Баба Марта се задава, здрави бебчета през ЮНИ обещава! - тема 9

• 31 262
  • 703
  •   1
Отговори
# 75
  • на пясъка при черупките от миди
Благодаря за бързите отговори. Мисля да кажа на таткото. Той си е оправен  Mr. Green
Четох от кои марки помпи сте доволни и дали механична или електрическо, но все още има нещо, което ме гложди. Масово помпите са като фунии - в смисъл само пластмасата. Чудя се това достатъчно ли е да направят нужния вакум или да търся с уплътнения като вендузки  newsm78 Според скромното ми мнение,  помпите с подобие на допълнителни вендузки би трябвало да правят по-добър вакум и по- лесно и бързо да случват нещата.
Надявам се, че съм го обяснила смислено. Търсих снимка, но всички помпи, които ми излизат са в общ план и не се вижда ясно.  Crossing Arms

# 76
  • София
Мерси за новата тема!   bouquet

# 77
  • София
Фиоре, помпите, които са най-простички като спринцовка обикновено са само фуния. Преди имах такава (справих се и с нея, но по разните лекции за бременни твърдят, че са по-травмиращи за гърдата), прави си вакуум, за второто дете  и добавих силиконови подплънки, уж за подобряване на вакуума и да са по-малко травматични - не стана, без тях я ползвах. Сега нямам никаква и мисля да взема ръчна, в комплектите има силиконова подложка и доколкото гледах на една лекция за кърменето са доста по-щадящи и имитират сукането на бебето. Ще се радвам да се включи някой, който е ползвал такава.

# 78
Избора на помпа трябва ли да е съобразен с размера на гърдите? Аз съм с малък бюст, до момента не се е уголемил и не мисля, че ще се случи и за напред. Simple Smile

# 79
  • София
На последната лекция имаше една дама от Авент, тогава в нейната презентация видях, че има два размера на силиконовите подложки за фунията. Най-добре е да попитате в магазина.

# 80
Избора на помпа трябва ли да е съобразен с размера на гърдите? Аз съм с малък бюст, до момента не се е уголемил и не мисля, че ще се случи и за напред. Simple Smile

100% гърдите ти ще се уголемят. Мисля,че е неизбежно. Не са коментирали досега за съобразяване размер гърди-помпи.Дори не схващам какво имаш предвид? newsm78

# 81
много ми беше интересно да чета, jana ina мерси за подробната информация

Баткото го изведох на 20я ден, и то само защото беше зима и не можех по рано от това стояхме по мъничко на терасата да се каляваме постепенно

Сега живот и здраве като е топло мисля направо да си се разхождаме, стига и педиатърката да е ок, разбира се. Ако се замислим това за 40то дни, когато и майката се е смятала за 'лехуса' има логика да не се среща с други вируси и тн, защото и бебето и майката са с мн нисък стартов имунитет след раждането. Но живот и здраве аз мисля да я разхождам първоначално само по открити места,  и няма да давам на някой да я взима и да я гушка навън извън количката като е такава мъничка на дни. А като съм виждала, обикновено бабките са тези, които така ходят да надничат сега какво бебе се вози в тази количка, ама направо вратовете ще си счупят...Мен много ме дразнеше баткото като го кърмех на някоя пейка в парка като ми се изръси някоя бабка на пейката до мен /вижда че там съм се скрила с пеленка и държа бебе, и започне да наднича и да приказва, съответно бебето започва да се швъка и да нервничи...пффф

# 82
  • София
Покрай любопитните бабугери из квартала ни в Пв така и не кърмих никога навън, дори мятах тензух на количката, за да не се навират вътре - много е неприятно и при по-голямо бебе дори. Вече споменах, че дъщерята не спеше навън, а ако успеех да у приспя за малако винаги се намираше някой дето точно сега иска да я види... Сега в Сф общежитието е затворено, имаме си двор, та се надявам, а и бабугери не познавам, надявам се да прескоча този момент.

Мимко,  размерът на фунията има значение, защото ако е много широка, а гърдата тясна ще се разранява гърдата около зърното, а ако е тясна, ще се наранява гърдата в горната част - не знам колко ясно става, не знам дали има нещо на сайта на Авент, но ако искате погледнете.

# 83
Ооо, такива любопитковци и аз много ги "обичам". Дори обмислям дали да не взема от онези комарници за колички и да слагам в началото, само не знам дали няма да запарват  Thinking. Някой ползвал ли е? А за вадене от количката на малко бебе не бих позволила дори и на близки хора  Naughty.

# 84
и аз се интересувам от комарниците, ще следя с интерес

нещо обаче много важно за неопитните мами - да знаете, че е много важно новородено бебе да не го пече слънце, така че ако се налага и чадърче вземете, но задължително го пазете от слънцето съвсем новородено като е, това един приятел лекар ми го каза. и нещо практично - ако има силен вятър по време на разходка, сложете дъждобрана и така ще го защитите

# 85
Някоя мама може ли да ми даде линк към темата за бебешките колички? За момента се спряхме на Лорели Монца, ако имате наблюдения, ще се радвам да споделите!

# 86
# 87
Благодаря shinzou!

# 88
Elle,кой е твоя край,та го нямате като традиция!?
Както е посочено в линка,на погача се канят само жени. Ако някоя жена е в цикъл,задължително трябва да каже преди да премине прага,а за всеки случаи под изтривалката се слагаше нещо,вече не помня какво беше  newsm78
Погачата не е необходимо да е сладка,но всеки гост е хубаво да донесе нещо сладко. Преди да се разчупи погачата,в/у нея се слага бяла кърпа и се пускат пари,майката връзва кърпата на възел,но не стегнат,иначе детето ще е стиснат.
Погачата се разчупва над главата на майката и бебето,от жени,които не са омъжени. Ако сред гостите има все още нераждали,значи майката ще има и друго дете.
Когато гостите си тръгват,майката не ходи да ги изпраща,защото детето много ще "скита" ,не е разрешено и да се изнася в този ден храна от дома.
Това е погачата по нашия край и начина по който аз я правих.

# 89
  • София
Правила съм погача, повече към добавка към "чистата молитва". Доколкото знам, погачата може да се напарви в дните близки до 40 или точно на 40, не след него, молитвата е точно на 40 (ако се падна в събота има много църкви, които ще откажат ритуала, защото е ден на мъртвите и ще го направят в неделя.
Тази молитва е нещо за пречистване на майката (до този ден не бива да ходи на църква нито тя, нито с бебето) и като представяне на бебето. Счита се, че колкото по-рано бъде кръстено едно дете, толкова по-рано му се отрежда ангел да бди над него (моите и двете са кръстени около годинката).
Обичаят с гостите жени и питата в къщи не съм го правила както го описват по традициите. Имах пита на 40те дни, но гости бяха мама и татко. Така се случваше, че нямаше как да го правя с много гости и само жените да пресея (независимо от обичаите)... иначе у дома след 20тия ден на каката и още от 5тия ден на малкия беше някаква "напаст" от всякакви гости (голям ужас е това да са първите деца в семейния и приятелския кръг). Към третия месец вече бях изтощена от посрещане, изпращане, приготвяне, съобразяване... Определено мисля да не го позволявам сега за третото... Ще е лято, времето е хубаво, паркове, градинки, кафета - колкото искаш - добре дошли, мили гости.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт