Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 399
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 2 535
Аз мислех, че целта е детето да прекара добре.

# 2 536
 Ами и аз така го разбирам. Какъв ще е тоя детски рожден ден без деца, гюрултия, отваряне на подаръци, игри...

# 2 537
Мда, а ако детето ти почне да врънка, защото "всички го правят" (ама наистина над 85% от децата), искаш или не, ще трябва да откажеш. А това не са приятни моменти. Но пък са хубав урок, че не всичко се предлага ей така.

Иначе рожденият ден на малко дете не го броя за детски празник, а за семеен празник: възрастните празнуваме, защото имаме дете и се радваме, а също така детето се чувства специално, но все пак вижда, че не е в самия център, защото децата никога не следва да са център на семейството. В смисъл, че техните желания не са водещи, нито цялото внимание е върху тях. До третата година рожденият ден на сина ми беше по-скоро мой празник. В ученическа възраст ще видим как ще  бъде.

Детето ми си играе с деца всеки ден, всеки ден има щуротия и веселие. За мен е по-друго усещането за празник.

Но със сигурност няма да си огранича броя деца, само защото няма да получат каймака на каймака,а  ще трябва да се задоволят с нещо по-нормално.

# 2 538
Мамасита, това, че някой има нещо и всички го правят не задължава с нищо. Въпрос на умение да се справяш с исканията на собственото ти дете без да се вкарваш в драми и дразнения от сорта-що другите го правят и предизвикват интереса на детето ми.
Празнуване на детски рожден ден с деца е възможно най-нормалното нещо на света.

# 2 539
  • sofia
Последната година в ДГ бяха забранили тортите (значи преди две години в София). Нови разпоредби имало и само опакована храна можело да се внася отвън. Та спретнах за всяко дете по нещо, балони и това беше.

Сега ми е трудно да организирам и домашен, и училищен РД, а дребното си иска децата и последния РД беше с торта в училище в обедната им почивка. Госпожите (класната и от занималнята) ми помогнаха, децата се веселиха, хапнаха и готово.

# 2 540

Иначе рожденият ден на малко дете не го броя за детски празник, а за семеен празник: възрастните празнуваме, защото имаме дете и се радваме, а също така детето се чувства специално, но все пак вижда, че не е в самия център, защото децата никога не следва да са център на семейството. В смисъл, че техните желания не са водещи, нито цялото внимание е върху тях. До третата година рожденият ден на сина ми беше по-скоро мой празник. В ученическа възраст ще видим как ще  бъде.

Ъъъъъ... детето не е в центъра на празника на рождения си ден?

Какво ли питам и аз, ясно, че в центъра на всичко си ти. Laughing

# 2 541
защото децата никога не следва да са център на семейството.

Нека поне на рождения му ден, а?

# 2 542
  • София
Така и нямам време да я изчета тази тема, но съм писала и ми излиза. Снощи по новините казаха, че 70% от семействата с 3 деца живеят под границата на бедността. Аз не бих си го причинила.
Много правилно! От 170 страници, от които само половината съм успяла да прочета, повечето  хвалещи се тук с  прекрасна кариера, три деца, личен живот и време за децата в (в рамките на 24 часа) са жени със сериозни финансови възможности, помощници и др. Така и никой не ми отговори как се гледат три деца със средностатистическа заплата в средностатистическа панелка без помощ от баби, дядовци и др. роднини. Не е невъзможно, но вероятно тези жени нямат време да се изтъкват по форумите.

# 2 543
  • sofia
защото децата никога не следва да са център на семейството.

Внимавай, бягайки от едната крайност да не се озовеш в другата.

# 2 544
Ами и аз така го разбирам. Какъв ще е тоя детски рожден ден без деца, гюрултия, отваряне на подаръци, игри...

Да, но на празнуването вкъщи. Не в градината/училище.

У нас сме правили рожден ден с минизоологическа градина с влечуги, с "mad scientists", които им правят интересни експерименти в продължение на 2 часа - забавно и полезно. Правили сме рожден ден в музей с аниматори - също много забавно. Правили сме рожден ден в спа с козметични процедури за млади дами (маникюр, педикюр и фейшъл). Последните два ги правим вкъщи, с преспиване, но те вече са големи и предпочитат друг тип занимания.
Тук си има ред - кога се реже тортата, кога се отварят подаръците. Рождените дни са си цял бизнес.  

# 2 545
  • София
Това е тенденция в Пловдив явно.
По нашенско все още не е.
В Сф също няма такава тенденция, категорично!

# 2 546
  • Пловдив
А канили ли са ви на рожден ден на обществена детска площадка? Десетина празнуват, а непоканените дечица обикалят пейчиците и преглъщат.
Това е мега тъпо. Аз съм празнувала рожден ден на площадката където ходехме всеки ден, групата деца се познава. Просто занесох торта, сок и разни други почерпки в пластмасови чинии и чаши. Всяко дете, което мина край площадката в този момент беше почерпено. Крайно жалко е когато на обществена площадка се прави частно парти, само за поканени, и останалите обикалят като гаврошчета.

Аз лично не разбирам рожденни дни с целия клас или цялата група в детската градина. Присъствала съм на такива, но моите деца имат ограничения. Правилото е 10 поканени (и добавям и двамата брата на рожденника). Като им давам сами да направят списъка кой ще поканят. И оставете напъните на Мамасита да ви обясни каква е надпревара в Пловдив в детските градини. И моите деца ходят на градина в Пловдив. Първо - във всички градини е забранено внасянето на торти, проверила съм за 5 различни. В нашата не допускат и клоуни, аниматори и прочие. Имат си график кога какъв театър идва, какви занимания има, не разрешават самоволно майки да канят външни групи за рожденни дни. Моят син ще черпи с по едно Барни и един сок в кутийка. С горе-долу това черпят и повечето от децата.  

Това е тенденция в Пловдив явно.
По нашенско все още не е.
Няма такива работи, и аз живея в Пловдив.

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 14:18 от Янтра

# 2 547
В нашата торти не се внасят лятото, от септември до май - може, със сертификат.

# 2 548
Така и нямам време да я изчета тази тема, но съм писала и ми излиза. Снощи по новините казаха, че 70% от семействата с 3 деца живеят под границата на бедността. Аз не бих си го причинила.

Това, което казаха по новините е "с 3 и повече деца", а не с 3 деца. Нали разбираш, че българите с 3 и повече деца са твърде малко, и масата, т.е големия процент многодетни, са от един друг етнос, които не работят и се издържат основно от социални помощи...

# 2 549
Има места, където ги има тия работи. За съжаление сме точно в тази детска градина, където са почти вече станали стандартни. Аз с едната торта само...направо лишавам детето.

Общи условия

Активация на акаунт