Австрийска тема- №52

• 93 854
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Много ти благодаря! Веднага го намерих така!!
 Hug

# 691
Благодаря за съдействието☺

# 692
Момичета,може ли да помоля за съвет Simple Smile предстои ми раждане в следващите дни и съм в мисли кой вариант за Kinderbetreuungsgeld да изберем. въпросът ми е: по време на получаването на Wochengeld, KBG не се получава и "почива", тоест изчаква се да се минат 8 седмици след раждането,и тогава започва изплащането на KBG.това ми е ясно, обаче се чудя - ако избера вариант 15 + 3, това означава, че ще получавам KBG 13 месеца,грубо *след като минат тези 8 седмици*, нали?
тоест  - ако детето се роди през май 2016, взимам Wochengeld до юли 2016 (горе долу смятам 8 седмици=2 месеца), оттогава започват 13 месеца да се изплащат KBG, до август 2017, след това и за бащата 3 месеца, тоест става ноември 2017,нали? извинявам се,ако звучи объркано, на мен ми е каша в главата и много ще се радвам,ако може някой да сподели мнение и опит  Hug

# 693
  • На Дунава
Точно така Simple Smile
Ако таткото ви е осигурен и ти явно работиш (неработещи не получават Wochengeld), можеш да помислиш дали няма да ти е по-изгодно да вземаш 12-месечния вариант. Съвсем примерно при 15+3 варианта вземаш около 600 евро на месец според броя дни в месеца, т.е. около 13*600=7800. Ако избереш подоходния вариант, е много вероятно сумарно да получиш повече пари, отколкото при 15+3 - примерно 10*1000=10000. А после можеш да си останеш у дома още колкото искаш до края на 24те месеца, за който период ще си съосигурена с детето към таткото, което няма да му струва нищо допълнително. Работодателят е длъжен да ти пази мястото до 24 месец на детето, после евентуално още 12 месеца, макс. до 36 месечна възраст.
(С който пост обръщам внимание, че "майчинството" има 2 страни: едната с трите плюс един модели за KBG към здравната каса и другият към работодателя с отпуск по майчинство 24+12 месеца. Не е задължително двата модела да са еквивалентни/ еднакво дълги).
Горното важи, ако 1) работиш и имаш необходимо дългия трудов стаж; 2) таткото също работи, за да ви осигурява здравно.

И успех и късмет в предстоящото начинание! Ще чакаме да се похвалиш с бебенце Simple Smile

# 694
Bibiana_, благодаря ти и добро утро! чакам отговор и от касата, но ти беше много по-бърза Grinning  Hug
При 15+3 са 26,60 на ден= около 800 на месец,в зависимост от месеца,а тъй като и 2мата работим (работехме преди Wochengeld времето) на 20 часа, по-добрият вариант за мен е да взема малко по-дългия период Simple Smile При варианта 20+4 излизат около 624 евро на месец.
Иначе си мислех и аз за 12+2,  но не този,който е вързан с доходите,а този,при който излиза около 33 евро на ден,само че тогава е до максимум 14. месец на детето,след което вече няма да имаме друг доход,освен на  баща му,ако аз не се върна на работа...от една страна работодателят е длъжен да ме вземе на работа,но не съм сигурна, че ще искам да  пускам детето толкова рано на детска градина и дали изобщо ще намерим място за толкова малко дете (14 месечно)
а иначе си мисля да работя на Geringfügig докато съм в майчинство и след като детето тръгне на детска градина,живот и здраве, (чак наесен 2017) , да се върна на работа на 20 часа... но това са до голяма степен сметки без кръчмар, да сме живи и здрави да се роди детенце и да видим как ще се наредят нещата,исках само да се уверя,че правилно съм разбрала и че не си ги обяснявам нещата по някакъв странен начин,само и само да ми е удобно  Grinning
а,и още нещо,сега се зачудих - аз съм си Sozialversichert по време на периода на Wochengeld и KBG нали?  newsm78 няма логика да не съм,точно в това време... ох,извинявам се за дългия пост, дано не съм оспамила групата много  Embarassed   

# 695
Здравейте, поканена съм на австрийска сватба. Не знам, какво е прието да се подарява, дали парите с картичка е добър вариант или да търся подарък за новия им дом и на каква стойност. Какви традиции имат австрийци: имат ли водещ, игри с гости, танци? Те ще имат венчавка в църква, колко време продължава церемонията горе-долу?

# 696
Здравейте!  Искам да попитам за един 4ай french secret tea се казва продавал се и в Австрия,но незнам къде. Ако някой има инфо нека сподели. Hug

# 697
  • София
Ще се радвам, ако някой може да ми каже дали е прието в Австрия малките дечица да се "издържат" на публични места (паркове и градинки) като им се ходи то тоалетната или задължително трябва да се търси WC?

# 698
Ще се радвам, ако някой може да ми каже дали е прието в Австрия малките дечица да се "издържат" на публични места (паркове и градинки) като им се ходи то тоалетната или задължително трябва да се търси WC?
При нас в парка има тоалетна, но за 8 години дори аз не съм я посещавала, та какво остава да си заведа детето в нея  Laughing Ако ни се ходи на тоалетна се прибираме в къщи. Аз лично не съм вижда  деца да ги издържа за да пикаят в парка. Когато не сме в нашия парк, тогава ходим в най близкото кафе/ресторант.  Simple Smile

# 699
  • София
Въпросът е, че майка ми планира лятото да сваля памперса на племенницата (на 2 години) и тя все още няма да може своевременно да сигнализира, че да имат време да стигат до вкъщи или до заведения. Дали може да ги глобят за такова нещо?

# 700
Може, има глоба и за номер едно, и за номер две на обществени места. Дали ще глобят точно племенницата ти едва ли можем да кажем, но ако не им се рискува, вкл. и неприязнени погледи от преминаващи по добре да използват тоалетни.

За сватбата също не мога да кажа категорично, тук обществото е много разслоено понякога и има големми разлики между хората. Има сватби, на които гостите сами си плащат консумацията, има и такива със списъци в магазин за подаръци. Сред моите познати на подаряването на пари/ банкноти в брой не се гледа с добро око, но знам, че и това се практикува. Най добре питай, или просто го пиши в графата културни различия и дотам.

# 701
  • на път
Аз ходих преди няколко месеца на сватба във Виена. Едно от нещата с които трябваше да се съобразя е да няма черно и бяло по роклята ми. Иначе ми хареса - залата, ритуалът, шампанското и хапките след подписването. Ресторантът беше прекрасен (бяха ни настанили с табелки по тяхно усмотрение и в началото се постреснах - на маса с непознати двойки, но после се оказа весело), а вечерта на коктейли в бар под метрото на Гюртела и Хайлигенщрасе. Пари не се подаряваха. Имаше подаръчета за спомен за гостите.
Беше дълго, изморително, но много хубаво ...

# 702
Здравейте, момичета! Сега ни предстои да наемем квартира, но не знаем има ли ограничение за квадратура. Ние сме двама души с едно дете и котка. Разбрахме, че детето трябва да има собствена стая, но съпруга ми получава два отказа от хазяи с обяснението, че жилището е малко за семейство с дете. Опитах се да потърся информация, но не успях да открия нищо. Наемите в Инсбрук са доста високи и мислим да наемем двустаен, повечето са около 40квадрата, стая с кухненски бокс и спалня, като спалнята да е детска, а другата стая да е хол-трапезария-спалня за нас...
 Също ако някой знае за домашните любимци, ще ми е от помощ- имаме кастриран британски котарак. Сложих микрочип, ваксина за бяс и има европейски паспорт. Трябва ли след преместването да го регистрирам някъде?
Благодаря предварително за съдействието!

# 703
  • Linz
И аз имам проблем с намирането на жилище в Инсбрук. Лошото е, че предлагането е много малко на фона на търсенето. От там и наемите са много високи. По принцип Тирол е провинцията в Австрия, в която най-трудно можеш да наемеш или купиш жилище. Много хора работят в Инсбрук, а пътуват всеки ден (както съм и аз). Може да потърсите и в околните градчета като Völs или Hall, които са на 5-10 мин. с влак и автобус, но пак не е лесно и много по-евтино.

# 704
bumbi, nие скоро си взехме котка, питах ветеринарите, казаха, че не трябва да я регистрирам никъде. Единствено, ако пътува извън страната ще трябва чип, но вие вече имате Simple Smile....Стискам палци за жилището, дано скоро се намери нещо👍

Общи условия

Активация на акаунт