Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 660
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 545
  • София - Рим и обратно
Аз не виждам смисъл след като няма да живееш в Бг да говориш български. Чак пък драма - срамота било. То поне тоя език да ти послужи за нещо, а то ей така от обща култура. Емигрирал си, няма да се върнеш, ама ще гласуваш, ще си българин, патриотизъм само на думи. Живейте си живота в чужбина и не се напъвайте излишно. Просто смисъл няма, не че някои го интересува де.
Ей това ми е "любимо" просто Crazy. Как да се обясняваш с такива хора Stop. Типично малоумно изказване на емигранти - общи работници. Нямало смисъл...

# 4 546
Резултатът - проговори едновременно и на двата, вървят й горе-долу паралелно, с лек превес на този, в чиято среда е за момента.

Сигурно ти е много трудно да приемеш, че не всички са като дъщеря ти. Пак казвам, че познавам деца, които са сменили училището, защото не се оправят с езика и не могат да оформят граматично изречения. И сега ходят в турския квартал на училище,.....
Кво им е на турчетата? Нали широкоскроеност, мулти-култи нещо ...къде избягаха тези понятия?
Щото като ни касаят лично е друго нали?
Аз не виждам смисъл след като няма да живееш в Бг да говориш български. Чак пък драма - срамота било.
Срамота е разбира се. Хората не са помияри все пак. Добре е да знаят какви са. А ако си мислиш, че като идеш в Германия и ставаш германка си останала с грешно впечатление. Няма да станеш. И децата ти няма да станат. Ще си останат българи по душа и гени, но в Германия и ще го усещат, ако и да не го признават...

# 4 547
Щом си стоиш там, значи не е толкова ужасно, защото ако беше щеше да се върнеш. Всеки се устройва както може, аз лично гледам да не си усложнявам живота излишно, но който иска да си учи български пък да си живее в Лондон. Не се бъркам в чуждия избор.

# 4 548
Много ми е било интересно винаги да прочета научна статия по въпроса, защо едно дете има трудности с усвояване на даден език, само защото някой от родителите му общува с него на друг #Crazy Laughing.

Не знам как става, Кафе. Честно казано, не ме интересува; всеки да се оправя, както намери за добре. Ела обаче във Виена точно и ще ги видиш- цели квартали с австрийци с лош и неразбираем немски. И българи има там.

ПП Като пиша от лаптопа, ще пусна линкове със сравнително актуални протести на родители, които искат уволнение на директорка, която призовала учениците да говорят немски помежду си. Коя пък била тя да им взима идентичността Laughing

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 12:14 от Ли Лу

# 4 549
Според мен е странно да сравнявате ситуацията на дете в двуезичко семейство и на дете в чужбина с родители българи. Ама нищо общо нямат Simple Smile.

# 4 550
  • София
Аз не виждам смисъл след като няма да живееш в Бг да говориш български. Чак пък драма - срамота било. То поне тоя език да ти послужи за нещо, а то ей така от обща култура. Емигрирал си, няма да се върнеш, ама ще гласуваш, ще си българин, патриотизъм само на думи. Живейте си живота в чужбина и не се напъвайте излишно. Просто смисъл няма, не че някои го интересува де.
Абсолютно. Особено пък ако детето не се справя, по-добре местния език да научи поне като хората.
Аз за повече от тоя вид съм слушала и виждала - не детето и вкъщи се говори само на английски(примерно) от двамата родители българи, за да не се обърква. Flutter

И при двуезичните същата работа. Аз се сещам за едно, майка му му говореше на развален италиански, та и италианския до не знам кой клас едвам научи.

# 4 551
  • София - Рим и обратно
не детето и вкъщи се говори само на английски(примерно) от двамата родители българи, за да не се обърква. Flutter
Пълни глупости. Объркани са родителите, не детето.

# 4 552

Аз за повече от тоя вид съм слушала и виждала - не детето и вкъщи се говори само на английски(примерно) от двамата родители българи, за да не се обърква. Flutter
Е-тези не са повечето от моите познати.
Но пък имам познати, които в България говориха на детето си само на немски, за да го научело като майчин... Crazy

# 4 553
Разбира се, че има смисъл да се поддържа и развива майчиният език. Ама то си трябва и малко пипе, за да се осъзнае. Иначе, животът по най-малкото съпротивление е най-лесен.
Повтарям се, ама...
Майчиният език е основата, на която стъпват следващите езици. Ако майчиният е богат, правилен, стабилен, вероятността вторият, третият, петият също да са на добро ниво. Ако знаеш и ползваш повече синоними (тоест различаваш детайли и нюанси), ако владееш по-сложни понятия, логично ще търсиш съответния аналог на другия език. Имаш стимул, нужда, необходимост да разширяваш лексиката си. А граматиката идва сама и неусетно, ако попиваш нов език като дете.

# 4 554
Кво им е на турчетата? Нали широкоскроеност, мулти-култи нещо ...къде избягаха тези понятия?
Щото като ни касаят лично е друго нали?

Не ти разбирам въпроса. Чудесно е всичко да е мулти-култи, но в тези райони остава само култи. Втори език арабски и турски, а не английски. Няма такъв проблем в България, това му измерение още не е достигнато.

Харесвам отворени хора, широкоскроени и с моя мироглед.
Затворените общества, които хем източват системата, хем не искат да са част от нея, не са ми по вкуса. Нито тук, нито където и да е. Не знам в коя тема си чела друго мое мнение. Ако желаеш, посочи ми я.

Скрит текст:
ПП Да допълня само, че имам приятели от различни страни и с различни религии, но за щастие не са глупаци и всичките виждат по-далеч от носа си.

# 4 555
И аз познавам такива, но семейството си беше претенциозно. Дъщерите в крайна сметка научиха немски добре Simple Smile. Всякакви образи има.

Не знам как се разбира, че детето не се справя. Обикновено ефектът от мултиезичната среда се вижда към 4-5 години. Преди това е трудно да разбереш справя ли се или не ...

# 4 556
Ама това за всички случаи ли го казвате? За майчиния език. И само от гледна точка на езика ли говорите или и по други причини? Много ми е интересно.

Иначе въобще не се наемем да давам оценка на хората по това дали децата им знаят майчин език. То пък и това оставаше.

# 4 557
  • София - Рим и обратно
Разбира се, че има смисъл да се поддържа и развива майчиният език. Ама то си трябва и малко пипе, за да се осъзнае. Иначе, животът по най-малкото съпротивление е най-лесен.
Повтарям се, ама...
Майчиният език е основата, на която стъпват следващите езици. Ако майчиният е богат, правилен, стабилен, вероятността вторият, третият, петият също да са на добро ниво. Ако знаеш и ползваш повече синоними (тоест различаваш детайли и нюанси), ако владееш по-сложни понятия, логично ще търсиш съответния аналог на другия език. Имаш стимул, нужда, необходимост да разширяваш лексиката си. А граматиката идва сама и неусетно, ако попиваш нов език като дете.

Абсолютно.

# 4 558
  • София
В бебешките теми около второто ми дете имаше не една майка, говореща (в България) само английски на детето си.

В една от темите за училища наскоро родители си говореха, че не са доволни от напредъка, който бебетата им са имали в групите на Хелен Дорон (надявам се не бъркам името  Embarassed). Но вече са се оправили и са много добре с езика, та ще търсят начални училища с друг език.

Хора разни. Аз никога не съм имала притеснения дали децата ми ще научат английски и никога не съм имала подтик да учат език сериозно в ранна възраст.

Мисля като Сбъдваща мечти за функцията на майчиния език.

# 4 559

ПП Като пиша от лаптопа, ще пусна линкове със сравнително актуални протести на родители, които искат уволнение на директорка, която призовала учениците да говорят немски помежду си. Коя пък била тя да им взима идентичността Laughing
Немците също ги разбирам. Ако мулти-култито продължава със същата скорост, скоро не само ще им забраняват да говорят, но и ще почнат и да ги гонят, да не пророкувам и по-лоши неща... Mr. Green
А покрай сухото винаги гори и суровото.

Общи условия

Активация на акаунт