Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 394
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 530
  • София - Рим и обратно
Лично мнение е, че се дължи на родителят.
Абсолютно точно на родителя се дължи.
Много ми е смешно като ми кажат - ами не говоря на български на детето, защото ..... и се почват едни смешни причини. От самото раждане говоря на двуезичната си дъщеря на български, тя от мен друг език не е чувала. От баща си и неговите роднини слуша другия език. Резултатът - проговори едновременно и на двата, вървят й горе-долу паралелно, с лек превес на този, в чиято среда е за момента. Превключва, дори превежда в движение без никакви затруднения.
При браточведка ми е по същия начин, само че с двама родители българи и деца, родени и живеещи в Германия. УСеща се лек акцент, но българският им е правилен и богат. У тях се говори единствено и само български, децата четат книги на бг и ходят на неделно училище.

# 4 531
Попаднах на интересна статия: експлицитното и директно обучаване на децата буквално им затваря съзнанието и ги прави по-малко любопитни:

http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2011/03/why_presc … _like_school.html

# 4 532
Попаднах на интересна статия: експлицитното и директно обучаване на децата буквално им затваря съзнанието и ги прави по-малко любопитни:

http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2011/03/why_presc … _like_school.html

За preschoolers става въпрос. Нека да бъдем коректни!

# 4 533
Резултатът - проговори едновременно и на двата, вървят й горе-долу паралелно, с лек превес на този, в чиято среда е за момента.

Сигурно ти е много трудно да приемеш, че не всички са като дъщеря ти. Пак казвам, че познавам деца, които са сменили училището, защото не се оправят с езика и не могат да оформят граматично изречения. И сега ходят в турския квартал на училище, който е доста далеч от средната социална среда, ама майката и тя така горда от това, че само на български им говорят у тях; "аз на немски никога не бих казала и дума!". Е, не е единствена, но  това е характерно за по-зле поставените в обществото групи. Кой, каквото сам си направи..

# 4 534
За мен е релевантно по две причини:
- старомодната детска градина вече я няма, има инструктажи, тестове и учебници, което ми е доста странно
- интересно ми е в метода Монтесори след като се показва само един начин за ползване на материалите (правилния), то какво значи това за креативността на децата. Щото има сега една Монтесори мода...

Да не говорим, че и в последствие ако учиш за тест, дори на теб ти е ясно, че си като кон с капаци и мислиш по определен начин. А някои хора въобще не се усещат как ги форматират. Нямат никакво самосъзнание...

# 4 535
  • София - Рим и обратно
Резултатът - проговори едновременно и на двата, вървят й горе-долу паралелно, с лек превес на този, в чиято среда е за момента.

Сигурно ти е много трудно да приемеш, че не всички са като дъщеря ти. Пак казвам, че познавам деца, които са сменили училището, защото не се оправят с езика и не могат да оформят граматично изречения.
А на теб - че може би проблемът на детето не идва от факта, че майка му му говори на не-немски.
Дадох пример не само с дъщеря ми. По-нагоре Сбъдваща мечти също е изписала доста, с нейните примери.

# 4 536
  • Русе
   Като гледам тестовете на сина ми, хич не са за кон с капаци. Доста добро познаване и разбиране се изисква. Даже ми се струва, че надхвърлят възможностите за анализ на средностатичситческото дете на тази възраст. Говоря за 11-12 годишни.
   Не мисля,че се стопира креативността, по-скоро не се стимулира. В смисъл да се награждава или дава възможност да се изявява.

# 4 537
За мен е релевантно по две причини:
- старомодната детска градина вече я няма, има инструктажи, тестове и учебници, което ми е доста странно
- интересно ми е в метода Монтесори след като се показва само един начин за ползване на материалите (правилния), то какво значи това за креативността на децата. Щото има сега една Монтесори мода...

Да не говорим, че и в последствие ако учиш за тест, дори на теб ти е ясно, че си като кон с капаци и мислиш по определен начин. А някои хора въобще не се усещат как ги форматират. Нямат никакво самосъзнание...

Съгласна съм. Абсолютно. Но искам да ти кажа, че в момента "модата" е учителите да не преподават, а да "въвеждат" материала, а учениците сами да го учат. Което е ОК за някои дисциплини, но не за всички. Изчакай да проимаш ученик и пак ще дискутираме. И аз се пенявих така преди да имам ученичка, но с времето поулегнах.

# 4 538
А на теб - че може би проблемът на детето не идва от факта, че майка му му говори на не-немски.

Ама, разбира се. Simple Smile
Аз ходя на логопед с моя син, той и с двата езика има проблем. Но, когато единият език е добре, но чуждият едва разбираем, проблемът си е точно в знанията. И няма смисъл от крайности, човек е длъжен да се ориентира по детето и да преглътне някои неща. Или да учи в България, по-добре ще е.

# 4 539

Сигурно ти е много трудно да приемеш, че не всички са като дъщеря ти. Пак казвам, че познавам деца, които са сменили училището, защото не се оправят с езика и не могат да оформят граматично изречения.
Дадох пример не само с дъщеря ми. По-нагоре Сбъдваща мечти също е изписала доста, с нейните примери.

Нейните деца са с двама родители - българи. Не всички са така. Не всички родители имат ресурса (времеви, емоционален, интелектуален) да го направят.

# 4 540
Да, и аз съм на мнението на Titina. "Забравянето" на родния език е с първопричина родителски мързел и безхаберие.
И отново - не говоря за смесени семейства. Пояснявам отново, защото винаги се почват едни спорове, обяснения и оправдания, нямащи нищо общо със случая.
Абсолютно вярно.
Семейства българи в чужбина да не научат детето си на български е грехота според мен.
Не само грехота, но и срамота.
Друго е при смесените бракове. Там единият отстъпва и се взема решение кой език да е майчин...или..бащин. Или пък детето говори и двата езика.
Детето на сестра ми говори български и английски перфектно още от малка. Баща и и говореше на английски, майка и на български. Случвало ми се е като говоря с нея, когато беше малка,  да започне едно изречение на български и да го довърши на английски-така без да се замисли...мешана скара беше дълго време. Laughing

# 4 541
  • София - Рим и обратно
Не съм чула от нито един лингвист, че не е добре за детето да слуша родните езици от родителите си - от всеки неговия. Само от разни логопеди, и то не всички. Защо ли...  Crazy.
Много ми е било интересно винаги да прочета научна статия по въпроса, защо едно дете има трудности с усвояване на даден език, само защото някой от родителите му общува с него на друг #Crazy Laughing.

Гери, не е друго при смесените бракове, напротив. От 2-ма специалисти чух едно и също - всеки родител да общува на родния си език с детето.

# 4 542

Гери, не е друго при смесените бракове, напротив. От 2-ма специалисти чух едно и също - всеки родител да общува на родния си език с детето.
да де. Дописах се щото се сетих за племенницата си Laughing

# 4 543
Аз не виждам смисъл след като няма да живееш в Бг да говориш български. Чак пък драма - срамота било. То поне тоя език да ти послужи за нещо, а то ей така от обща култура. Емигрирал си, няма да се върнеш, ама ще гласуваш, ще си българин, патриотизъм само на думи. Живейте си живота в чужбина и не се напъвайте излишно. Просто смисъл няма, не че някои го интересува де.

# 4 544
ама майката и тя така горда от това, че само на български им говорят у тях; "аз на немски никога не бих казала и дума!". Е, не е единствена, но  това е характерно за по-зле поставените в обществото групи. Кой, каквото сам си направи..

Виждала съм обратното - за какво му е български. Говорят криво-ляво на американски двамата българи.
christina1980  веднага го потвърди.

Общи условия

Активация на акаунт