Счетоводител в нужда се познава 8

• 61 283
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  Здравейте! Дружество 1 се влива в дружество 2 през 2015 г. До 30 дни от датата на заличаване трябва да се подаде данъчна декларация от приемащото дружество. Дружество 2 подава ГДД за 1 в НАП по регистрация на дружество 1 или 2 за периода от 01.01.2015 до датата на заличаването? А дружество 1 трябва да подаде ГДД за 2014 до 31 март 2015?

# 61
Здравейте момичета. Спорим с една колежка за давността на надвнесен корпоративен данък от 2009. Тя счита, че срока вече е изтекъл и не може да се подаде искане за възстановяване, но според мен давностния срок започва да тече от 2011година. Да продължавам ли да споря или да си признавам, че не съм права?

Чл. 129. (1) Прихващането или възстановяването може да се извършва по инициатива на органа по приходите или по писмено искане на лицето. Искането за прихващане или възстановяване се разглежда, ако е подадено до изтичането на 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на възникване на основанието за възстановяване, освен ако в закон е предвидено друго.

# 62
Здравейте!
самоосигуряващо се лице има ли право да получава 1/2 от майчинството до навършване на 2 г на детето след като детето е тръгнало на ясла?

# 63
  • Бургас
Здравейте отново,
Бих искала да повторя питането си от предходната страница (няма да се самоцитирам Simple Smile ) и да задам още един въпрос -
Купихме кола на която е платен целия дължим данък за 2015, но към Община София. Сега, при регистрирането на МПС в Община Бургас ще дължа ли отново данък за него за тази година (за съжаление не е никак малък)?

# 64
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
самоосигуряващо се лице има ли право да получава 1/2 от майчинството до навършване на 2 г на детето след като детето е тръгнало на ясла?

Да.

Здравейте отново,
Бих искала да повторя питането си от предходната страница (няма да се самоцитирам Simple Smile ) и да задам още един въпрос -
Купихме кола на която е платен целия дължим данък за 2015, но към Община София. Сега, при регистрирането на МПС в Община Бургас ще дължа ли отново данък за него за тази година (за съжаление не е никак малък)?

Не, но трябва да имаш копие / по-добре заверено от предишния собственик / за платения данък ППС.
По горния въпрос не мога да ти отговоря.

# 65
  • Бургас

Здравейте отново,

Не, но трябва да имаш копие / по-добре заверено от предишния собственик / за платения данък ППС.

Имам бележка за платен данък в оригинал, достатъчно ли е? И предполагам трябва да отида лично в ТДД, въпреки, че вече не е необходимо откакто ги вързаха с КАТ  newsm78

# 66

Здравейте отново,

Имам бележка за платен данък в оригинал, достатъчно ли е? И предполагам трябва да отида лично в ТДД, въпреки, че вече не е необходимо откакто ги вързаха с КАТ  newsm78

ППС-тата се декларират в Общината по адрес на регистрация на собственика. В декларацията се посочва, че данъкът за цялата година е платен от предишния собственик.

# 67
Здравейте, имам нужда от координати на счетоводител, във връзка с евентуално регистриране на фирма.  Пояснявам - необходима ми е предварителна информация за разходи по регистриране, водене на счетоводство, такси и осигуровки и прочие. Вероятно ще е ЕООД, регистрирано по ДДС. Предварително благодаря.

# 68
Здравейте, имам нужда от координати на счетоводител, във връзка с евентуално регистриране на фирма.  Пояснявам - необходима ми е предварителна информация за разходи по регистриране, водене на счетоводство, такси и осигуровки и прочие. Вероятно ще е ЕООД, регистрирано по ДДС. Предварително благодаря.

Къде?

# 69
# 70
  • Sofia
Здравейте,
Искам да попитам следното - работя при един работодател на 2 трудови договора по 4 часа. Ще подписвам допълнителен трудов договор при друг работодател. Доколкото разбирам договора може да е за не повече от 4 часа, нали? Т.е. това е максимума, като се попълва и декларация. Има ли значение за колко месеца ще е договора?
Благодаря

# 71
  • Балчик
Здравейте,
Искам да попитам следното - работя при един работодател на 2 трудови договора по 4 часа. Ще подписвам допълнителен трудов договор при друг работодател. Доколкото разбирам договора може да е за не повече от 4 часа, нали? Т.е. това е максимума, като се попълва и декларация. Има ли значение за колко месеца ще е договора?
Благодаря

не  Peace

# 72
Здравейте!
Искам да си открия ателие за шивашки/тапицерски услуги.
Четох доста като каква да се регистрирам но не разбрах в крайна сметка шивачите могат ли да са упражняващи свободна професия?
2. За да се регистрирам като шивач на свободна практика трябвало да покажа диплома или завършен курс за шивач.Вярно ли е?
3.Само и единствено за това за което съм показала диплома ли мога да практикувам с тази регистрация "свободна професия"
(имам в пред вид че по диплома съм художник, и щом толкова искат диплома да се регистрирам като художник пък да се занимавам с шиене в същност!?)
4. Разбрах,че от декларираната печалба се изваждат максимум 25% от разходите. Ако взема шевна машина на лизинг- вноската по лизинга може ли да се счита за разход в съответния месец?
5. Какъв данък се плаща-патентен или дод?

Благодаря!  Praynig  bouquet

# 73
Здравейте!
Искам да си открия ателие за шивашки/тапицерски услуги.
Четох доста като каква да се регистрирам но не разбрах в крайна сметка шивачите могат ли да са упражняващи свободна професия?
2. За да се регистрирам като шивач на свободна практика трябвало да покажа диплома или завършен курс за шивач.Вярно ли е?
3.Само и единствено за това за което съм показала диплома ли мога да практикувам с тази регистрация "свободна професия"
(имам в пред вид че по диплома съм художник, и щом толкова искат диплома да се регистрирам като художник пък да се занимавам с шиене в същност!?)
4. Разбрах,че от декларираната печалба се изваждат максимум 25% от разходите. Ако взема шевна машина на лизинг- вноската по лизинга може ли да се счита за разход в съответния месец?
5. Какъв данък се плаща-патентен или дод?

Благодаря!  Praynig  bouquet

Предполагам диплома ще ти трябва, ако искаш да се регистрираш в съюза на занаятчиите.  newsm78 Иначе можеш да се регистрираш в регистър Булстат като свободна професия и в НАП като самоосигуряващо се лице. Съответно да плащаш патентен данък в Общината по местонахождение на ателието. Също ще ти трябва и касов апарат. Ако оборотът ти е под 50000.00 лева за 12 месеца, то се дължи само патент и няма значение какви са ти разходите - не се облага реализирана печалба.

Можеш да се регистрираш и като ЕТ.

# 74
Ами относно дипломата според това инфо:
Как човек може да се регистрира като самоосигуряващ се и да практикува свободна професия?

1. Отива в агенцията по вписванията, за да се регистрира в регистъра БУЛСТАТ и да получи уникален код (кода ще му е ЕГН-то). Необходими документи за регистрация в регистър БУЛСТАТ:
– оригинал и копие от дипломи или сертификати за професионален курс
– лична карта
– документ за внесена такса за регистрация 15 лева (може да се внесе на място)
– заявление за регистрация 2 броя

2. След това отива в съответващия на адреса по лична карта офис на НАП...

За занаятчиите става още по-сложно. Трябва да се запишеш в камарата на занаятчиите,плащаш членски внос,караш курс при тях който си плащаш и получаваш кетап за майстор...  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт