Трудно проговаряне -тема 18

• 136 012
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
Моето дете категорично не може да казва ш, с, дж, ч и г, замества ги с други звуци или не ги произнася - дзъм /jump/, доди /doggy/, вчера чух пийпо /teapot/,  тий ю /see you/, тао /чао/, то /стоп/... Малко по-ясно като че ли я чувам да изговаря някои неща напоследък, но много често нямам идея какво казва. Братовчед ми също беше до много късно така с к и г, "Путала се бумата", изчисти ги без работа с логопед, в момента няма говорен дефект. Може да не може да я каже, може не иска да я каже. Обаче за едно дете н-о-с казано буква по буква звучи нъос и е още по-объркващо. Аз знам, че думата трябва да се сричкува ясно и отчетливо, а не да се спелува.

Между другото, имаме въпрос на български Къдье и тапката?  ooooh! 

Последна редакция: вт, 15 сеп 2015, 11:45 от poppy-fairy

# 691
  • София
Моето е на точно три и говори  на срички, а като се реши да каже цяла дума, не му е осбено разбрана. Чакам да мине стресът от тръгването на детска и да се разбера с логопед в детската да  работят.

# 692
Не знам йоко, но мисля, че е малко. Може моето дете да е и малко по-не умно, но около мен има и добре говорещи деца, които ако кажат дума буква по буква и после да я изговорят ще им бъде трудно. Отделно и в методите на логопедите този метод отсъства.

# 693
Йоко, има тестове за слух, поне в Ирландия, които не са с упойка. На моя позната откриха, че детето чува с 30% по-малко от нормата. Сравняват го с чуване ако си под вода - чуваш, но не чуваш всички звуци ясно. Особено звуците на края на думите ако са беззвучни, хората със занижен слух тотално не ги чуват. Защото има и такава вероятност, детето ти да чува, да разбира и все пак да не чува ясно всички звуци в думичката.
Аз мислех да правим на моята дъщеря, но тя започна да изчиства изговора на думите, които използва по-отдавна и явно става въпрос за артикулация на самите звуци.

# 694
Тук в БГ мисля, че за деца тест за слуха се прави с упойка, а не ми се иска, понеже догодина на пролет ще се наложи да е под пълна упойка за няколко часа и ще му дойде в повече.

# 695
Моето заеква и рогопедката работи 2 пъти седмично с него вече половин година и каза, че имал подобрение.
Аз не виждам и доста се безпокоя да не се автоматизира речта и да остане така.

# 696
Здравейте. Някой може ли да изкаже мнение за проф. Е. Симеонов от Александровска болница.

# 697
  • София
Здравейте,  много отдавна не съм писала. Знам, че много е обсъждана темата за барокамерата, но някой може ли да сподели през какъв преглед или консултация се минава преди това? Какъв специалист трябва да ни насочи и кой определя по колко време и колко пъти..? Много благодаря предварително Simple Smile

# 698
Основно се споменава за невролог /евентуално ЕЕГ/ и гастроентеролог /заради евентуални проблеми с анаеробни гъчбики, които се размножават още повече при кислородната терапия/. Някои родители започват лечение с нистатин и пробиотици 10 дни преди барокамерата, продължават с пробиотиците по време и след барокамерата. Препоръчват се минимум 20-25 последователни влизания, месец почивка и пак 20-25 влизания.

# 699
  • Най-сетне у дома
Здравейте,  много отдавна не съм писала. Знам, че много е обсъждана темата за барокамерата, но някой може ли да сподели през какъв преглед или консултация се минава преди това? Какъв специалист трябва да ни насочи и кой определя по колко време и колко пъти..? Много благодаря предварително Simple Smile

Ночкоооо, здравей! Отдавна не съм те чела. Йоко ти е казала основното за барокамерата. Ако помня правилно, имаше при вас хидроцефалия в един момент и после разрешихте проблема. ЕЕГ имате ли, което показва, че няма съмнения за някакъв вид епилептична активност?

Как е детето?

# 700
И тук искам да попитам има ли от децата ви с ТЕЛК за Разстройство в развитието на речта и езика?

# 701
  • София
Чак сега отговарям... Saule :* Елена е добре. Доста е стеснителна, чувствителна, малко холирична, но пък е умна и забавна. Нямала е хидроцефалия, нито друга диагноза. Не сме правили ЕЕГ, мислите ли, че ще се наложи?
А по колко време се стои вътре в барокамерата? Аз мислех да ходим в клиниката на д-р Чавдаров. Сега разбирам, че има и други варианти. 20-30 влизания - това означава 20-30 дни подред ли? Д-р Чавдаров ми беше казал на прегледа, че е хубаво да се направи до 7 годишна възраст. Вие чували ли сте нещо подобно?

# 702
Ночко, къде се изгуби....Как сте?

# 703
Отново ще се цитирам за ТЕЛК-а, важно ми е, а в темата за ТЕЛК децата са са със съвсем различни проблеми и никой не ми отговори там. Елихрис, понеже сега чета стари теми и попадам на твои мнения, как е Хриси с днешна дата? Ночко ме зарадва с добри новини, при вас говорно наваксахте ли? Все се плаша, като си гледам положението дали ще сме готови за 1 клас... Rolling Eyes
Иначе за барокамерата имам съвсем скорошен опит, но не я водех в клкиниката на Чавдаров, времетраенето е 60 минути, направихме общо 35 влизания - 20 накуп, после 10 дни почивка и после още 15. Дано по-нататък успеем и още. В камерата срещнах всякакви дечица - и малки и в училищна възраст.

# 704
Имам позната, чието дете скоро беше обследвано в Пловдив. Не са признали документа, който са им дали.
Ние имаме заради друго ТЕЛК, но миналата година ходихме на преглед при детски невролог. Даде ни амбулаторен лист от прегледа и беше писано "разстройство на речта- неуточнено". Дадох документа на телк комисията и само въз основа на него искаха да ме пращат в Бургас на допълнително обследване. Но в този период ми беше писнало от лекари и болници и отказах. Мисълта ми е, че ако и документ от медицинско лице може би ще е по- достоверно  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт