През февруари няма скука - АПРИЛчета ни радват тука! - ТЕМА 15

• 30 133
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря мами за съветите и загрижеността, снощи снощи се изкъпах с антибактериален сапун намазах корема с крем здраве и си легнах(голям сърбеж беше). През нощта ми е излезнал и един херпес на устата (често ми се случва), предполагам, че е алергична реакция от предозиране на олиото за стрии (както Васето каза). Мисля, да поизчакам, преди да ида на алерголог, не искам в това състояние да ме бухат с медикаменти.

jasmin_veni Тридерм подходящ ли е за бременни и по-точно за мазане на корема ?

# 121
  • Перник
Тридерма е с кортикостероиди и се използва по лекарско предписание, така че по-добре се консултирай с дерматолог или АГ преди да го използваш  Peace

# 122
  • София
Рафи, чувала съм, че от разтягането на корема понякога се получава обрив.

Покита, ние сме при д-р Шопова в 17 ДКЦ. Ако се интересуваш, пиши ми на лични. Тя е с много пациенти. Също много препоръчвана там е д-р Бойка Иванова. Аз лично съм с добри впечатления и от д-р Свиленов.

Към бързите ястия мога да добавя: червена леща, ориз с маслини, риба на фурна, гювечета, салата с макарони. Другите ми бързи рецепти май сте ги изброили.

# 123
jasmin_veni Калитаркя...аз на тия изказвания казвах ." Добре дошла се ако ти се чисти и готви на две къщи. Ще ти се обаждам ако имам нужда. Че бебето ще има нужда само от мен " . Много добра идея, така бих била ок. Искрено съжалявам заначина,по който си се чувствала след раждането. Моите притеснения са същите. За мен месенето в нашия живот хич не е дреболия.  Hug
Lady Vanila не им е първо внуче. Точно гледайки как глезят голямото, се плаша. Правят неща зад гърба на родителите му и после се казва: Виждаш ли дядовото, у нас не е като у вас- тук няма кой да ти мрънка и да те ограничава. и аз мислено  #Cussing out
Red tree напълно съм съгласна с теб. Само че той и родителите му не могат да си комуникират. Не им се получава. Тя като има нещо, звъни на мен. А ми е писнало все аз да съм лошата. Вчера казах на ММ той да говори с майка си. Аз с моята съм се разбрала. Но не ми се вярва да стане...
 Аз не съм от тези,които си мълчат. Много съм пряма. Има ли проблем-казвам го ясно и точно. Затова и много хора ми се сърдят. Бях споменала. че се изпокарах със свекъра,защото един ден след работа дойдоха в нас, докато ММ още ена работа и започна да сглобява кошарата. Звъннах на ММ, той му се обади да му каже да спре, но онзи не се трогна особено. Тогава се намесих аз. Казах му,че няма право да отмена това от сина си, че на него му е мерак да сглоби кошарата за сина си и ако иска,ще му направя кафе,да седне и да го изчака 20 мин да се прибере. Свекъра си събра нещата,даде знака на свекито и си тръгнаха. До днес не ми говори. Проблемът е,че на тях им е скучно. Няма какво да правят,голямото им внуче влиза в пубертета и все по-малко ги отразява. Не искам моето бебе да е новото им развлечение. Свекито доста го избива на чувство за вина,когато й се отказва нещо,затова и ММ е безсилен пред нея. Ако трябва ,аз ще съм лошата...отново
 Относно гледането- няма да смее да ми дава акъли за осоляване, възглавка,захранване и т.н. Опита се в началото, но й казах,че аз това съм го учила, няма да разчитам на бабини методи и тя не отвори повече дума. По-скоро ме притеснява, че всеки ден след работа ще идват тук, докато един ден не избухна. А не е красиво. Бих искала да има друг начин. jasmin_veni е много права-вчера,докато говорих с ММ, забелязах в него страх и несигурност, не е убеден,че ще се справим.
 Бързи манджи:
 Червена леща
 В робота режа лук,моркови,зелени и червени чушки. Задушавам някакво месо(става и с топчета от кайма) на ситно, добавям всичките зеленчуци, подправки и дом. сос и то само си се прави за 20 мин.
 Яица с чушки и сирене
 Принцеси

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 10:13 от kalitarka

# 124
  • София
Добро утро момичета!

Уф, темата с родителите - всеки път като прочета някоя мнение и настръхвам. Идеята за неочакваното, непредвиденото ме чака - нито знам как ще е животът с бебе, нито ММ как ще се държи (въпреки че сега ми вдъхва надежда и спокойствие за идващия нов период в живота ни), нито аз, въпреки че се чувствам уверена... И стигнем ли до родителите ни ще очаквам изненади, а мразя изненадите и да не съм подготвена.
Ще стискаме зъби, ще чакаме и ако се налага ще реагираме на момента.... Аз много се притеснявам, че двете баби са двете крайности - майка ми обожава да глези и да не слуша, а свекърва ми е от по-обсебващите, тип "орлица". Абе не знам, не знам. Спирам, че се дразня.

Pakris- ако под бързо разбираш малко предварителна обработка и повечко чакане - ние много често пъхаме всичко в плик и във фурната. Или в йенската ястия тип "да изчистим хладилника". Деугите ми идеи момичетата са ги написали вече:)

Jasmin - мерси за разясненията, и сз мисля да го практикувам, въпреки че подхождах скептично към замразената храна. Не питай защо, нямам обяснение:) Май си внушавах, че си губи вкуса.
Колко време държите едно такова ядене, има ли някакъв срок...?

Rafi- по-добре иди възможно най-скоро на дерматолог, за да види обрива. После като почне да изчезва ще е по-трудно да установят от какво е.

# 125
  • София
Оф събудих се гладна а вие тук само манджи обсъждате ххаха

Аз ако мога да ви дам съвет, по вкусно ще е да ги стерилизирате в буркани. Когато бях студентка мама така ми ги пращаше. Гулаш, дробчета, боб, грах, разни манджички сложени в буркани, слага ги във фурната на ниски градуси и те се един вид вакумират и стерилизират. После само отваряш и сипваш в тенджирата.

Калиатрка не ти завиждам!

Ние май спазихме правилото от всички обичат Реймънд, Достатъчно близо за да идват когато ги помолим бързо, достатъчно далеч за да не идват всеки ден и да не трябва да преспиват тук  bowuu

# 126
... предполагам, че е алергична реакция от предозиране на олиото за стрии (както Васето каза).
Опс, не съм била аз, ама не ми се връща назад да търся кой ...  Rolling Eyes
Аз имах късмет никой да не ми се бърка в отглеждането на детето. Майка ми идваше да ми помага с шетането /тя си е маниачка и все иска да лъска/ и ни носеше манджичка, понеже живее в съседния блок. Свекито е на село, ама никога не ми е давала акъли. Дори до скоро не бях го оставяла на никого да го гледа. Пък и не виждам с какво толкова може да помогне друг човек /освен майката и таткото/ за новородено бебе.  Thinking
За манджички мога да добавя домати с ориз, лапад/спанак с ориз. Иначе и аз никога не съм замразявала готово наготвено ...  newsm78

# 127
Вмъквам се да кажа, че бях до Кауфланд и взех комплект 3 бодита с къс ръкав за 12 лв. Най-малкият размер обаче е 62-68. Но ще ги ползваме лятото живот и здраве. За момченцата цветовете не ми харесват особено, май ще ги ползвам за спане. Но момичешките са много сладки!

# 128
Извън темата някой гледа ли снощи оскарите? Ако някой попадне на повторение на церемонията да пише ,не можах да ги дочакам  Simple Smile Simple Smile

# 129
Връщам се от преглед и за щастие всичко е наред. Бебето се е обърнало, води чудесни, плацента 2ра степен. Въпреки че върви две седмици напред, АГ-то смята че ще си откарам още доста, няма индикации за скорошно раждане. Остана ми само да мина през очния лекар и ще започва голямото чакане Laughing.

Направо не ви завиждам, като знам повечето какво ви чака с бъдещите баби ooooh!. Аз съм в много добри отношения с майката на ММ (най-вероятно защото живее в друг град и се виждаме веднъж на 1-2м), но когато се роди щерката настана някакъв ад. Не за друго, но и тя и майка ми бяха решили, че видиш ли защото съм много малка (22г тогава) нищо не разбирам от гледане на дете, а те са отгледали по 2...Имаха желание те да къпят, да преобличат, разхождат и всичко което може да се сетите. Само нямаше как те да го хранят, сигурно и за това щяха да се бутат. Е не им се получи. От къде на къде ще ни взимат всички първи и така мили моменти с детето, просто нямаше как да стане. Аз се чувствах много добре, имах сили и енергия и за детето и за домакинската работа и не позволих никой освен ММ да се меша. Сега не знам дали ще е така, мога само да се надявам да имам същите сили да се справя този път и с бебе и с кака.

Един въпрос при вас как стоят нещата - бъдещите баби купуват ли разни неща за бебето, питат ли ви от какво имате нужда да вземат? Нито моята майка, нито на ММ са взели нещо или пък намекнали че нещо се вземат. Не се интересуват даже имаме ли от нещо нужда, а знаят че в момента не сме в перфектна форма. Не ме разбирайте погрешно.Не очаквам от никой нищо. Но всеки ме пита какво да вземе, какво са взели бабите и почвам да се чудя редно ли е и те да се включат с нещо? Предния път пак беше така, но тогава  пък съвсем не съм се замисля за тези неща.

# 130
  • София
Привет момичета Simple Smile Днес бях на ЖК - младежът ял,ял-за 2 седмици е качил 750 гр и в 31 седмица е 1900.
Пазете се много-днес повечето бременни бяха кашлящи и подсмърчащи,а лекарката едвам се държеше.

Рафи,на мен такъв обрив ми се появи някъде в 5 месец-точно бях почнала някакъв нов крем за стрии.Пробвай ден,два с нищо да не си мажеш корема,а за Тридерм-не е подходящ при бременност и особено на големи площи.

Очния преглед не се прави толкова заради диоптера,ами да се прецени риска от отлепяне на ретината при напъване при естественото раждане.

# 131
  • София
Kalitarka, според мен отношението ти е съвсем правилно и справедливо.
Поколението на нашите родители смята за редно баби и дядовци да са водещи в отглеждането на децата. С първото дете чувах реплики от типа: детето 6 месеца при едната баба, шест месеца при другата, за да сме имали ние време да работим!!! Дядо ми пък ми вика: Те ваште ще си я отгледат малката, нали? (?!?!) Още много примери мога да дам.
И аз веднага си казвам, когато не съм ОК с това.
Тъкмо мислех, че за второто дете вече ще са наясно, ноооо не. Сега всички си правят сметка, че няма да смогваме с близнаците и вече е дошло време поне първото да им зачислим Shocked

Последна редакция: пн, 23 фев 2015, 11:38 от Мohita

# 132
Добро утро, аз също ходих до Кауфланд сутринта и си купих възглавница за кърмене. Да ви кажа мислех, че няма да става, но си е добра. Сигурно не е като тези от 100 лв., но и не е 100лв. Достатъчно обемна е и калъфа се сваля. Вече го изпрах, че довечера искам да спя с нея.
Идея за ядене, което не изисква много въртене в кухнята, подходящо и за повече хора: в гювеча начупвам 1 глава чесън на скилитки заедно с люспите, отгоре слагам 1 цяло пиле (поръсено със сол, червен пипер, сушени манатарки......каквито подправки искате) сипвам малко вода или бульон, 1/2 чаша, похлупвам и пека 1-1.30 мин. Ако нямам време и за гарнитура: измивам картофи (еднакви по размер) и ги мятам около гювеча направо на решетката, забърквам масалце с подправки по избор за намазване на картофките и готово.   chef

# 133
Ейми - при нас, моята баба (тя ме е отгледала) досега само ми е давала парички като кажа, че искам еди какво си да купя за детето, примерно скрина е един вид от нея. Тя е на 83 години и сама си казва, че не знае какво трябва да купи, затова аз да си избирам. Баща ми онзи ден като стана дума, че нямаме количка вика спокойно ще я оправим и толкова. Свекито нищо не купувала, но те сега и други здравословни проблеми си имат, а и едва ли ще се престраши без мое одобрение да пазари, иначе и тя като заговорим за колички, вика спокойно - ще вземем. Така че, хем на моменти ме дразни, че всеки вика ще помогнем, спокойно, хем освен баба миналата седмица за скрина, до сега никой с нищо не е помогнал в пазаруването Wink

За бързи гозби... ами аз само така си готвя, някакво месо във фурната и да си се готви. За мен боб и леща са едни от най-трудоемките неща за готвене, за това и аз леща до сега не съм правила никога (за 12 години), а боб правя средно 3 пъти в годината.

А да ви отперя един въпрос, който ме мъчи послените дни - сега, бебетата като се въртят в корема, главата ли е водеща? Т.е. с главата напред сменят позицията, а след нея телцето и примерно се оттлскват с крачета, или може и с краката напред да се върти?!

# 134
Здравейте и от мен в новата тема,
отношенията с бъдещите баби стават доста сложни в даден момент, майката на ММ с първото дете прави драми как така тя нямало да дойде да помага, на нея и е първо внуче и т.н. отстъпих...дойде и както искаше да помага така и си избяга още преди да е минала и седмица, реши че аз съм много капризна и на мен не може да ми се угоди и ме остави както се изрази :"Хайде да те видя сега как ще се оправяш!"е справих се не се оплаквам.....
Надявам се сега да няма такива мераци.
Миналия път имаше желание да пазари, беше купила 10-12 нещица от които може би едно или две само успяхме да сложим понеже се разминаваха сезони и размери.
Виж с моята майка нещата са други тя е прекалено далеч , но пък да не кажа че 90 % от нещата за баткото и за беба са от нея и всичко е супер сполучливо...

Общи условия

Активация на акаунт