Трудно проговаряне -тема 18

• 136 076
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
От днес почна организацията по един проект за Ранно детско развитие, в който ще взема участие като родител, който да убеди другите родители, че детето им няма да израсте проблема , а има нужда от специализирана помощ...

Дони успех! трудна задача е това, все едно да бориш вятърни мелници ....

Кажи на дядото да окажат семеен натиск на майката и да заведе децата при специалист.

това няма да доведе до нищо друго освен тя да се обърне срещу него. Когато човек има деца носи отговорност за тях и има право да взема решение и да допуска грешки ако не е дорасъл . Дали ни харесва или не , дали харесва на дядовците и бабите или не, това няма значение. Всеки момент майката може да се обърне и да каже- мои са децата правя каквото смятам за добро. Докато единият поне от родителите не дорасне до тази точка че нещо не е наред и то е сриозно - нищо не може д апомогне.

Има и друг вид родители. Водят децата си на терапия като на кръжок, колкото да затворят устите на околните и така с години. Наскоро видях една майка с която ходим по такива терапии от 4 години( светът е малък когато имаш дете с проблеми )  горчиво да плаче защото детето й беше отложено от училище за година и след предучилищната отново  няма тотално подобрение ... 'Май наистина е сриозно - се вайкаше жената"  Shocked какво си е мислиа досега не знам.

# 556
Ох, това с отричането на проблема явно е масово. Имам близка приятелка, на която педагозите от градината препоръчаха работа със специалист, а тя ги изкара пълни ненормалници.
Доника, дано бъдеш чута  Peace Лошото е, че на повечето хора просто не им се занимава и си замазват очите с легенди от сорта "на Пенка малкото изведнъж се отприщи като стана на 4г. и сега не можеш да ми затвориш устата"....

# 557
  • София
Ох, и аз бях от отричащите. Никога не съм отричала логопедичните проблеми на сина ми и проблемите му с говора. Но в началото на учебната година (ПГ) учителката рече "защо не го отложат" (за тръгването му в 1ви клас). И едва ли не остана учудена, че детето ми е здраво. Явно трябваше да го изкарам със СОП и т.н.
След всичките документи от психиатъра и тръгването му на логопед спря да ме тормози.
Аз по едно време мислех да сменям училището.

Ще го отложим за 1ви клас щот бил нисък и приличал на 4годишен  Cry
Добре че на 1вата РС за 1ви клас учителката му не каза нещо за ръста му Simple Smile Но тя е млада, амбициозна и има хъс за преподаване. В класната стая имаше няколко дечица от бъдещия клас и моя беше най-дребния.

# 558
Пак съм аз.С майката е трудно да се говори на тази тема.Става агресивна.И започва да обижда.Това съм го виждала лично преди доста време.
Някой пита откъде са-Шумен.
То затова и въпроса беше дали ще успеят сами да наваксат.
Дядото вече май не казва нищо на майката.Разбира,че няма правото да пристъпва границата.Аз също виждам майката и децата.По често децата играят заедно с моето дете когато ги гледат бабата и дядото.Не казвам нищо по въпроса.Струва ми се,че ще налея масло в огъня.И ще станат конфликти.Ще каже на бабата да не играят с моето дете,а на мен ,като не ми харесват да не си водя детето да играе.
Така,че може би е въпрос на време по някакъв начин майката да разбере,че това дърпа децата назад.
Благодаря на включилите се.

# 559
  • София
Деси, от личен опит... "сами" няма да наваксат. Ако до 1ви клас не "наваксат" могат и да ги отложат.
Ако майката не вижда проблема... няма как и да го проумее.

# 560
Ще го разбере като не минат теста за готовност първи клас,но кога ще го проумее никой не знае. Може да сметне че е въпрос на лошо отношение към децата й.За децата всяко забавяне е лошо,наваксването изисква време и много усилия.

# 561
  • София
Имаше преди доста време една майка от Шумен...Ако и дядото живее в Шумен - да отиде в болницата, мисля че Севджихан Еюбова има там кабинет. Много добър специалист е по ранно детско развитие . Да поговорят, може да има идея как да склонят майката.

# 562
# 563
  • София
да, има и телефон за връзка

# 564
В Шумен има и доста социални услуги:  Peace
http://www.shumen-city.com/index.php?option=com_content&task=view&id=354

Последна редакция: пн, 10 авг 2015, 16:40 от n_alex76

# 565
  • София
Здравейте, бих искала да попитам относно моя проблем. Дъщеря ми е на 1.8г и още не казва никакви думи, дори развалени освен "да"и "не" и "бу", което е универсална дума за кола, биба, куче и т.н.. Иначе изпълнява команди, разбира ме, сочи, когато иска нещо ,но предимно ъъъъ-ка, нищо не казва ,но не си затваря устата от говоренето на бебешки .
Комуникира и играе с деца, социална е.
Трябва ли да се консултирам с педиатъра й?  Какво да предприема?

# 566
  • София
Според мен има време за проговарянето. Дъщеря ми проговори на 1,6г, но с бебешки думи. В повечето случаи аз бях преводач.
Можете да направите консултация с логопед.

# 567
Вчера ни беше първата логопедична консултация в Пумпелина. Не ми харесаха две неща - първо, че логопедът се обръщаше към детето ми с ''мило'', а не с името й, понеже по принцип и идентификацията по име е проблемна при нас, и второ, което според мен прави упражненията неефективни, дори те и подходът да са такива, че бяхме в една стая, почти маса до маса с други обучаващи се  дете и логопед. Моето дете има проблем и с вниманието и концетрацията, в същото време другото детенце беше по мъничко, буквално се учеха на срички, казани по 100 пъти и като цяло май слушахме повече тях, постоянно се разсейваше и извърташе глава, отколкото да се обръща внимание на нашите задачи Rolling Eyes От септември ще се местим, и от чисто логистична гледна точка ми е мъка ходенето до там.

# 568
Julia_21, аз затова бях писала, идете, вижте. За обръщението "мило", то не е въпрос само с идентификацията.
А пък в стая по две деца  newsm78. Че то как ще тече нормален процес на обучение? При нас и в детската градина, където е безплатно, тя е сама в помещение с логопеда

# 569
Ами, днес пак бяхме с това момченце, просто главата ми се наду Tired Как се възприема така, оказа се, че не само при нас е било по тази схема, и друга майка ми каза и й е направило впечатление. Определено няма да продължим наесен там.

Общи условия

Активация на акаунт