, дали от работодателя си, дали самоосигуряващи се. Друг е въпроса за майките, които нямат 12 мес стаж, но нали и за тях има някакви помощи?! И ако се възползват от тях значи и те не биха се възползвали от 2880 лв, или не трябва да взимат социално майчинство, зад получат на два пъти тея пари. Много е объркано. То така никой нищо няма да взима инв един момент ще се окаже, че някои мами ще се откажат и от малкото пари от соц. Майчинство заради тея пари, а после ако стане от два стола на земята е супер брутално...сбъркана държава

Именно по тази тяхна логика от тези помощи почти никой няма да може да се възползва . Що за държава е това ? Нали уж целта е да ни подпомогнат по някакъв начин,а те какво точно обратното правят . Нямам думи !
Мисля,че социалното майчинство не пречи,то може да се получава.Нали е за неосигурени,т.е студентката ще взима него-100 лв на месец плюс тази помощ!

# 844
§ 11. В чл. 8в се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Майка (осиновителка) студентка има право на еднократна помощ за отглеждане на дете независимо от доходите на семейството, при условие че:
1. детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
2. майката (осиновителката) живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование;
3. майката (осиновителката) е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето;
4. майката (осиновителката) не е осигурена и НЕ ПОЛУЧВА обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване."

Ей тая точка 4. Вярвам ще разбуни много духове.

Последна редакция: чт, 30 юли 2015, 17:42 от Thrashing

# 845
С приетите днес изменения помощта се запазва, но ще се отпуска само на студентки в редовна форма на обучение, които не са осигурени и не получават обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете от НОИ. Помощта ще се изплаща на два пъти като втората част ще се дава след като майката се запише в следващ семестър, но не по-късно от година след раждането.

Най-добре е да се насочим към майчинството от НОИ .  Реално погледнато 2880 лв. + 12 X 100 = 4000 лв. за 1 година само .
А,с майчинство от НОИ 24 Х 380 = 9120 лв.за 2 години ,което за година е много повече от тези 4000 лв. би било хубаво да си вземем и тези 2880 лв.,който наистина ни се полагат,но с тази скапана държава . . . 

# 846
  • София
би било хубаво да си вземем и тези 2880 лв.,който наистина ни се полагат, 

Много глупости и неграмотност от жени претендиращи за образованост прочетох в последните страници на темата, но ще се въздържа от коментар.
Моля само да ми обясните защо тази помощ ви се полага. Става въпрос за тези, които не отговарят на условията записани в закона.

# 847
С какво майчинството от НОИ е по-различно от социалното майчинство също изплащано от НОИ, чисто законово питам, не се заяждам. Все пак става въпрос за бебета до 6 м възраст, т.е дори и със социално майчинство, ако подадеш например документи до навършване на 6 м възраст на детето пиеш една студена вода са 2 Х 1440 лв. Така го разбирам. Има ли някой тук по- запознат да разясни?

# 848
би било хубаво да си вземем и тези 2880 лв.,който наистина ни се полагат, 

Много глупости и неграмотност от жени претендиращи за образованост прочетох в последните страници на темата, но ще се въздържа от коментар.
Моля само да ми обясните защо тази помощ ви се полага. Става въпрос за тези, които не отговарят на условията записани в закона.

Всяка майка студентка има право на тези помощи !

# 849
[/quote]
Защото сме данъкоплатци на тая държава. Каките бразилки с какво заслужават да се възползват от моите и вашите задължителни данъци? Те как допринасят за обществото своя дан? С поредното "чаве" хрантутник от моите им вашите задължителни осигуровки ли? А моите и вашите деца кои ще храни, като дори 35 лв на месец не можем да вземем, защото с по 350 лв ма човек сме я цъфнали и вързали...

# 850
  • София
С какво майчинството от НОИ е по-различно от социалното майчинство също изплащано от НОИ, чисто законово питам, не се заяждам.

Първото обезщетение и се изплаща на осигурени жени, като сумата е в зависимост от осигурителния им принос. Второто е социална помощ в размер на 100 лв. / мес. и не се изплаща от НОИ. За получаването на социалната помощ майката не трябва да е осигурена, да не получава обезщетение и дохода на член от семейството да бъде до 350 лв./мес.

Всяка майка студентка има право на тези помощи !
Това Ваше твърдение го прочетох. Отговор на зададения от мен въпрос не получих.

Защото сме данъкоплатци на тая държава.
Плащането на данъци е различно. А ако плащате данъци вероятността да се осигурявате е голяма. Следователно ще получавате обезщетение.

Писала съм и преди в тази тема. Качеството на студентка не ви прави по различни от останалите майки и не е редно да получавате две обезщетения за една причина.

Последна редакция: чт, 30 юли 2015, 18:13 от Mrs Jan

# 851

Mrs Jan , какво не разбрахте ?
Казва се,че това са помощи за майки-студентки е не сме ли такива ? Защо да не си търсим правата,значи до преди няколко месеца всеки можеше да кандидатства за тази помощ,а сега не може ? Аз примерно съм студентка 3-ти курс и мисля,че това е гавра с нас . Щом помоща е за майки-студентки тогава всяка една може и би трябвало да има право да се възползва от тези средства ,както е било и до сега . Ако ще дават помощи само на майки без трудов стаж и без право на майчинство от НОИ ,то тогава да ги дават на майки под 18 години . Днес всеки един студент работи и има възможността да се възползва и от майчинство и от НОИ . . .

# 852
Момичета не мога да рабера едно, всички се опитвате да прецакате "тая държава " и се записвате за "студентки" само за да вземете пари. Ами най-накрая някой в държавата си е свършил работата и е спрял кранчето. Обещетението е за студентки, които не работят - не за майки, които са се записали в университет.
За протокола бременна съм в 8 месец - да не ме линчувате. Смятам, че в държавата трябва да има по-малко вратички като тази, за да не се злоупотребява с тях. И в крайна сметка, щом сте се осигурявали ще получите майчинство 80% от заплатата (за това са давани данъците ви).

# 853
Момичета не мога да рабера едно, всички се опитвате да прецакате "тая държава " и се записвате за "студентки" само за да вземете пари. Ами най-накрая някой в държавата си е свършил работата и е спрял кранчето. Обещетението е за студентки, които не работят - не за майки, които са се записали в университет.
За протокола бременна съм в 8 месец - да не ме линчувате. Смятам, че в държавата трябва да има по-малко вратички като тази, за да не се злоупотребява с тях. И в крайна сметка, щом сте се осигурявали ще получите майчинство 80% от заплатата (за това са давани данъците ви).
Защо всички ? Аз примерно съм студентка 3-ти курс и съм си работила през цялото време . Мисля,че щом уча имам право на тази помощ. Но няма значение,има и по-важни неща от парите .

# 854
Чудят се от къде да резнат и колко да вдигнат цени и данъци за да си напълнят гушите.И бунт да се вдигне така или иначе нищо няма да променят,а ако го променят ще е от следващата година и пак майките от тази горят.Факт,че много се възползваха от тази помощ,взимат я и прекъсват.Сега заради такива страдат и всички останали,и не разбрахте ли това не е България а циганска държава.Храниме и гледаме ромската част на населението,нас кучета ни яли.На мен също ми е неприятно от този закон,но и да се ядосвам смисъл няма.Няма да си прекъсна нито образованието,нито така "голямото" майчинство заради поредната глупост на управниците ни.

Общи условия

Активация на акаунт