Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 11

• 161 887
  • 949
  •   1
Отговори
# 825
Корнелия, аз използвам само съединителя. При перпендикулярното въртя пълен десен, ако ще паркирам през дясно рамо, и ако усетя че колата ми е бърза, забавям със съединителя.. Нещо не го обясних хубаво, но не давам газ.

# 826
Аз също действам само със съединителя, само леко го отпускам, много бавно! Никаква газ!

# 827
  • на Мелмак
Само съединител, друго не ти е необходимо.
Ако ще паркираш на бордюр или минаваш през дълбоки дупки -тогава и малко газ, но това ще ти се случи когато вземеш книжка, сега ще паркираш нормално.
На мен скоро ми загасна колата така, дадох назад, видях дупки, но не прецених точно колко са дълбоки  , че беше тъмно Mr. Green

# 828
  • Sofia, Bulgaria
Е, супер! И аз имах някакви подозрения, че така се прави. Инструкторът ми сливи ли имА в устата, та не ми го обясни, че дори и не ми прави забележка, че подпирам леко газта (което мисля, че най-малкото се и чува и усеща, ако не ме гледа в краката какво правя).

А нещо за свалянето от втора на първа да ми обясните, моля? Кога да го правя Sad Никакъв усет нямам за това, защото дори и на втора, пак мога да се движа бавно, което ме кара да забравя, че съм на втора. За минаване през неравности отпускам газта и леко спирачка. Никога не би ми хрумнало да минавам на първа пред легнал полицай. Айде за десен завой съм по-съгласна, ако цялостно трябва да се движа по-бавно и преди, и след завоя. Тогава може и да се сетя да дам на първа, ама може и да не се сетя, което явно е проблем Sad

Помощ! Остава ми кормуване и половина (три последни часа) и вместо да имам поне леко усещане, че съм посвикнала и се справям някак, днешното кормуване ми съкрати живота с час и половина, най-малко! А предното каране беше толкова по-приятно...

ПП: Мари е писала, че с инструктора им били направили обиколка на маршрутите. За моя инструктор такова нещо не съществува. Или поне на мен такива ми ги разправя - на изпита можело да се мине отвсякъде! Ама в рамките на София щяло да е. Това като го питах горе-долу в кой район ще се кара на изпита. Било му се случвало по някаква си причина изпитващият да ги бил викал някъде в Хаджи Димитър и от там да започнел изпита!

# 829
Моят изпит беше в друг район. Той си тръгна от центъра, където попринцип си караме, но понеже бях последна стигнахме до един далечен квартал, в който и пеша не съм минавала  Grinning , но не е толкова стряскащо. Караш си, гледаш си знаците, преценяваш си ситуациите и всичко ще е наред.
Искам да питам дали някой е ходил скоро на БЧК? Каква беше таксата и от колко до колко часа е?

# 830
  • Sofia, Bulgaria
Моят изпит беше в друг район. Той си тръгна от центъра, където попринцип си караме, но понеже бях последна стигнахме до един далечен квартал, в който и пеша не съм минавала  Grinning , но не е толкова стряскащо. Караш си, гледаш си знаците, преценяваш си ситуациите и всичко ще е наред.
Искам да питам дали някой е ходил скоро на БЧК? Каква беше таксата и от колко до колко часа е?

Благодаря, Алена. Притеснява ме да не попадна на някакво непознато място, което да е по-особено с нещо. Или по-сложно кръстовище, през какъвто тип никога не съм минавала. Например някъде да няма знак за броя и посоките на лентите и от коли на светофара да не мога да видя и маркировката... Ей такива неща ме плашат Sad
Днес се изложих и на Руски паметник. И то заради навалицата от още коли, които също навлизат в кръстовището (аз идвах от локалното откъм Пирогов, а от булеварда цяла камара коли напират от лявата ми страна и те).  Коментарът на инструктора като минах вече към Македония - "Тук нищо не направи!"

Аз на БЧК още не съм ходила. Мисля да но направя след като приключа с кормуване и изпит.

# 831
На БЧК ходих септемри месец и мисля, че беше 47 лв + 1 лв. дарение. Корнелия, аз през полицаите минавам на 2ра без газ. Има едни супер гадни в Люлин, през които минавам на 1ва.
За предавките.. в много малки улички използвам първа и завивам с нея.

# 832
  • NE
Мен са ме учили да паля само на първа и да "паркирам" колата с изгасен двигател, първа и ръчна. По друг повод не ми даваха на първа, а оставах на втора, което дори е по-лесно. Само на булеварди и хубави улици минавах на трета, но в завои и регулирани кръстовица пак намалях за втора.
Паркирането само със съединител. Там е важно бавно да става защото е финна работа. Падна ми се веднъж един разбит паркинг и да изляза от една дълбока дупка ме накара инструктура да дам малко газ.
БЧК искат задължително за подаване на документи за шофьорска книжка. Аз моята вече я подадох, но не бързам да я взема още.

# 833
Сега ще пиша кратко, но когато имам време -повече.
Ние сме учени да минаваме на втора през легналите полицаи. newsm78
Е, на  средностатистическите разбира се. Има и огромни такива.
Като караш на 3та и видиш знак за полицая, започваш да си намаляваш само със спирачката.
Инструкторът не ни даваше да гледаме километража, но аз си го следях.
Всичко е относително, но паднеш ли под 25-20 км , минаваш на втора и оставяш колата да пълзи без газ.„
Щом предните гуми ти слязат от полицая, подавам леко газ , разбира се , че се оглеждаш за пешеходци и други опасности и над 25-30км . минавам на 3та.
Как да знаеш кога да свалиш предавката.
Колата започва да " предрусва" ,  тресе ,запъва се, газта й е малка.
За по-голяма предавка е обратно.
Даваш газ, а колата се тормози и няма нужната сила да върви по-бързо.
Аз на първия изпит минах два десни завоя на трета без да се усетя. Embarassed
Забелязах, че колата губи мощност след като съм намалила преди завоя и аха да спре, ама в паниката не зацепвам ,че съм на трета. Щом взех завоя подадох газ и тя се нормализира.
Малко шашаво го обясних, но стига да ти е от полза. Hug

# 834
Да , за първа предавка -само ако си спрял напълно или за тръгване.
Друг случай е когато секундите на червения светофар намаляват и преценяваш, че няма нужда да спреш защото имаш много метри до него и тогава вместо да спираш, в движение намаляваш достатъчно и минаваш на първа, а то вече светва зелено. Но това е тънкост и трябва много добра преценка за колите пред теб и зад теб. Аз за сега не правя такива неща, но с времето ще се науча.

# 835
Ох,Корнелия,чета те и все едно аз съм писала всичко. Абсолютно същите проблеми. Аз в началото питах мъжа ми за някакви неща.Инструктора ми обяснява докато карам,аз обаче като карам съм толкова напрегната и съсредоточена в карането,че познай дали чувам нещо. За легналите полицаи,аз също ги минавам без газ,а някои по-големи на първа.

# 836
  • Mediterraneo
Аз на БЧК още не съм ходила. Мисля да но направя след като приключа с кормуване и изпит.

Не си го причинявай  Grinning На мен така ми се караше кола след изпита, че едва изчаках 2 седмици да ми излезе книжката. Ако трябваше да чакам и за час за БЧК преди това...
Не пречи да си изкараш картончето по всяко време, важи 5 години.

# 837
  • Sofia, Bulgaria

Не си го причинявай  Grinning На мен така ми се караше кола след изпита, че едва изчаках 2 седмици да ми излезе книжката. Ако трябваше да чакам и за час за БЧК преди това...
Не пречи да си изкараш картончето по всяко време, важи 5 години.

Ей, че много ли се чака за час за БЧК курса?! Иначе си мислех после документите за книжката да ги пусна по-бързата поръчка, да не чакам до 30 дни!
Остават ми 3 часа кормуване и евентуално ще ми предстои изпита скоро. Започва да ми става напрегнато и неспокойно и не искам да се занимавам точно сега и с БЧК. Да го бях направила до сега тогава, ама... Ще се въоръжа с търпение и така. Simple Smile Но като се знам и като ми се ще всичко вече да приключва...

# 838
  • NE
Моята автошкола уреди курса по БЧК. Доколкото разбрах не правят самостоятелни лекции, а само на групи, но в големите градове вероятно има голям поток и бързо се организират нещата.

# 839
  • Mediterraneo
Няма как да правят самостоятелни лекции. В малките градове има курсове 1-2 пъти седмично, в някои моменти се вземаха часове за след месец.

Общи условия

Активация на акаунт