Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 325
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 6 015
" Когато имаш едно дете, то е аксесоар просто"

Не, но когато планираш само едно, тогава вече има такава опасност гледането на дете да има и трофейно измерение. А когато приоритет ти е да си върнеш старото Аз и да живееш в него, то гледането на детето става някак...техническо. Или се случват абсурди като това майката да полага огромни усилия детето да е облечено като за фотосесия всеки ден и час и да се храни по учебник, но не отделя време да седне и да прочете за това защо детето все е недоволно и е капризно или не се развива добре.

" Каква ти е на теб мотивацията да раждаш деца?"

След 30-40 години ще е добре да има хора, които са расли в моята сянка и са с нашите ценности. Затова.

"С какво си по-добра от другите?"

Аз лично- с нищо, но смея да кажа, че има принципи, които са по-добри от другите, а те вече са извън мен. Във всеки случай не може да направиш универсален закон "всеки да си гледа рахата и кефа" и накрая да има добър изход от нещата. Проверено е, не става.

А някъде между едно златно яйце и 6-7 безотговорно сътворени има и още няколко възможни положения, които може да са с много положителен ефект за всички.

# 6 016
Вече силно се съмнявам, че мамасита има изобщо някакво самочувствие. Но е забавна, много.  Peace

Абе чопли я нещо отвътре, но не е ясно какво.

# 6 017
сирена често пъти като коментира желаемият брой деца, съответно мотивация и справяне забравя, че има на разположение минимум един чифт ръце в повече /пък вероятно и финанси /от страна на бащата на сина си, имам предвид//.

Хахаха, разсмя ме! Още един чифт ръце- ама колкото да се бъркат и да ми развалят работата с криво възпитание и навиване. Колкото до финансите, все пак живеем в България. За глезотиите на сина ми вторият му баща сигурно дава повече, отколкото цялата издръжка.

"Вече силно се съмнявам, че мамасита има изобщо някакво самочувствие. Но е забавна, много.  Peace"

Не вярвам в т. нар. "самочувствие". Но да, донякъде съм лишена от безмерното себелюбие на една част от българското женско население. Наистина не знам на кое му викате "самочувствие", но мисля, че в него има една идейка момичешки инат и тропане с краче, плюс отказ да приемем, че вече сме жени и като жени може да се справяме и с по-големи задачи.

Парадоксално, други коментари ме обвиняват в прекомерно самочувствие. Изберете си едно от двете:)

# 6 018
  • София
Е, браво, успя да убиеш и тази тема. Можем ли да си говорим за трето дете, без да раздаваш безсмислени етикети и присъди, и без постоянно разговорът да се върти около теб? Напъвам се да се сетя, но за мен май наистина няма по-досаден потребител. Честито.

# 6 019
 Ти пък сега ли се усети, тя я уби още преди 90 страници  Laughing

# 6 020
Добре, де, няма ли кой да я озапти Сирената?  Thinking

Рокси, много се радвам да те "видя". Пиши по-често. Simple Smile

И все пак да съм по темата /каквато и да е тя  ooooh! /. Имам един син - олицетворение на всичко, което исках и за което се молех. Нямам нито потребност, нито емоционалния капацитет да бременея, раждам и отглеждам още 1-2 деца.  Съпругът ми иска още две  /на теория/, но никога този въпрос не е бил повдиган реално.

Таис, и на мен ми омръзнаха подмятания и директни въпроси кога да раждам второ, сина ми бил вече голям или да питат детето дали иска братче или сестриче  ooooh! В обществото ни границата на доброто възпитание реално липсва.

# 6 021
Е, браво, успя да убиеш и тази тема. Можем ли да си говорим за трето дете, без да раздаваш безсмислени етикети и присъди, и без постоянно разговорът да се върти около теб? Напъвам се да се сетя, но за мен май наистина няма по-досаден потребител. Честито.

Забелязваш ли, че всъщност други потребители дори повече са отклонявали темата, а също така не аз завъртам разговора около себе си, напротив- в повечето случаи някой друг решава да го направи, и то да кажем поне с една идейка злонамереност.

Таис, досадна съм ти, ама висиш около мен май...като Елица едно време.

# 6 022
  • София
Ти пък сега ли се усети, тя я уби още преди 90 страници  Laughing

Август почти целия не бях в БГ, та нито съм чела, нито писала. Но ти вярвам  Mr. Green

caprice, такава граница липсва, осезаемо при това. Аз се кефя на моето зверче, което като го попита някоя умилена лелка или далечна брат'чедка дали иска братче/сестриче, твърдо заявява Не, искам гущер! (много ги обича, аз й ги хващам с ''голи ръце''  Simple Smile ). Сащисаният поглед отсреща е незабравим.

Мамасита, мечтай си. Пиша в малко теми, но за съжаление, дори там си постоянното присъствие. Добре, че поне гръцката още не си налазила.

# 6 023
  • Куциндрел
Така и така пак сме на тема Мамасита, та да я попитам - Кога ще е факт 3-тото дете?

# 6 024
Не винаги причина за липсата на трето, пък дори и второ дете са финансовите или репродуктивни проблеми. Дори напротив - с увеличените възможности намалява и желанието за деца. Но това не непременно е лошо.

Абсолютно. Не всеки желае да има по три деца.
Това също е валидно.   bouquet

Имах предвид обаче малко отрезвяване на романтичнните представи за три деца и тяхното ежедневие.

ГИ , високите проценти на хората с по 3 деца и в Англия , Франция и в Германия идват предимно от чужденците заселели се там с не променени културни традиции за имане на много деца .
Не е от местното население образовани и работещи .

Писах ,че са малък процент майките стоящи си у дома с богати съпрузи и с по 3 деца , другото са сомалийци, индийци, китайци, пакистанки ,араби, африканци, турци, сирийци ,алжирци и т.н.
Отделно има една категория ниско образовани млади англичани ,които си лежат на соц. система и раждат повече деца  Peace

В моите дадени суми не се включват въобще стаи, храна , дрехи ,мед. застраховки, транспорт и т.н. ,защото те са си ни разход така или иначе . В канадски долари са . И не говоря за спортове като ски, тенис, хокей и т.н. ,а за плуване, танци ,кънки,  бойно изкуство.

Ето една картинка, която ми попадна вчера по повод обществените нагласи :

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 16:54 от Анонимен

# 6 025
Аз съм ги правила финансовите калкулациите и дори да изкарваш прилични доходи, пак ще бъде трудно с 3 деца.
Ако искаш детето ти да се храни здравословно, да ходи добре облечени, лятна ваканция на морето, зимата на ски и останалите екстри е около 1000лв на месец като изключим луксове.

Като заключение доход към 5к за едно долу-горе прилично съществуване на 5-членно семейство.

# 6 026
Кракът ми не е стъпвал на ски и съм си ок. За мен това е лукс, признавам си. Бих го пратила на плуване, по-смислен спорт ми се вижда.

# 6 027
Кракът ми не е стъпвал на ски и съм си ок. За мен това е лукс, признавам си. Бих го пратила на плуване, по-смислен спорт ми се вижда.

Дадох пример със ските! Но идеята ми е, че трябва да имаш достатъчно пари за да инвестираш в детето си. Всеки може да роди, ама да отгледа! Тук не става въпрос за глезотия, а за едно разнообразно и хубаво детство, което всеки родител трябва да се стреми да осигури!

# 6 028
Третото дете беше табу едно време, когато се смяташе за циганска работа раждането на много деца и когато жените се поощряваха да се вживяват като труженички, наравно с мъжете.
Но от доста години наблюдавам тенденция за три и повече деца в семейство, особено сред интелектуалците.
От моите близки приятели от ВУЗ-а сме три семейства с по 3 деца. Брат ми също има три..
Имам и две приятелки от гимназиалния курс и двете са висшистки, с по 4 деца. От един баща, да уточня.

Та третото дете днес е модерна тенденция, а тези, които се изказват негативно, са обикновено стринки с остарели разбирания, но най-често са обикновени завистници. Защото отглеждането на три и повече деца от бели семейства е свързано с голям кураж и добри финансови средства. Ако човек се навие, значи има и от двете, а това вбесява тези, които ги нямат. Това е моето мнение.

# 6 029
Третото дете беше табу едно време, когато се смяташе за циганска работа раждането на много деца и когато жените се поощряваха да се вживяват като труженички, наравно с мъжете.
Но от доста години наблюдавам тенденция за три и повече деца в семейство, особено сред интелектуалците.
От моите близки приятели от ВУЗ-а сме три семейства с по 3 деца. Брат ми също има три..
Имам и две приятелки от гимназиалния курс и двете са висшистки, с по 4 деца. От един баща, да уточня.

Та третото дете днес е модерна тенденция, а тези, които се изказват негативно, са обикновено стринки с остарели разбирания, но най-често са обикновени завистници. Защото отглеждането на три и повече деца от бели семейства е свързано с голям кураж и добри финансови средства. Ако човек се навие, значи има и от двете, а това вбесява тези, които ги нямат. Това е моето мнение.
Въобще не завиждам на многодетни семейства! Това е доста крайно! Мога същото да кажа, че жените с повечко деца завиждат на свободното време на тези с по едно, защото имат свободно време и не трошат нерви...всичко е въпрос на гледна точка и личен избор!
Да наистина трябва да имаш кураж и финансови възможности, но въпреки, че притежавам и двете....просто не искам и не ми се занимава...ама чак пък завистница.

Общи условия

Активация на акаунт