Дякон Левски

• 24 037
  • 403
  •   1
Отговори
# 375
Аз все пак не разбирам как с вкарването на масони във филма се отрича схващането за Левски като масон. За мен е много елементарна сюжетна линия, като филмчетата на Дисни за тийнейджъри. А посланието, което Арвен изведе, е в най-добрия случай толкова нагласено, че направо е като съшито с бели конци.

Как може масоните да са враговете на Левски, това противоречи на всякаква историческа реалност. Други са враговете на Левски.

Както  казах  многократно - Дякон  Левски  не е  плосък като американските  филми, в които  има една проста сюжетна  линия.  В Дякон Левски има  много  сюжети  - основния  е  освобождението  на  България -  в тази сюжетна  линия  - може да  се открият  и  малки  под-теми.  И  има  и  сюжетна  линия  свързана  с  този  барон  Бонър, има и  моменти  в които  говори  с  монахинята, с  майка си, епизоди в които  контактува  с  хората - българи, сърби и  др.,  има и  други  моменти  - комични, всякакви  моменти има . И  всяко едно  взаимоотношение   има  идея  и  послание, което  трябва  да  се  усети  на  момента. Няма  как  да  го  разкажа  усещането  - той е  доста  сложен и многопластов  филм. 

Не  мога и  да  разкажа  подробно  всички  моменти  между  Левски и  този  барон..... но  при положение, че  баронът иска  смъртта на  Левски  - това  красноречиво  говори, че  Левски  не е  масон -  защото  масоните  се  защитават  един  друг.   
Songes  ти   вярваш  ли  че Левски е  бил  масон? Какво  мислиш? Бил ли е? Аз мисля, че  не.

И  не  знам кой  го е  написал това, че  Левски  се е  отказал от  монашеството  заради  плътски желания  -  НО НЕ Е  ВЯРНО  - от  къде го  измислихте? Пак  някой  си  измисля  неща, които ги няма  във  филма.

# 376
Ето тук  много  подробно  има обяснено  какво  значи  присъствието  на  барона  във филма:

http://stefangalibov.blogspot.com/2015/02/blog-post_46.html

# 377
Значи някой някак разпространява идеята, че Левски бил масон. Аз го разбирам днес и от тази тема, но все пак нямам специализирани интереси по темата, та ми е простено, може би. И Максим Генчев решава да отхвърли всички подозрения, че Левски е масон, като вписва във филма си образа на английски барон на име Бонър (тук вече се смея на глас, браво за чувството за хумор на създателите). Баронът е масон и архизлодей, изконен враг на Левски. Тук пък ми идват на ум асоциации с враговете на Спайдърмен.

И от това, че намирам сюжетната линия за смешна и абсурдна, се задава следният въпрос:

Songes  ти   вярваш  ли  че Левски е  бил  масон? Какво  мислиш? Бил ли е? Аз мисля, че  не.

Съгласна съм, не е бил масон. Дотолкова не е бил, че няма нужда да му се измисля враг масон от въздуха.

# 378
  • Вестерос
Не искам да вземам страна в спора, въпреки че си имам мнение. Ще адресирам само последния абзац на Арвен:

В процеса на снимането на филм много неща се променят в движение. Сценарият може да се допълни и на по-късен етап при добро желание. Сцените не се снимат по ред на показване в готовата продукция. Началото на филма може да е обявено за определен месец дори, но реално да започне по-късно. Всичко това са само възможности, които не бива да се пренебрегват - не твърдя със сигурност кое как е било. Това може да е известно само на екипа, работил върху филма. А ако сред нас има хора от този екип, е редно да го знаем, за да има дискусията смисъл.

Честно казано, като прочетох, че карловци са давали доброволно средства и е обсъждана идеята да се помогне и от общинския бюджет, ме заболя сърцето.

... американските   филми, в които  има  само  добри  и  само  лоши герои - средно  положение  няма - елементарни  плоски  филмчета какво  да  кажа .....
Аз това видях в трейлъра. За мен е обидно.

Ами и  аз  искам  да се захвана  с  детайлите, какво да ти  кажа. Аз харесвам  филма и искам  да  го  коментирам - искам да  го  коментирам аргументирано  - и  за това  давам  примери. Явно е  престъпление  да се харесва  този  филм. Защо сте  зомбирани всички не  знам. Всеки  път  като  започна да си  защитавам  мнението  с  примери и линкове  - все  зле.  И не само  тук и  на други  места , в които си  пиша  мнението  -  никой не  вярва, че някой  може да харесва  филма, ако няма нещо общо с  него. Ами  аз  го  харесвам  и именно за  това  го  защитавам  - защото  едно  читаво  нещо да  се появи на  българската  сцена и  всички му се  нахвърлиха. На  мен  лично  трейлъра  ми  хареса изключително  много.  Направо  настръхнах. Явно възприятията  на  хората  са  различни.  Но защо се нахвърляш  на  аргументираното  ми  мнение , а  не  примерно  на  Джон Снег, който  разпространява  фалшиви  сведения, че  продуцентката  била  замесена  с издаването  на  учебника  за 3ти  клас за предмета  Човек и общество ....  

Филма  се  снима  от  доста  време  и  имаше доста  скандали около него - за финансирането, за  актьора, изпълняващ  главната роля  - аз  дори  бях забравила  че  го  правят докато не видях  трейлъра  малко  преди  премиерата.  Дори  в процеса  на снимането  да има  изменения  - сценария е  бил готов  предварително  за  да  започнат  снимките изобщо - и  би  трябвало  да е  бил готов  много  преди  да  започнат  да събират  средства  за  филма  тоест  преди  времето  в  което  е правена  статията  от 2012 г.  И  ми стана  интересно  защо  на  никого  не  му  прави  впечатление, че  филма  е  обвинен  несправедливо че е  поръчан  след  тази  целувка н а Орлов  мост, която  се е състояла една година по-късно ...... много след  като   е написан  сценария, много  след  като  Максим  Генчев  изобщо  е тръгнал  да  прави  филма.

И  продължавам  да  се  надявам  че  от  някъде  ще се появи  някой,който  да е  гледал  филма и  да  си  каже  мнението  за него, а  не  за  трейлъра и не просто  за  някакъв  откъс. Иска ми се да  споря дори с някой,  който  изобщо  не го  харесва, но  да го е  гледал и да има  мнение върху  целия  филм.

Като сме зомбирани защо въобще се пънеш толкова време?
По цял ден из форуми защитаваш филма ли?
 ooooh!

# 379
  • Вестерос
...
  - защото  едно  читаво  нещо да  се появи на  българската  сцена и  всички му се  нахвърлиха. ...

А според мен това е много обидно към филмите от последните години като Източни пиеси, Подслон, Кецове, Виктория, Урок и др., които освен, че показаха , че бг киното не е умряло, спечелиха награди и навън. Но, явно според теб не могат да се мерят с ЕДИНСТВЕНИЯ читав филм на Максим Генчев.  Sad    

Напълно съгласна! Браво!

# 380
  • Вестерос
И откъде-накъде Арвен ще ни обяснява как ние сме искали да видим Левски.

Последният и пост е илюстрация на аргумента на Максим Генчев, че филмът бил правен за млади хора, а не за пенсионери и професори.

И не е за хора, които се дрогират, не го забравяйте! Отивам да си опъна една магистрала... Crazy

# 381
 Аз отделям време защото харесвам филма и искам да си защитя мнението. И отделям време за това. Чудно е вие защо му отделяте толкова внемание като нито сте го гледали, нито му харесвате трейлъра. Но хейтвайте си наволя, аз няма да ви преча вече.  

# 382
Не виждам конфликт. Ти си защити мнението, ние си защитихме мненията. Прави впечатление, че ти защитаваш своето особено нахъсано, затова и мотивите ти бяха поставени под въпрос.

# 383
 ОТкрай време се знае че дори на е е бил Масон Левски е бил повлиян от Масонството, имаше цели статит преди години в "Всичко за жената" по този въпроса ама това бе началото на 90-те, сега не мога да търся. Най - общо:
Левски се е възхищавал на Мацини и това е доказано. Използването на клетвата, Заклеването "който проговори - смърт", "на предателите -смърт%, кръст и библията съчетани с револверите, присъствието на свещенник, който да освети съзаклятниците - това са масонски ритуали които той заема от Мацини.
Мацини е много популярен, той става популярен покрай движението на Гарибалди, неговите идеите навлизат тук чрез Раковски, който ги популяризира чрез Легията, левски няма как да не е чувал за Мацини.
Да не говорим че литерутар на Мацини може да е прочел още и в Манастира, но по-късно сред Раковски - задължително.
Когато изгражда комитети ние виждаме не един и два символа от него в символите на Левски. А Мацини е бил Масон.
Дори Левски да не е бил Масон (най-вероятно - масоните нямат мрежа в България по това време) той ползва масонски символи под определени влияния.

Аристокрация на България по това време няма- Чуждите представители са посланици,  и са екзотична рядкост.
Иначе още след 1444 като разбират, че не могат да пречупят османската империя и да отхапят големя балкански пай от нея европейците си бият камшика оттука и чат -пат пращат по някой мисионер или посланик. тоя Бонър е егати смешката.

# 384
 Лично за мен Демонът на империят е Велик филм. Такъв не може днес да се направи.
АМи бил черно бял- голяма работа.
Левски  - това е един Зоро. Той идва в един обсаден град посред бял ден разговаря със заптиетата, влиза си отива на сватба. После се променя - идва с револверите - иска да изпълнява смърта присъда. вече е друг човек, не е усмихнатитя момък.
Скоро идва друг ден. Полицията е разтревожена -вече знае, че Левсик е в града - дири го под дърво и камък - той свири на тамбура на сватба.
Ето това е Левски..... Човекът - маска.

А тука - някакъв екшън герой. да го пратят този филм на американците. Левски през живота си е убил само двама души и при това единият го убива случайно, а другият при самозащита (да не говорим че е турчин), несериозон е тука някакъв американски нинджа да го изкрават.

# 385
  • София
Те и спайдърмен, и айрънмен и останалите от компанията са такива! И Батман!  Joy

# 386
 Батман на мен ми е любимият герой, но той  от друга епоха.
Левски по скоро е като Робин Худ.

Предрешва се Робин, и отива на Турнира да се види с девицата Мариян. Шерифа е там, но не може да го познае.

"ЕДни циганин вървеше насреща му...
Василе, ти ли си!? ooooh!"
Апостолът в премеждие

# 387
 Извинявай АРвен ти помниш ли откъде почна тая пикла Ива Дойчинова - защото аз помня - беше момиче на Къци? така че като ти казвам че беше моделка - моделка си беше. Тя замести Гала, на Колелото на Късемта.
 а и би ли ми казал каков е  интелектуалното на една Шоу гърла?
С какъв умствен багаж разпола тя или някоя като нея?

аз мислех че говорим за сериозна история, не за това дали колелото ще се спре на една стрелак и водещият ще извика - и вие печелите ЕДИН МИЛИОН! сега ли ще се откажете или продължавате!

# 388

Левски се е възхищавал на Мацини и това е доказано. Използването на клетвата, Заклеването "който ...
Левски се е възхищавал на Мацини и е взимал пример от него, не защото е масон, а защото е революционер, чиято основна цел е обединението на Италия чрез всенародна революция и бъдеще като демократична република. Масонските залитания на Мацини са били обвързани с неговата основна житейска кауза. Той не е масон, а професионален революционер. И да, очевидно е, че е бил пример за Левски. И не само на него, ами на един куп революционери в кипяща от националистически движения Европа през 19 в.

# 389
  Това малко ми напомня за един разгорещен спор за бойните изкуства на монасите таксидиоти в един друг форум. Сигурно сте в течение на това актуално откритие. Laughing

http://www.pravoslavieto.com/docs/taksidiotstvo.htm

Общи условия

Активация на акаунт