КРУИЗИ /тема 5/

• 77 129
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
glasss Може ли да ми кажеш за Майорка дали корабът спира близо и дали сте ползвали Hop On Hop Off и откъде се хваща? В Салерно какво правихте, бяхте ли на някоя от организираните екскурзии? Благодаря предварително   bouquet

# 601
glasss Може ли да ми кажеш за Майорка дали корабът спира близо и дали сте ползвали Hop On Hop Off и откъде се хваща? В Салерно какво правихте, бяхте ли на някоя от организираните екскурзии? Благодаря предварително   bouquet
В Палма корабът спира на няколкостотин метра от началната спирка на автобус №1, който пътува чак до летището, минавайки през центъра на града. Билетът е 2 евро. Ако искате да се разходите пеша от порта до центъра, разстоянието до катедралата е около 4-5 км, а крайбрежната алея е красива и приятна за разходка, като на нея се намира и информационното бюро за туристи, откъдето безплатно ще ви предоставят карта на града и друга информация. Hop On Hop Off автобусите също спират на началната спирка на пристанището, но не сме се качвали на тях.
На организирани екскурзии не сме били - разглеждахме сами основните забележителности, намиращи се в рамките на централната част на всеки град по маршрута. Салерно е красив град и решихме да му отделим цялото си свободно време /няколко часа/ за сметка на предлаганата от кораба екскурзия по амалфийския залив, която имаме намерение да осъществим в бъдеще, но по-обстойно и не за толкова ограничено време.
Изобщо, слизането от кораба беше организирано безобразно - бавно и изнервящо, което ни костваше около час и половина изгубено време за разходки. Не знам дали по всички кораби е така, но на Армония имаше много пътници с по 10-15 круиза зад гърба си, които бяха възмутени и имаха намерение да се оплакват в компанията МСЧ.

# 602
glasss Мерси за отговора, за Палма сме решили да вземем туристическия автобус, за да обиколим, а за Салерно гледахме точно тази екскурзия по крайбрежието на Амалфи. И ние ще сме на Армония, но с малко по-различен маршрут, ще споделя как е било живот и здраве другия месец. На предишните ни 2 круиза със същата компания слизането винаги е било много бързо, в рамките на 20-30 минути. Дано хората да са се оплакали и да се стараят малко повече занапред  Laughing

# 603
  • В града на тепетата
glasss, би ли споделила и за Ла Специя, в града ли се разхождахте или успяхте и на друго място да идете, а за Палма дали има близо до пристанището плаж ?  Peace

# 604
Едно семейство, с което се запознахме на круиза ни споделиха, че миналата година са били в Салерно и вместо да ползват корабната екскурзия са обиколили крайбрежието с местно туристическо корабче, което им е струвало 9 евро на човек.

glasss, би ли споделила и за Ла Специя, в града ли се разхождахте или успяхте и на друго място да идете, а за Палма дали има близо до пристанището плаж ?  Peace
В Ла Специя пристигнахме от Генуа в деня на отплаване, към 15 ч., и веднага се запътихме за регистрация на кораба. На връщане също гонихме влак за Генуа и не сме разглеждали. Тъй като плануваме голяма екскурзия в Италия с отправна точка Генуа и надолу, сме решили специално да отседнем в Ла Специя, защото от там е отправната точка за разглеждане на едни чудно красиви селца по брега, намиращи се под защитата на Юнеско и наречени Чинкуе Тере /Пет земи/. Между тях се движи специално железница, билети за която се закупуват от гарата в Ла Специя. Цената е 12 евро за цял ден, с неограничен брой качване и слизане. През около половин час се движат влакчетата. В почивен ден обаче е препълнено, затова ако имате възможност го направете в делничен ден.
Близо до пристанището в Палма не видяхме плаж - само една безкрайна редица яхти чак до самия център. Казаха ни, че може да се хване градски автобус до най-близкото селище, където имало хубави плажове, но може би ще трябва да питате на място.

# 605
Здравей glass,

Мен ме интересува всичко за Малта, Месина и Марсилия - къде и с какво сте разглеждали, с какво стигате от кораба в тези градове до автобусите хоп он (ако сте обикаляли с такива). Всякаква информация ще ми е полезна:) Благодаря!

# 606
  • sofia
Относно Марсилия - самото пристанище си има фри шатъл Marseille fos се казва и не се заплаща нищо.
Ние предния път взехме за 9€ в двете посоки на Коста, който е до старото пристанище.
На Мсч 15€ не ми се даваха, та ползвахме Marseille fos
И ние вече можем да се похвалим с първия си круиз в Средиземно море. Благодаря на всички които ми дадоха съвети тук и на лични - помогнахте ми.
Специално за шатъла в Марсилия искам да споделя, че на МСЧ вече е 16.90 евро в двете посоки, а за тези, които не са го закупили, алтернативата е ходене пеш около 1 км до изхода на пристанището и оттам - с градския транспорт. На информацията при слизане от кораба ни казаха, че фри шатъл няма, но не разбрахме дали точно за този ден или по някаква друга причина. Така че по тази дълга маркирана пешеходна пътека вървяхме не само ние, слизащите за един ден, но и натоварени с куфари хора, за които круизът приключваше и дори семейства с малки деца в колички. Това и на отиване и на връщане.
 Ако някой има конкретни въпроси ще отговоря. Бяхме с Армония на МСЧ по маршрут Ла Специя, Марсилия, Майорка, Малта, Месина, Салерно.

Ние ползвахме шатъла преди месец, та не знам.

Какво ще кажеш за Армония, не сме никак впечатлени?

# 607
  • sofia
Ако видиш разказа ми от април 2014 съм разказвала подробно за Ла Специя, Пиза или Чинкуе Тере са вариантите.
Ние на Армония чакахме 1ч и 40мин при качване в Медейра

# 608
Здравей glass,

Мен ме интересува всичко за Малта, Месина и Марсилия - къде и с какво сте разглеждали, с какво стигате от кораба в тези градове до автобусите хоп он (ако сте обикаляли с такива). Всякаква информация ще ми е полезна:) Благодаря!
Точно в Малта ни е най-голямото разочарование от организацията по слизане от кораба. По програма трябваше да започнем слизане в 13 ч., и да се върнем до 18.30 ч. Наредихме се в посочения час на една огромна опашка от бързащи да слязат пътници, защото корабът не беше акостирал  на самото пристанище, а на отсрещния му край и трябваше да ни извозват до брега с т.н. тендери, събиращи по около 200 човека. Към 14 ч. успяхме да слезем от кораба и да се качим на тендера, а после чакахме още половин час да го доуплътнят с огромен брой правостоящи, и така, плюс времето на извозване, в 15 ч. благополучно слязохме на пристанището във Валета. Тоест 2 часа!!! от свободното ни време бяха изгубени.
Някои се качиха на автобусите хоп он / тръгващи от самото пристанище/, но после разказаха, че е трябвало да слязат по средата на маршрута и да вземат такси наобратно, тъй като автобусите на всяка спирка изчаквали туристите да си направят снимки и пак да продължат със същия автобус. В някои не е работила и информационната система. Все пак може да е било и въпрос на късмет, на какъв автобус ще попаднеш.
Центърът на града е буквално над самото пристанище, като до него се качвате с асансьор за 1 евро на човек, или по стълби /при добра спортна подготовка/. Асансьорите се намират вдясно от пристанището, ако оставите морето зад гърба си и повървите около 200 метра  - ще видите много хора влизащи през крепостната стена.
Имайте предвид, че музеите затварят врати в 16 ч. Изберете си според интересите какво искате да видите. Мисля, че основното е катедралата "Св. Йоан Кръстител", построена от Ордена на малтийските рицари и изографисана от Караваджо.  Друга забележителност е Дома на Великия магистър. Целият град е един архитектурен шедьовър и само да го обикаляте също е интересно.
В Месина няма кой знае какво за гледане. Още със слизането се запътихме към гарата и си купихме билети за Таормина, намираща се в подножието на Етна.  Цената на човек е по 4 евро в едната посока, а пътуването трае около 1 час. Таормина е много живописна, но до вулкана няма време да се отиде за толкова кратко. Може да посетите амфитеатъра и да се насладите на гледките към морето, красиви като на картичка.
В Марсилия най-голямата забележителност е базиликата Нотр Дам дьо ла гард и крепостите Сен Жан и Сен Никола, ако имате време да се качите до тях. Ако времето не е достатъчно разходете се покрай старото пристанище и из града.
Дано съм ви била полезна.

# 609
Здравей glass,

Точно в Малта ни е най-голямото разочарование от организацията по слизане от кораба. По програма трябваше да започнем слизане в 13 ч., и да се върнем до 18.30 ч. Наредихме се в посочения час на една огромна опашка от бързащи да слязат пътници, защото корабът не беше акостирал  на самото пристанище, а на отсрещния му край и трябваше да ни извозват до брега с т.н. тендери, събиращи по около 200 човека. Към 14 ч. успяхме да слезем от кораба и да се качим на тендера, а после чакахме още половин час да го доуплътнят с огромен брой правостоящи, и така, плюс времето на извозване, в 15 ч. благополучно слязохме на пристанището във Валета. Тоест 2 часа!!! от свободното ни време бяха изгубени.
Някои се качиха на автобусите хоп он / тръгващи от самото пристанище/, но после разказаха, че е трябвало да слязат по средата на маршрута и да вземат такси наобратно, тъй като автобусите на всяка спирка изчаквали туристите да си направят снимки и пак да продължат със същия автобус. В някои не е работила и информационната система. Все пак може да е било и въпрос на късмет, на какъв автобус ще попаднеш.
Центърът на града е буквално над самото пристанище, като до него се качвате с асансьор за 1 евро на човек, или по стълби /при добра спортна подготовка/. Асансьорите се намират вдясно от пристанището, ако оставите морето зад гърба си и повървите около 200 метра  - ще видите много хора влизащи през крепостната стена.
Имайте предвид, че музеите затварят врати в 16 ч. Изберете си според интересите какво искате да видите. Мисля, че основното е катедралата "Св. Йоан Кръстител", построена от Ордена на малтийските рицари и изографисана от Караваджо.  Друга забележителност е Дома на Великия магистър. Целият град е един архитектурен шедьовър и само да го обикаляте също е интересно.
В Месина няма кой знае какво за гледане. Още със слизането се запътихме към гарата и си купихме билети за Таормина, намираща се в подножието на Етна.  Цената на човек е по 4 евро в едната посока, а пътуването трае около 1 час. Таормина е много живописна, но до вулкана няма време да се отиде за толкова кратко. Може да посетите амфитеатъра и да се насладите на гледките към морето, красиви като на картичка.
В Марсилия най-голямата забележителност е базиликата Нотр Дам дьо ла гард и крепостите Сен Жан и Сен Никола, ако имате време да се качите до тях. Ако времето не е достатъчно разходете се покрай старото пристанище и из града.
Дано съм ви била полезна.
супер, мерси много

# 610
gabolina В самата Ла Специя май няма много за гледане, главната атракция са точно споменатите села Чинкуе тере, миналата година ги обиколихме с екскурзия от кораба, останахме доволни, защото се качихме до първото село с авобус, после отидохме с лодка до следващите 3 (най-малкото село пропуснахме) имахме свободно време за разходка и обяд навсякъде, наобратно с влак и пак с автобус до кораба.

glasss Изненадвам се да чуя това за Малта, ние бяхме на Лирика, който е от същия клас като Армония, но си акостира директно на пристанището, от което хвахме автобус, спря за по-дълго само на фабриката за стъкло, първо разгледахме Мдина, а после имахме достатъчно време и за Валета, слезнахме отново пеш към кораба. Малко ме плашиш с тези разкази, ние ще сме юни на Армония...

# 611

Какво ще кажеш за Армония, не сме никак впечатлени?
Бях предупредена предварително от опитни круизъри, че не трябва да очаквам нещо особено от Армония. И се оказа вярно. Като първо впечатление за круиз е незабравимо, но с куп дребни и досадни  забележки:
- по организацията на качване/слизане;
- по изхранването - обилно, но всеки ден едни и същи салати и десерти /3-4 максимум вида/ , с малки разлики в основните ястия;
- гала вечеря без никаква тържественост, с меню същото, каквото е и в бюфета и бавни сервитьори, забравящи поръчките
- намръщен персонал, с малки изключения
Може би не изброявам всичко, но това някакси си го спомням най-добре. Иначе беше чисто и каютата - съвсем новичка и удобна за двама /вътрешна/.

# 612

glasss Изненадвам се да чуя това за Малта, ние бяхме на Лирика, който е от същия клас като Армония, но си акостира директно на пристанището, от което хвахме автобус, спря за по-дълго само на фабриката за стъкло, първо разгледахме Мдина, а после имахме достатъчно време и за Валета, слезнахме отново пеш към кораба. Малко ме плашиш с тези разкази, ние ще сме юни на Армония...
Дано при вас да не е така. Явно зависи къде акостира корабът. Имаше туристи, които не са за първи път в Малта с круиз и бяха шокирани от такава загуба на време и нерви.  Последните два тендера в Малта бяха обявени за 17.30 и 18.15 ч. Ние отидохме в 17.15, но опашката беше огромна и към 18 ч. предпоследният тендер се напълни и отплава, така че останахме за последния, който едва побра всички останали, и към 19 ч. ни стовари потни и ядосани на кораба...

# 613
glasss Ами нашите спирки са други, надявам се там да го няма този проблем, във всеки случай ще разказвам после как е било. Ние и от Фантазия, и от не толкова луксозната Лирика останахме много доволни, а Армония избрахме заради маршрута, ще видим как ще е  Thinking

# 614
  • София
Относно Марсилия - самото пристанище си има фри шатъл Marseille fos се казва и не се заплаща нищо.
Ние предния път взехме за 9€ в двете посоки на Коста, който е до старото пристанище.
На Мсч 15€ не ми се даваха, та ползвахме Marseille fos
И ние вече можем да се похвалим с първия си круиз в Средиземно море. Благодаря на всички които ми дадоха съвети тук и на лични - помогнахте ми.
Специално за шатъла в Марсилия искам да споделя, че на МСЧ вече е 16.90 евро в двете посоки, а за тези, които не са го закупили, алтернативата е ходене пеш около 1 км до изхода на пристанището и оттам - с градския транспорт. На информацията при слизане от кораба ни казаха, че фри шатъл няма, но не разбрахме дали точно за този ден или по някаква друга причина. Така че по тази дълга маркирана пешеходна пътека вървяхме не само ние, слизащите за един ден, но и натоварени с куфари хора, за които круизът приключваше и дори семейства с малки деца в колички. Това и на отиване и на връщане.
 Ако някой има конкретни въпроси ще отговоря. Бяхме с Армония на МСЧ по маршрут Ла Специя, Марсилия, Майорка, Малта, Месина, Салерно.

Моля, разкажи за условията на кораба - колко и какви ресторанти, бюфети, барове и развлечения. Има ли специални ресторанти с доплащане и какви са? Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт