Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 593
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 6 045
  • София
Хи-хи, на мен третото ми се отрази най-добре на фигурата.

Наблюдението ми е, че много от пишещите са формирали не малко предразсъдъци по отношение на многодетните семейства. По стечение на обстоятелствата, имам доста познати с повечко деца и мога да кажа, че само две семейства имат безработен родител, на едните така са им се стекли нещата, другите са си наистина трайно на помощи и леко от малцинствата.
Останалите имат съвсем нормални професии и доходи и да, не съм видяла необгрижено дете, вкл. и от малцинствата.

Този коментар изби рибата. Надявам се, когато говориш за малцинствата нямаш предвид БГ, защото точно тук едно определено малцинство не си обгрижва чаветата. И колкото повече чавета ражда, толкова по-малко ги обгрижва.

Относно предразсъдъците: за другите не знам, но лично аз съм си извадила конкретни изводи от дългогодишни наблюдения върху мои приятели и близки роднини, които имат 3 деца. И те не са особено положителни. Нито ме интересуват форумните потребители колко деца са народили, нито мога да запомня. Наблюдавам познати живи хора, в реала. И осмислям това, което виждам.

# 6 046

Мога, разбира се- и за това си има чалъм:) И също така никога не съм правила диети. Така де, да има още нещо за хейтване:)

И аз имам дебелички познати, които никога не са се ограничавали в храненето. На тяхно място бих се ограничавала. Не е срамно човек да се грижи за здравето и външния си вид.

# 6 047
Аз имам не особено положителни наблюдения върху немалко семейства и с едно, и с две, и с три деца. И съвсем положителни пак във всички тези категории.
Защо списващите в темата са толкова чувствителни към постове, в които не се одобрява техният модел, пък обиждат хора, избрали друг?

# 6 048
Това е моето мнение.
 Много негативно и остро изказване за един щастлив и удовлетворен човек следващ "модерната тенденция". Между другото мислех, че децата са вътрешна необходимост и плод на любов, ама щом родител казва, че е модерна тенденция.....

Доколкото схванах темата е за тези хора, които коментират негативно идеята за трето дете, а не за тези, които решават да имат.

Та третото дете днес е модерна тенденция, а тези, които се изказват негативно, са обикновено стринки с остарели разбирания, но най-често са обикновени завистници. Защото отглеждането на три и повече деца от бели семейства е свързано с голям кураж и добри финансови средства. Ако човек се навие, значи има и от двете, а това вбесява тези, които ги нямат. Това е моето мнение.

Брей, и много ли завистници срещате? Може би трябва да смените средата.

Досега не съм чула за никой, който да се изказва негативно за хора с три деца  само поради броя на децата.

Човек може да смени средата, но не и роднините си.
Не говоря специално за моите, но на някои от познатите ми, точно от близките имаше коментари по решението за трето.

# 6 049
  • До хладилника, който обичам
ГИ , високите проценти на хората с по 3 деца и в Англия , Франция и в Германия идват предимно от чужденците заселели се там с не променени културни традиции за имане на много деца .
Не е от местното население образовани и работещи .

Писах ,че са малък процент майките стоящи си у дома с богати съпрузи и с по 3 деца , другото са сомалийци, индийци, китайци, пакистанки ,араби, африканци, турци, сирийци ,алжирци и т.н.
Отделно има една категория ниско образовани млади англичани ,които си лежат на соц. система и раждат повече деца  Peace
За Франция и Германия не мога да кажа, но за Англия не е вярно  Stop Доста много са английските семейства - white british, не емигранти - които са с по 3, че понякога и 4 деца. Нормални средностатистически семейства в средна класа квартали, самите те са работеща средна класа.
Има ги и отпадналите от училище, или пък завършили, но неработещи, които раждат на 16-18 първо дете и имат по 3-5, живеейки на социални помощи, но е съвсем невярно, че средната класа нямала по 3 деца.

# 6 050
ГИ , високите проценти на хората с по 3 деца и в Англия , Франция и в Германия идват предимно от чужденците заселели се там с не променени културни традиции за имане на много деца .

Писах ,че са малък процент майките стоящи си у дома с богати съпрузи и с по 3 деца , другото са сомалийци, индийци, китайци, пакистанки ,араби, африканци, турци, сирийци ,алжирци и т.н.
Отделно има една категория ниско образовани млади англичани ,които си лежат на соц. система и раждат повече деца  Peace
За Франция и Германия не мога да кажа, но за Англия не е вярно  Stop Доста много са английските семейства - white british, не емигранти - които са с по 3, че понякога и 4 деца. Нормални средностатистически семейства в средна класа квартали, самите те са работеща средна класа.
Има ги и отпадналите от училище, или пък завършили, но неработещи, които раждат на 16-18 първо дете и имат по 3-5, живеейки на социални помощи, но е съвсем невярно, че средната класа нямала по 3 деца.

И още по-малко е вярно, че "заможните" семейства се състоят от работещ баща и майка, стояща си вкъщи да си гледа децата. Много малко са такива семейства около мен. Повечето са с двама работещи родители, с високоплатени професии, като лекари, адвокати инженери. Точно вчера ходих в училището на дъщеря ми да помагам за нещо си; бях в компанията на лекарка и адвокатка. И двете работещи, с деца в училищна възраст.

# 6 051
Аз лично говоря за реални примери и проценти .Не обобщавам за цели страни .
Тенденциите ме интересуват също ,както и реалните примери . Peace

# 6 052
Реални, реални, и моите са реални Grinning

# 6 053
Ок ,колко семейства лично познаваш с три деца и в каква демография попадат те ?

# 6 054
Не винаги причина за липсата на трето, пък дори и второ дете са финансовите или репродуктивни проблеми. Дори напротив - с увеличените възможности намалява и желанието за деца. Но това не непременно е лошо.

Абсолютно. Не всеки желае да има по три деца.
Това също е валидно.   bouquet

Имах предвид обаче малко отрезвяване на романтичнните представи за три деца и тяхното ежедневие.

В моите дадени суми не се включват въобще стаи, храна , дрехи ,мед. застраховки, транспорт и т.н. ,защото те са си ни разход така или иначе . В канадски долари са . И не говоря за спортове като ски, тенис, хокей и т.н. ,а за плуване, танци ,кънки,  бойно изкуство.

Аз ще кажа за Франция, защото картината ми е позната. Чистите французойки раждат точно толкова колкото и емигрантските групи, като в тези емигрантски групи слагам и тези, при които само единия партньор е емигрант.
Франция, заедно с Ирландия са страните с най-висока раждаемост в Европа. Двете страни имат нещо много общо - влиянието на католическата църква. Католическите семейства традиционно не ползват контрацептиви. Та в тези страни изобщо не е рядкост да се видят семейства с по и над 10 деца и обилно компенсират раждаемостта на африканските и другите популации.

# 6 055
  • На село (близо до Лондон)
За да не съм голословна за Великобритания се разрових към 20% от семействата са с 3 и повече деца. В Европа, Холандия, Франция и Финландия водят и са с по-голям % 3+ деца. В България 5% са семействата с 3+ деца.
За Великобритания в такива семейства в 9 от 10 случая или единия или двама от родителите работят, тоест в 1 семейство разчитат на помощи.
http://www.ons.gov.uk/ons/rel/family-demography/family-size/2012 … ily-size-rpt.html

Бях пуснала тази статистика по рано. Kontesa, това не е точно така, за чужденците заселили се, че само заради тях е висок процента на хора с 3+ деца.
Isida, може би но интересно е че Холандия води с най-много родители с 3+ деца в Европа, но не са католици.

Не съм Бу, но ще отговоря.
В бившия клас на най-голямия ми син, деца на 9г тогава, от 25 деца в класа, 1 беше само дете; 3 бяха на две деца в семейството останалите (20) бяха по три или четири деца. Той тогава посещаваше частно училище, след което се отиваше в public school (това са 7-9 училища като Етон, Хароу и тн). Голямите братя на тези деца ходеха в такива училища по 30 хил паунда на година. Явно не беше проблем броя на децата за този тип хора.

Знам и за бедни хора на помощи с 1 дете и такива с 3 деца. Но не броя на децата, а парите са им проблем.
 Незнам това по какъв начин ти помага. 20% от населението на Великобритания има 3+ деца, това е близо една четвърт. В тази бройка има и много бедни и много богати хора и всички сигурно по различен начин си гледат децата.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 19:22 от GI

# 6 056

Няколко десетки. И това са само тези, с които се срещам лично, елементарна логика и просто наблюдение ми показват, че има още доста такива наоколо ми. Демографията я описах по-горе, погледни.

# 6 057

Наблюдението ми е, че много от пишещите са формирали не малко предразсъдъци по отношение на многодетните семейства. По стечение на обстоятелствата, имам доста познати с повечко деца и мога да кажа, че само две семейства имат безработен родител, на едните така са им се стекли нещата, другите са си наистина трайно на помощи и леко от малцинствата.
Останалите имат съвсем нормални професии и доходи и да, не съм видяла необгрижено дете, вкл. и от малцинствата.

Този коментар изби рибата. Надявам се, когато говориш за малцинствата нямаш предвид БГ, защото точно тук едно определено малцинство не си обгрижва чаветата. И колкото повече чавета ражда, толкова по-малко ги обгрижва.

Относно предразсъдъците: за другите не знам, но лично аз съм си извадила конкретни изводи от дългогодишни наблюдения върху мои приятели и близки роднини, които имат 3 деца. И те не са особено положителни. Нито ме интересуват форумните потребители колко деца са народили, нито мога да запомня. Наблюдавам познати живи хора, в реала. И осмислям това, което виждам.
Ами и аз за живи хора ти говоря. Само в нашия квартал има ... около 10=15 семейства с 3+ деца. Има едни с 5, които трудно се справят, и едни с 6, които се справят много добре. И да, семейството от малцинството, което познавам, също си се грижи за децата, доколкото му позволяват финансите и културата.

# 6 058
Ок , аз говоря за наблюдение над хиляда семейства и повече. Просто това ми беше работата . Peace

Конфликтът за мен е всеки да има правото да избира модела си на семейство без обществените порядки или хората да осъждат избора им . Всичко друго вече сме си го казали като лична мотивация на всеки , недостатъци и позитиви за имането на повече деца , финансите , логистиката , грижата и отговорностите. Всеки преценя за себе си докъде и с какво може да се заеме.  Peace

# 6 059
  • София

Ами и аз за живи хора ти говоря. Само в нашия квартал има ... около 10=15 семейства с 3+ деца. Има едни с 5, които трудно се справят, и едни с 6, които се справят много добре. И да, семейството от малцинството, което познавам, също си се грижи за децата, доколкото му позволяват финансите и културата.

Чудесно, значи познаваме различни живи хора и имаме различни впечатления. Което обаче съвсем не означава предразсъдъци, както писа в предишния пост.

Относно малцинствата - разходи се до Филиповци някой ден и виж колко добре отглеждат децата си многодетните цигански семейства.

Общи условия

Активация на акаунт