Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 468
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Не виждам как държавен служител може да излъже, все пак на документа ще стои печат на държавна институция, а не на някакво ЕТ, примерно. Все пак е добре нещата да са регламентирани

.

# 646
Не разбирам защо за доказване, че работя на трудов договор се изисква трудова книжка освен служебната бележка. Ако някой може да фалшифицира едното, ще може и другото. И двете неща съдържат подписи и печати
Абсолютно. Голяма екзалтация е настанала тук с трудовата книжка. Точно поради причината, че тя се съхранява от служителя, би могла да се подправи толкова успешно, колкото и бележката. А и какво по-различно от бележката доказва?  Освен това във всяка книжарница се продават празни трудови книжки, какъв е проблема да се закупи от потенциалния фалшификатор и с бележката да си се направят комплект.  Wink
Колкото до коментара до някаквото ЕТ..... Няма как всички да сме се натъкмили на удобна чиновническа длъжност. Някаквото ЕТ, ЕООД, ООД и т.н. форми под които се упражнява бизнес, плащат заплатите на тези, които нямало нужда да си носят бележката

# 647
sashosiana, чети с разбиране, ако обичаш.
Дадох за пример ЕТ, защото тук полемиката около фалшивите трудови книжки е голяма. Все пак много по-лесно е да извадиш фалшифа бележка от малка или несъществуваща фирма, отколкото от държавна институция.
Това за заплатите нито му е мястото тук, нито е оригинално и ако не знаеш какво е служебна книжка, по-добре не се обаждай.

# 648
  • СОФИЯ
Изкарахте болшинството родители потенциални изкусни фалшификатори. Според мен не е така. Много хора си работят и могат да го докажат с документи. И сега сигурно ще се появи някой с твърдение от рода "Знам със сигурност за Н бр. случаи, но няма да подам сигнал щото еди кво си". Е...?

# 649
Изкарахте болшинството родители потенциални изкусни фалшификатори. Според мен не е така. Много хора си работят и могат да го докажат с документи. И сега сигурно ще се появи някой с твърдение от рода "Знам със сигурност за Н бр. случаи, но няма да подам сигнал щото еди кво си". Е...?
Мама САННЯ, съжалявам, ако така се тълкуват моите думи, но лично аз съм на обратното мнение. Смятам, че фалшификациите са изключения и твърдо вярвам в шанса на всеко дете да влезе по-нормалния начин в градина или ясла.
В случея ставаше въпрос за това, че един държавен служител трудно би представил служебна книжка, защото нейното място е при работодателя и тя се съхранява там. Предоставя му се при напускане. Изкоментирах, че служебната бележка на държавния служител ще е с разпознаваем печат, но като гледам май трябваше да си затварям устата.

# 650
  • СОФИЯ
Lady Stardust , постът ми не е насочен конкретно към теб. Принципно не съм съгласна да се изхожда от предположението, че всеки е потенциален престъпник. Ако някой знае за такива случаи нека сигнализира. За толкова години не съм чула в СО да е постъпил сигнал за неистински документ или такъв с невярно съдържание, във вр. със записване на дете.

Държавните служители. Действително съгласно ЗДСл сл. книжка се съхранява при органа по назначаване. И действително, както спомена някой по-назад, според чл. 17, ал. 4 "Държавният служител има право да се запознае с досието си при поискване, както и да получава копия от съхраняваните документи." Резонно е този въпрос да се постави. Аз го записвам за следващата РГ, добре е да се попита и в Обратна връзка.

# 651
В интерес на истината се оказа, че съпругът ми не може да си намери трудовата книжка. Върната му е от работодателя и вчера преровихме всичко, за да я търсим. Не ни се е налагало да я търсим от години и не ми е направило впечатление, че я няма.

Заболя ме главата като прочетох как се вади нова книжка.Представят се УП-та, събира се информация от старите работодатели, едното дружество отдавна не работи, въобщееее.
Не знам, разбирам че всичко това е з цел "справедливост", но сега вече почвам да се притеснявам от какво ли не.
Питах на сайта какво можем да предложим като опция, ако трудовата книжка е в процес на възстановяване, те отговориха: "трудова книжка".

# 652
Мама Сання, именно защото мнозинството родители и техните работодатели не са фалшификатори се появи реакцията.
Малкото на брой ентусиасти ще се опитат и ще преметнат системата, а многото останали ще отнесат утежняването на процедурата по набавянето на документи. И ако при първите класирания има повече вре, то в режим на текущо класиране проблеми заради фактора време ще се създадат.   
В предишните кампании не толкова с фалшиви служебни бележки се пробиваше. Хората "сключваха" втори трудов договор и с него си доказваха критерия месторабота. И всичкото това нещо си се оформяше законно, а сключеният договор се изключваше много бързо след като си е свършил работата.  Peace 

# 653
  • СОФИЯ
Добре де, но какво всъщност предлагате?

# 654
Мама Сання, именно защото мнозинството родители и техните работодатели не са фалшификатори се появи реакцията.
Малкото на брой ентусиасти ще се опитат и ще преметнат системата, а многото останали ще отнесат утежняването на процедурата по набавянето на документи. И ако при първите класирания има повече вре, то в режим на текущо класиране проблеми заради фактора време ще се създадат.  
В предишните кампании не толкова с фалшиви служебни бележки се пробиваше. Хората "сключваха" втори трудов договор и с него си доказваха критерия месторабота. И всичкото това нещо си се оформяше законно, а сключеният договор се изключваше много бързо след като си е свършил работата.  Peace  
То идеята за представяне на оригинал на ТК е точно с цел да се докаже, че реално има трудово правоотношение. След като не може да се провери чрез директен достъп в системата на данните в НОИ и НАП, то това се оказва все пак вариант. Отделно от това, както казваш, че сключват втори трудов договор за кампанията, но ако същият не е отразен в ТК, няма как да ползваш предимство. За сключване на втори трудов договор се изисква съгласие на работодателя по основния ТД, така че според мен доста от тези втори трудови договори са само на хартия. Едва ли въобще някога са вписвани в ТК.

# 655
sashosiana, чети с разбиране, ако обичаш.
Дадох за пример ЕТ, защото тук полемиката около фалшивите трудови книжки е голяма. Все пак много по-лесно е да извадиш фалшифа бележка от малка или несъществуваща фирма, отколкото от държавна институция.
Това за заплатите нито му е мястото тук, нито е оригинално и ако не знаеш какво е служебна книжка, по-добре не се обаждай.
Форума е за това, за да се обаждам. 
Изобщо нямам претенции да съм оригинална, подразни ме пренебрежителния израз "някакво ЕТ", но явно добрия тон на изразяване не ти е силна страна.
И за да не е просто спам, изискванията според мен трябва да са едни и за някаквите ЕТ-та, и за останалите, на  които им плащаме заплатите Wink , независимо кое е по-лесно за фалшифициране.

# 656
Странно е, че точно ти говориш за добър тон. Откъде знаеш, че не работя точно в някакво ЕТ и аз, за да ми обясняваш за втори път коя заплата плащаш?

# 657
Цитат

Отделно от това, както казваш, че сключват втори трудов договор за кампанията, но ако същият не е отразен в ТК, няма как да ползваш предимство. За сключване на втори трудов договор се изисква съгласие на работодателя по основния ТД, така че според мен доста от тези втори трудови договори са само на хартия. Едва ли въобще някога са вписвани в ТК.

Само че втори трудов договор НЕ СЕ вписва в трудовата книжка... За него се издава УП.

# 658
Добре де, но какво всъщност предлагате?
Системата да вижда всички тези изисквани неща.
Добри ел. връзки.
vikobor, как да обясня, така че да разбереш. Не питам. Чудя се. Вкопчила си се в трудовите книжки на 5 човека, които със сигурност ще пробият системата, ако са го решили, защото едни очи могат да видят всичко, което трябва, ако са склонни да го направят. Субектите не са непреодолима пречка. Справка т.2.2.4.
А вторите трудови договори отговарят на всички правила на трудовото законодателство. Декларирани са, вписани са в НОИ, платени са осигуровките, защото два месеца осигуровки са пренебрежимо незначителна сума на фона на таксите в частните градини.

# 659
Ами примерно в нашия случай, ако не може да се донесе копие от трудова книжка, да се донесе копие от сключения трудов договор или бележка от НОИ, че договорът е регистриран там.
Толкова ли е трудно да се вземат бележки от НОИ за регистриран трудов договор?
Или какво пречи всеки директор на детска градина да има правото да прави справки в системата на НАП/НОИ във връзка с трудовите договори.

Сигурна съм че няма да сме единствените, които ще забележат, че са изгубили трудовата книжка, особено ако работиш на едно място от десет години и не ти се е налагало да даваш някъде тр. кн.

Просто си мисля, че като задаваш едно изискване за документ, трябва да му намериш и алтернативен.
При загубена лична карта, показваш беллежка от общината, че в 30 дневен срок ще стане готова новата.
Нещо такова.

Да не говорим, че реално много хора наистина работят в непосредствена близост до някаква детска градина, а дружеството е със седалище в друг район. Въобще се получава малко, че вместо да изпишем вежди, си вадим очи.

Общи условия

Активация на акаунт