Табу ли е третото дете в България и защо?

• 199 625
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 5 760
Оф топик, извинете...

Заради тълпите сирийци (и правещи се на сирийци) пъплещи към Германия и Англия, няма да се свършат работните места за образовани, подготвени и опитни специалисти. Точно обратното. Това, което е логично да стане, е да гръмне социалната система и да се вдигнат данъците. Щото същите прииждащи тълпи няма да се влеят масово в пазара на труда. Много малък процент - да. Останалите ще искат храна, подслон, езикови и квалификационни курсове. Дългосрочно. И го получават. Поне в Германия.

# 5 761
Аз мога да работя от дистанция, но също не виждам как ще мога да си оправям живота от дистанция.

Сама по себе си никоя култура не ме влече, нямам някакви романтични представи. Общо взето тия, дето примират колко е хубаво там и колко е кофти тук, или са доста семпли и се събуждат за реалността, или тук са неорганизирани, а там ги постягат и постигат нещо. Другият начин е още от образованието, като на практика формираш личността си в друга култура.

Но и тия, дето са тръгнали, едва ли го правят, за да имат по три деца, напротив- точно фактът, че са първо поколение емигранти може да изисква да си ограничат семейното планиране.

# 5 762
  • Русе
 Кое му е по лесното да гледаш три деца във Франция или Германия или Америка. Близките ми в тези страни се гърчат докато децата станат в училищна възраст и плащат на частни детски градини или пък единия родител остава в къщи за да ги гледа.

# 5 763
Оф топик, извинете...

Заради тълпите сирийци (и правещи се на сирийци) пъплещи към Германия и Англия, няма да се свършат работните места за образовани, подготвени и опитни специалисти.
А защо сте толкова убедени, че между сирийците няма достатъчно интелигентни и подготвени специалисти? Или сте напълно сигурни в своята незаменимост?
Те и западняците преди си мислеха, че измежду българите няма ни един образован човек и че всички сме нискообразовани цигани. Ама ей ви сега на-всички сте се юрнали там да им заемате високоплатените позиции и да им живеете в подредените държави.

С какво сирийците са по-различни от вас?

И в един момент когато всички образовани и висококултурни се съберат в Германия по едно и също време и искат веднага да им се осигурят работни места какво ли ще се случи?

Като в логическата задача за дупката. "Пет човека копаят една дупка за три часа. За колко минути ще я изкопят същата дупка 5000 човека?"... Joy

Последна редакция: пн, 31 авг 2015, 17:31 от Герри

# 5 764
Не ми приписвай думи, които не съм написала, ако обичаш.

Също не ме вкарвай в категории, в които не съм.
Благодаря!

# 5 765
Не ми приписвай думи, които не съм написала, ако обичаш.

Също не ме вкарвай в категории, в които не съм.
Благодаря!

В никакви категории не те вкарвам. Просто обяснявам логично и образно, че идеята всички хора на света да се съберат на едно място в пет държави и да искат да печелят не е осъществима. А напротив-ще доведе до дизастър. Може би не веднага, но след време. Колко точно време не мога да прогнозирам.

# 5 766
  • София
Не е само до образование. Разликата между бита и културата на един немец и на един българин, не е чак толкова голяма. Има я, но все пак сме европейци. Разликата между бита и културата на един немец обаче, и един палестинец/иракчанин/сириец е много, много, много голяма. Казвам го като човек, който е бил в Сирия, а половината му детство е минало сред араби - в Ирак и Кувейт. Все още имам приятели араби, даже една иранка, която живее тук, омъжена за българин.

Само някой, който е виждал араби по телевизора, или ги е срещал случайно докато е бил на екскурзия в Германия или Холандия, може да твърди, че адаптацията и мирното съвместно съжителство е нещо лесно постижимо. Лично за мен, то е мираж. Неолиберален сън, от който Европа ще се събуди някой ден. Дано само след събуждането не дойдат онези лудите, със свастиката, че тогава войната не ни мърда.

Има и друго: далеч не всички бежанци са от Сирия. Пълно е с млади, здрави мъже от Сомалия, Афганистан, Судан и т.н. Дайте да не се лъжем, че дори и половината от тях са високо образовани специалисти, с по 2 езика. Не са.

Изобщо темата за бежанците и новото преселение на народите, което изживява Европа е тежка, и отговорите изобщо не са прости и еднозначни.

# 5 767
И още нещо.
Да си мислиш, че понеже си с добро положение в едно общество и с добро образование , то това ще те спаси от катаклизма на миграцията на стотици хиляди, милиони необразовани хора с тотално противоположна култура , дошли в страната ти,  е меко казано наивно.

Няма да се разминеш само с повишение на данъците.

# 5 768

Само някой, който е виждал араби по телевизора, или ги е срещал случайно докато е бил на екскурзия в Германия или Холандия, може да твърди, че адаптацията и мирното съвместно съжителство е нещо лесно постижимо. Лично за мен, то е мираж. Неолиберален сън, от който Европа ще се събуди някой ден. Дано само след събуждането не дойдат онези лудите, със свастиката, че тогава войната не ни мърда.

Не знам. Може и да има разлика в манталитета между тълпите араби в Швеция и Германия и либийците, които идват тук, но като ги гледам, изобщо не им се налага да се адаптират. Съвсем нормални хора, хеле пък по-младите. Снощи даже видях три-четири арабки без фереджета на плажа, с цигари в устите и айфони на ушите. Едната накрая облече тениска с надпис Нирвана и образа на Кърт Кобейн. Ясно че не са всички такива, но на мен лично изобщо не ми дреме и едва ли биха ми пречили. Дъщеря ми пък дума не дава да се продума против тях, защото от една страна има много приятели и съученици араби, от друга в училище постоянно ги учат да се приемат различните като равни (разбирай нехристияни най-вече). Една камара есета писа на тази тема по Етика.
Синът ми е доста по-голям от нея, и без да е писал есета по етика, като каже мъжът ми нещо расистко,  го поглежда много странно. Въобще, младите навсякъде не са ксенофоби по мое мнение и тези апокалиптични прогнози са само в задръстените ни глави.

# 5 769

Не знам. Може и да има разлика в манталитета между тълпите араби в Швеция и Германия и либийците, които идват тук, но като ги гледам, изобщо не им се налага да се адаптират. Съвсем нормални хора, хеле пък по-младите.
Естествено че са нормални. И те искат да живеят добре и всички искат да живеят в Европа.
Накрая ще стоите на острова на един крак, защото не знам къде ще ги сместите. Може да построим втори етаж на континента, защото по мои сметки в Европа са 500 милиона, а ще трябва да приемат още поне милиард...

# 5 770
А, аз и без това ще сменям острова, че много жега. Mr. Green Но си права, че вече трябва втори етаж, отделно и че първият стана много скъп точно заради тях. Идват с много пари и харчат, а не работят. Онези от Судан и Сомалия пък са съгласни на всичко за каква да е работа, включително и на по-ниско от минимално установеното заплащане, като в същото време кротко си получават помощите. Това е положението, какво да правиш. Местните хич даже не са недоволни. Ако ги питаш - ние, белите имигранти им пречим. Другите или харчат много пари, или им работят за без пари, като и в двата случая са с наведени главици, а не като нас да блъскат по тезгяха и да напомнят все, че сме в ЕС. Че вземали помощи, много важно. Всъщност и гражданите на ЕС масово вземат детски надбавки.

# 5 771
  • София
Е, тя и моята дъщеря се учи на това , лично аз я уча. Надявам се после и в училище да е така.

Както писах по-назад, почти целият месец август бях сама с детето на island-hopping. Имах нужда от нови места, емоции, абе промяна. Та, без да планирам, се оказа, че гръцките острови, които си бях набелязала, че искам да видя са точно тези, които имат огромен бежански проблем. По-зле от тях беше единствено Кос, за който няколко души докато бяхме на Калимнос ме предупредиха, че е по-добре да не посещаваме точно сега. След това там станаха и сблъсъците между бежанци и полиция, та добре, че го подминах. Както и да е.

Лично аз и щерката проблеми с бежанците не сме имали, с едно неприятно изключение заради което вдигнах скандал. НО. Имах достатъчно време, за да ги наблюдавам и бях потресена: нагли, невъзпитани, и арогантни. И да, повечето не бяха сирийски семейства, бягащи от войната, а млади мъже от Афганистан, Судан и т.н. Постоянно си правеха селфита, подвикваха на минаващите жени, няколко дори най-нахално си просваха кърпите на тротоара за молитва, та човек трябваше да ги заобикаля. Ядяха и хвърляха на земята всички боклуци, отврат. Жените - тези, които видях, бяха зачаршафени от горе до долу.

Накратко, мнението ми за така наречените бежанци, които заливат Европа вече не е никак положително. Само преди месец бях един от най-най-големите им защитници. Наивно вярвах на истерията на разни медии и се трогвах от дежурните снимки на сирийски семейства с малки дечица, които бягат от войната. Дрън-дрън. Всичко е нагласено, повечето изобщо не са от там, поне не тези, които избират да минат през гръцките острови. И да, вече не мисля, че мястото им е в Европа. След това, на което станах свидетел през август, не вярвам изобщо в повсеместната адаптация и трансформация на въпросните индивиди.

За съжаление, не виждам и как благоприятно ще се намери решение на проблема.

# 5 772
Те може да изглеждат нормални, но това е повърхностна нормалност. Какво като има смартфон! Когато стане въпрос за наистина важни житейски решения, ще си действа така, както и прабаба й.

О, Таис, какво се оказва? Че на думи и преди месец си била прогресивна, ама като става въпрос за теб и детето, май разсъждаваш съвсем...закостеняло и консервативно, нали? А уж не си сменяш мнението...

# 5 773
Постоянно си правеха селфита, подвикваха на минаващите жени, няколко дори най-нахално си просваха кърпите на тротоара за молитва, та човек трябваше да ги заобикаля. Ядяха и хвърляха на земята всички боклуци, отврат. Жените - тези, които видях, бяха зачаршафени от горе до долу.

Такова нещо не съм виждала, но то и никой няма да ги остави да правят така. Зачаршафени има много, мен ме дразнят само едни дето обличат и три годишни момиченца с черни одежди от главата до петите. Но не са араби, а от някъде другаде из Африка. Арабките са масово с кърпи на главата и надолу добре облечени.

Сирен, какво ме интересува кой как си взема житейските решения? Аз моите не ги съобразявам с твоята прабаба, примерно.

# 5 774
Въобще на високообразования източноевропейски имигрант, положението не му е розово. Това като цяло, не че няма случаи всякакви.
Значи е мазохист, щом и той набива масово копита към западна Европа.
Темата не беше ли за третото дете?

Ние заради прилива на маси народ и заради бъдещето на детето ни като перспектива се изнесохме от Западна Европа .
Каси , нима и вие мислите имиграция ? Успех ако е така   Hug

Общи условия

Активация на акаунт