Проблем с дъвченето!!!

• 13 141
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
Моята май ще се окаже най-големият инат, напоследък уж реших да следвам съвета тук и да оставям по-едри парчета, резултата е, че отказва изобщо да яде манджи само като ме види с лъжицата и почва едно въртене, един рев,  аз се заинатвам и не давам друго за обяд, и си ляга гладна, и изобщо стана много по-зле, до СЗ същата манджа вече съм я пасирала, а тя явно е огладняла и я изяжда пасирана. В чудо съм  се видяла, не знам вече какво да правя. Cry

# 16
  • Пловдив
офффф, и ние сме до никъде. Повръща си и туй то. Оня ден и направих кус кус от тоя дребния за бебета. Изяде го, но не дъвче. Директно гълта. Просто трябва да се сети да дъвче преди да е глътнала, но това ще ми коства много нерви и отчаяние. Затова още вадя пасатора и пасирам манджите. Просто не знам как да я науча. Мъчих я 3 дни - стоя гладна. Ми не мога да си мъча детето. Къса ми се сърцето. Пък и като повърне 2 пъти всичко на фонтан и после е кисела цял ден. Пффф....не знам как ще я караме с това хранене

# 17
  • София
Моята май ще се окаже най-големият инат, напоследък уж реших да следвам съвета тук и да оставям по-едри парчета, резултата е, че отказва изобщо да яде манджи само като ме види с лъжицата и почва едно въртене, един рев,  аз се заинатвам и не давам друго за обяд, и си ляга гладна, и изобщо стана много по-зле, до СЗ същата манджа вече съм я пасирала, а тя явно е огладняла и я изяжда пасирана. В чудо съм  се видяла, не знам вече какво да правя. Cry

Основната ти грешка е, че й докарваш негативни асоциации с яденето. Значи започва се бавно: с 1-2-3 лъжички, да изпробва няколко вида манджи. Помежду другото предлагаш някакви детски прелести - я солетка, я нещо друго. Ти си я държала гладна и е нормално да е отрицателно настроена.
Не знам дали си хранила с готови пюрета (давам ги като пример за консистенции), но на мен прехода от 6-месечни до 8 месечни ми отне 10 месеца. За половин годинка са пасирани, а за 8-месечни имат разварени оризчета и много миниатюрни картофчета. Картофчетата ги прояде след около година от старта на храненето. А започнах с това, че спрях да пасирам инстантната каша. Тоест, можеш да си представиш колко е плавен преходът от пасирана готова каша до непасирана.
Започнала съм от декември 2013 и чак онзи ден дадох ястие, с просто намачкани зеленчуци. И пак имаше намачкани грахчета и царевица, които плюеше и си вадеше от устата.
До момента съм се консултирала с две хранителни терапевтки и ходихме по няколко пъти при всяка от тях. И двете дадоха много ценни съвети, но един от съветите на втората беше: да се дават по-дълги храни, от типа на солети, моркови, които детето може да натъпче по-навътре в устата. Включително му предлагаше парченца ябълка и още някаква храна, не помня вече, набучени на коктейлна клечка. И му ги буташе навътре в посока кътниците. Така се усещала по-пълноценно храната.
Създай й приятна атмосфера, ако видиш, че започва да се дави, прекрати даването на тази храна или я пасирай. Не я насилвай, това влошава ситуацията. Не трябва да има никакъв елемент на насилие, напрежение. Забавлявай я, разкажи й приказка, дай й играчка. Това не е инат, не ти прави напук, просто не знае как се дъвче и реагира по типичния бебешки начин - отказва да го прави.

# 18
Милинка благодаря за съветите, тя не обича солети, зрънчовци, и тем подобни. Но снощи например, давах домати, които много обича, и то на парченца, яде си ги без проблем, тя само с манджите с лъжица отказва да дъвче. Ако са банани, бисквити, средата на хляба, домати си ги яде. А с пюретата винаги е имало проблем, още като бебе отказваше тези за 8 месечните, които са на парченца, дави се, повръща и отказва да яде. Давах преди няколко дни ориз на мини парченца, опита 1 лъжичка и отказа да яде. Даже вече си мисля, че може пък да не обича ориз  newsm78 Вие сте били наистина тежък случай, моето поне си яде кашите без да се налага да пасирам отново. От яденето с лъжица яде само попара, без да пасирам, и нишесте с бисквити натрошени, явно е по-мекичко и направо ги гълта. Ако дам картоф примерно намачкан, направо повръща, по-лепкава му е консистенцията и още на захранването не го обичаше този картоф. Това за по-дългите храни е идейно, но как да я накарам да яде нещо различно от гореизброените Оставяла съм морков на пара, поне да го опита, изобщо не иска и да разбере какво е, щом не е от познатите храни просто не го иска. За капак разбрах, че има болестно състояние сензорна свръхчувствителност 2 от симптомите ги имаме, 1. мрази да си цапа ръцете, с каквото и да е, даже в банята като види, че има пяна по ръцете реве. С храна също, ако яде банан винаги ми пробутва крайчето, защото няма как да го яде, без да го извади от обелката 2. не искат да дъвчат, имат проблем с новите храни, предпочитали определени храни.
Не знам какъв специалист се занимава с това /май логопед, но не всички логопеди/. 3 тото е, че трудно проговаряли, та се вкарах сега в едни филми.
Милинка а твоето дете, защото е имало подобни проблеми, но е по-голямо имало ли проблеми с проговарянето?

# 19
  • София
Да, има проблеми с проговарянето. В момента е на 2 год. и 4 мес. и не говори. Но тъй като аз доста отрано го подхванах, от година и 2-3 месеца някъде, та сега има известен напредък - буквално преди няколко месеца започна да казва мама, баба, тати. При него имаше и усложняващи фактори, защото живеехме в чужбина и чуваше смесена реч - на български и на чужд език, което също допринесе за забавянето.
Значи за храненето: моят син беше наистина тежък случай, започнах от етапа, в който беше само и единствено на мляко и отказваше всичко. Считай къде сме били преди година и 2 месеца.
Важното е да си много бавна, постоянна, търпелива, без негативни емоции и да не прилагаш силови методи. Синът ми също не ядеше солети. Терапевтката му ги предложи, в началото само ги държеше и ги разглеждаше. Имаш много същественото преимущество, че все пак нещо яде. Позволи й да си играе с храната, да я оглежда. Ще мине през период, когато няма да й харесва, вкл. на външен вид. Моят не ядеше лилави и розови пюрета, например. До ден днешен не винаги е склонен да ги яде.
Терапевтката ми казваше да увеличавам грубостта на консистенцията, като намалявам с по 1 врътванията на пасатора. Това отне месеци, докато стигнем до фазата с оризчетата. Ако очакваш, че веднага ще седне да яде ориз като за гарнитура (по-сух), няма да стане. Аз чак онзи ден си позволих да дам намачкана храна, ако дъщеря ти наистина се затруднява да дъвче, няма да се справи с намачкан картоф. Разводни го с мляко/вода/бульон и го пасирай по-лежерно.
С подобни проблеми се занимават логопеди, но които са специализирани и в хранителна терапия.
Ако имаш още въпроси, питай. Моят съвет е да не се вкарваш във филми, да поставяш диагнози по прочетеното в интернет и да се шашкаш. Просто занижи очакванията за хранене и се въоръжи с търпение.

# 20
Милинка   bouquet много, много ти благодаря за съветите, от голяма полза са ми, а съм сигурна и за много други майки със сходни проблеми. Ще се въоръжа с търпение и се надявам догодина по това време проблемите да са зад гърба ми.

# 21
Скарлет здравей, аз от горчив опит споделям, че е важно детето да може да дъвче, моето дете до 4 години ядеше само пюрета, от там и моториката на устата не се разви, проговарянето се забави и  изговярянето  на думите, гълташе като пате, кюфте да му дадеш ще го глътне. Веднъж какво глътна незнам, но мъжа ми си изкара акъла и аз продължих с пюретата. Просто когото си му дойде времето започна да си дъвче перфектно, без нищо да съм направила, проблема при нас сега е говора, изговарянето на думите, но не при всички деца има проблеми. Става въпрос за узряване на нервната система, при едни по - бавно, така ми обясниха.  

# 22
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Включвам се и аз.Моето е на 1 година и 8 месеца и също не дъвче.От тези изкушаващите не яде абсолютно нищо.Само бисквити които уж дъвче,но по скоро смуче и се топят.Храната я яде с много голям зор.Оставях по едри парченца.В началото се давеше,но после се научи и тях да гълта.Давам му солети сам да яде,но само си играе с тях,а когато се счупи някоя започва да плаче.Знам,че дъвченето няма нищо общо с това дали има зъби или не,но факт е че той е само с 4.Прави ми впечатление,че когато вземе в ръцете си храна( бисквити,вафли)се втриса от трохите.Сам никога ама никога не си е слагал нещо в устата...дори и играчките.Отчаяла съм се много.Сега и това заболяване дето Скарлет го споменава ме довърши тотално.Ще се консултирам с педиатъра определено.

Последна редакция: сб, 14 мар 2015, 15:54 от Захарчето

# 23
Към авторката: Пуканки? -НЕ! сто пъти НЕ! Освен ако не става дума за царевични пръчици, демек снакс/зрънчо, ама истински пуканки - НЕ! Сори, че така се паля, ама баш преди няколко дена ги фанах моите мъже да си жмулят пуканки - двамата по-големи нямат проблем, ама оставили и малкия току и той да си забира по някоя и първо ми се стори весело, но после се зачудих дали може, пуснах търсачката и ми се изправи косата!!! Плюх си 3пъти в пазвата, де! Crazy Пуканки - НЕ!

# 24
  • Бургас
И двете ми деца до към 2г отказваха да дъвчат манджи. Всъщност освен хляб, солети, тестени изделия изобщо, друго не искаха да дъчват, давеха се и повръщаха.
Синът ми започна да дъвче след 2г и няколко месеца, проблеми с говора не е имал никакви, проговори рано, изговаряше всичко много ясно и хубаво.
Дъщеря ми е на 22мес, едва сега започна да приема ястия с много малки парченца вътре. Тя все още не говори добре - казва разни думички, но е далече от изреченията, които брат ѝ правеше на същата възраст.

Присъединявам се към съветите на Милинка общо взето. Много полезно е споделеното от нея.

# 25
 Sad Привет мами,като видях темата та веднага се зачетох.
Дъщеря ми е на 2,8мес и като цяло си е злояда от както се е родила. И аз всичко и пасирам все още, от време на време пробвам само намачкано когато е на кеф дъвче но след 5-6 лъжици започва да плюе и повръща. С зрънчовчи и солети няма проблем и ги яде но се притеснявам че плодове и зеленчуци не иска и да опита освен на пюре.Бяга от тях да не би да я докоснат. Всеки път като я храня пускам някакви клипчета вече стана ритуал:)
Предсто да ходи на градина а там няма пасатор нито таблети за клипчета,в чудо съм се видяла вече ужас. С говора няма проблем от рано проговори но с това хранене никой освен мен или детегледачката не се наема. Както една мама писа по горе,никъде не смея да отида с нея все трябва да и нося манжи цяло приключение е. Моля ви кажете ми каде да я заведа на хранителен терапевт дано пък има резултат. Та тя ще стане скоро на 3г а се храни по зле от бебетата. Сутри за закуска вече незнам какво да и давам освен К.мляко с бисквити ,каша или АМ. Пробвам я с попара но я плюе и повръща накрая я пасирам до течна за да я изяде.

# 26
  • София
Кларинс, за закуска можеш да даваш овесени ядки. Майка му купува едни от Т-маркет, не се варят, само се киснат в мляко и вода. После стават едни лигави и отвратни на вид (според моето скромно мнение  Laughing ), но дори моят каприз ги яде. Вярно, че иска да му почиствам езика периодически, но ги яде. Към самите ядки добавям мляко, плодово пюре, ти можеш  извара или някакви други млечни продукти.
На Плазмон има разни пасти, микропастите за 4-месечни би трябвало да ги яде. Те са микроскопични.
Аз се чудех дали да пробвам с гречка, но тя е толкова специфична като вкус...
Ако те интересуват терапевти, пиши и ще ти  кажа къде водих моето дете.

# 27
Здравейте, включвам се и аз, тъй като вече близо 3 години се боря с нежеланието на сина ми да яде каквото и да е, камо ли да дъвче. Има пълен набор от зъби, но все още ходи с лигавници, защото лигата му се стича по брадата. За говорене - казва думички, тук-таме двусрична фраза, но доста мънкащо и несвикнал човек трудно ще му разбере.
милинка, детенцето ти яде ли бисквити и солети? Има ли желание да ги пъха в устата и не повръща ли като отхапе парченце и го придвижи с език към гърлото?

# 28
Моят син не е имал проблеми с дъвченето, по-скоро самонаучи се по-късно (около година и 6-9 месеца), като преди това направо си гълташе или най-много да смота два-три пъти яденето из устата си. За щастие не е бил злояд или да се е давел и повръщал и т.н.
Но имаше проблем с говора. Вече 2 години и половина ходи на логопед и нещата се оправят, но няма да забравя едно от първите неща, които ми каза логопедката, която го обследва дали има проблем и какъв е той: "Езикът е мускул, иска трениране, ама много, за да застане в правилната позиция за изговаряне. Не е случайно, че човек първо се научава да дъвче и тренира това умение няколко месеца, преди да започне да говори"  Peace

# 29
BAN нищо лошо против логопедката, но говорих със сестра си, нейният син и до ден днешен гълта директно без да дъвче на почти 3 години е, но говори без никакъв проблем, проговори около 2-та годинка. Така че не съм много сигурна дали имат връзка. Ще ви кажа скоро надявам се, засега казва отделни думички, и то повечето бебешки, надявам се около 2-та годинка да проговори. Поне повечето четох, че тогава проговарят.

Общи условия

Активация на акаунт