Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 583
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 6 075
  • София
Всеки има различни познати...Около мен пък  има няколко близки  семейства с 3 (включително и нашето семейство е такова). И  при всичките  3-те деца  са от един брак. Става дума за образовани, работещи и прилично печелещи за бг стандартите родители, осигуряващи на децата си необходимото в посока образование, спорт и хобита, пътувания, лечение при нужда. И не са от спряганата малцинствена група. Затова всякакви обобщения  ми се струват излишни.

# 6 076
  • До хладилника, който обичам
И аз в България имам няколко такива семейства, образовани, средна класа, с по три деца от един брак, не са от малцинствата. Янтра е една от тях Simple Smile

# 6 077
Хи-хи, на мен третото ми се отрази най-добре на фигурата.

Наблюдението ми е, че много от пишещите са формирали не малко предразсъдъци по отношение на многодетните семейства. По стечение на обстоятелствата, имам доста познати с повечко деца и мога да кажа, че само две семейства имат безработен родител, на едните така са им се стекли нещата, другите са си наистина трайно на помощи и леко от малцинствата.
Останалите имат съвсем нормални професии и доходи и да, не съм видяла необгрижено дете, вкл. и от малцинствата.

Този коментар изби рибата. Надявам се, когато говориш за малцинствата нямаш предвид БГ, защото точно тук едно определено малцинство не си обгрижва чаветата. И колкото повече чавета ражда, толкова по-малко ги обгрижва.

Относно предразсъдъците: за другите не знам, но лично аз съм си извадила конкретни изводи от дългогодишни наблюдения върху мои приятели и близки роднини, които имат 3 деца. И те не са особено положителни. Нито ме интересуват форумните потребители колко деца са народили, нито мога да запомня. Наблюдавам познати живи хора, в реала. И осмислям това, което виждам.
Ами и аз за живи хора ти говоря. Само в нашия квартал има ... около 10=15 семейства с 3+ деца. Има едни с 5, които трудно се справят, и едни с 6, които се справят много добре. И да, семейството от малцинството, което познавам, също си се грижи за децата, доколкото му позволяват финансите и културата.

Чудесно, значи познаваме различни живи хора и имаме различни впечатления. Което обаче съвсем не означава предразсъдъци, както писа в предишния пост.

Относно малцинствата - разходи се до Филиповци някой ден и виж колко добре отглеждат децата си многодетните цигански семейства.

Предразсъдък е, когато се изказваш категорично и не допускаш друга истина. Така прозвуча постът, който имах предвид.
Ако Филиповци е пример за типично семейство с три деца, според теб, значи не съм сбъркала в преценката си. Или ме прати там за друго?

# 6 078
  • София
Филиповци е типично място за малцинствено семейство с три, а за съжаление, и повече деца. За БГ говоря. За Англия, Филипините или Папуа Нова Гвинея може би мястото и малцинството ще е друго.

# 6 079
  • Пловдив
И аз в България имам няколко такива семейства, образовани, средна класа, с по три деца от един брак, не са от малцинствата. Янтра е една от тях Simple Smile
Мерси, мерси, че бях почнала да се чудя дали не съм необразована циганка  Joy Joy Joy

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 22:33 от Янтра

# 6 080
Филиповци е типично място за малцинствено семейство с три, а за съжаление, и повече деца. За БГ говоря. За Англия, Филипините или Папуа Нова Гвинея може би мястото и малцинството ще е друго.

Темата не е ли за българко семейство с 3 деца (табу ли е)? Защо трябва да правим сравнение с Филиповци?

Янтра, аз ако още малко почета и аз ще взема да се зачудя дали да не съм объркала потеклото  Joy

# 6 081
  • София

Темата не е ли за българко семейство с 3 деца (табу ли е)? Защо трябва да правим сравнение с Филиповци?

Янтра, аз ако още малко почета и аз ще взема да се зачудя дали да не съм объркала потеклото  Joy

Уф, ти намеси малцинствата - писа за някакви малцинствени семейства, колко хубаво си гледали децата. И аз ти отговорих да заповядаш тук, във Филиповци, за да видиш колко прекрасно си гледат децата от циганското малцинство.
Сега пък се почесваш и питаш що станало дума за малцинства  Stop

# 6 082

Мога, разбира се- и за това си има чалъм:) И също така никога не съм правила диети. Така де, да има още нещо за хейтване:)

И аз имам дебелички познати, които никога не са се ограничавали в храненето. На тяхно място бих се ограничавала. Не е срамно човек да се грижи за здравето и външния си вид.

Кой е казал, че не се ограничавам? За да изядеш такова количество, значи ще компенсираш с по-малко количество в друг ден. Дали съм дебеличка е съвсем друг въпрос, но на дебеличките жени не им се виждат толкова кокали и мускули. Нейсе, вей си младата красота (все по-малко млада)...

Също така следва да подчертаеш, че дори да имам три деца, не съм точно the real deal. "образовани, средна класа, с по три деца от един брак, не са от малцинствата" Надявам се да компенсирам с хипер-образованост.

И като кажа, че всъщност не мога да имам три, а около 2.5, ми се смеят. Еми ето- явно щом всички питат "от един баща ли са", значи има различни видове многодетни майки:)

И тук вече идва въпросът- табу за семейството или табу за жената. Плюс двойния стандарт: когато ТОЙ не иска да й направи бебе, е муньо, когато ТЯ не иска да роди, е мацка:)

# 6 083

Уф, ти намеси малцинствата - писа за някакви малцинствени семейства, колко хубаво си гледали децата. И аз ти отговорих да заповядаш тук, във Филиповци, за да видиш колко прекрасно си гледат децата от циганското малцинство.
Сега пък се почесваш и питаш що станало дума за малцинства  Stop

Да, гледат си децата и те. Може да не е много добре по моите стандарти, но децата са чисти, нахранени и ходят на у=ще.  Като отида във Филиповци, може и да преценя, че са образцови. Simple Smile)

Останалите ми познати семейства са от хора всякакви - с високи, супервисоки, нормални и т.н. доходи. Едни са искали много деца, други не са искал изобщо .. и така. Хора всякакви. А и да, повечето деца обикновено каляват нервната система. Представата, че задължително трябва да си изнервена и недоспала е доста погрешна. Ако съм недоспала, не е заради децата.

# 6 084
  • София
Белите хора, които лично познавам и които са с по три деца, са с добри доходи и финансово успяват. Другото - липса на време, емоционално спокойствие, твърде голяма изнервеност и прочие, са нещата, които наблюдавам и не ми харесват.

Теб нито те зная, нито те познавам. Нито пък знам Янтра, Бу и..кой беше още с три деца, че забравих. Сигурно сте добре, щом казвате. Аз обаче си вадя изводите от конкретни хора, мои близки и приятели, въз основа на конкретни наблюдения в съвсем конкретни ситуации. И изводите са ми отрицателни.

Смятам, че имам това право, нали..да си имам лично мои си, па макар и отрицателни мнения. Благодаря   bouquet

# 6 085
  • Пловдив
Теб нито те зная, нито те познавам. Нито пък знам Янтра, Бу и..кой беше още с три деца, че забравих. Сигурно сте добре, щом казвате. Аз обаче си вадя изводите от конкретни хора, мои близки и приятели, въз основа на конкретни наблюдения в съвсем конкретни ситуации. И изводите са ми отрицателни.
Добре, какво наричаш "отрицателни изводи"? Кое не е наред?

# 6 086
Когато аз имах едно дете, тези с по две ми се струваха нечовешки размножени (тези с три дори не коментирах, не исках и да поглеждам, брррр)- някак ми се струваше, че са емоционално изтощени от наличието на толкова деца в дома си, струваше ми се, че не могат да обичат така пълноценно и истински децата си, както аз, тази с единственото, струваше ми се, че децата се неглижирани, защото не могат да им обърнат еднакво внимание и пр, и пр. Та, така.

# 6 087
  • София
Янтре, ми аз съм ги изброила накратко в началото на поста си: липса на време (огромна при някои от семействата), липса на емоционална стабилност - просто се усеща някакво напрежение, атмосферата е като наелектризирана, често се крещи и т.н., наличие на някаква постоянна изнервеност, дразнене. Умората също е константа..на тези двойки дори почивката им не е истинска почивка, егати.

Става дума за хора добре образовани, интелигентни. Нямат проблем със средствата и жилищата.

Много ясно виждам разликата преди - когато всяка двойка имаше по 1-2 деца - и сега, откакто имат трето хлапе. Фрапантна ще е understatement отвсякъде.

# 6 088
  • Пловдив
Янтре, ми аз съм ги изброила накратко в началото на поста си: липса на време (огромна при някои от семействата), липса на емоционална стабилност - просто се усеща някакво напрежение, атмосферата е като наелектризирана, често се крещи и т.н., наличие на някаква постоянна изнервеност, дразнене. Умората също е константа..на тези двойки дори почивката им не е истинска почивка, егати.

Става дума за хора добре образовани, интелигентни. Нямат проблем със средствата и жилищата.

Много ясно виждам разликата преди - когато всяка двойка имаше по 1-2 деца - и сега, откакто имат трето хлапе. Фрапантна ще е understatement отвсякъде.
Лично на мен като човек първото ми дете ме натовари най-много. Светът ми спря. Слязох от въртележката. С второто пак беше тежко, много, внезапно нещата се удвоиха. Но третото беше съвсем между другото, не се усети, бях набрала силна инерция. Много странно ми изглежда написаното от теб.

# 6 089
Разбира се, че имаш право на мнение, Тайс. Аз само загатнах, че може да е субективно.   bouquet Както и моето между другото. А и се уплаших, да не би наистина да не си неглижирам децата Simple Smile. Ама като имах едно дете, не си спомням да съм го гушкала повече от третото. Виж, второто евентуално може да има рекламации Simple Smile, но и не е като да не е кърмено 3 години и посещаващо ДГ веднъж в седмицата, ако каже, че иска.

Общи условия

Активация на акаунт