Страсти- градините в София, кампания 2015/ 2016

• 40 439
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Току що разгледах секцията Необходими документи. Там пише следното: "Трудова/служебна книжка (оригинал и копие), като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения в представеното копие".
Както писах по-горе, държавните служители нямат право да съхраняват служебните си книжки. Те могат да получат оригинал на служебна книжка, само при напускане. И понеже няма да напускам, не мога да си представя оригинал. Ако ми бъде отказано записване на това основание какво следва да направя?  #Cussing out
Мисля, че изобщо трябва да отпадне представянето на оригинал на ТК или СК. Представянето на копие е абсолютно достатъчно. За далеч по-сериозни неща хората изискват само копия, а тук за някаква си ясла или градина трябва да нося оригинали. Що за глупост? Също твърдо съм против директор на детско заведение да ми съхранява копие на такъв документ. Тя има нужда да свери данните от Информационната система с тези от копието. Нищо повече. За тази цел не й е потребен оригинал, както и не й е нужно да съхранява копия.
Надявам се да се предприеме нещо в тази посока, защото мисля на никой не му е приятно да му се ровят в трудовото досие.

# 721
Както неведнъж казах, аз също считам, че представянето на оригинал на трудовата книжка е прекалено и излишно. Който е решил да представи служебна бележка с невярно съдържание, със сигурност може да представи и фалшифицирана трудова книжка. Не виждам каква информация повече носи трудовата книжка от служебната бележка и която да служи за целите на записването за детска ясла. За мен това условие трябва да отпадне. Копието на трудова книжка е напълно достатъчно.
Мама САННЯ, това би ли могло да бъде обсъдено на следващата РГ?

# 722
  • СОФИЯ
Следващата РГ ще е в края на април. Надали ще въведат нещо ново точно преди голямото класиране. Разбира се може да пишете официално и да поставяте проблеми. От друга страна, действително на предходната РГ се приеха някои нови неща, които ги няма в Правилата. Не ги виждам и в Новини, а обещаха да ги качат. За СОЛ ще искат някаква справка (забравих точното наименование на документа, една мама тук го беше уточнила) от НАП, която се издава бързо и съдържа актуална иф. Този документ не излиза ли в "Необходими документи" за СОЛ? Все пак текущите класирания вече приключиха.
Не знам какво да посъветвам. Ясно е, че от Обратна връзка не могат да се очакват конкретни отговори на тези въпроси. Защо не опитате да се обадите по тел в дирекция "Образование"  newsm78 Тел ги има на сайта на СО, мисля и на страницата на самата дирекция. Или да пишете по електронна поща.

# 723
  • София
Извинявам се за допълнението и невниманието - обръщам се с питането си по - горе и към други представителки на СНБМ, ако има такива в темата.
Просто сравнително отскоро чета темата и само на посовете на Мама САННЯ попаднах като представител на СНБМ.

# 724
  • София
здравейте,
опитвам се да изчета темата, но ми трябва повече време.  Simple Smile
Това с трудовата книжка и аз не го разбирам . Каква е идеята за това ???  Нали се издава служебна бележка, все пак работодателя носи отговорност за това дали подава вярна информация.

Бяхте обсъждали точките за това че работното място е в района. Ами на мен и домът и работата са ми в района, имам 3 ясли тук до мен и пак не мога да се класирам, защото има много хора с много високи точки или над 10 (как ги имат не знам ). Ако тези критерий не бяха приети вече грам няма да имам шанс да се класираме  ooooh!.  И по този случай аз пък не съм съгласна хора, който са на държавна работа да взимат точки за това и да влизат по социални критерий. Какво им е предимството на тях от нас дето работим на частно. Да не говорим, че на държавната работа си тръгваш в 17ч, а при частника няма шанс и ти е къде по нужна яслата и детската.

# 725
здравейте,
Това с трудовата книжка и аз не го разбирам . Каква е идеята за това ???  Нали се издава служебна бележка, все пак работодателя носи отговорност за това дали подава вярна информация.

Бяхте обсъждали точките за това че работното място е в района. Ами на мен и домът и работата са ми в района, имам 3 ясли тук до мен и пак не мога да се класирам, защото има много хора с много високи точки или над 10 (как ги имат не знам ). Ако тези критерий не бяха приети вече грам няма да имам шанс да се класираме  ooooh!.  И по този случай аз пък не съм съгласна хора, който са на държавна работа да взимат точки за това и да влизат по социални критерий. Какво им е предимството на тях от нас дето работим на частно. Да не говорим, че на държавната работа си тръгваш в 17ч, а при частника няма шанс и ти е къде по нужна яслата и детската.

Къде видя, че децата на родители, които работят в държавна администрация получават допълнително точки? По кой социален критерий?

# 726
  • София
едно не ми дава мира ако шефовете ми откажат да ми дадат трудовата книжка, тъй като съм подписала декларация за конфиденциалност при започване на работа и такава че ТК ще се съхранява от работодателя, какво се случва тогава когато децата ми бъдат приети и заради това аз да не мога да ги запиша.

Аз вчера имах път към работата и се отбих да поговоря в УЧР за ситуацията. Изрично предупредих, че вероятно ще имам нужда и от оригинал, но ме увериха, че няма да ми създават проблеми. Също съм подписала такава декларация (минималната глоба е 5000 лв.).

ЕДИТ: (дописвам) вероятно един разговор със съответния отдел би могъл да помогне все пак.

Последна редакция: ср, 01 апр 2015, 12:01 от зелено човече

# 727
Писах на "Обратна връзка", за да ми обяснят каква е идеята за искане на оригинала на трудовата книжка и дали може да бъде преразгледано това изискване. Предполагам, че ще ми дадат отново някакъв стандартен отговор, който може и да не ме устройва, но ще видим.

# 728
едно не ми дава мира ако шефовете ми откажат да ми дадат трудовата книжка, тъй като съм подписала декларация за конфиденциалност при започване на работа и такава че ТК ще се съхранява от работодателя, какво се случва тогава когато децата ми бъдат приети и заради това аз да не мога да ги запиша.

Аз вчера имах път към работата и се отбих да поговоря в УЧР за ситуацията. Изрично предупредих, че вероятно ще имам нужда и от оригинал, но ме увериха, че няма да ми създават проблеми. Също съм подписала такава декларация (минималната глоба е 5000 лв.).

Това, че някой може да се договори не означава автоматично, че всички ще се договорят. Аз няма как да се договоря. И съм силно възмутена как може да се приемат подобни решения без да се се взема предвид нормативната уредба!

# 729
  • СОФИЯ
здравейте,

Представянето на копие от трудовата/служебна книжка е уредено с последните изм. и доп. в Правилата. Т.е. вече ще е задължително. Въпросът е, че никъде не се споменава нищо за оригинал. Доколкото разбирам към момента излиза само в "Необходими документи".

Държавните служители нямат никакви допълнителни предимства в сравнение с работещите по трудов договор или СОЛ.

# 730
  • София
И при мен ще е голям проблем оригинала на ТК......

# 731
За СОЛ:

Нито в Правилата, нито в Ръководството се искат осигурителни книжки за СОЛ. Не ми излиза и в Необходими документи. И предполагам, че това не е случайно (извън факта, че по своя характер осигурителните книжки не могат да докажат актуален трудов статус на лицето).

Считано от 01.07.2015 г. осигурителните книжки отпаднаха. Това го гласуваха тази година. Стаите в НОИ, в които ги заверяваха, са закрити, и ако някой има работа с осигурителната си книжка, трябва да подаде заявление, на което отговарят в срок от две седмици и насрочват дата на лицето кога да отиде (след тези две седмици).

В Необходими документи при мен излиза, че искат Справка от Агенция по вписванията (коректното наименование е Удостоверение за вписани обстоятелства). В него има и адрес на дейността, и дали е активна също. Пък платежните документи за осигуровки са си отделно.

# 732
  • СОФИЯ
За СОЛ:

Нито в Правилата, нито в Ръководството се искат осигурителни книжки за СОЛ. Не ми излиза и в Необходими документи. И предполагам, че това не е случайно (извън факта, че по своя характер осигурителните книжки не могат да докажат актуален трудов статус на лицето).

Считано от 01.07.2015 г. осигурителните книжки отпаднаха. Това го гласуваха тази година. Стаите в НОИ, в които ги заверяваха, са закрити, и ако някой има работа с осигурителната си книжка, трябва да подаде заявление, на което отговарят в срок от две седмици и насрочват дата на лицето кога да отиде (след тези две седмици).

В Необходими документи при мен излиза, че искат Справка от Агенция по вписванията (коректното наименование е Удостоверение за вписани обстоятелства). В него има и адрес на дейността, и дали е активна също. Пък платежните документи за осигуровки са си отделно.

Абе стана някакъв гювеч, при това без никаква разяснителна кампания.
Щото в Правилата е това: "За работещ родител по трудово или служебно правоотношение - служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя, с приложени копия от трудова, служебна или осигурителна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/."
Каква осигурителна книжка при държавен служител или работещ по ТД.

Ако точното наименование е Удостоверение, а не Справка за СОЛ - това също е проблем. Не знам как мислят да изчистят тези неща в малкото оставащо време до голямото класиране.

Преди малко по новините на БТВ чух, че във Варна също са вързали някакви локални с-ми и това облекчава родителите с документите.

# 733
За СОЛ:

Абе стана някакъв гювеч, при това без никаква разяснителна кампания.
Щото в Правилата е това: "За работещ родител по трудово или служебно правоотношение - служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя, с приложени копия от трудова, служебна или осигурителна книжка /лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/."
Каква осигурителна книжка при държавен служител или работещ по ТД.

Ако точното наименование е Удостоверение, а не Справка за СОЛ - това също е проблем. Не знам как мислят да изчистят тези неща в малкото оставащо време до голямото класиране.

Преди малко по новините на БТВ чух, че във Варна също са вързали някакви локални с-ми и това облекчава родителите с документите.

Разбира се, най-добре ще е да вържат системите!

Осигурителни книжки имат не само СОЛ - има категории, като морски лица, работещи в чужбина, работещи при работодатели, които не са юридически лица и т.н. Може би затова.

# 734
Честно, всеки път като погледна темата, и се втрисам вече. Grinning
Искам да благодаря на всички които пишат тук,  за разясненията по документите, защото от обратната връзка получавам само неадекватни отговори.
Последно ще ми искат ли осигурителната книжка, защото съм СОЛ и какво точно ще видят от нея, като осигурителните книжки за миналата година се заверяват обикновено лятото на следващата, да не говорим, че заверките отпадат от лятото на 2015.
Другото-Удостоверението за актуално състояние-от него какво ще видят? Че все още съм СОЛ ли? Ако не съм, защо да внасям осигуровки, за които ще представя копия?

Директорите на градините кой ги обучава какво да гледат по документите?
Вчера се обаждах до една детска градина да питам нещо и по-измъчен глас от този на директорката, скоро не бях чувала. Само ми казваше "не знам, ще видим, има още време".

Общи условия

Активация на акаунт