Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 298
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 4 785
  • Пловдив
Искам да си призная, че не мога да умножавам трицифрени числа наум. Следователно изобщо не го очаквам от своите деца. На никаква възраст.

# 4 786
Последните 7- 8 страници нямат нищо общо с темата. Crazy

# 4 787
Последните 7- 8 страници нямат нищо общо с темата. Crazy

А, те защото предните 70-80 имат.  Joy

# 4 788
Искам да си призная, че не мога да умножавам трицифрени числа наум. Следователно изобщо не го очаквам от своите деца. На никаква възраст.

Аз се бях научила на един бърз метод, обаче поради пълната ненужност на упражнението го забравих. Иначе трикове за бързо смятане- колкото искаш.

Стандартните соц детски градини през 80-те бяха краднали Монтесори, както Правец краде IBM. Имахме и дървени играчки, и копчета шиехме, даже и подносчета с "материали". Е, повечето ги държаха подредени за пред инспекторите, но иначе доста от принципите ги разпознавам сега.

Новата мода на детските градини са проектчета от Крокотак плюс някакви тестове "загради излишното" и ранно писане и смятане. Имат дори и учебник, че и програма от МО. Много повече училищност. Някой ден ще се сетят, че е малко безсмислено, ама дотогава ще са побъркали няколко випуска деца.

За мен музикалността и ритъмът са много по-важни. Даже бих казала, че помагат на математическите способности повече, отколкото многото аритметика. Както вече писах, за около 2 седмици на дърти години се обучих да смятам бързо наум, но и бързо се забравя. Трикове са.

Последна редакция: чт, 07 май 2015, 19:18 от Mamacita Bandida

# 4 789
  • София - Рим и обратно
Не съм ходила на градина, баба ми ме гледаше. На 6 ме пратиха на училище по Сендовска система. Имаха ме за генийче, понеже четях изразително и пишех без никакви грешки. На баба не й вървеше математиката, така че на четене и писане ме е научила жената Laughing.

# 4 790
И налице например са деца, които решават тестове и смятат, обаче са арогантни малки задничета без емпатия.
Децата са огледало на родителите си в много отношения. Да не кажа в повечето.

Аз съм на косъм да кажа всички, не повечето. С напредването на възрастта съвсем. Накрая всички стават като някой от родителите си, дори често като този когото не харесват.

# 4 791
  • София
Не съм ходила на градина, баба ми ме гледаше. На 6 ме пратиха на училище по Сендовска система. Имаха ме за генийче, понеже четях изразително и пишех без никакви грешки. На баба не й вървеше математиката, така че на четене и писане ме е научила жената Laughing.

Каква е тази Сендовска система?

На 5 четях и пишех гладко, на 6 умирах от скука в училище. Дъщеря ми обаче е вече почти на 5 и няма ама никакви изгледи да се научи да чете и пише скоро. Знае буквите, но отказва да срича. Не й давам зор, всеки си има собствено темпо. Много по-важно ми е, че рисува страхотно, пее по цял ден и се учи да язди с огромно желание.

# 4 792
Не знам дали е до собствено темпо, но имам усещането, че сегашното и нашето поколение имат различни интереси и способности.
Не знам дали се дължи на факта, че ние освен книжките друго занимание нямахме.
Аз също съм чела и пишела гладко на 5, както чета из темата и много други са били така.
При сегашните деца обаче това е все по- рядко явление. Даже май освен моето дете, което на 5 сричаше и пишеше с моя помощ, друго не познавам с такива способности, а уж съм обкръжена от интелигентни и образовани семейства.
Моят син е на 6, чете кратки думи, пише кратки думи, смята много добре до 100, но не мога да кажа, че го прави с удоволствие и голям ентусиазъм.
А аз си спомням с какъв мерак четях, учих стихчетата от книжките.

# 4 793
  • София
Защо само книжките? Аз имах и филмчета, които непрекъснато си пусках сама на видеото - баща ми ме научи още на 5 и малко. Отделно карах колело, играех с барбита, и т.н. 78-ми набор съм.

Моето хлапе не гледа ТВ (нямаме), филмчета и детски програми й пускам на компютъра. Таблета и лаптопите са забранена територия. Играе с кукли и обича да строи с Лего, прекарва много време навън. Четем й редовно всеки ден, има страшно много книги и обожава да слуша, но просто отказва да започне да срича.

С други думи, ежедневните й занимания не са особено различни от моите на нейните години. Децата около нас следват горе-долу същия модел. Две трети от семейните ни приятели са в ИТ сектора, и въпреки това държат малките си деца си настрана от технологиите.

# 4 794
И филмчета, да, тях ги забравих.
Но нямаше таблети, компютри. В моето обкръжение пък от 3-4 годишни са с таблета цял ден.
Масово децата прекарват повече време пред ТВ или компютъра, отколкото ние, от там и много по- малко време остава за друго занимание.

# 4 795
Мисля си как с това обучаване и трикове родителят може да нанесе непоправими повреди на децата, дори академично. Защото ги тренира да решават ясно дефинирани проблеми с ясно дефинирани методи.

А в реалния свят повечето проблеми не са такива, те са неясни и се решават креативно. Обаче ако си много учил и уверен в методите си, може да прилагаш напълно грешен похват и вместо умен да излезеш напълно неадекватен.

Ранно четящи познавам само двама, натискани от амбициозни майки. И двамата са с отклонения, а също така спряха да четат книги още преди 30 и не са големи читатели. Даже единият четеше бавно като за възрастен, не можеше да сканира страница и да чете скоростно.

За децата от 80-те имаше компютри. Пред Правец 8Д сме прекарвали по цял ден, играехме Роботрополис. Ако детето ми може да играе тази игра, ще съм сигурна, че е гений. Това е най-трудната игра на света, няма реплика, въпреки новите технологии и игри.

# 4 796
  • София
Явно имаме различно обкръжение, Елена Ди.

Мамасита, дефинирай ''ранно четящ''. За мен на 5 не е ранно четящ, аз самата съм такава, познавам и други хора..нищо свръхестествено няма. Мен например никой не ме е натискал да чета и пиша още на 5 (не съм посещавала ДГ).
И до ден днешен чета много..всъщност мога без много неща, но без музика и книги - не.

# 4 797
  • София
Аз също съм от ранно четящите, някъде на 4-5 годишна възраст съм се научила, майка ми ми е казвала, че съм била на четири, но аз не мога да го твърдя със сигурност. Спомням си също как баба ми ме учеше на таблицата за умножение по време на разходките ни на Витоша, но тогава вече съм била по-голяма.
Чета и сега, с голямо удоволствие (това към поста на Мамасита), казвам го да се има предвид, че не всички ранно четящи са с отклонения  Grinning Поне аз мисля, че не съм де  Laughing

# 4 798
  • София
Таис, мога да те уверя, че минимален процент деца, родени 78-ма година са имали достъп до видео или барбита  Wink Аз съм имала достъп до Правец 8 от ранна възраст, всъщност от както ги има и това не ми е навредило. Но знам, че съм огромно изключение. Тоест ти с видеото и барби или аз (при това доста по-голяма от теб) не сме правило. Пиша това само уточняващо.

Моите деца не са ограничавани откъм достъп до компютър, което не значи, че не са се наиграли на открито. За съжаление не четат книги, колкото сме чели ние навремето. Но четат изключително бързо и ефективно от много ранна ученическа възраст, изразяват се ясно и обосновано, не допускат правописни грешки.

Няма пълно щастие, няма подход, който да бъде валиден за всички.

Имам познати, които пазят децата си от компютъра или телевизора като от дявол. Аз не съм от тях, просто внимавам да няма ексцесии. Телевизия повечето деца спират да гледат неизбежно. Големият го направи някъде на 10-12. Малката струва ми се още по-рано.

# 4 799
  Че то тогава нямаше какво друго да се прави, освен да се чете.

Сега моето диване книга не пипва, все едно ще го ухапе. Добре, че и четохме на глас и баба и още и чете, че иначе нямаше да знае кой е Маугли.

Общи условия

Активация на акаунт