Дякон Левски

• 24 073
  • 403
  •   1
Отговори
# 255
 точно масони са.   Има версия че Левски е използвала идеите на Мацини, които е бил масон.
по това време и да е имало илюминати - не са били популярни и Левски не е чувал за тях.
Мацини добива популблярност покрай движението на Гарибалди.

# 256
И пак да питам защо е толкова важна за теб истината дали Левски е имал любовници? Какво значение има това? Защо въобще трябва да го знаем това? Какво те, ви, интересува какво е правил този човек извън революционното дело?

Даже ми беше неудобно да го напиша отново... Но все повече се убеждавам, че пошлостта и простотията са на почит и се посяга на всичко, за да е "на нашето ниво".

За обръщението "Вий" - Кой виеше не разбрах...

Ама изобщо не ми е жизненоважно, имал ли е. Просто излагам факт, че има такава теза. И я приемам като хипотетично възможна. Не съм от тези дето викат "Не девствен е бил!" и "Не е псувал, грам" А Вий, беше заради поста ти в който пишеш в множествено число за себе си, та си помислих, че сте някаква групировка  Laughing

значи то ако се хващаме за хипотеиз, има и хипотеза, че Човешки крака не е стъпвал на луната все още, а са ни спретнали постановка.... сега ако тръгнем да расъждаваме така - всяка непроверена хипотеза - да правим по нея филм - какво ще стане.
Има и хипотеза че Гагарин е убит от КГБ?
 Пък то ако така се разсъдава има и хипотеза че първият човек е македонец.  В скопие има таман три Ноеви ковчега......Mr. Green

# 257
  • Велико Търново
точно масони са.   Има версия че Левски е използвала идеите на Мацини, които е бил масон.
по това време и да е имало илюминати - не са били популярни и Левски не е чувал за тях.
Мацини добива популблярност покрай движението на Гарибалди.

Май имам някакъв спомен от жълтите вестници. Ами и от това би излязъл материал за филм. Аз се надявам да пуснат филма по кината, че все пак да го гледам. На трейлъра му нищо лошо не видях(то какво пък толкова  да се научи от трейлър), че имаше едни дето от трейлъра разбрали, че не е хубав филма. Но една колежка ми го разказва и каза, че не е видяла нищо лошо или обидно за Левски. Така, че аз му давам шанс.

# 258
  • София
Ревю на Операция Кино от днес цък!

Само да отбележа, че за да не се хареса един филм не е нужно да има нещо лошо в него за главния герой.  Laughing

# 259
Знаете ли, мили мои, кой е поръчай тая простотия - не бих го нарекла филм...
Поинтересувайте се!
Същият този, който е наредил в Читанката за 3ти клас (момченцето ми е ученик в 3ти клас) да пишат 1 ред за християнския празник Великден и 1/2 страница за Курбана...
Колко сме жалки, че си мълчим, а не ги изметем всичките измети...
И държа да отбележа, че не съм хейтър - радва ме всичко красиво, позитивно, светло и ИСТИНСКО!

# 260

кои измети? не се заяждам, наистина не успях да хвана мисълта ти

# 261
Още не съм гледала филма, но режисьора преди малко го дадоха по Господари на ефира и ми направи ужасно впечатление Rolling Eyes .

# 262

тия, които пренаписват историята ни и подменят думи и значения ала Оруел (патреот being най-новото им постижение)
тия, които насаждат измислени комплекси у българина, че не бил толерантен и разбиращ на други култури за сметка на неговата
тия, които се извиняват от името на българите за възродителния процес докато същевременно убеждават, че в Батак и на Шипка песни са се пели и всъщност 'не се е случило точно това, което вие си мислите'
тия, които пренаписват учебници, за да растат българските деца без самосъзнание и национална гордост
тия, които промиват мозъците на младите хора, че кръв, вяра и земя са мръсни думи и остарели архетипи
тия, които сипят помия върху всичко родно и свято под предлога 'да се води кулурен диалог в демократично общество'
тия, които целенасочено унищожават българските култура, поминък и език
тия, които убеждават всички, че това 'са естествени процеси присъщи на глобализацията и културните общества'
тия, които съкращават персонал по светините ни, защото 'нямало нужда от толкова хора' и тия, които в комбина с тях ограбват няколко национални паметници в рамките на няма и два месеца (случайности нали  Rolling Eyes)
тия, които са на видна държавана позиция и са способни да заявят в прав текст 'аз съм с американско самосъзнание'

още много има, те си знаят кои са  Mr. Green но и ние ги знаем Wink

# 263

Илюминатите?

# 264
  • Вестерос
Айрис, коментарът ти не е особено смешен. Излишен е!

# 265

тия, които пренаписват историята ни и подменят думи и значения ала Оруел (патреот being най-новото им постижение)
тия, които насаждат измислени комплекси у българина, че не бил толерантен и разбиращ на други култури за сметка на неговата
тия, които се извиняват от името на българите за възродителния процес докато същевременно убеждават, че в Батак и на Шипка песни са се пели и всъщност 'не се е случило точно това, което вие си мислите'
тия, които пренаписват учебници, за да растат българските деца без самосъзнание и национална гордост
тия, които промиват мозъците на младите хора, че кръв, вяра и земя са мръсни думи и остарели архетипи
тия, които сипят помия върху всичко родно и свято под предлога 'да се води кулурен диалог в демократично общество'
тия, които целенасочено унищожават българските култура, поминък и език
тия, които убеждават всички, че това 'са естествени процеси присъщи на глобализацията и културните общества'
тия, които съкращават персонал по светините ни, защото 'нямало нужда от толкова хора' и тия, които в комбина с тях ограбват няколко национални паметници в рамките на няма и два месеца (случайности нали  Rolling Eyes)
тия, които са на видна държавана позиция и са способни да заявят в прав текст 'аз съм с американско самосъзнание'

още много има, те си знаят кои са  Mr. Green но и ние ги знаем Wink

да, сега разбрах. обаче нека се замислим, без промиване на мозъци, светът щеше да е много различен и анархичен. не казвам, че е правилно, но това се прави от векове и продължава навсякъде по света и сега.

# 266
    Здравейте, ще се  включа и  аз  към дискусията вече - започнах да  чета  коментарите  тук още  след започването  на  темата, но  не  бях  гледала  филма и  не  исках  да  коментирам. Вчера  го  гледах! Филмът е  уникален! Надмина  всичките  ми  очаквания. Аз бях  изчела  всичко  възможно  по  темата и  знаех общо  взето  какво  ще  се  случи  във  важните  сцени. Това  беше  най-чаканият  ми  филм. Чаках докато  излезе  и чаках 3 часа и  30 минути  по  време  на  целия  филм  да  видя КЪДЕ точно  "омаскаряват" Левски, къде  той  не е  показан в най-добрата  светлина, къде е "мижитурката"....  През  цялото  време  съм гледала  супер  съсредоточено, за  да  не изпусна  някой  малък детайл, който  по  някакъв  начин  би сринал образа  му. Хора, не  видях такова  нещо!!!  На  екрана  видях един  Левски, който от  малък не  се  подчинява  на  правилата, от  малък не  иска  да  се  държи  като  роб, не иска  да  коленичи  пред поробителите, от малък е  непримирим и  борбен, от  малък става  свидетел на  зверствата  на  турците, от  малък иска  да  чете  и да  се образова, с ангелски  глас. Един  Левски, който  вече млад и  все още  неопитен се сблъсква с  предателството и  погледът му  след  това се  променя  - става  по-твърд и  недоверчив. С всяка  следваща  сцена  образът на  Дякона се  надгражда, защото  той  се сдобива с повече опит и  се  сблъсква  с още и  още  несполуки, препятствия.  За  да  стигнем до  невероятната  магнетична личност, която уникално  пресъздава  героя - има  просто  някакъв  невероятен  магнетизъм около  него. Просто  във  всяка  сцена  погледът  ти се  приковава  в  очите  му. Веселин  Плачков  изиграва една  уникална  игра  - само  с  погледа  си  - смятам  че  това е и  била  силата  на  Апостола  - само  с  поглед  да покаже  надмощието  си. Това е  силата на  духа.  Да, Левски  е показан и с изключителна  смелост в битките, но  битките  му  с  поглед  са  много  по-внушителни.   Не  знам  какъв  филм са  гледали  всички дето изляха  цялата тази  помия.  
     Още  преди  да  излезе  филма  съм изчела и  изгледала  всичко възможно по темата  с  надеждата  да разбера  какво  точно  става и  как е  възможно  патриотизмът, който  извира от  всички интервюта  на  Максим Генчев и  д-р Филипова, да е  произвел нещо  толкова  лошо и ужасно, за което всички  говорят. Ами  не  - нямаше, не  видях нищо, което  да  снижи  Апостола  в  очите  ми.  
    1. Относно  псувнята .........  това  просто  беше  токова леко  казано..... От първоначалните статии си  мислех, че  Левски я е изкрещял...... а то  какво  се оказа ..... толкова  леко  го  каза и  то  малко  му  беше  на  това заптие - малко  му  беше. Искам само  да  подчертая, че  аз  не  псувам и  никога не  съм  псувала, но  не  смятам  че хората, които  го  правят са мижитурки и  мен лично  тази  псувня  не  ме  подразни. Явно  нечии  по-изискани  уши(на  пра-пра-племенницата примерно), не  могат  да я  приемат...  
    2. Епизодите  с  любимата  на  Левски  са - толкова  леки и нежни  - просто  това е капка  романтика на  фона на цялата история - и  бих  казала  че  епизодите  с  Анна  са  около  10-тина  минути  общо.... и  няма  нищо  пошло  в тях, пошлостта  във  филма  беше  свързана  с всички  предатели  на  Левски, но  не и  с  него.  Никой  няма  как  със  100% сигурност  да  каже  имало  ли е  жена до  Левски  или е  нямало. Начина, по  който  са  го  показали  във  филма  по никакъв  начин не разваля  светлия му образ - не  го  развращава  или  нещо  такова - супер  невинно  са го  показали това. Просто  капка любов  в  живота  му.
    3. Залавянето  на  Левски ................. ох  ......... това е просто  най-уникално  направения  момент - как искам  пак  да  го  гледам. Тука  точно  вече  се вижда  завършеният образ  на  Левски  - непоклатим, безстрашен, тук  се вижда  много ясно  този  магнетизъм за  който  говоря, направо  уникално  изиграно  - емоционалното  му  състояние  бавно и  постепенно  се  надграждаше  докато  се  стигне  до  този  момент.....  Тялом Левски  се  предава, но  в  погледа му  няма такова  нещо  -  погледът му  не  се  предава, в погледа му  се  чете  непоклатим като  скала  дух, няма  такъв  поглед  просто.
    4. Филмът  представял  турците  в добра  светлина?  Laughing  Laughing  Laughing   Аз бих казала - Филмът  показва единствено  Левски  в НАЙ-ДОБРАТА  му  светлина, единствено  в  началото  - може  би  преди  да  се  сблъска  с  истинското  предателство  изглежда  малко  по-доверчив - но  в последствие .... не.  Всички останали   образи  не  са изрядни - всеки  си има  по  някой  недостатък. Това не е познатият ни  американски  филм с  добрите и  лошите -  и това е. В живота  хората не  са  само  добри  и само  лоши. Турците  още от първата  сцена  във  филма  са  показани в най-лошия  си образ - както  ги  знаем от  "Време  разделно" и  после още  в  следващия  момент, след касапницата - показват  турчин  в  друга  светлина. После  пък  ги  показват  в комична светлина и се  редуват - кръвожадни и  комични моменти (особено  всичко  свързано  с героя  на Максим Генчев  Joy)   Българите  също  не  са  показани  само  в  най-добрата си  светлина  и  може  би  това  разбуни  духовете - когато  видиш един турчин  в  добра  светлина  и  до  него  един  българин  в лоша  светлина и  се  почва - "ДПС го  поръча!" Глупости. Просто  не  сме  свикнали  да  виждаме  многопластови  герои с добри и  лоши  качества едновременно - свикнали  сме  с  американските  филми , в  които  всичко е  черно и  бяло и  няма  сиво.   "Дякон Левски" не е  черно-бял  филм -  той е  сив  филм. В него  само  образът на Апостола се извисява  - светъл и бял, всички  други са  сиво-бели, сиво-черни, черно-бели. Примерно - любимата на  Левски е  сиво-бяла или  не,  дори  бяло-черна -  тя е  една от  заблудените - които  "не  знаят, че  са  роби".  Когато  тя  говори все едно чувам днешните  "демократи" -  които  казват, че сме напълно  свободни  и  не сме  зависими от Запада и Америка, а всъщност  ние  сме в един нов вид  робство - просто  веригите  пак не  се  виждат. Първо  бяхме  под  Гръцко, после под Турско, после  под Руско, сега  сме  под Американско/Западноевропейско робство....  Именно  заради това се  надпреварват  да  плюят  филма - защото той задава  някои  въпроси, които  не  са  удобни  на  никого от  днешните  ни управници, целуващи задниците  на  европейците. По  този  въпрос за темата на робството във  филма  може  да  се  говори много.  
       Препоръчвам  на  всички да изгледат  филма!  Дори  да не  харесат  всичко - темата е  много  завладяваща  - ще  си  зададете  много  въпроси:  "Това истина  ли е или е  една от  интерпретациите на  режисьора?"  Аз още  преди   да  изгледам  филма  се  заредих с книги  за  Левски  и  сядам  да  чета   и да  се  информирам по-подробно за  живота му.  Просто  трябва  да  познаваме  историята на  тази  велика  българска  личност!

# 267
Първо, добре дошла! Много мило, че се регистрира специално, за да рекламираш филма.  Hug
А второ...

Аз още  преди   да  изгледам  филма  се  заредих с книги  за  Левски  и  сядам  да  чета   и да  се  информирам по-подробно за  живота му.  Просто  трябва  да  познаваме  историята на  тази  велика  българска  личност!

Ами, да ги беше пък прочела първо... Може би щеше да възприемеш филма по друг начин, знам ли?

ПП Ти Генчев ли си, или д-р Филипова? Не че има значение, стана ми любопитно просто...

ППП А къде изчезна авторката на темата? Може би най-накрая гледа филма и се засрами от себе си?

# 268
Според  мен  няма  смисъл  да  коментирам,  ако  не  съм  гледала  филма. Вчера  го  гледах, днес  се  регистрирам  защото  НЯМАМ  профил  тук, но  тук  намерих най  дългия и  смислен  разговор от  всичките  форуми и искам  да си   споделя  мнението. Това  престъпление ли е? Защо  ме  нападаш? Ти  прочете  ли  какво  съм  написала изобщо? Нямам  нищо общо  със  създателите на  филма, нито  с актьорите,  нито  с никого, свързан  с  правенето  на  филма. Трябва  ли  да имам  нещо общо с тях, за  да  харесвам  филма?  А ти   чела  ли  си  всичко  възможно  за  живота  на  Левски, че  с  такава убеденост  говориш?

# 269
Да и аз си помислих че си Генчев Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт