Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 963
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
Единственото, което обаче наблюдавам е, че с всяка изминала година системата става все по-порочна и те принуждава да лъжеш  ooooh!.

МНОГО ТОЧНО КАЗАНО!

Системата те принуждава да лъжеш, но най-важното е, че ти дава възможност да го направиш, както и отваря широко вратата на корупцията, и докато това е така ще има хора, които ще се възползват.

Ама изобщо не ми харесва тази тенденция  Sad! Защо ни карат да се правим на тарикати и да търсим вратичките?! Нарочно ли се толерира тази практика, за да се наливат не малко пари на директорки, лекари и други забъркани в схемата?! Просто е ужасно!
Аз не виждам какъв може да бъде добрият изход от цялата тази ситуация ....

# 106
Дано сте прави и само да се притесняваме излишно.

# 107
И изобщо какви са тия родители , които изкарват децата си болни , като оставим на страна мургавите .
Родители, които за съжаление не могат да си позволят да живеят на една заплата Sad Не ги защитавам и аз съм против, но наистина понякога се налага. Същото се отнася и за родителите, които си водят болни децата на градина. Далеч съм от мисълта, че на някоя майка и е приятно да си остави детето болно, но като я застрашава освобождаване от работа, просто няма избор. Дете с любов не се храни!

Прощавай, но да си изкараш болно детето съзнателно и да проявяваш същата наглост съм чуждите деца е меко казано пресъпление. Съгласна съм, че има хора без избор, но едва ли са такъв голям процент. За мен листа с болестите трябва сериозно да се редуцира, да не говорим, че лелите и директорката после имат пряко наблюдение болни ли са аджеба тия деца или не. Ама то ако имаше контрол и по-малко щяха да боледуват децата.
Абе аз имах някакви надежди за класиране, но като гледам за 15 места, сме 18 ти по бал. Май ще ходя да чета темата за частните ясли.  #Cussing out
А ние останалите будали можем да си позволим да живеем на една заплата , плащайки частна ясла.
Явно ме разбрахте грешно. Аз НЕОДОБРЯВАМ тази постъпка като цяло, но все пак винаги има изключения.
А за плащането на частна и живеенето на една заплата, сигурно е доста трудничко за сама жена Sad Стискам палци да приемат детенцето.

Имах в предвид една заплата, тъй като другата отива за ясла. Благодаря за пожеланието, но с таткото си го гледаме заедно!   bouquet

# 108
Чета ги тия правила и ги четааа... и нещо ми убягва. Пише, че при незаписване на детето за дадено ДЗ, правото му на кандидатура за същото отпада до следващата кампания и допълните точки към нея се приспадат, реда на досегашните кандидатури се запазва, а на тези, които са по-ниски от отказаната се приспада по 1т. Хубаво..., ами ако отказаната кандидатура е "много"ниско желание и няма никакви допълнителни точки пак ли се приспада тази една точка и на кои точно? Все пак всички останали са ниски и са с еднакви точки или се има предвид и поредността, в която са посочени ДГ...

# 109
Здравейте,
детенцето ми е на 1г. , кандидатствам както си му е редът, но съм с 7,1т.  и съответно дори в яслите с най-голям прием на деца не се класирам. Проблемът идва от това, че бащата на детето ми я е препознал, но рално не участва внейното отглеждане под никаква форма, а и не работи за да го помоля за служебна бележка за тази така жизнено важна 1т. Съответно той не е и с отнети родитески права.
Какво се прави в такива случаи, как се процедира, как трябва да се върна на работа, а ако не ни приемат и нямам работа, тогава кой ще ми гледа и храни детето???
Разбирам, че има много двойки, които са без брак, но има и много, които са като мен.  Няма баба или дядо, на които да разчитам... какво да направя за тази прословута и така жизнено важна за мен 1т.
Всякакви съвети ще са ми полезни!
Благодаря Ви!!!

# 110
Не искам да ви преча на честната борба в страстите покрай тазгодишното класиране и елиминиране, но ей така правят хората. Потърсете и пишете на човека http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=472843;sa=showPosts
 Whistling

Успех на всички кандидатстващи родители и добри градини и персонал за дечицата!

# 111
  • София
Звучи логично, но не знам защо си мисля, че трябва щом съм казала по-горе, че е постоянен да напиша постоянния, може пък да не е така, наистина. И въпроса е после какви документи ще искат..съвсем се оплетох Sad
К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община - За деца, родени през 2012, 2013 и 2014 година: за постоянен адрес - 3 т.; за настоящ адрес - 2 т.
ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина 0.1т
К1. доказваш с лична карта, която трябва да е издадена преди класирането
ДК3. доказваш с бележка от общината, която трябва да е издадена преди класирането
Абсолютно. Не разбирам каква е драмата и хилядите постове от няколко дни насам, но всеки има право да си се притеснява.

Да, за някои хора постоянен адрес = настоящ адрес и често тези хора не разбират какъв е проблемът. Хайде вие да си представите, че има хора, които не са в това положение и че не са един или двама.

# 112
Здравейте,
детенцето ми е на 1г. , кандидатствам както си му е редът, но съм с 7,1т.  и съответно дори в яслите с най-голям прием на деца не се класирам. Проблемът идва от това, че бащата на детето ми я е препознал, но рално не участва внейното отглеждане под никаква форма, а и не работи за да го помоля за служебна бележка за тази така жизнено важна 1т. Съответно той не е и с отнети родитески права.
Какво се прави в такива случаи, как се процедира, как трябва да се върна на работа, а ако не ни приемат и нямам работа, тогава кой ще ми гледа и храни детето???
Разбирам, че има много двойки, които са без брак, но има и много, които са като мен.  Няма баба или дядо, на които да разчитам... какво да направя за тази прословута и така жизнено важна за мен 1т.
Всякакви съвети ще са ми полезни!
Благодаря Ви!!!
По закон родителите трябва да се грижат за децата си. Ако бащата не допринася за нейното отглеждане под никаква форма, бихте могли да заведете дело срещу него за отнемане на родителските му права и за издръжка. Отнемането на родителските права (което нямам представа дали не отменя родителските задължения и ги заменя с издръжка, или не ги отменя), щом влезе в сила, ще Ви донесе 3 точки, но за съжаление едва ли делото ще завърши до края на първите класирания. Предполагам, че бащата, ако е добронамерен, ще Ви съдейства, и ще можете да запазите нормални отношения с него.

# 113
Звучи логично, но не знам защо си мисля, че трябва щом съм казала по-горе, че е постоянен да напиша постоянния, може пък да не е така, наистина. И въпроса е после какви документи ще искат..съвсем се оплетох Sad
К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община - За деца, родени през 2012, 2013 и 2014 година: за постоянен адрес - 3 т.; за настоящ адрес - 2 т.
ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина 0.1т
ДК3. доказваш с бележка от общината, която трябва да е издадена преди класирането
Абсолютно. Не разбирам каква е драмата и хилядите постове от няколко дни насам, но всеки има право да си се притеснява.
"Драмата" е, че при разлика между постоянен и настоящ адрес, като си попълниш профила съгласно правилата, след това в Необходими документи ти изписва, че трябва да представиш лична карта (не документ от общината, а лична карта!), в която присъства настоящия адрес (не постоянния, а настоящия). Който още не е разбрал проблема, а има желание да вникне в него, да си разиграе в профила вариантите и виждайки го черно на бяло, може пък да го разбере. И "драмата" е, че ако това не се оправи, при класиране някой директор ще се хване точно за този текст и... си дотам.

Не ме касае пряко, защото си живеем на постоянния адрес, вписан в личните ни карти, но... От една страна има проблем за хората, които ще си попълнят профилите по правила, таблици и указания, а после ще им бъде изискуем несъществуващ документ. От друга страна, ако всичко ти е наред, но не се класираш, а виждаш незаписани заради неточности в документите или точките, винаги остава съмнението "А дали ако на тия хора им бяха коректни точките, случайните номера нямаше да се разбъркат по различен начин?...."

# 114
"Драмата" е, че при разлика между постоянен и настоящ адрес, като си попълниш профила съгласно правилата, след това в Необходими документи ти изписва, че трябва да представиш лична карта (не документ от общината, а лична карта!), в която присъства настоящия адрес (не постоянния, а настоящия). Който още не е разбрал проблема, а има желание да вникне в него, да си разиграе в профила вариантите и виждайки го черно на бяло, може пък да го разбере. И "драмата" е, че ако това не се оправи, при класиране някой директор ще се хване точно за този текст и... си дотам.

Не ме касае пряко, защото си живеем на постоянния адрес, вписан в личните ни карти, но... От една страна има проблем за хората, които ще си попълнят профилите по правила, таблици и указания, а после ще им бъде изискуем несъществуващ документ. От друга страна, ако всичко ти е наред, но не се класираш, а виждаш незаписани заради неточности в документите или точките, винаги остава съмнението "А дали ако на тия хора им бяха коректни точките, случайните номера нямаше да се разбъркат по различен начин?...."
+1

# 115
  • София
Благодаря за пояснението-точно седнах и аз, за да уточня!
Драмата е голяма, наистина за хора с различни постоянен и настоящ адрес, като и двата са в София.
Поради различни причини не можем да променим настоящия на постоянен и там е проблема.
При различните директори могат да се появят и различни разбирания не текста.
Реално имаме постоянен адрес в София, документ за настоящ адрес на територията ДГ, но ....
Изискуемият документ е ЛК и адреса в нея да съответства и на двата критерия-
основен за постоянен адрес и на допълнителния за адрес на територията на ДЗ.  Sad

# 116
Ето какво ми отговориха на новия въпрос:
Възможно ли е да се вземат точки за постоянен адрес в София (1) И за адрес в района на детската градина (0.1), ако двата адреса са различни?

В секция "Ръководство" на сайта на ИСОДЗ, е публикувано Ръководство за родители, там можете да прочетете тази информация. В табличен вид за всеки критерии е разяснено как може да бъде заявен, кога може да бъде заявен и какъв документ се представя при записване на класирано дете. Моля прочетете информацията за критерий К1. Адресът на семейството е един.

От което разбирам, че трябва да са еднакви двата адреса. Но според мен, в системата има грешка, защото не би следвало да допуска да си попълниш настоящ адрес, а после да ти иска лична карта с него.
Писах нов въпрос относно това. Чакам да видя как ще ме отсвирят тоя път. До тук стигам до извода, че единствения сигурен наичн е да си уеднаквиш адресите, което според мен не е законно, така един вид ни принуждават да си вадим нови документи, още повече че не всеки може да си направи настоящия -постоянен.

# 117
Някой запознат ли е къде може да подадем жалби относно този проблем? И можеби трябва да сигнализираме медиите, като се раздуха хубаво, набързо ще го оправят. В България само така се работи.

# 118
Хайде да уточним как точно стават класиранията по общи критерии.
Пример:
Обявени са 20 свободни места. Първи по точки в списъка са 5 деца с 8.3 точки. Следват ги 25 деца с 8.1 точки. В този случай тези деца с 8.1 влизат в така наречената "гранична група"  и се борят за 15 места. Включват системата, тя генерира случайни номера за децата в граничната група като по-малките числа са с предимство.
Така за тези 20 места са класирани 5 деца с 8.3 точки + 15 деца с генерирани случайни номера (с по-малките номера)
Нали така?

# 119
  • София
Да, точно така, puhelin.

Общи условия

Активация на акаунт