Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 375
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 5 970
А пък ако се слагат и сумите, които това дете струва на държавата чрез здравеопазване, обучение и всякакви субсидии, които в много случаи остават невидими сигурно ще се получи съвсем различна сума.

Абсолютно. Видях даже официално изследване колко струва детето на майката, тоест от колко се лишава тя самата. WIFO  е сметнал, че майката на две деца печели с 690 евро по-малко месечно от жена без деца, а с три- 730,- евро по-малко. Майката в майчинство губи около 1250 евро на месец.

Но честно казано това едва ли ще спре някой, който иска две или три деца. Решаваш за трето, както и за първо. Може би си задаваш кратко въпроса дали ще се справиш, но чак пък да смяташ евро и да умножаваш до осемнайстия рожден ден...Такива хора не познавам. Наистина всичко е някакво стечение на обстоятелствата и малко по-засилен егоизъм. Поне при мен, де. След две бебета на пълно обгрижване трето само ми се гушка.  Simple Smile

# 5 971
Табу е за родители които искат да осигурят качествен живот на децата си и да не ги лишават.
Иначе като се огледам, има доста хора с повече от две деца, които не могат да им осигурят и основното.
За мен е безумие да създаеш дете, което да лишаваш....

# 5 972
аз мисля, че парите не са най-големия проблем, а липсата на време което да отделиш на всяко едно дете. За мен лично е много трудно - да ходя на работа, да чистя и готвя, да пиша домашни и да разхождам другото дете. Просто сили нямам. А не пари.
Сега ако имаш повече пари наемаш помощник, но тогава губиш връзката с децата.
Но при добра организация и по-голяма възрастова разлика две- три деца някак се отглеждат, но за мен без помощ изцеждат майката на максимум.

Чакай сега, детето пише домашни, ти защо да пишеш?

Освен това доста от дейностите с две деца се случват едновременно. Не е казано, че трябва да хванеш едното и да кажеш- сега имам време само за теб, така че сестра ти остава настрана и давай сега да правим неща като мама и син. Еми няма да стане така.

На статистики "колко струва детето" вярвам колкото и на "колко струва сватбата" и "колко струва пазаруването за започване на училище" или "колко ще ни струва ходенето на плаж". Тоест смятат всичко по цени на дребно, както се предлага в магазина или от съответната заинтересована индустрия. По-интересно е колко реално изхарчват хората за детето си. Да не говорим, че има периоди, в които се дават много малко пари и такива, които изискват изсипване на по-големи суми.

А вече съвсем друго нещо е дали "качествен живот" е "това, което хилиардерите дават на децата си" или е "това, от което децата наистина имат нужда". Защото второто може да е доста по-евтино.

А това за загубените доходи- по-скоро е свързано с образование и квалификация. Нали се сещате, че среднистка с едно дете никога няма да настигне по доходи жена с по-платена професия, дори да е родила три и да си е взела майчинства?

# 5 973
  • София
Аз смятам месец за месец.
Обаче само като се сетя колко трудно си намирам работа, колко трудно се задържам, после майчинство първа година и направо се отказвам.
Абе какво си говоря и аз - и без това трябва да си пазя здравето за родените вече деца.

# 5 974
  • София - Рим и обратно

Абе какво си говоря и аз - и без това трябва да си пазя здравето за родените вече деца.
Точно това ми е основната отрезвяваща мисъл - че си рискувам живота и здравето да раждам трето, при положение, че нося отговорност за вече родени 2.

# 5 975
  • София

Точно това ми е основната отрезвяваща мисъл - че ще си рискувам живота и здравето, за да раждам трето, при положение, че нося отговорност за вече родени 2.

На мен също, но за второто. Някак много бързо ми се изпарява ентусиазмът като си припомня целият 8 месечен ужас, плюс как едва ме спасиха на операционната маса. Ами ако некст тайм не успеят..ще оставя детето си без майка.

# 5 976

А това за загубените доходи- по-скоро е свързано с образование и квалификация. Нали се сещате, че среднистка с едно дете никога няма да настигне по доходи жена с по-платена професия, дори да е родила три и да си е взела майчинства?
Тъй, тъй, обаче колкото си по високо и колкото повече изкарваш- толкова повече губиш. А и по лични наблюдения хората като изкарват повече харчат повече, т.е. привикват към определен начин на живот. Сигурно са единици тези, които изкарват 10 хиляди, пък живеят като за  1000. Докато този, който изкарва хиляда, едва ли ще загуби кой знае колко оставайки си у дома година- две в майчинство.

# 5 977
Да де, ама пак ще имаш повече от достатъчно. А тия, дето са в повече, ще отидат за глупости. Освен ако не се бориш за някаква работа, в която израстването е много строго обвързано с присъствие и години печелене на доверие (като например наука и академични дейности), всичко друго в по-динамичните индустрии може да се компенсира.

На мен основен критерий при мислене за трето е, че второто се получи, износи и роди много лесно и без последствия за здравето ми. Даже за първото мислех повече, защото още не знаех как ми се отразява бременността и раждането.

Тоя, дето изкарва 1000, като си остане в майчинство и се върне, може да се окаже, че ще падне на 600 или 400. А тия с 10 хил. едва ли ще пострадат много с 1000-2000 по-малко.

# 5 978
Защо ще падне на 600?

# 5 979
Ми защото конкуренцията "по средата" е най-голяма. Защото там ще те настигнат за 2-5 години и докато си гледаш децата, младите и гладни ще са заели същите места. И после като тръгнеш да търсиш нова работа, може да се окаже, че е в пъти по-трудно.

Ако вече жената е минала на по-високо ниво доходи, то там има по-голяма вероятност да ги запази.

# 5 980

Тъй, тъй, обаче колкото си по високо и колкото повече изкарваш- толкова повече губиш. А и по лични наблюдения хората като изкарват повече харчат повече, т.е. привикват към определен начин на живот. Сигурно са единици тези, които изкарват 10 хиляди, пък живеят като за  1000. Докато този, който изкарва хиляда, едва ли ще загуби кой знае колко оставайки си у дома година- две в майчинство.

От личен опит споделям, че колкото повече изкарваш, толкова повече харчиш и то за разни глезотийки свързани със самата себе си. Лично на мен идеят за повече от 2 деца не ми се нрави, защото е малко прекалено, все пак не искам цял живот да сменям памперси и да пиша домашни. Всеки има нужда от лично време и спокойствие, а с повече зверчета наоколо е непостижимо.

# 5 981
Колко време ще сменяш памперси всъщност? 2-3 години. Няма да са 10 нон-стоп. Домашни ще пишеш, докато ги научиш да пишат сами (иначе има и родители, дето във втори курс още пишат домашни). И се озоваваш с много свободно време ей така изведнъж, когато най-малко очакваш.

Във връзка с харченето- не съвсем по темата, но почти. Чудя се защо жените не държат да постигнат по-добра финансова независимост, а наливат много пари в невероятни глезотии, които след 10 г. няма да помнят. Разбирам да дадеш пари за спорт, като след 10 години ще си имаш дивиденти с хубава фигура, но да ги дадеш за парцали и гримове, докато тайно качваш по кило на година е странно. Или пък да харчиш за престиж, докато се оказва, че нямаш достатъчно спестявания.

# 5 982
  • София
Има доста жени всъщност, които дават големи суми пари за ''парцали и гримове'', без да качват по кило на година, било то тайно или явно.
Аз самата не се интересувам от мода, за дрехи не обичам да давам пари и се гримирам рядко, но имам такива приятелки - и те изглеждат добре. Айде да намалиш малко злобничките клишета, става ли.

# 5 983
Колко време ще сменяш памперси всъщност? 2-3 години. Няма да са 10 нон-стоп. Домашни ще пишеш, докато ги научиш да пишат сами (иначе има и родители, дето във втори курс още пишат домашни). И се озоваваш с много свободно време ей така изведнъж, когато най-малко очакваш.

Във връзка с харченето- не съвсем по темата, но почти. Чудя се защо жените не държат да постигнат по-добра финансова независимост, а наливат много пари в невероятни глезотии, които след 10 г. няма да помнят. Разбирам да дадеш пари за спорт, като след 10 години ще си имаш дивиденти с хубава фигура, но да ги дадеш за парцали и гримове, докато тайно качваш по кило на година е странно. Или пък да харчиш за престиж, докато се оказва, че нямаш достатъчно спестявания.

А аз се чудя какво му е лошото една жена да се поддържа и да изглежда добре! Спестяванията и външният вид нямат нищо общо. На мен ми доставя удоволствие да пазарувам точно "парцали и гримове", но същевременно инвестирам и в спорт: ски, колоездене и в туризъм и в хобита.

# 5 984
Лошо е, ако заради това си пренебрегне и финансовото здраве. В някои случаи средствата не стигат и за двете неща. Но и зависи какво имаш предвид под "да изглежда добре". Да изглежда здрава и отпочинала- или да изглежда "направена" до краен предел във възможно най-много моменти. Защото има една порода жени, за които процедурите и гримът се превръщат в мания. Та за кое говорим?

Общи условия

Активация на акаунт