Страх?

• 11 667
  • 165
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Andariel въпросният човек нямаше болки, дори не беше почнал обезболяващи, но беше наясно с това, което го очаква и явно психиката му не издържа. Тук случаят беше от тези  - да не съм в тежест на близките. Да, но те насетне ще живеят с мисълта, че си е жертвал живота, за да им спести неудобства и дискомфорт, от които всъщност родините му никога не биха се оплакали.
Знам, че болките са нечовешки. Както писах по-напред съвсем наскоро загубих близък роднина и бях свидетел на мъките. Може би ако евтаназията беше законово регламентирана, нещата биха изглеждали по друг начин. Но самоубийствата в момента се извършват по съвсем друг начин. Аз за себе си съм сигурна, че не бих причинила на децата си това да се приберат в къщи и да ме намерят ....

Тоест, ако беше минал през всичкия ад на болестта, с безкрайните опити за лечение, обезболяващи, болки, за всички щеше да е по-добре и най вече за близките? Не бъди толкова сигурна дали биха или не биха се оплакали. По-добре на човек да не му се налага да разбира от първа ръка колко и на какво би издържал или оплакал.

# 121
Излиза ми някаква реклама за гъби срещу рак...

При рак единствените гъби са тези...

# 122
  • България
Моят свекър миналата година избра евтаназията. Имаше рак, дълго време нямаше никакви болки, но в момента, в който се появиха, поиска евтаназия, за която беше подписал много по-рано. Явно вече не е виждал смисъл само да чака края и е поискал просто да ускори нещата.
В коя държава ?

# 123
В Швейцария.
Сега отново се замислих защо го е направил толкова рано и се сетих, че имаше условие човекът сам да посочи момента, когато иска животът му да бъде прекъснат. Близки или роднини нямат право да вземат решението вместо него. Той е знаел, че ще дойде момент, в който няма да може да посочи кога да бъде направена евтаназията и е изпреварил събитията. След като започнаха болките, взеха да му слагат морфин, за да ги притъпят и да ги направят малко по-поносими, а това малко или много замъглява съзнанието и не позволява да мислиш съвсем трезво. Та той си взе предварително това решение.

# 124
Много добро решение.
Жалко, че тук не е разрешена евтаназията...

# 125
Защо не е разрешена?

# 126
  • София
не зная. Аз не съм много за разрешаването й тук, поне не все още, защото има опасност от злоупотреби. Но принципно съм за евтаназията, нека човек да има избор, но трябва да има известна работа с психиатър, за да не се подвежда човек само по емоции.

# 127
Защо не е разрешена?

Защото не сме дораснали. 2011 имаше предложен законопроект за евтаназията, но НС не го прие. Доводи - от религиозни - през конспиративни страхове за крадене на органи - до опасения за злоупотреба. Селска история.

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 11:11 от негативна

# 128
Може би наистина още не сме дораснали, а може и религиозни да са причините. Въпреки че това за религиозните причини може да се оспорва, защото у нас е разрешено кремирането, а то изобщо не е християнска традиция.
При евтаназията, ако е законово регламентирана, не трябва да има никакви възможности за злоупотреби. Както и при всяко друго нещо всъщност. Две неща са важни - как е направен законът и дали се спазва.

# 129
Евтаназията е много тегава тема. Има солидно да и солидно не за нея. Може да се стигне до злоупотреби с живота на хората-с кое не се злоупотребява. Това е причината да не е разрешена в повечето държави, защото хората си знаят стоката..

От друга страна аз лично едва ли бих ползвала тази "услуга" даже и да имам нелечимо заболяване. Може би човек се надява до последно, че ще си поживее още поне малко. Така да кажеш край е все едно го играеш Господ.

# 130
Според мен религиозните причини не трябва да бъдат фактор при взимането на решение за въвеждане на евтаназията. Не всички сме религиозни и не може да ни се налагат чужди вярвания. Все пак евтаназията ще е избор, а не задължение. Ако противоречи на нечии вярвания - да не я прилага спрямо себе си. Но да я има като опция за желаещите. Не може да се отнема това право на други хора.

За правилното регламентиране - все ще се измисли нещо. Но при сегашното състояние на здравеопазването, липсата на обезболяващи и грижа в последните моменти, неприемането на законопроекта си беше чист садизъм. И то с доводи, взети все едно от коментарите под статии на Блиц.  Confused

# 131
В България старците ги лъжат по телефона да си извадят парите от дюшеците. Завличат им апартаментите пак с измами и убеждения. Каква евтаназия тук? Абсурд!!! Не само не сме дорасли, но и с тази съдебна система просто е   н е в ъ з м о ж н о.!

# 132
Но при сегашното състояние на здравеопазването, липсата на обезболяващи и грижа в последните моменти неприемането на законопроекта си беше чист садизъм.
Да, мисля си, че точно тези причини ще карат повече хора да искат евтаназия. В страните, където тя е разрешена, тези проблеми по начало ги няма. И не на всеки се разрешава евтаназия. Разрешава се в доста редки случаи и те се знаят кои са. Има си строги правила, които се спазват.

# 133
  • София
В България старците ги лъжат по телефона да си извадят парите от дюшеците. Завличат им апартаментите пак с измами и убеждения. Каква евтаназия тук? Абсурд!!! Не само не сме дорасли, но и с тази съдебна система просто е   н е в ъ з м о ж н о.!
Абсолютно точно. Тук не сме дорасли за такъв избор.....абсурд. Ще се започне едно влизане в разни схеми... ooooh!

# 134
  • София
Религиозните причини спокойно могат да отпаднат, защото нашенското население не е от религиозното, всичко е формално откъм вяра - ходене на църква по специални поводи и толкова.

Общи условия

Активация на акаунт