Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 488
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
татко Ники, виждам, че в линка, който си дал, е записано, че един от необходимите документи по общите критерии са: "...приложени копия от трудова, служебна или осигурителна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/." Да разбирам ли, че не е необходимо представяне на оригинал на трудовата книжка?

# 631
  • СОФИЯ
За трудовите книжки - още има текущи класирания и за тях не важи, по тази причина още не излиза в необходими документи. За голямото класиране ще го оправят.

# 632
мама САННЯ, благодаря за отговора. Така наистина много се усложняват нещата, за тези, чиито книжки се съхраняват при работодателя (както съм и аз), но няма да я започвам пак тази тема Simple Smile

# 633
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
... Така наистина много се усложняват нещата, за тези, чиито книжки се съхраняват при работодателя (както съм и аз), но няма да я започвам пак тази тема Simple Smile

И аз съм от тях (и мъжа ми)  Joy Както и впрочем ... всички от познатите ми ... Въпреки КТ до сега, който попитах все труд. книжка е в работодателя ... На мен така ми е по-удобно ..., а явно и на повечето хора Simple Smile Ама за себе си съм решила, че ще продължавам да питам познатите си дали си съхраняват у дома тк Simple Smile Може и да успея да си направя статистика Simple Smile

# 634
... Така наистина много се усложняват нещата, за тези, чиито книжки се съхраняват при работодателя (както съм и аз), но няма да я започвам пак тази тема Simple Smile
Аз преди 2 дни едвам си намерих ТК вкъщи, и днес тъкмо говорих с HR-а да ми осъвремени информацията когато има време, за да бъде всичко изрядно. За да бъде пък всичко точно по съхранението на книжката, ще трябва да напиша и молба ТК да се съхранява от работодателя, а после пък може би ще трябва да правим док, че съм си я получил.... може би ще изгубя към 1/2 час общо за цялата процедура, и може би 1/2 час на HR-а, но това не ме спира Simple Smile
------------------------------------------------------------------------------------------------
Луд умора няма - само се поти  Joy

# 635
Дааам, и аз като татко Ники - моята ТК си е у мен, но това не значи, че всичко ми е наред и си свиркам - информацията в ТК не е актуална, има нужда от вписване на обстоятелства и ако така я представя пред директорката на яслата, ще ме върне... Та мен ме чакат даже повече разправии от хората, които само ще подпишат декларация, че си вземат ТК  Tired  Не че ще се класираме за ясла, де, така че какво ли значение има, дано поне на второ-трето класиране станат нещата........... Тъкмо ще имам време да си оправя трудовата книжка  hahaha Crossing Arms

# 636
  • бургас/софия
Търсих из сайта на ИСОДЗ както и тук, но не намирам отговор на моя въпрос. 2рата година от майчинството ми наскоро изтече и тъй като кандидатстваме за ясла не знам дали е ОК да си пусна неплатен отпуск или това ще попречи на записването??

# 637
  • СОФИЯ
Търсих из сайта на ИСОДЗ както и тук, но не намирам отговор на моя въпрос. 2рата година от майчинството ми наскоро изтече и тъй като кандидатстваме за ясла не знам дали е ОК да си пусна неплатен отпуск или това ще попречи на записването??
Няма да попречи. Ще си със статус работещ.

# 638

Според мен няма проблем, защото неплатеният отпуск си е отпуск - т.е. Вие работите на трудов договор, не напускате.

# 639
  • София
Не разбирам защо за доказване, че работя на трудов договор се изисква трудова книжка освен служебната бележка. Ако някой може да фалшифицира едното, ще може и другото. И двете неща съдържат подписи и печати

# 640
  • СОФИЯ
Не разбирам защо за доказване, че работя на трудов договор се изисква трудова книжка освен служебната бележка. Ако някой може да фалшифицира едното, ще може и другото. И двете неща съдържат подписи и печати
Както казах съвсем не съм привърженик на бумащината, но към момента от СО не дават друга опция.
Оставят се копия и от двата документа в ДЗ (нали не греша???) и при съмнения може да се провери. Някак не ми звучи, че родителите масово го правят.

# 641

Имаш ли трудова книжка? Ако имаш - прочети Кодекса на труда! Ако нямаш и работиш си купи и помоли работодателят ти да впише изискуемите атрибути в нея.

# 642
Аз пък искам да попитам като има изискване за ТК, това означава ли, че държавните служители трябва да представят служебна книжка (оригинал), защото ако има такова изискване това си е проблем?

# 643
  • София
Проблем е ако трудовата книжка се съхранява от работодателя, трябва да се попълват декларации да се искат разрешителни, защото заплатите където работя са тайна и нямам право да ги разгласявам. Евентуално могат да ми дасат само копие със заличени цифри. И не разбирам защо трябва да си създавам това главоболие като служебната бележка върши абсолютно същата работа. Ако толкова искат да проверят дали действително работя да проверят в НОИ.

# 644
Служебната книжка по закон се съхранява от работодателя. Служителят не може да я съхранява, не може и да си я взима, включително с декларации, разрешителни  и подобни. Може само да се ксерокопира. Трудовата по закон стои в служителя. Има изключения разбира се що се отнася до ТК.
Добре е тези неща да се имат предвид, когато се създават нови правила.

Общи условия

Активация на акаунт