Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 470
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Странно е, че точно ти говориш за добър тон. Откъде знаеш, че не работя точно в някакво ЕТ и аз, за да ми обясняваш за втори път коя заплата плащаш?
А кой говори конкретно за теб???

# 661
  • СОФИЯ
Добре де, но какво всъщност предлагате?
Системата да вижда всички тези изисквани неща.
Добри ел. връзки.

Или какво пречи всеки директор на детска градина да има правото да прави справки в системата на НАП/НОИ във връзка с трудовите договори.

Хубу де, от СНБМ отдавна го искаме, за съжаление без резултат. Сега сме решили отново да пишем.
Нека и заинтересованите родители, които не членуват в родителски организации, да го поискат официално.

# 662
  • София
За свързване на с-ми - Админ на МОН, НАП, НОИ, СНБМ говори отдавана - с писма, на РГ и т. н. Явно, за да се случи наистина, трябва по-силен обществен натиск - почнете да пускате жалби, че ви искат трудови книжки и т. н., вместо в 21-и век да си вържат с-мите, вдигайте шум по медии, може и да се случи нещо, все пак местни избори идват (най-вероятно тази г. СО ще си останат евентуално с обещания по въпроса, но публични такива биха били добра предпоставка за това след вр. наистина да стане)  Peace

P. S.: Санич, писали сме едновр.  Wink

...
Хубу де, от СНБМ отдавна го искаме, за съжаление без резултат. Сега сме решили отново да пишем.
Нека и заинтересованите родители, които не членуват в родителски организации, да го поискат официално.

# 663
Мама Сання, няма упрек с писанията. От сдружението сте направили страшно много за родителите. Някои хора не подозират колко много всъщност сте постигнали за всички.
Включих се в дискусията като незаинтересовано от кампанията лице, защото и вие знаете, че системата има много "хуманни" елементи, които се опитвате да наместите в нормални граници твърде дълго време. С многото хартия, която ще се представя, единствено козове в техните ръце видях.  Peace

# 664
  • София
Добре де, но какво всъщност предлагате?

А не е ли редно да се ползва предимството само за основен трудов договор? Все пак се предполага, че поне 8 часа през деня си на основната си работа?

# 665
Честно казано, на мен ми се струва, че от ИСОДЗ са неподготвени да отговарят на въпроси.
Ясно е, че всеки допълнителен документ/детайл, ще доведе до нови усложнения.
На въпроса ми какъв документ ще искат при загубена тр. книжка, отгововрът им е"трудова книжка". Реших, че нещо са се объркали, пак пиша, че сега тепърва почваме да набавяме документи за нея, няма как да има тр. книжка, те отговориха-тогава дайте осигурителна или служебна. Ама каква осигурителна или служебна, ако си на трудов договор в частно дружество.
С адвокат ли да ходя при директорката в детската градина, която няма да смее да мръдне на йота от критериите, за да си обясняваме нещата?

# 666
  • София
За свързване на с-ми - Админ на МОН, НАП, НОИ, СНБМ говори отдавана - с писма, на РГ и т. н. Явно, за да се случи наистина, трябва по-силен обществен натиск - почнете да пускате жалби, че ви искат трудови книжки и т. н., вместо в 21-и век да си вържат с-мите, вдигайте шум по медии, може и да се случи нещо, все пак местни избори идват (най-вероятно тази г. СО ще си останат евентуално с обещания по въпроса, но публични такива биха били добра предпоставка за това след вр. наистина да стане)  Peace

Според мен това е приложимо към момента - да се пита защо в 21-ви век бумагите се увеличават, вместо направо да изчезнат.
Ще се опитам в началото на др. седмица да сътворя едно питане, само децата да са здрави и да са на градина.

# 667
Като сме подкарали книжките, предлагам и на студентите да се сложи изискване за представяне на студентска книжка като се упомене, че лицата имат право да заличат оценките си от изпитите  Wink (така де, може човек да не иска да го знаят отличник ли е или тройкаджия)  Mr. Green Mr. Green
Шегата настрана, но реакцията към допълнително изискуемите документи според мен произтича само от неудобствата, които се създават. Срещу свързване на системите не видях да има негативна реакция от никого - значи хората принципно са си изрядни (според мен).
Взех да мисля аргументи за свързването на системите (нахвърлям ги неофициално за дискусия без претенции за оформление):
- има директива на Европейския съюз, свързана с опазване на околната среда и в тази връзка има насоки за постепенно отпадане на хартиения носител и елекронизиране на информацията. За да се съблюдава тази директива, обемът представяни документи на хартиен носител не следва да се увеличава, а точно обратното. Като надеждност може да се постигне именно със свързване на системите.
- Увеличеният обем документи над една критична стойност чисто статистически води до по-висок риск в целия обем да се пропусне нещо съществено. Примерно, вторачвайки се на 3 различни места дали 0,1 т. по някой доп. критерий е истинска, да се пропусне неправомерно заявяване на друг критерий, който носи повече точки.
- Увеличеният обем документи увеличава риска от субективен фактор - в целия куп я някой печат ще е излязъл по-бледо, я на някое копие нещо няма да се чете и може да се докаже, че на човек всичко му е изрядно, но случайно не е догледал точно това. Тук се сетих и за един случай от миналата или по-миналата година, която на една мама й се бяха заяли защо бележката била с квадратен фирмен печат, а не с кръгъл. Накрая се оправи и успя да запише детето, но определено има повече поводи за неоснователно заяждане за форма на печата, нюанса на мастилото и т.н. Не обвинявам и директорките - понякога такова поведение е продиктувано от неувереност дали документът е легален и желание това да бъде доказано. Едно свързване на системите и получаване на информацията по служебен електронен път би спестило всичко това.

# 668
Като сме подкарали книжките, предлагам и на студентите да се сложи изискване за представяне на студентска книжка като се упомене, че лицата имат право да заличат оценките си от изпитите  Wink (така де, може човек да не иска да го знаят отличник ли е или тройкаджия)  Mr. Green Mr. Green

Обаче семестърът да е заверен!

# 669

Обаче семестърът да е заверен!
Задължително!  Wink

# 670
  • СОФИЯ
Съвсем резонно може да се добави и
Конвенция за правата на детето
при това е ратифицирана от РБ още през далечната 1991 г.

Член 18
1.Държавите - страни по Конвенцията, полагат всички усилия за осигуряване признаването на принципа, съгласно който двамата родители носят обща отговорност за отглеждането и развитието на детето. Родителите или според случая законните настойници носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на детето. Висшите интереси на детето са тяхна основна грижа.
2.С цел гарантиране и закрила на правата, изложени в тази Конвенция, държавите-страни по нея оказват подходяща помощ на родителите и законните настойници при осъществяване на тяхната отговорност по отглеждане на децата и осигуряват създаването на институции, служби и услуги в областта на грижите за децата.
3.Държавите - страни по Конвенцията, предприемат всички подходящи мерки, за да осигурят на децата на работещите родители правото да се възползват от услугите за деца и детските заведения, които се полагат за тяхното отглеждане.

# 671
Блясъчка,   bouquet
След като прочетох и постнатото от мама Сання, се сетих за още една твърде важна причина да се случи пълното разчистване на хартията. Разведените родители, които не са в добри отношения и не съдействат в набавянето на хартийките. Оглеждащите децата родители ще бъдат облекчени и физически, и емоционално да си спестят униженията, на които би ги подложил бившият им партньор, за да им набави някакви хартийки. Ако въобще пожелае да бъде открит. Все пак страстните теми не са от вчера и във всяка една кампания до момента е имало подобни случаи. 

# 672
  • София
И аз мисля, че свързването на системете е най- удачно решение. Който е готов с писмото да го постне тук и нека всички го изпратим където трябва. Според мен основно изрядните родители протестират, че за да докажат изрядност им искат безброй неща, сякаш са престъпници.

# 673
Друго важно нещо, което бързам да споделя – забелязах, че някои ОДЗ-та „скатават” места за цели групи 1-ва градинска.
Например това: https://kg.sofia.bg/isodz/dz/80
2008-ми набор ще освободят 68 места, от настоящите  ясла2 (2012 набор) ще се прехвърлят в 1-ва градинска 19 деца, обявени 0 нови места за първа градинска.
Също и тук: https://kg.sofia.bg/isodz/dz/147
2008-ми набор ще освободят 68 места, от настоящите ясла2 (2012 набор) ще се прехвърлят в 1-ва градинска  45 деца, обявени 0 нови места за първа градинска.
Чудя се защо ли е тази фрапантна разлика... Това, което ми идва наум е, да не би с идеята за смъкване на границата на задължителното обучение от 5 на 4-годишна възраст, да се обмисля вариант тези места да се пуснат за 2-ра градинска? Миналата година една градина в Лозенец по някое време пусна цяла група 2-ра градинска.
Но не пречи кандидатстващите за 1-ва градинска да огледате какво е положението във вашите градини и ако забележите фрапантни разлики, да пуснете запитване, напр. „Защо след като 2008 набор ще освободят 68 места, а от настоящата втора яслена група ще се прехвърлят само 19 деца, не са пуснати места за 1-ва градинска? Какво става с останалите 49 места?”
За ЦДГ е още по-лесно проследяването: освободените от 2008 набор места трябва да съответстват на новообявените за 1-ва градинска.

# 674
А защо някои изобщо не посочват набор 2014/ 1 яслена/, пък било то и с 0 места?

Общи условия

Активация на акаунт