Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 717
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 670
И моят мъж помни. Че никога не е празнувал.

Мамасита, ясно изразени приятелства има и при малките. Моите поне имаха. И от градината и от площадката. Съвсем ясни, но предвид, че бяха по-неангажирани и свободни, беше нормално. Сега, когато са ученици света им малко е свит, затова бройката намалява. Не, че другите приятелчета са станали по-малко приятелчета. Но например, през учебната година, пръсналите се деца по други училища, трудно се събират да се виждат регулярно. А не, че не са били достатъчно близки причтели преди това. Обстоятелствата го определят това.
Аз не съм събирала деца без спойка. Но се събираха над 10 , доста над 10. Как без спойка? Та на площадката играят всеки ден, търсят се-защо да е без спойка. И в разширен състав с още няколко деца от класа/групата (които пак са от квартала), ето ти една завидна бройка от поне 15 деца.
Когато станат по-големи, не висят по цял дена на площадката да играят, имат и странични интереси вече, тогава без да искаш отпадат някои деца, но не заради липса на приятелство. Например, едната приятелка на едното дете остана в друго училище, в различни смени са. Абсурдно е да се напаснат. Така става, че в такъв момент се обграждаш с няколко приятелки от класа и една-две от квартала, на които програмата им съвпада и в свободното време се засичат и контактуват повече.

# 2 671
  • Пловдив

Ми не, не се сещам за шарении и глезотии. А натискът е като цяло от средата, в която живея. Дразни ме, защото създава изкуствени очаквания у детето ми и така го прави нещастно, въпреки че получава много хубави неща- но иска още и още, заради цялото това състезание да се прави още и още. Главно това ме дразни- че притиска и изкривява възприятието на детето ми.
Това е лично твой проблем. Излез малко от тази среда. Пловдив не е толкова малък град. Очевидно е пълен с хора, които живеят по съвсем различен начин. Къде-къде по-приземен. И не, не е толкова липса на средства за да кажеш, че го правим по принуда защото сме бедняци.

# 2 672
Да кажем, че също не ми харесва особено идеята да натоваря 10-12 общо взето заети майки, които
1. да намерят транспорт до детския център
2. да намерят време, за да вземат букет и подарък
3. да си жертват една вечер, като е почти все едно дали е през седмицата или им развалям уикенда, общо взето е крива работа.

Songes, присъствала ли си на рожден ден по стандартите от последните години? Аз присъствах един път и няма да повторя, беше перфектната буря: дразнещи детски песни, които се чуваха и в родителската част; скучен кетъринг и разговори с другите родители; накрая си прибираш нахранено с джънк и сладко дете, освен това превъзбудено с емоции на 6.

Какъв ти прожекционен апарат и палачинки...

Аз от тая среда съм излязла или по-скоро никога не съм влизала истински, но все пак имам някакъв досег, не мога да нямам.

# 2 673
  • Пловдив
Аз от тая среда съм излязла или по-скоро никога не съм влизала истински, но все пак имам някакъв досег, не мога да нямам.
Изглежда да те дразни, приказваш, че си по-различна, ЗАЩО си държиш детето в частна градина!?!? Прати го при плебса в общинските. Веднага излизаш от ситуацията с надревари за рожденни дни.

Но теб хем те дразни, хем го държиш там, хем се оплакваш и намилаш постоянно. Тъпо.

# 2 674
Никой не товариш с нищо. Няма нужда от транспорт, по правило клубчето е местното. Т.е. децата от квартала не отиват на другия край на крада, а са през улица. Присъствието на родител е дори леко нежелано, самия родител, във възраст на децата за клубче-не остават. Майката си отива да си върши лични дела, дори благодари за даденото и време. Сега, ако финансово товари-това е друга тема. Аз го писах-да, товари. Да купиш подарък, цвете-това финансово товари. И никаква вечер не се жертва, детските рождени дни се правят денем. Събота-неделя, ако може даже сутрин. Или следобяд ранен. Но вечерни-не. Или поне са рядкост.
Сега, щом на теб са ти дразнещи детските песни, проблема си е в теб, а не масово. И празнуването, което теб те дразни, не води до желания за балконинг на по-късен етап, това ти го гарантирам. Laughing

# 2 675
Да кажем, че също не ми харесва особено идеята да натоваря 10-12 общо взето заети майки, които
1. да намерят транспорт до детския център
2. да намерят време, за да вземат букет и подарък
3. да си жертват една вечер, като е почти все едно дали е през седмицата или им развалям уикенда, общо взето е крива работа.

По-горе бяха дадени десетки примери, изключващи рожден ден в клуб.
Трябва ти още една майка с кола, с която да транспортирате децата. Всяко да си вземе столчето за кола и се срещате всички на едно място, родителите оставят децата, след 4 часа си ги взимат пак от там. Всяка майка ще бъде доволна, че детето ще се забавлява няколко часа и без нея. Необходимата организация се свежда до няколко разговори от телефона. Букетът за какво е нужен на детски рожден ден? Подаръкът пък е въпрос на няколко минути в книжарница или детски магазин.

Като има желание, нещата се случват. Всичко останало са тъпи оправдания.

# 2 676
В училищна възраст децата рядко са от квартала. Поне в класа на дъщеря ми много малко от децата живеееха наоколо, а и клубовете са на най-различни места. Само че както родителите осигуряват транспорт до училище, така го правят и за РД. Голяма сложност. За подаръците - като се съберат по 4-5 РД на месец може и да натовари. Аз цветя не съм купувала, нито даже съм влизала в клубовете. Пускам детето, взимам го в някакъв час и толкова. С изключение на случаите, когато родителите са ми приятели.

# 2 677
Аз от градината не се оплаквам, доста е добра и пасва на детето. Обаче рождените дни ми стоят излишно- просто не ходя и не организирам. Изобщо, не знам защо трябва от всичко да се откажа- проблеми винаги ще има, в държавната просто ще са от друг вид. Засега съм свикнала с проблемите от тоя вид- да, дразнят ме, но поне вече са познати и още една година ще парирам и комбинирам успешно.

Когато се покани групата от ДГ, обикновено това не са квартални деца, а са от целия град. Събирането е в по-добрите клубове- или на Арена Фламинго, или на Санкт Петербург. Съответно за да пристигнеш в 4, имаш едно шофиране в пиков трафик, търсене на паркомясто. И стоиш и чакаш 2 часа, за да си вземеш детето после.

Въобще не говоря за деца от квартала- такива сред познатите просто нямаме.

# 2 678
Да, за вашата градина. В нашата, държавната, са събрани деца по местоживеене. Т.е. много често децата от квартала, които се познават и играят навън, са дори в една група. Или в съседната.
Значи, ти си създала такива условия в момента и те те дразнят.

# 2 679
В общи линии - на крив ...

# 2 680
  • Пловдив
Поне в Пловдив знам къде се празнуват рожденни дни, изобщо не е само в споменатите от теб, само в района около пешеходния мост, зад съда се сещам за три детски клуба. Боулинга на Ескалибур, тонбонбоните, двете лазерни зали в моловете, какво беше онова във Форума в Тракия, в аквапарка. В класа на големия син напоследък са модерни кино рождени дни или пижама-партита с преспиване. Ние организирахме рожден ден на стената за катерене в Галерията, лятото може и на стената на гребната. Изобщо има много варианти.

# 2 681
Songes, присъствала ли си на рожден ден по стандартите от последните години? Аз присъствах един път и няма да повторя, беше перфектната буря: дразнещи детски песни, които се чуваха и в родителската част; скучен кетъринг и разговори с другите родители; накрая си прибираш нахранено с джънк и сладко дете, освен това превъзбудено с емоции на 6.

Какъв ти прожекционен апарат и палачинки...

В последните години съм присъствала на няколко такива:
Първите 3-4 рожд. дни при моите деца сме отбелязвали винаги така - събиране в къщи на приятелски семейства с деца на торта/сок/кафе, 2 часа приятни разговори, кротка игра и толкоз. От 4-5-тата година нататък, обаче, детето иска и има нужда денят му да е специален, помни рожденни дни на приятелчета, планира своя рожден ден. Класическия немски детски рожден ден е събиране на няколко приятелчета в къщи (макс. около 10 деца) с игри, моделиране/рисуване/готвене, търсене на съкровище, леко хапване. Децата са без родители. Правилото "колкото години-толкова гости" намирам за разумно, като разбира се, допълнителни 1-2 деца не са проблем.
Както и на такива, каквито описаха Герри и Надежда.
Звучи ми съвсем човешко, без показност, и забавно за децата.

Сега, разбирам защо те дразнят песните, шумотевицата и другите родители, при положение че си интровертен тип. Но за децата е приятно да пеят песнички и да се тъпчат със шоколад.
А знаеш ли родители вегани в Швеция и Германия как решават въпроса със сладкото? Дават на децата ядки, пръчици от моркови и други убавини.  Соева торта. Stop
Това са сложни въпроси: как интровертната майка да се впише с детето си в средата на българския хилиардер, без детето да прегори от агресивен и скъпоструващ фън. Не мога да помогна! Крайният вариант е да се изолира от средата.
Честно казано, не мисля, че детето ти е някак ощетено, все пак е малко. Вероятно ще си има и по-интересни рождени дни.

# 2 682
Относно подаръците, аз имам бюджет - о/о 20 лв на рожденик, ако са поканени и двете деца 30 лв.
И това си го спазвам независимо от рожденика. Прави ми впечатление, обаче, че ако родителите са заможни много гости се чувстват длъжни да купят по-скъп подарък.
Аз, знаейки, че децата рожденици са презадоволени, просто вложих повече енергия, за да потърся нещо по-интересно в рамките на бюджета. Направи, обаче впечатление, че много хора дойдоха с прекалено скъпи подаръци, които хем са задължаващи, хем са охарчване. Обяснение?

# 2 683
  • Димитровград
Къде в цялата драма изчезнаха
разсъжденията за третото дете?
Като толкова ви обременява,не празнувайте рожден ден и готово.
 ooooh!

# 2 684
Относно подаръците, аз имам бюджет - о/о 20 лв на рожденик, ако са поканени и двете деца 30 лв.
И това си го спазвам независимо от рожденика. Прави ми впечатление, обаче, че ако родителите са заможни много гости се чувстват длъжни да купят по-скъп подарък.
Аз, знаейки, че децата рожденици са презадоволени, просто вложих повече енергия, за да потърся нещо по-интересно в рамките на бюджета. Направи, обаче впечатление, че много хора дойдоха с прекалено скъпи подаръци, които хем са задължаващи, хем са охарчване. Обяснение?

Мързи ги да вложат повече енергия. Пък за непознато дете е още по-трудно .

Общи условия

Активация на акаунт