Трудно проговаряне -тема 18

• 136 178
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Набързо да се похваля http://scr.hu/0ws9/nqbgp

Днес моя малък математик започна да пита "n + n" и сам да отговаря вярно Simple Smile Имаше само малки пропуски. За сега май смята само до 10 и с малки изключения до 12  Laughing
Миналата седмица го водих с мен до полицията, за да си взема паспорта. На връщане (за уплътнение на времето) каза "ще броя до 100, но ти ще ми помагаш" Simple Smile И преброи. Аз помагах за числата 20, 30,... но сам победоносно каза "100. Готов съм" Simple Smile

Една приятелка ме хвърли в джаза...
От известно време Алекс започна да върти в ръка химикал/молив, каквото му е под ръка. Не се вглъбява. Казва "това е като колелата на Маккуин". Даже няколко пъти го е правил и в у-ще. Учителката каза "върти молив пред лицето си и не внимава".
В началото му правех забележка, но след това спрях. Все по-рядко върти предмети в ръка.

Трябва ли да се притеснявам?

# 301
Здравейте момичета! Отдавна не съм писала тук моето дете също е от трудно проговарящите и е дете със СОП на ресурсно подпомагане е. През последните години доста напредна остана ни само изчистването на няколко звука. Нямаме поставена медицинска диагноза водили сме го на каквито специалисти се сетите в цяла България. Към момента синът ми  е на шест години беше предучилищна група. В детската градина с него работиха специалисти от РЦ. През годините в детската градина минахме през какво ли не дори госпожите си позволиха да не го оценяват а да го определят като дете със заболяване а той диагноза няма. Никога не е бил на индивидуален план при специалистите от РЦ а се обучавал по общата образователна програма за съответната група. Детето ми е много умно но учителите го третираха като дете второ качество. Преди три дни детето ми завърши предучилищна група в удостоверението му за завършване на групата пише, че е с недостатъчна готовност за постъпване в първи клас. Питах госпожите на какво основание са поставили тази оценка и как са го оценили а те ми казаха, че детето ми т.к е със соп има пропуски затова писали така. А аз им казах сигурно другите деца нямат, заявих им че не съм съгласна с поставеното заключение. Дайте ми съвет какво мога да направя къде да се жалвам някой от вас имал ли е такъв проблем? Работя в отдел закрила на детето работя с деца които имат по сериозни заболявания но в училище си получават нормални оценки писна ми да третират детето ми като дете второ качество. Благодаря предварително за вниманието!

# 302
Здравейте, обръщам се за съвети и помощ към вас. Синът ми скоро ще навърши 5 години и говоренето ни е сериозен проблем. Предполагам разбирате колко неща ми минават през ума, докато чета в нета и проверявам всичко, което ми прави впечатление при него,  колко диагнози му поставям и отхвърлям.... Ще започна с това, че е нормално роден, имаше проблем с адаптацията след раждането, 36 часа беше с допълнителен кислород и затопляне, но след това всичко тръгна нормално и казаха, че няма нищо притеснително. Проходи самостоятелно на 1 г. и 4 месеца, като преди това не е пълзял изобщо. Произнасяше срички, но до 2 годишна възраст не е казвал някакви думи.  Предпочиташе да гледа клипчета и образователни филмчета на английски език и съответно първо започна да повтаря думи и фрази на английски. Да повтаря, не да съставя собствени изречения. С времето започна да нарича предметите със съответните думи на английски. Знае от малък всички цветове, брои до... не знам точно, до 100, знае азбуката. По едно време включи и руски и така...но така и не проговори нормално, основно разказваше заучени текстове и песни, на английски, руски или български. Колко притеснения и колко спорове сме имали в къщи трябва ли да потърсим помощ, да го чакаме ли, грешим ли с възпитанието му, е излишно да ви разказвам. Когато навърши четири години реших, че е крайно време да се консултирам с някого и се свързах с логопед. Жената има дълъг опит, идваше в къщи, работеха заедно, но на него бързо му омръзна и след по-малко от три месеца отказа да работи с нея. Демонстративно си пускаше телевизора и отказваше да участва в игрите и заниманията. В момента се опитва да прави изречения, но числа, родове на думите, съюзи и всякакви други части на речта са пълен хаос, но за мен и тези опити са радостни... Когато иска нещо, говори всичко, което се сети и успява да обясни до някъде. Често използва заучени фрази, но влага и творчество. Ако обаче го питам нещо, особено ако не го вълнува в момента, не получавам никакъв отговор или повтаря въпроса. Да, забравих да спомена, че първите опити да говори бяха повтаряна не всички въпроси към него. В момента също рядко казва "Искам ....", а обикновено изречението започва с "Искаш ли...." Предполагам ви се изясни картината на нашия проблем. Относно поведението, мога да се похваля със завиден инат от негова страна. Способен е да пищи и да се тръшка, когато не стане на неговото, обича да провокира ситуации и да пробва до къде може да стигне в налагането си. Например имаше периоди, в които не ми даваше да се храня на масата, да пускаме телевизора, да светваме лампите, да гасим лампите, и всевъзможни други такива неща, изпитание за нервите. Освен това е много предпазлив и страхлив- страхува се от много неща, имам чувството, че  не се чувства защитен. В градината е втора група, от два месеца отказа да ходи, никога не е оставал да спи там, на обяд го взима баба му. Госпожите мисля, че го отписаха още в началото, никога не са ни давали стихче или нещо за учене, не го включват в никакви прояви на групата. Не общува с деца на неговата възраст, но много се радва на по- големи деца и с тях опитва да общува, особено ако му обърнат внимание, тогава включва целия си репертоар от песни и други научени неща. Ох, много неща написах, малко несвързано, но  наистина не знам към кого да се обърна, имаме нужда от добър логопед, психолог, от много работа....имаме две години до училище и не знам какво ни предстои.

# 303
Здравейте! Интересува ме има ли мами на които децата ще бъдат първолаци на есен?

# 304
nedi_DD направете консултация в клиника Св Никола - Александровска болница.
Това е моят съвет  Peace Първо изяснете какъв е проблемът, за да знаете в каква насока да работите. Успех!

# 305
Калоян на есен ще е 1 клас в св.Наум. Ходихме в Рьорих, но там ни отказаха Чакаме резултата от св.Никола. Вчера правихме ЕЕГ ,  в норма е.

# 306
  • София
Калоян на есен ще е 1 клас в св.Наум. Ходихме в Рьорих, но там ни отказаха Чакаме резултата от св.Никола. Вчера правихме ЕЕГ ,  в норма е.
В Увекинд пробвахте ли? Търсят ресурсен учител и от там правя изводи, че имат деца със СОП. И ако не ми беше толкова далеч, щях да се пробвам...

# 307
Честно казано се изморих да ходя по училищата , като "просяк".В началото се "трупат в гърдите",после " няма свободни места" или "нямаме готовност да се справим". В св.Наум също имат специален педагог ,класът ще е 6-8 деца.Малко се притеснявам, но вече няма и време. Ще започнем там, пък ще видим. Доника ,благодаря ти за подкрепата.
Да попитам,в св.Никола,първия ден ни разпитва д-р Трендафилова около 1 час. Каза,че е необходимо по-задълбочено обследване,а на следващия ден наблюдението беше половин час от логопед и психолог и вчера ЕЕГ, като аз си го поисках. На тази база ще получим диагноза.Стори ми се малко "претупано",но пък всички казват, че диагнози те са им точни.
.

Последна редакция: ср, 03 юни 2015, 10:44 от desi_ra

# 308
Danito_d, благодаря за съвета, наистина не знам от къде да започнем и ще ми трябва време, за да се ориентирам и да предприема нещо за установяване на състоянието му, защото той напредва точно в моментите, когато най се отчайвам. Много се страхува от лекари и болници, и все ми се иска да му спестя този стрес. Може би трябва да пробваме с хранителни добавки, хомеопатия и занимания с добър логопед. Какви добавки и витамини да давам, четох тук и в предишните теми, но в нета не намерих достатъчно информация, личния ни лекар е хомеопат, но не знам и той доколко ще е запознат, още повече в нашия град няма кой знае какви специалисти.

# 309
Ние сме включени в графика на Св. Никала за Юни.
Получих имейл да отидем за прием от 9 часа с направление от личния лекар и че програмата била 3 седмична и по време на тези 3 седмици трябва да водим детето в определени часове, като ще ни дадат графика в деня на приемането.
Може ли да ми обясните как точно протича целия процес? Всеки ден ли ще ходим, по колко ще стоим, какво правят там, събота и неделя ходи ли се и т.н. Всяка информация ще ми е от полза, за да се настроя психически  Praynig
Иначе ние имаме напредък - всеки ден нови думи, днес цяло изречение, което гласеше - Мамо, къде пикам?  Grinning
Преместихме си часовете за барокамерата за другата седмица и почваме на 9-ти, надявам се да й се отрази добре. Дано часовете за барокамерата не съвпадат с тези в клиниката и дано не й дойде в повече всичко това. Сигурно ще трябва да я спра и от градина за 3 седмици.

# 310
И аз се бях приготвила за повече посещения, но бяха само 2, + ЕЕГ. Не знам от какво зависи продължителността на обследването. Някой има ли представа?

# 311
Здравейте,
Нашето обследване протече по следния начин: в период от две седмици ходихме по 2 пъти в седмицата за около 30-60 мин, зависи, колко детето позволява (ние сме на 2,5г). Последното посещение беше с още едно детенце, за да видят как контактуват. Все пак ние имаме правени всички изследвания предварително (ЕЕГ, ЯМР, генетични, метаболитни и т.н.). 2 от часовете бяха при психиатъра, който водеше обследването, 2 при психолог. На третата седмица имахме финалната среща за обсъждане на диагнозата (като на първата и последната среща май искат и двамата родители да присъстват, защото ме питаха къде е таткото и ми уговориха среща другата седмица със съпруга ми).

Ако имаш повече въпроси, ще се радвам да помогна.

Кураж! Дано най-страшните ти притеснения отпаднат и прогреса на детето да продължава!

# 312
  • София
Преди мнооого години...в далечната 2011 го гледах над 10 пъти, но тогава обаждам се и след седмица ти дават час...С всяко следващо ходене наблюдението се скъсява и скъсява...Миналата година го гледаха 2 дни психолог, 1 психиатър и това беше. казаха ми евентуално за следващия ТЕЛК. От ТЕЛК ме изненадаха обаче му дадоха за 3г, а догодина ще трябва да идем заради отлагането...И като чувам колко се чака и ми настръхват косите...
desi_ra , успех. Дано се адаптира бързо.

# 313
Здравейте, току що  взех  диагнозата: ГРР- Синдром на Аспергер F84.5.Препоръки : повече занимания с логопед и психолог, ресурсен учител, повече работа върху "нещата от живота", обучение и възпитаване на основните правила в живота. В св.Никола не са привърженици на лекарствата, особено са против изчистването от тежки метали, не препоръчват и безглутенова диета ,ако не е установена непоносимост.  За ХБОТ не се изказаха, ако обаче решим,са любопитни за ефекта.

# 314
Задължително ли трябва да нося характеристика от детската градина? Ние имаме само ЕЕГ и изследване на слуха при УНГ.

Общи условия

Активация на акаунт