Шестокласници - 2!

• 44 107
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
"На прощаване" научено,"Една българка прочетена няколко пъти, сега мъчим "Опълченците...". И по един тематичен раздел по математика за шести клас на ден или на два дни - вчера и онзи ден минахме пропорции и многочлени, днес е ред на степенуването. Ще почиваме на морето, живот и здраве - тогава мисля само на литературните произведения да я оставя.

Трудно се учат, Ася, затова отсега...навремето ни караха да учим много неща наизуст от по-ранна възраст, паметта се тренираше. Сега, като видят две страници стихотворение, светът свършва.

Браво  на вас ....

Мда..... като видя и Опълченците, колко е дълго, ....тази ваканция ще му остане като най-тегава.
На море ще ходим от 26.06 , там ще почине няколко дни.

# 676
  • у дома
Явно само моето и др,които учат в МГ си почиват  Embarassed
Аз се заканвах,но накрая така ги изцеждаха по всичко,та направо ми е жал и за сега почива,даже и книжки си чете на воля не от списъка Heart Eyes Започна Немили недраги,но я изостави заради къде къде по-интересно четиво...
Аз имам от тестовете на Веди за годишен контрол от шестокласната книжка по математика 24 теста по 25 въпроса,леки са-за изходното реши десетина от тях,нямаше нито една грешка и ако август пак реши 2-3 без грешка мисля да не ги прави всичките...
Аз заминавам с дребен за една седмица на Вършец на тренировъчен лагер от спортните танци,ще тренират два пъти на ден по 2-3 часа,аз мисля през това време да си чета книжки,даже и лаптоп няма да нося.Връщаме се и заминаваме за десетина дни на морето,през август имам планове да идем за седмица на Бързия на почивна станция с минерален басейн,по всяка вероятност само аз с децата,на мъж ми не му дават отпуска,даже и сега за морето е под въпрос и като гледам ваканцията направо ще си свърши  Twisted Evil

# 677
За мен лично ученето наизуст е направо вредно - вместо да учат децата да правят логически връзки, ги подменят с наизустяване. Зубренето не е научаване. Да не говорим, че това са методи отпреди 150 години.
От гледната точка на човек минал през кандидатстването съм напълно съгласна. Достатъчно е децата да познават добре произведението, за да се справят с тестовете и тезите. Можеш да разпознаеш едно произведение и да разсъждаваш върху него и без да го знаеш наизуст.

# 678
  • България, София
От гледната точка на човек минал през кандидатстването съм напълно съгласна. Достатъчно е децата да познават добре произведението, за да се справят с тестовете и тезите. Можеш да разпознаеш едно произведение и да разсъждаваш върху него и без да го знаеш наизуст.
Звучи ми успокояващо. Ще го имам предвид.

Минах през кандидатстването, но много детайли ми бяха спестени Simple Smile. В този случай ще трябва да следя отблизо.

# 679
  • София
И аз считам, че ако едно стихотворение се прочете доста пъти, а то покрай ученето му в у-ще така става, то се запомнят фразите. Но ако ги имат наизуст догодина ще ги учи. Цялата матура я виждам с/у поумняването и най вече развитие на логиката Confused

asya02, ето нашия списък:
1.       Христо Ботев. Стихотворения: „На прощаване”, „Обесването на Васил Левски”, „Хаджи Димитър”, „Майце си”

2.       Иван Вазов. Епопея на забравените, Немили-недраги; разкази: „ Една българка”, „ Дядо Йоцо гледа”, „ Урок”

3.       Алеко Константинов. До Чикаго и назад, Бай Ганьо – първа част „Бай Ганьо пътува из Европа”

4.       Елин Пелин. Разкази: „По жътва”, „Самодивските скали”, „Ветрената мелница”, „Занемелите камбани” и други по избор

5.       Йордан Йовков. Разкази: „По жицата”, „Другоселец”,  „Индже”, „Шибил”, „Песента на колелетата” и други по избор

Светле, ми явно така става, и моето освен да си прочете нещата от списъка, има два преразказа и някакви нерешени тестове по бел за домашно, които вероятно ще прави след 10 септември, доколкото я познавам, друго няма да прави през ваканцията свързано с у-ще. Весело море и почивка на теб ( аз някак неблагородно ти завиждам, да знаеш Embarassed )

# 680
  • у дома
Не завиждай,а гледай август да се видим някак,защото в краен случай ако не те е срам ние ще дойдем на София Heart Eyes
Мисля есента да се метнем до София на някоя постановка на Хъшове в Народния театър http://theatre.art.bg/%D1%85%D1%8A%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%B5_52_5_20 - може ли някой да ме просвети горе-долу за цената на билетите  newsm78 Така и не се организирахме председмокласно да отидем до центъра на България,та може поне на една постановка да се видим-аз си казвам,че трябва да е началото на септември,защото после ме завъртя въртележката на работата ...

Аз допълвам вашия списък със следните
От Иван Вазов имаме уточнено и стихотворението Българският език,но пък нямаме Урок-това даже не го и знам,въпреки 23 тома,ако не се лъжа,че са толкова де на Иван Вазов у дома.
Яворов - Заточеници
Пенчо Славейков Неразделни

Последна редакция: нд, 21 юни 2015, 18:19 от svetlaem

# 681
  • най-шареното място
Не съм виждала списък - не е напечатан, та е някъде записан.
Прочетени са Бай Ганьо и повече от половината на До Чикаго и назад.
Гледам, че не е много във вашите списъци, та ако има желание да учи наизуст няма да спирам, но и за мен е излишно. Ако го искат през годината - тогава.

# 682
  • Варна
Искат ги учителите наизуст научени ,че и изпитват на тях дори. Иначе и аз съм съгласна,че няма смисъл да се учат ,а само да се прочетат 5-6 пъти да речем Peace. Ама от лятото да се учат не ни се беше случило.  Twisted Evil

# 683
  • София
Не завиждай,а гледай август да се видим някак,защото в краен случай ако не те е срам ние ще дойдем на София Heart Eyes
Мисля есента да се метнем до София на някоя постановка на Хъшове в Народния театър http://theatre.art.bg/%D1%85%D1%8A%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%B5_52_5_20 - може ли някой да ме просвети горе-долу за цената на билетите  newsm78 Така и не се организирахме председмокласно да отидем до центъра на България,та може поне на една постановка да се видим-аз си казвам,че трябва да е началото на септември,защото после ме завъртя въртележката на работата ...

Мен не ме е срам  Laughing , но никак не ми се стои в Сф, макар лятото да е най-хубаво, особено август като няма хора. Билетите са м/у 15 и 30 лв. за постановките на голяма сцена.

Ом, на нас класната ни го праща на мейла, за да няма 'не съм разбрал, записал, чул'  Mr. Green

# 684
  • най-шареното място
Да Деска, и тази година учиха Хайдути, и изпитване, и оценки.
Но като го дадат - тогава. Лятото споменах да ги прочете няколко пъти, да не е непознат текст. После ще учи каквото искат.

EliG, няма никаква опасност от нечуване. Ама не е моя работа. Ако беше напечатан щеше да го даде, ама така не е бланка да покаже Simple Smile

# 685
  • София
На мен ми липсва списъка, който ни правеше г-жата в основното, където освен задачките за ваканцията имаше такива от типа 'да помагате на баба и дядо', 'да поливате цветята', 'да съберете билки' и т.н. В тази връзка италианският учител ми хареса страшно много и веднага го препратих на мейла на детето.

# 686
Хъшове се играе в Народния театър, а там по принцип цените са най- ниски. Laughing
Варират: 8-10- 15лв.  максимум .
Хъшове го гледах със Сами миналата година, септември и беше пълно с шестокласници от СМГ.

Той изкара 4- дневен футболен турнир на Албена и вече е в Китен със съученици на лагер.
Калата си го прибрах днес от 1- седмичен лагер на ранчо Конника. Гроги и щастлив едновременно. Heart Eyes

# 687
  • София
При нас в списъка са и Яворов - "Заточеници", и Пенчо Славейков - "Неразделни". От другите автори са само произведенията по списъка за НВО.
Върти ми се в главата - по повод питанката защо да се учат стихотворенията наизуст, та - възможен ли е въпрос на НВО - да се цитира, примерно, първи или последен куплет, или първите четири строфи от дадено стихотворение? Давана ли е подобна задача през годините?

# 688
  • Варна
Върти ми се в главата - по повод питанката защо да се учат стихотворенията наизуст, та - възможен ли е въпрос на НВО - да се цитира, примерно, първи или последен куплет, или първите четири строфи от дадено стихотворение? Давана ли е подобна задача през годините?

Не е давана, поне в последните няколко години. Peace Може да дадат цитат и да посочиш произведението ,но обратното -не!

# 689
Какви летни домашни имат децата ви? По МАТ при нас не са дали нищо, но по БЕЛ имат да правят сбит преразказ на прозаичните произведения от списъка за четене (мисля без По жицата и епилогът на Немили-недраги)

1. „На прощаване” – Христо Ботев

2. „Немили-недраги” (I, II, III, V, X глава, епилогът) – Иван Вазов

3. „Една българка” – Иван Вазов

4. „Опълченците на Шипка” – Иван Вазов

5. „Българският език” – Иван Вазов

6. Из „До Чикаго и назад” (Ниагара!...) – Алеко Константинов

7. Из „Бай Ганьо” („На гости у Иречека”) – Алеко Константинов

8. „Неразделни” – Пенчо Славейков

9. „Заточеници” – Пейо Яворов

10. „По жътва” – Елин Пелин

11. „По жицата” – Йордан Йовков

Моят син е във Варна при баба си и до края на юни щял да почива и да презарежда батериите. Sunglasses По цял ден играе с приятели, а четенето на задължителната литература и преразказите е оставил за юли и август. Може би ще му дам за преговор да направи подготвителните тестове по МАТ за 7 клас от Книгата за ученика на Архимед и тези на Веди.

Общи условия

Активация на акаунт