ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ! Какво сме направили до сега?

• 614 381
  • 2 391
  •   2
Отговори
# 2 385
Rogenbogenhertz, имай предвид, че за някои лекари в България се чака месеци за час. Ако си се насочила към Калчев например, добре е да запазиш час от сега. Той е репродуктивен лекар и може да помогне с диагностика и проследяване на овулация. Инвитро не прави.

# 2 386
Къде сте пускали в България спермограмите? Ако не са в репродуктивна клиника не бих разчитала да са качествени резултатите, имай го предвид.

Ако все пак спермограмата е добре, може да отидете в репродуктива клиника, да следите овулацията и ако се наложи да я таймирате и да пробвате естествено. Ако няма овулация бебе няма как да стане, но ако единственият проблем е, че не се пукат фоликулите е напълно възможно това да е достатъчно. Може и да се подпомогне с една лека стимулация с хапченца и таймирана овулация и естествени опити. С малко късмет ако останалото е наред може да не се налагат по-тежки интервенции. Много жени с поликистоза си забременяват съвсем естествено Simple Smile

Към добавките на Симона добавям и витамин Д.

Успех!

В България пуснахме спермогратама в репродуктивна клиника. Правихме и фоликулометрия от на 12 и 16 ден от цикъла, но доминантен фоликул нямаше. Освен това всеки месец правя и тестове, но за момента само декември 2024 и май тази година засякох.

# 2 387
Здравей,
Моят съвет е да запазите час за репродуктивен лекар в България, да си подредите цялата документация и всички изследвания и на прегледа да ги занесете, той да ги разгледа и да изгради някаква стратегия.
Вие много добре сте направили, че сте пускали изследвания и имате доста информация, но някак цялата тази информация трябва да се събере и да се анализира. Тоест, досега имате някакви локални неща, но ви трябва глобалната картинка ❤
Аз също като ВаНиЛа бих препоръчала Калчев, мисля, че той ще разгледа всичко обстойно и ще назначи изследвания, ако има нужда от още. Но наистина там се чака доста за час, така че обадете се възможно най-рано. Не знам дали да препоръчам да се насочите към репродуктивна клиника, тъй като има вариант веднага да ви предложат инсеминации или пък инвитро, а вие да нямате нужда от тях на този етап. Калчев би направил необходимото, за да имат успех естествените опити.
Не прочетох дали имаш снимка за проходимост на тръбите (хистеросалпингография).
Възможно е просто да имаш нужда от по-добро проследяване или пък лека стимулация на овулацията, може мъжът да се нуждае от малко добавки и друг режим за подобряване на показателите на плувците.
Поздравявам ви за решението да се върнете в България и се надявам, че нама да съжалявате за него! Знам, че това е тежък период, а репродуктивните трудности го правят още по-тежък. Опитайте се, колкото може, да запазите спокойствие и надежда! Чела съм и други такива разкази за бавното проследяване на здравословен проблем в чужбина и наистина съм изненадана, че не се обръща внимание на много фактори и че записването на час е толкова трудно.
Успех, мила! 🧡

Здравейте, момичета! 🌸

На първо място – успех на всички, които чакат с нетърпение заветните две чертички! ❤️

Ще се опитам накратко да разкажа нашата история.

Винаги съм имала нередовен цикъл и доста кисти и на двата яйчника. Дълго време пиех противозачатъчни, които го регулираха, но ги спрях, когато решихме да започнем с опитите – това беше през август миналата година. Живеем в Германия, където лекарите не бързат с изписването на по-силни лекарства, а и според лекарката, тъй като съм на под 30 години, не било нужно да избързваме с лекарствата. Гинеколожката ми препоръча Myo-Inositol, който уж подпомага овулацията, и каза да отида отново след шест месеца, ако няма резултат.

През това време следях овулацията, но за шест месеца имах само веднъж, а цикълът ми беше средно 45–50 дни. В края на януари отидох пак на лекар – повториха всички изследвания, но промяна нямаше, освен в щитовидните хормони (FT4 беше 9.4). В Германия не е практика да се ходи при ендокринолог за такъв проблем. Всичко се изписва от личния лекар или гинеколога. Лекарката директно ми изписа L-Thyroxin 50 микрограма за щитовидната жлеза и допълнително Metformin 1000 mg, който уж подпомага овулацията, но реално се дава при инсулинова резистентност.

От метформина имах силни стомашни проблеми, колебания в теглото и дори менструация, която продължи почти месец. След няколко разговора гинеколожката най-накрая се съгласи да ми изпише Duphaston, за да спре кръвотечението. След това минаха още 2–3 месеца с нередовен цикъл, докато през май месец най-накрая имах овулация (потвърдена с тестове), но за съжаление бебе така и не се получи.

Още в началото попитахме дали и съпругът ми трябва да си направи изследвания или спермограма, но отговорът беше: „Не, проблемът идва от поликистозните яйчници.“ Въпреки това, през февруари записахме час за спермограма и получихме дата чак за юли (толкова за немската точност 🙄). Уви, резултатът показа олигостенотератозооспермия. Уроложката беше изключително безчувствена и директно каза: „Ами няма как да имате деца.“ Искахме да повторим изследванията, но трябваше да чакаме още четири месеца за час.

След доста разговори със съпруга ми решихме да се върнем в България и да повторим изследванията. В продължение на месец, след консултация с български уролог, съпругът ми пиеше добавки за подобряване на спермата. Е, след проверка в две бъгарски лаборатории се оказа, че спермата му е с добро качество (не знам дали се дължи на добавките или резултатите от немската лаборатория не бяха верни).

Трудностите обаче не свършиха дотук. Както писах по-горе, в Германия изследват само нивото на TSH – FT3, FT4, TAT, MAT явно за нищо ги нямат. След по-обстойни изследвания в България през септември се оказа, че освен поликистоза, имам и Хашимото.
(anti-TG – 254 (<115), anti-TPO – 190 (<34), FT4 – 22.33 H, FT3 – 3.84, TSH – 2.07).

Тъй като все още сме в чужбина, но след три месеца се прибираме окончателно, лекарката ми препоръча засега да продължавам с Зефема, L-Thyroxin, фолиева киселина, витамин D и селен, докато се консултирам с ендокринолог и репродуктивен специалист в България. Надявам се тогава да имаме по-ясна посока как да продължим.

Благодаря на всички, които изчетоха дългия пост! Ще се радвам на съвети, препоръки и споделен опит. ❤️

# 2 388
Бяхме в репродуктивна клиника, където изготвихме план за действие. За начало ще започнем със стимулиране на овулацията, за да опитаме дали зачеването няма да се случи по естествен път. Изследванията, които показаха, че имам Хашимото, излязоха едва след като се върнахме в Германия. Лекарката каза, че след консултация с ендокринолог ще коригираме лечението при нужда, а дотогава да продължавам с лекарствата, които вече приемам.
Не знам доколко Хашимотото влияе на зачеването, май там проблемите по-скоро биха били по време на бременността.

# 2 389
Може би варира от човек до човек, но аз лично имам близки приятелки с Хашимото, които също си забременяха така след 2-3 месеца опити и си родиха здрави деца. Проблемът в момента е, че нямаш редовна овулация. Според мен са ти предложили разумен подход.

# 2 390
Здравейте, днес ми беше първата инсеминация (дано да е само тя). Казаха ми след 14 дни да отида за кръвен тест . Ако не стане сега, ще преминем направо към инвитро, за да не губим време. Успех на всички !!!

# 2 391
Здравейте, днес ми беше първата инсеминация (дано да е само тя). Казаха ми след 14 дни да отида за кръвен тест . Ако не стане сега, ще преминем направо към инвитро, за да не губим време. Успех на всички !!!

Успех! Дано да се получи! Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт