Табу ли е третото дете в България и защо?

• 198 579
  • 6 328
  •   1
Отговори
# 6 090
  • София
Янтре, ми аз съм ги изброила накратко в началото на поста си: липса на време (огромна при някои от семействата), липса на емоционална стабилност - просто се усеща някакво напрежение, атмосферата е като наелектризирана, често се крещи и т.н., наличие на някаква постоянна изнервеност, дразнене. Умората също е константа..на тези двойки дори почивката им не е истинска почивка, егати.

Става дума за хора добре образовани, интелигентни. Нямат проблем със средствата и жилищата.

Много ясно виждам разликата преди - когато всяка двойка имаше по 1-2 деца - и сега, откакто имат трето хлапе. Фрапантна ще е understatement отвсякъде.
Лично на мен като човек първото ми дете ме натовари най-много. Светът ми спря. Слязох от въртележката. С второто пак беше тежко, много, внезапно нещата се удвоиха. Но третото беше съвсем между другото, не се усети, бях набрала силна инерция. Много странно ми изглежда написаното от теб.

А моето ме натовари само докато го износвах и раждах. После беше песен, дори първата година, когато ходехме по рехабилитатори.

Windekind (ex Aludra *), всяко мнение е субективно, разбира се   bouquet
Как мога да заявя, че ти или Янтра си неглижирате децата  Shocked Та аз не ви познавам, бе хора, нито съм ви в къщите. Каквито и мнения да имам, са си основани на мои роднини и познати, не на вас.

# 6 091
Мен много ме товарят в периода 1-2 години, защото физически могат много неща, но не разбират последствията от своите действия ама никак.

# 6 092
Според вас какво е  осъдителното толкова да приемем ,че и семейства с едно дете са завършени и цели?
Кой определя дадена бройка за определяща ?
Никога няма да се уморя да питам за да разбера каква е мотивацията и вътрешният индикатор за правилност в семейния модел ..

Последна редакция: чт, 03 сеп 2015, 16:03 от Анонимен

# 6 093

Кой е казал, че не се ограничавам? За да изядеш такова количество, значи ще компенсираш с по-малко количество в друг ден. Дали съм дебеличка е съвсем друг въпрос, но на дебеличките жени не им се виждат толкова кокали и мускули. Нейсе, вей си младата красота (все по-малко млада)...

Не знам... Когато някой се похвали, че не пази диети, не полага усилия, не се ограничава и пр., очаквам най-малкото над средностатистическото да изглежда, за да си струва хвалбата. Аз лично уважавам резултата, а не усилията, или тяхната липса, за постигането му. Ако някой е с посредствена фигура и външност, слабо ме вълнува с колко точно усилия я е постигнал.

# 6 094
Barefoot, изброеното от теб е съвсем възможно и с три, след като трите тръгнат на училище.

# 6 095
По повод на ипотеката, спомената от Контеса.
Вчера направих една груба сметка и установих, че и в БГ едно дете излиза колкото един апартамент.
Нищо чак толкова различно.
Не е евтино да отглеждаш дете.
Ако пък учи висше някъде в чужбина сумата скача още повече. Peace

# 6 096
Контесо живей си живота и не ги слушай тия с повечето деца. Имането на деца не е олимпийска дисциплина да се хвалиш каква майка героиня си. Никой ама никой не се интересува от чуждите деца, броят им и начина им на отглеждане освен разни махленски клюкарки без работа.
Ако почувстваш вътрешна нужда да имаш още едно дете - роди си, ако ли не радвай се на живота.
Аз имам две деца и ми е ужасно трудно. Не се оплаквам защото знаех какво е и бях подготвена за второто за разлика от първото. Предстои ми да се върна на работа и това отглеждането им ще стане истинско изпитание за нервите на цялото семейство.
Поради ред причина наскоро получих една паник атака и помислих че умирам. Когато се чухме с майка ми и казах, че ми е много тежко, нейният отговор беше - тия деца ти ги иска.
Мисля, че това е поантата - искаш деца - гледаш ги - независимо колко ипотеки ти струват. Като не можеш да ги го позволиш - емоционално, финансово не раждаш, а си се радваш на живота и не ги пука, кой те мисли за егоист или разни други квалификации. Всеки си знае какво му е.

# 6 097
  • София
Аз не разбирам защо е необходимо да оправдаваме избора, който правим? И пред кого? Или опираме до вътрешните ни дефиниции какво е семейството: ти, половинката и детето/децата, или и пълен набор от баби, дядовци, стринки  и т.н. Ако е второто, каквото и да избереш, винаги опираш до техните "табута" и винаги си в грешка; ако е първото, какво ти пука, сам си взимаш решенията и сам си носиш последствията от тях //това. последното мисля, че страшно липсва в средностатистическото българско възпитание//.

# 6 098
  • София
Защото Сирена очевидно има проблем със себе си и с имането на трето дете по настояване на Новия Златен  и има нужда да оправдае пред себе си житейските си избори, съскайки и плюейки отрова срещу всеки, който не е направил същите.

Аз иначе не прочетох реална майка на 3 да избълва и 1/10 от глупостите, които идват откъм нея. Явно я боде това трънче.

# 6 099
не чета темата обстойно, и не знам какво е писала Сирена, обаче аз когато в други теми съм писала, че не е необходимо да имаш деца, ако нямаш възможност да ги гледаш - съм била обект на критики от разни потребителки, че така живееш само за гъза си. Е какво му е лошото да живееш за гъза си - с това какво пречиш на останалите не разбирам.
Същото е с второто респективно с третото дете - като имаш само едно дете, а пък имаш пари за още - значи си егоист, отглеждаш мамин златен.
Аз не разбирам на кой му влиза в работата чуждия избор.

# 6 100
Аз не разбирам на кой му влиза в работата чуждия избор.
На тези, които не са в мир със собствените си избори.

# 6 101
  • София
Именно  Peace

# 6 102
  • До хладилника, който обичам
Въпреки че се случва питам познатите си с по едно дете дали мислят за второ, а тези с две - трето, и през ум не би ми минало да очаквам оправдания защо правят този или онзи избор. Обичайно е от обикновено любопитство и с цел сверяване на часовника тип "къде попадам аз". Нито пък аз смятам за нужно да давам някому обяснения или оправдания защо имам 1-3-5 деца. Искам, имам, гледам. При положение, че не искам този някой да ги гледа, е моя работа. И така приемам, че е с тези, които имат 3-5-7 деца - имат ги, защото така са решили и не е моя работа да им осъждам мотивите, защото не съвпадали с моите.

# 6 103
Защото Сирена очевидно има проблем със себе си и с имането на трето дете по настояване на Новия Златен  и има нужда да оправдае пред себе си житейските си избори, съскайки и плюейки отрова срещу всеки, който не е направил същите.

Аз иначе не прочетох реална майка на 3 да избълва и 1/10 от глупостите, които идват откъм нея. Явно я боде това трънче.

Трето ли ще има вече? И сега всички трябва да имаме по три?  newsm43

# 6 104
Никога не съм критикувала избора на други. Ако съм опонирала, то е защото, според мен, представата на хората за отглеждането на три деца ми се е сторило, че не е много обективна. Разчитам някакви стереотипи в мнението на хората - майката не трябва да работи професионално, да е рошава, изнервена и да не знае иманата на децата си. Възможно е и такива семейства да има, но далеч не всички се покриват с тази представа.

Общи условия

Активация на акаунт