Проблем с дъвченето!!!

• 13 163
  • 72
  •   1
Отговори
# 30
Нямам намерение нито да защитавам въпросната логопедка, нито пък да споря с когото и да било (една от най-добрите в София е). Според мен казаното от нея е логично и е абсолютен факт - може би не сте се замисляли, но езикът наистина е мускул, който се трнира минимум по три пъти на ден, всеки ден.
Разбира се, това не означава, че всяко дете, което не може или не иска да дъвче няма да проговори или ще проговори със закъснение, както и че всички говорни проблеми на децата идват от недъвченето.
Освен това е много важно какво нарича всеки говорене, още повече правилно изговаряне на звуците.  Peace

# 31
Говорене е когато детето може да свързва прости изречения, и околните могат да му разбират, не само родителите и близките, а всички имам предвид  Peace

# 32
  • Варна
Да споделя и аз моя опит. Дъщеря ми е на 3г и 5м, проговори преди да проходи, произнася всички звуци правилно (включително и "р") и е изключително приказлива. Зъбите и обаче започнаха да излизат по-късно (първият излезе на 1г и 1м) и все още има само 4 кътника. Може да дъвче плодове, зеленчуци и някои тестени, но храната си я иска пасирана. До преди месец пасирах всичко (тогава ми се счупи пасатора). Сега за закуска приготвям каша с блендера, като консистенцията е една идея по-едра, а за обяд и за вечеря яде от детската кухня, която вече не пасирам. Но натрупва в бузите си по-едрите парчета, които след няколко лъжици изплюва. Всяко хранене продължава между 30 и 60 минути, като във всяка лъжица слагам малко парченце ябълка на закуска и краставица на обяда и вечерята. Хляб не предлагам, но когато си изяде яденето понякога сама си поисква. Не се нервирам, храня я спокойно докато гледаме някакво филмче и си говорим за него. На градина я водя три дни в седмицата, задължително закусила и я вземам в 4 часа като и нося нещо за хапване. Казала съм да не я насилват, ако иска нещо да си вземе да яде добре, ако не- не. Когато сме на разходка или на гости не я карам да яде насила, но и винаги нося нещо което може да хапне, ако иска. Няма да умре от глад, защото е пропуснала едно хранене. Самата аз не можех да дъвча много от храните до втори-трети клас, държах ги в устата си и не можех да ги преглътна, колкото и да се опитвах. Затова  и не се нервирам, знам че това не е инат и с времето ще се израсте, само трябва търпеливо да почакаме.

# 33
Синът ми е на 6 години! И не иска да дъвче- държи храната в уста и на всяко хранене повръща. Случвало се е да му тикна последната лъжичка, след което да започна да се храня, да приключа с яденето и той да ме погледне и изплюе това, което е държал в уста 20 минути!
Та това, което чета тук за деца на годинка и нещо, не го считам за проблем.
А това, че има връзка между говора и дъвченето, го срещам за пръв път. Проговори значително по-рано спрямо връстниците си и както се казва сега говори като дърто.

# 34
Куулмами проблем е, защото като така свикнат от малки, проблемът може да стане и като при вас. Радвам се, че и ти потвърждаваш, че няма връзка дъвченето с говора, че само това ми липсва.
Докарах го до ядене на пюрета за 8 месечни бебета, не дъвче, но и не повръща, което е напредък. Друг въпрос е колко време яде  Embarassed на обяд отказва да яде, аз обаче нали съм упорита на СЗ предлагам същият обяд с мини парченцата, и явно вече е прегладняла и го изяжда с малко лъгане и приказки от моя страна.

# 35
При нас също го има този проблем с недъвченето, а сме на 3 г. и 2 м. Явно децата ни така са решили, какво да се прави... Малчуганът си яде солети, кекс, бисквити, царевични пръчици, хляб, някой път дори опитва и си иска купешка баничка от мен, но всичко останало е намачкано, дори бананът /той други плодове освен банан, праскови и сини сливи не иска да яде/. Манджите му ги давам надробени с хляб, тях направо си ги гълта. Когато му казваме да дъвче, обикновено гълта първо, а после мляска имитирайки дъвкане, или пък се ядосва все да му казваме "дъвчи" и почва да се тръшка. Опитвала съм да му давам по-едри парченца, но реакцията ви е добре позната - повдига му се, и спира да яде. Е, отказахме се, все някой ден ще продъвче.  И ние сме се видели в чудо, защото наистина никъде не можем да отидем, било то на море или планина. Освен това споменавате и за говора - да, при нас говоренето е вид китайски диалект. Някои думички така си ги кръщава, че не можеш му разбра какво казва. Бях чела по-рано подобни теми във форумите, не се сещам къде, но и там майките споделяха същото. Засега не го водя по логопеди и тем подобни специалисти, решила съм да я карам по-спокойно, защото няма смисъл да си трупам допълнително напрежение. Дано по-скоро малчуганите ни да започнат да дъвчат и най-важното: да бъдат живи и здрави!

# 36
Ох, да и това с ходенето на други места ни е проблем! Дори за еднодневна разходка до съседен град си носим храната за него, а в жабката съм заредила прибори за еднократна употреба... А за почивките не ми се говори- 7 дни в балкана изкара обед и вечер на кебапче с пържени картофи и десерт торта от ресторанта, а сутрин на кисело мляко с кроасани (последните си ги носехме и внасяхме на закуска, макар че не е позволено). Имахме осигурен обяд и вечеря какви ли не вкусотии в петзвезден хотел-  нищичко не поиска да опита. Rolling Eyes

# 37
coolmammy вие сте напред щом кебапчета с пържени картофи поне яде, моето още не иска да опита нищо с кайма, нито пък картофи, които не са пасирани и прикрити в друго ядене. То сега ме подсещате, каква почивка, ами наистина това с яденето ще ни е огроомен проблем, миналата година беше малка, но сега само като се сетя, че трябва и бурканчетата с манджата да нося и  Crazy

# 38
  • Куциндрел
Моето дете не искаше също да дъвче. Оказа се, че има проблем със зъбите - няколко развалени зъба.
Започна да дъвче като му оправихме зъбите и оставихме детето да се храни само. Peace

# 39
Но моето дете е почти на 6 години. Никак не са добре нещата. Днес бяхме на детски рожден ден и очите ми останаха в децата как си хапват. А моето отхапа от един пържен картоф и след малко го изплю. Една майка чак ме попита защо прави така. Втори път му дадох и го изплюл под една маса. Децата започнаха да викат, че има повръщано. Голям срам...

# 40
При нас със сигурност не е от развалени зъби, а по-скоро от липсата на такива. На 1г и 8м има 9 зъба, от които 2 кътника  Confused уж има деца, които дъвчат без кътници, но явно моето не е от тези, лошото е, че така свикна и не знам нито кога ще изникнат останалите зъби, нито кога изобщо ще се научи да дъвче. За капак покрай всичко това научих за жена голяма, която така и не се е научила да дъвче  Shocked

# 41
2,5 месеца по-късно, откакто опитах да давам парчета в яденето, не яде никакви манджи  Shocked положението стана непоносимо, почнах пак да пасирам, но тя си е въобразила, че нещо ще й стане и даже не опитва. Не обядва изобщо само и само да не е манджа, на вечеря само бебешки каши и кремчета яде, направо съм в шок, всеки ден готвя и си ги ям ситно нарязани манджи. Кътниците избиха, но тя май не знае за какво служат  ooooh!

# 42
  • Куциндрел
Скарлет, детето ходи ли на ясла?
Моето започна да дъвче когато започна само да се храни. Това стана малко след като тръгна на ясла.

# 43
Скарлет, детето ходи ли на ясла?
Моето започна да дъвче когато започна само да се храни. Това стана малко след като тръгна на ясла.

Не, но я приеха за септември. Тя ако е кифла без пълнеж примерно, дъвче, или поне я яде някак си, но всичко което се яде с лъжица отказва да го дъвче, всъщност и с вилица, примерно не иска даже да опита какво е картоф. Твоето дете на колко години беше, когато тръгна на ясла?

# 44
  • Куциндрел
Моето беше на 2 години без 1 месец. Не се научи тутакси, но малко по малко започна да дъвче по-големи парчета, но първо се научи да се храни сам, т.е. поиска да се храни сам.

Общи условия

Активация на акаунт