Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 610
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 5 955
Почвам да се чудя как живея в България, не съм била 10 години в майчинство, не съм взела и 1 лев помощ някога и си имам три деца? Явно у нас все пак е съвсем постижимо към момента, никога не са ми тежали децата, всъщност те са ми стимула за повечето ми постижения. И постоянно ходят на допълнителни курсове и уроци - карате, акробатика, английски, математика, рисуване, по концерти и т.н. Точно в България тези неща са все още на съвсем поносими цени, това е.

Частни училища засега не ме разоряват - наоколо изобщо няма такива  Mr. Green

# 5 956
Всеки говори, гледайки към портфейла си. За теб евтини, за други скъпи.

# 5 957
От София съм, но сега живея в по-малък град. Има разлика  Peace

В нашия град всеки четвъртък има симфоничен концерт на цена от 4 лева - едното дете свири на инструмент и ходим. Това ако е скъпо...

# 5 958
Има разлика в това колко получаваш в края на месеца.
Езиковата школа на децата ми има филиал и в малкия областен град, където имаме вила-цените са същите. Същите са и таксите за балет и народни танци.

# 5 959
Да, може, аз имам предвид сравнение с цените по-горе - никога не съм мислила, че детето струва колкото ипотека  newsm78 Но хората са го изчислили. По принцип гледам на всичко в краткосрочни едно или двегодишни планове, не занапред след 20 години колко ще съм изхарчила за децата. Че то колко пари отиват за къде по-ненужни неща... Поне за децата са най-добре похарчените пари.

Явно вече съм с три ипотеки  Crazy Но не ми тежат като реални такива  Sunglasses

# 5 960
  • На село (близо до Лондон)
Едно дете по британска статистика струва средно колкото една ипотека или до 18 годишнината си сумата достига до 260 000 паунда .  ooooh! Whistling

Тези с три или ще да са милионери или са на соц. помощи  Blush

Barefoot Kontesa с три деца съм, родени в Англия където живея отблизо 20г. Нито сме милионери (дано!) нито на помощи. В училището на децата ми има много деца с по 3-4 деца не на помощи или поне не изглеждащи на милионери.
Голямата цена която са сложили за отглеждането на дете според мен идва най-вече от цената на жилищата тук и от това че е прието всяко дете да си има собствена стая от малко. Поради това хората се местят в по-голями къщи с повече стаи (съответно по-скъпи). Не че храната струва повече тук отколкото примерно в България (там, поне в СОфия където са ми наблюденията е по-скъпа).

Иначе големи обобщения правиш! Аз като видя семейство с едно дете, обикновено не мисля че са много разумни и гледат как да успяват да водят златното дете на занимания, а по скоро си мисля че имат проблем със забременяване/износване или други парично/семейни проблеми.

# 5 961
Аз не мисля ,че обощавам .Нито пък мисля защо някои са с три или с едно дете.
 Дискутирам тенденции .

# 5 962
Наистина е без значение с колко деца са другите хора. Всеки преценява за себе си.

# 5 963
Направи ми впечатление на много постове говориш за 3-4 деца, родители които не ги е еня и са на помощи, защото иначе неможе и специално визираики Англия. Затова и писах.

И при нас жилищата са скъпи ,но в Англия бяха още по-съпи ,по-малки и другите проблеми отгоре ..ни дойдоха в повече и потърсихме начини да се изселим .
Тези на помощите не работят ,не стават сутрин да бързат и не ги интересува логистика .Те са в общински жилища и не ги интересува квартала, спестяване за дом ,  и какво ще е у-щето на децата им стига само да е близо . Друго какво да ти кажа ?

Аз пиша основно ,хайде да не е за средната класа ,че там ще стане тъмна и мътна темата за класите ,но основно за работещите по цял ден отговорни родители ,които мислят къде, какво и как ще се обучават децата им ,къде ще живеят всички и т.н.

Алудра , пиша с този ник, че другият ми идва дългичък , бях писала сумата за едно дете тук с един спорт на седмица и не в частно у-ще като разписание където се оказа ,че едно разходите по детето  без изхвърляния като горепосочените идва над 1000 долара на месеца  ( 600 долара занималня , спорт 150-250 долара, консумативи като обувки, ученически мероприятия и липсващи тетрадки примерно към 300 долара) . Като сложиш ЧУ към 1000 на месец и така .Наемите средно за тристайни жилища са също по толкова по 1200-1300 .

Анализирам факторите и явленията и те водят до недвусмисленото заключение по нагоре . Peace

Тези пари са в канадски долари, нали? Ами не е чак толкова скъпо Sunglasses
Пак зависи от прихода.

# 5 964
аз мисля, че парите не са най-големия проблем, а липсата на време което да отделиш на всяко едно дете. За мен лично е много трудно - да ходя на работа, да чистя и готвя, да пиша домашни и да разхождам другото дете. Просто сили нямам. А не пари.
Сега ако имаш повече пари наемаш помощник, но тогава губиш връзката с децата.
Но при добра организация и по-голяма възрастова разлика две- три деца някак се отглеждат, но за мен без помощ изцеждат майката на максимум.

# 5 965
а по скоро си мисля че имат проблем със забременяване/износване или други парично/семейни проблеми.

Може ли да си запазя този извод някъде?

# 5 966

Голямата цена която са сложили за отглеждането на дете според мен идва най-вече от цената на жилищата тук и от това че е прието всяко дете да си има собствена стая от малко. Поради това хората се местят в по-голями къщи с повече стаи (съответно по-скъпи). Не че храната струва повече тук отколкото примерно в България (там, поне в СОфия където са ми наблюденията е по-скъпа).

И аз мисля, че сумата на Контеса и тази на Ли Лу са просто изчислени по различни начини, т.е. включват различни неща, и няма как да бъдат сравнявани. В Австрия, или поне в столицата, ако сложиш в месечната издръжка на детето една стая ( без значение наем, покупка, просто като разлика между наема на малко жилище за млада двойка и на по голямо такова) като нищо да идат 480 евро само за това. А пък ако се слагат и сумите, които това дете струва на държавата чрез здравеопазване, обучение и всякакви субсидии, които в много случаи остават невидими сигурно ще се получи съвсем различна сума.
Иначе в моя кръг от познати/приятели/колеги най често въпросът с броя на децата не е въпрос на пари, а на стечение на обстоятелствата и лични причини- хората учат до по късно, намират партньори по късно, градят  кариера, по трудно са склонни да се откажат от работа, пък било то и временно, или преценяват, че не биха могли да се справят физически и емоционално.

# 5 967
christina1980 3+ деца с малка разлика физически е по-трудно като са малки (1-2-3г) после е по-лесно защото са в един период и не мислиш за тийн и бебе едновременно.
НО наистина не знам как е с голяма разлика и не мога да коментирам, може да си права. Аз знам това което съм опитала, три деца с малка разлика само с мъжа ми ги гледаме.

За да не съм голословна за Великобритания се разрових към 20% от семействата са с 3 и повече деца. В Европа, Холандия, Франция и Финландия водят и са с по-голям % 3+ деца. В България 5% са семействата с 3+ деца.
За Великобритания в такива семейства в 9 от 10 случая или единия или двама от родителите работят, тоест в 1 семейство разчитат на помощи.
http://www.ons.gov.uk/ons/rel/family-demography/family-size/2012 … ily-size-rpt.html

Аз подкрепям (и с думи и с мнооогото данъци, които ежемесечно плащам) съществуването на добра соц. система. И затова ми е неприятно, които всеки втори пост в Английската тема на новодошли българи е как да взимат, а не как да работят  Rolling Eyes.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2015, 09:54 от GI

# 5 968
аз мисля, че парите не са най-големия проблем, а липсата на време което да отделиш на всяко едно дете. За мен лично е много трудно - да ходя на работа, да чистя и готвя, да пиша домашни и да разхождам другото дете. Просто сили нямам. А не пари.
Сега ако имаш повече пари наемаш помощник, но тогава губиш връзката с децата.
Но при добра организация и по-голяма възрастова разлика две- три деца някак се отглеждат, но за мен без помощ изцеждат майката на максимум.
Можеш да наемеш помощник в домакинството вместо гледач, по-евтино е (един път в седмицата да ти помага е абсолютно достатъчно), по-ефективно, а на теб ти остава време да се видиш с децата. Писането на домашни, аз по принцип съм леко против, но също е вид внимание, подкрепа, общуване.

# 5 969
  • sofia
Аз подкрепям (и с думи и с мнооогото данъци, които ежемесечно плащам) съществуването на добра соц. система.
Това също е много важно. С какви трудности се сблъскваш при отглеждането на децата извън дома. Помислила ли е държавата как да подпомага работещите с деца (при изчисление на данъци, при ползване на здравната и образователна система). Все неща, които ако се натрупат с отрицателен знак могат да спрат желанието за повече деца.

Покрай темите за детските, все си мисля че трябва да се дават не в пари, а под формата на ваучери за храна, обувки, дрехи, т.е. с тези помощи да не може да се купува каквото и да е.

Общи условия

Активация на акаунт