Страх?

• 11 525
  • 165
  •   1
Отговори
# 135
Герри, далеч не само старци имат нужда от такава опция. За съжаление злоупотреби с възрастни и/или наивни хора се случват навсякъде. По същата логика трябва да се забранят колите, защото някой можел да се качи пиян.

За съжаление здравната система в България отива към срив и ще става по-зле.

# 136
Герри, далеч не само старци имат нужда от такава опция. За съжаление злоупотреби с възрастни и/или наивни хора се случват навсякъде. По същата логика трябва да се забранят колите, защото някой можел да се качи пиян.

За съжаление здравната система в България отива към срив и ще става по-зле.
Не можеш да сравняваш правото на личен автомобил с правото на евтаназия. Несравнимо е просто.
Трябва да се гледа интелектуалното ниво на населението и състоянието на държавната администрация в една държава, за да се прецени трябва ли да се дава такава свобода човек да избира дали да живее или не.
За съжаление ние сме на Африканско ниво по управление в момента и евтаназията е последният ни проблем и би бил просто още един начин за правене на пари от злоупотреби.
Може би след време ще дораснем и до това. Но според мен за нас е още рано.

# 137
  • Sofia, Bulgaria
Аз съм за евтаназията, но не и в български условия. Като знам какви хора има, не злоупотреби, ми направо извращения ще стават ако я разрешат.
Роднина на мъжа ми е неизлечимо болна и в много тежко състояние. Той ходи да я види и каза, че вече няма страх в очите. Примирена е и е приела идващия край. А преди две седмици, когато още не знаеше колко точно е лошо положението определено изглеждаше много уплашена. Не е старица и не е имала време да се подготви и свикне с тази мисъл.

# 138
А какви точно злоупотреби са възможни с евтаназията в България?
За мен може да има една много голяма злоупотреба и тя е от хора, склонни към суицид, да станат нейни фенове без да имат истински причини за това.
Споменавате за правене на пари от евтаназия и за търговия с органи, но аз лично не мога да си го представя, имайки предвид начинът, по който протича една евтаназия тук. Такива моменти са изключени.
Децата например, независимо колко тежко са болни, също не могат да бъдат подлагани на евтаназия.

# 139
А какви точно злоупотреби са възможни с евтаназията в България?
За мен може да има една много голяма злоупотреба и тя е от хора, склонни към суицид, да станат нейни фенове без да имат истински причини за това.
Споменавате за правене на пари от евтаназия и за търговия с органи, но аз лично не мога да си го представя, имайки предвид начинът, по който протича една евтаназия тук. Такива моменти са изключени.
Децата например, независимо колко тежко са болни, също не могат да бъдат подлагани на евтаназия.
Как какви? Наследството бе, Hellymod, наследството. В България делбата и съдебните епохални битки при дележа са национален спорт. Чувала съм за случаи за доктори, на които им се плаща да изкарат родителя невменяем, защото имало опасност да припише къщата с двора на единият брат примерно, а другият да остане на сухо. И какви ли не еквилибристики съм чувала...само и само да се прибере къщата и лозето...
Органите са последната опция за злоупотреби като се има предвид, че става въпрос за много възрастни хора..и за някакъв установен ред за евтаназия.

Но наследниците, наследниците са проблема...

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 12:42 от Герри

# 140
  • София
и аз мисля така, и то не само заради наслество, а и заради това, че роднините могат по-лесно да се оттърват от болния.

# 141
Гери, трябва ли след евтаназия към наследството да се прилагат други закони? Тук причината за смъртта не променя начина за подялба на наследството.
Решението за евтаназия не се взема от близките. То е лично решение и може да бъде взето само от хора, които са в пълно съзнание и не са невменяеми, нямат деменция или Алцхаймер. Вече писах, че процедурата не е толкова елементарна, колкото изглежда, а е строго контролирана.
Затова и казах, че ако искат да разрешават евтаназия в България, най-важното, на което трябва да обърнат внимание, е законът.
Аз обаче не мисля, че това ще се реши скоро.

# 142
  • София
Не е толкова трудно на уплашен човек да му вмениш да подпише евтаназия.

# 143
Човекът не може да вземе един лист и да подпише съгласие за евтаназия.
Това решават други, той просто заявява желание. А дали ще му разрешат е друг въпрос.

# 144
Въпросът не се свежда само до подпис, трябва да е налично заболяване, прогноза, минава се през комисия от лекари, нужно е конкретно официално разрешение - така е уредено в съответните държави, където е въведена.

Освен това на практика евтаназия и сега има, просто не е легална, а чисто милосърдна.

Мисля, че подценявате българина и едно допитване на национално ниво би изкарало интересни резултати.

# 145

Не става въпрос за подценяване. Става въпрос дали едно общество е дорасло да момента, в който може да организира и спазва правилата при осигуряване на правото на самоубийство така, че да няма самоубити..

# 146
Няма живо същество, което да не изпитва страх и ужас от смъртта.

Дори и тези, които лъжат, че уж не ги било страх, винаги се оглеждат преди да пресекат улицата.  Simple Smile

Не ме е страх. И утре да умра- голяма работа. За какво живеем? Работа, ядене и това е. Детето ми ще е в добри ръце, не се притеснявам. Снощи говорихме с един приятел за смъртта. Аз ли грешно се изразявам и ми е извратено мисленето, другите ли не ме разбират... Искам да имам щастливо погребение- без сълзи, сополи и оплакване. Наживяла съм се, от нищо не съм била и не съм лишена- хубав живот имам. Родена със сребърна лъжичка.А всички ще умрем, рано или късно.
Дано се приеме евтаназията, не мисля да съм камък, ако легна неподвижна. Органите съм казала да ги дарят, ако стават. Оплела съм си кошницата, ама с моя късмет ще доживея 60-ака, най- малко.
 GrinningДа живея вечно- не бих си го причинила.

Не ме е страх  от моята смърт.От както баща ми и баба ми починаха не се страхувам.

Като сте толкова безстрашни и не ви е страх от смъртта, защо не отидете в Африка да се грижите за болни от ебола и смъртоносни тропически болести?
 Защо не отидете в Украина да помагате на ранени?
 Защо не отидохте във Фукушима да участвате в ограничаване на радиационното замърсяване?

Защо?? Кажете де? newsm78

Да бе, ще се моря, хаха. Върви ти!

# 147
  • София
Гледали ли сте филма на Тери Пратчет?
Там нагледно е показана евтаназия.

http://vbox7.com/play:53919caf6c

А по темата - не мисля, че има човек, който да приема спокойно мисълта за смъртта, дори и неизличимо болен да е. Винаги я има надеждата.

# 148
 Евтаназията не е самоубийство.

# 149
Евтаназията не е самоубийство.
А какво е. Убийство? Или просто така си се възнасяш с лекарска помощ..

Общи условия

Активация на акаунт