Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 556
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 635
Аз пък точно след ражданията най- много съм се страхувала да не забременея пак.
Логиката даже сочи, че точно хормоните трябва да подтискат желанието ти за нова бременност скоро след раждане, за да може майката да си откърми и отгледа роденото дете.

# 4 636
Три деца си е достатъчно нерационално:)

# 4 637
С бебе на 1 година не би ми хрумнало да забременявам със следващо, все пак и за себе си мисля. Децата трябва да с такава разлика, че да се осигурява комфорт и за майка им, което е не по-малко от 5 години. Иначе много изперкват и много почва да им личи, когато са ги нацвъкали едно след друго, че дори и само две да са.
Моите са през 2 години. Да си записвам директно час за лудницата, това ли ми казваш?

Ние си искахме деца с малка разлика. Първото и второто съвсем осъзнато ги направихме едно след друго. За третото първоначалните планове бяха да поизчакаме малко, 5-6 години след второто...Добре обаче, че усетихме навреме, че плановете ни не струват и заложихме отново на малка разлика. Ако действахме по план, номер 3 нямаше да има. Категорично. Нямаше да ни се иска и на двамата - точно измъкнали се от бебешкия период и айде наново. Тц. Иначе е зор с породени първите няколко години - да. Ама пък после става много хубаво. Децата са на един акъл, с еднакви интереси, занимания, игри, проблеми. Близки са си, просто няма как.
Все едно описваш нашето положение, само дето сме с 2 деца.

Не съм съгласна , че е по-лесно с голямо дете и бебе, отколкото с две породени. Имам позната с едногодишно, мънкащо бебе и първокласник и пак й е трудно. Трябва да обръща внимание на децата поотделно. Единия има нужда от помощ за домашните, в този момент пък малкия плаче и иска внимание, да яде и т.н. Моите се заиграват, защото както каза Сбъдваща мечта са на един акъл, игри. Пък и колко време ще ми е трудно с породени деца, нали след втората година тръгват на ясла, после на градина. Няма да сме денонощно с тях.

Ами не знам- знам само, че съм се замисляла най-сериозно за повече деца точно в периодите скоро след ражданията. Така и така фурната е загрята- що да не изпечем още една пица.
Не знам откъде го измисли това твърдение, но първото ми раждане беше толкова дълго и кошмарно, че 1 година след това изобщо не исках да си помислям за втора бременност, ММ също. След това решихме да имаме още едно дете и сме много щастливи, че направихме този избор, защото искахме малкия да има братче или сестричка. Те се обичат толкова много, че не мога да си представя да бяхме останали само с едно дете. Година след второто раждане се замисляме и за трето дете след година, но не защото "фурната е загрята", а защото децата остават след нас, един ден нас няма да ни има, а те ще са заедно, ще се обичат и подкрепят Heart Eyes

# 4 638
Въпрос- имате доход 1700 лв.  за София. Имате две деца - на 17 и на 1 годинка, момчета. Ще си направите ли трето за да си " имате момиченце"?  Реална ситуация , вчера ми я обясняваха.

Това общ доход ли е, т.е на майката и бащата ? Това само малко пари дори за 4-ма човека, пък какво остава за 5-ма. Аз лично не бих.

# 4 639
  • София
ако човек иска да прави нещата както трябва, няма лесно. Ни с породени, ни с непородени. За породените мога да кажа, че най-трудно е през първите 4 години, после следващите до 10-годишна възраст (логистики, боледувания...). Но някак всичко минава наведнъж. После имаш двама младежи, с които можеш да се разбереш, заедно са, помагат си, много са си близки. След кошмара на две малки деца се сдобиваш с две сякаш изведнъж пораснали деца.

# 4 640
Въпрос- имате доход 1700 лв.  за София. Имате две деца - на 17 и на 1 годинка, момчета. Ще си направите ли трето за да си " имате момиченце"?  Реална ситуация , вчера ми я обясняваха.

Това общ доход ли е, т.е на майката и бащата ? Това само малко пари дори за 4-ма човека, пък какво остава за 5-ма. Аз лично не бих.

Аз не.
Тези 1700 в момента идеално ги намествам по двете деца. Не желая да "късам" и да преразпределям и да лишавам някое.

# 4 641
Цитат
Не знам откъде го измисли това твърдение, но първото ми раждане беше толкова дълго и кошмарно, че 1 година след това изобщо не исках да си помислям за втора бременност

Измислих го оттам, че между първа бременност и раждане и последващи има балкан разлика. И моето първо дете доста ме травмира, дотолкова, че ако не се бях развела, може би щях да остана само с едно. Обаче след второто възстановяването беше в пъти по-бързо, и физически, и психически. Та след първото и аз не си мислех за деца с малка разлика, но сега да кажем, че мога да си позволя да се замисля, защото просто ще е по-лесно.

Освен това след всяка бременност има един период, в който адаптацията още не е загубена. Губи се след няколко години. Но бих посъветвала всяка жена след първото да изчака поне 3 години за следващо забременяване, докато си върне формата на 100%. Първата бременност и раждане са голяма трансформация и са може би най-трудни и опасни, може да си прецакаш здравето за цял живот, за фигурата да не говорим, хубаво е ако ще имаш повече деца, все пак да се научиш да си овладяваш теглото.

# 4 642
  • София
и какво, тъкмо едното излезе от бебешката възраст, и започваш отново с коликите и памперсите! Хич не ме блазни. че и за фигурата - тъкмо влезеш в нормално състояние и, хайде, пак бременна и кърмеща!

# 4 643
Така е и не е така.
На мен ми бе приятно да се възвърна към памперсите. Crazy Grinning
Фигурата не си бях възвърнала, забременях с извънредни габарити. казано простичко-забременях дебела. Второто раждане не бе по-леко от първото, бих казала напротив даже. с усложнения.
Свалих килограми  чак  след второто дете каченото и преди да забременея.

# 4 644
Не е само фигурата, а цялостното състояние. Бременността се отразява на всички органи.

# 4 645
Фигурата е най- белия кахър, има жени, които си възвръщат килограмите за седмици.
Но както каза Трещерица, бременността се отразява на всички органи, навсякъде пише, че най- добре е да се изчака поне година и половина преди следваща бременност.
Пък не ми разправяйте колко е лесно 2 и 3 дете да са породени, и как няма нищо общо като 1 и 2 породени. Даже може и да е по- трудно, защото освен двете бебета имаш и още едно дете, за което да се грижиш, освен, ако не разчиташ именно то да ти поеме част от грижите по бебетата.

# 4 646
  • София
ако човек иска да прави нещата както трябва, няма лесно. Ни с породени, ни с непородени. За породените мога да кажа, че най-трудно е през първите 4 години, после следващите до 10-годишна възраст (логистики, боледувания...). Но някак всичко минава наведнъж. После имаш двама младежи, с които можеш да се разбереш, заедно са, помагат си, много са си близки. След кошмара на две малки деца се сдобиваш с две сякаш изведнъж пораснали деца.

Абсолютно, непостигнатата ми мечта е това.
Сега съм като шизофреник с едно на 4 и едно на 14, ненормална история. Да са ми живи и здрави, ама едното го дебнеш да не пуши и да не бяга от училище; другото го учиш да спи само и да се отлепя от полатата ти отвреме-навреме.
Иначе, за моя радост (и малко изненада) много се обичат и се търсят, всеки от вратата пита за другия дали се е прибрал и не сядат на вечеря един без друг. Но за нас с мъжа ми е страшна работа. А и като сметна на колко години ще съм като малкото иде в гимназия ... кошмар.

# 4 647
Фигурата изобщо не е бял кахър, защото като гледам българките, при 40% надебеляването е трайно. А това после ти се отразява на целия живот, дето се вика- ще тръгнеш да търсиш работа, а слабите ги оценяват винаги по-високо заради впечатлението. Ако си дебела, по-вероятно е да те смятат и за тъпа, изследвано е от психолози.

Иначе относно памперсите- вторият път времето минава по-бързо. С първото дете все едно първата година се равняваше на 10. Исках период на нормалност. След второто вече е съвсем друго, тия уж трудни периоди въобще не ги отразявам, защото знам, че траят максимум месец.

Преди 100 страници беше цитиран някакъв лекар, според когото е хубаво при три деца първото да се роди по-рано, след това 3-5 години почивка и второ и трето вече с по-малка разлика. Така може да имаш три деца преди 30 и пак да ти остане време дори за следване и работа.

А грижата по дете на 6 вече е съвсем различна от тази за малко дете. Мога да го оставя за малко, няма нужда да му вися на главата, може и други хора да го занимават.

"Пък и колко време ще ми е трудно с породени деца, нали след втората година тръгват на ясла"

Мислех си, че една от идеите на породените е да НЕ тръгват на ясла. За мен яслата е неприемлива соц измислица. Не бих си дала неговорещо дете на място, където почти сигурно стресът и тормозът наподобяват тия в родилните отделения. Не, мерси, ако планирам три, то значи планирам да ги гледам аз, а не да ги ошамарват изнервени грозни лелки.

# 4 648

Общия  доход е това.

# 4 649
  • София - Рим и обратно

Абсолютно, непостигнатата ми мечта е това.
Сега съм като шизофреник с едно на 4 и едно на 14, ненормална история. Да са ми живи и здрави, ама едното го дебнеш да не пуши и да не бяга от училище; другото го учиш да спи само и да се отлепя от полатата ти отвреме-навреме.

Хаха Laughing..Бърди, точно! И аз си мечтая за две близначки или породени деца, да са си все заедно, ама няма да е в тоя живот.
Свекърва ми пък твърди, че е идеално да са с голяма разлика, и ако може поне 3 - за да си по-дълго време с малко дете до себе си, за което да си всичко. Големите ставали и заминавали, не били вече същите сладки малки деца, а някакви си възрастни Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт