Постовете посветени на Яшар Кемал – заради кончината му. Но, този, цитиран от Таня, за 30-години …. – и аз не успях да разшифровам, т.е. нямам време да търся сега подробно.
Тара, благодаря за илюстрациите от „Чудо”.
Снощи, по-точно през нощта гледах, повече с очите на сърцето, че тия на лицето нещо много ми се затваряха. Та песента във весело изпълнение не видях и аз. Таня съвсем вярно е подчертала, че важните реплики са във фрагмана и промоционалните снимки, повечето съм ги превела. Не, че няма и други. Но, ….. в този случай спокойно мога да кажа, че играта на актьорите, музиката, кинематографията са носителите на посланието и емоцията на филма. Репликите в повечето случай са съвсем обикновени, каквито са и сцените – ежедневни. Разбира се има майтапи. И аз както феновете гледали в кината, казвам – хем ме накара да се смея с глас, хем на моменти ме разплака „Чудо”-то. Може би не е върховно кинематографическо постижение, но е толкова вълнуващо и разбираемо; може би не е за „Оскар”, но е филм, който всякакви зрители гледат с удоволствие. За пореден път – аплодисментите ми за екипа на Боют Филм и разбира се М. Кърмъзъгюл.
Галя, пък и за цялата компания, репликите на свекървата към Мизгин и сцената на младоженците:
1:36:11 – 1:46:40 мин.:
Жена – Мизгин, всичко ще бъде добре. Моля те не плачи!
Гуле – Виж, и аз наскоро се омъжих, Мизгин. Отсега нататък тук ще бъде нашият дом. Нали така? Е, …
Хазар – Добре дошла, дъще! … Не плачи дъще! Това ти е писаното, това е съдбата ти. Сега, Азиз е твоят съпруг. До днес аз бях неговата майка. Оттук нататък, ти ще му бъдеш както майка, така и съпруга. Господ е създал Азиз такъв. Сега като влезе вътре, помогни му. Съблечи му сакото, свали му ризата, събуй му обувките. След това и ти, съблечи си всичко, вмъкни се в леглото. Разбра ли, дъще? От сега нататък моят Азис е поверен на теб.
Бозат – Азиз, не гледай снахата ми, не я гледай!
Мъж – Косите й са като сърма.
Мъж – Зъбите – перли.
Мъж – Очите – сини.
Мъж – Кръстчето – тъничко.
Мъж – И какъв висок стан (ръст) има! Браво!
Всиски – Браво! (Машаллах!)
Азиз – Маш…
Бозат – Азиз, без вълнение! Без вълнение! Вътре каквото видиш, гледай, но без вълнение!
Мъж – Азиз, ако нещо ти дотрябва, позвъни до вратата с този звънец!
Мъж – Хайде, батко, не ни посрамвай!
Мъж – Ти си син на кмета Давуд! Хайде да те видя!
Мъж – Бате Азиз, като влезеш вътре, колкото по-силно дръпнеш и откъснеш онази птича глава, щастието за жена ти и теб ще е за цял живот.
Бозат – Азиз, ти знаеш какво да правиш вътре, нали?
Мъж – Азиз, не забравяй какво ти казах, нали така. Направи и другото.
Бозат – Е, хайде, настъпи часът…
Мъж – Да го предаваме, ой!
Бозат – Хайде!
Мъж – Да се помолим!
Мъж – Бате, хайде, всичко хубаво!
Мъж – Ела, а, ела!
Мъж – Че и се молят! А малко по-рано, даже и не можеше да си свърши работата! Божичко, според мен момичето, така и ще си остане.
Възгласи – Хайде, хайде, влизай, натирвайте го!
Мизгин – Помогнете, помoгнете!
Мъж – Бате, какво стана?
Мъж – Отново го е обхванало вълнението.
Мъж – Хайде, де, вдигай, вдигай!
Мъж – А-а-а, Азиз?
Мъж – Бате, Азиз.
Мъж – Пусни!
Мъж – Азиз.
Бозат – Како, какво стана?
Мизгин – И аз не знам.
Мъж – Ей, Богу, снахо, теб само като те погледне човек, и си хваща белята! Значи и бате Азиз не е издържал!
Мъж – Азиз, човек в някои определени моменти не трябва да бърза. Хайде!
Бозат – Азиз, аз какво ти казах, без вълнение, без вълнение, не ти ли го рекох, бе! Без вълнение!
Мъж – Без вълнение!
Мъж – Хайде!
Мъж – Значи се е развълнувал. А?
Мъж – Хайде, добре, добре!
Мъж – А, спря се, застана.
Гуле – Ох, момиче, ела, ела!
Мизгин – А-з-из! Сега не може, всички те чакат. Довечера, добре, довечера. … Изтривай си устата с кърпичката, не забравяй! Разбра ли?
Азиз – Раз-б-р-а….
Мизгин – Хайде!
Мъж – Хей, ей го, бе! Най-накрая се появи Азиз, бе, Азиз!
Мъж – Ето, какво значи да дойде в селото жена за всеки! Вижте го!
Мъж – Герой! Браво, хайде, браво!
Всички – Машаллах!
Бозат – Браво, Азиз!
Всички – Браво!
Невзат – Азиз, ти си короната за нашите глави, братко!
Махир – Младоженецо Азиз, ела тук, добре дошъл!
Бозат – Да живей!
Всички – Азиз! Азиз!
Махир – Хайде, ….
Хазар – Как си момичето ми?
Мизгин – Е, добре съм.
Съпругата на Шемсетин – Какво направихте, булка? Започнахме да се тревожим.
Гуле – Гледам, усмивката ти е до ушите. Eй, явно изразяването на Азиз е било добро.
Ханъм – Момиче, 4 дни вътре, какво направихте?
Мизгин – Говорихме.
Всички – А-ва-х!
Гуле – С Азиз? Ясно, ясно! Чухме ви приказките! … Ама, а-а!
Хазар – Мизгин, сближихте ли се с Азиз, а?
Мизгин – Еми, майко, … изкъпах го, нахраних го, отиде в училището.
Хазар – Господ да те поживи, дъще!
Всички – Амин!
Хазар – Дъще, ти си заслужила Рая! Ако нещо се случи с мен, вече няма да се тревожа.
Мизгин – Майко, ти не се тревожи. Азиз е моят съпруг, мой баща, мое дете. Той е всичко за мен!
Извинете, не знам още имената на всичките герои

Идеята за гълъба - има малко по-различна символика, включва в себе си подчинението на жената, но също и като демонстрация на възможността на мъжа да продължи рода. Също символизира пожеланието за единство на двойката, за изобилие и щастлив живот, за непорочност на булката и възможността за създаване на здраво полколение, за реализиране на очакванията на младоженците и спокоен живот без проблеми, в мир и с полезни занимания, за заслужена сила и постигане на благополучно бъдеще. Сцените с младоженците и наставленията към съответния брат са идентични, повтарят се при трите сватби. Така както се повтаря ритуалът при избора на булката.
Във връзка със сцените с гълъбите в „Чудо” покрай премиерата е имало известен дебат. Повечето от гостите са коментирали, че този обичай е, за да се демонстрира мъжествеността на младоженеца. Едновременно с това, обаче в съвременните условия се възприема като жестокост над животни и някои известни с прородозащитническите си уклони известни, като например Йомюр Гидик, се възмутили и критикували наличието на такива сцени във филма. Обаче бързо били опровергани, че разбира се при заснемането не било оказано увреждане на нито едно животно.
(http://www.cumhuriyet.com.tr/foto/foto_yasam/176196/1/_Mucize_ni … da_gerginlik.html )
Да, чудесата са си чудеса. До средата на месеца, никак нямам спокойно време, за да се почудя. Пък и .... на места е трудничък езикът, а аз съм много разсеяна и ... недослушвам, пропускам реплики. Не че не може, ще видим, ако до тогава няма нещо готово, може.... и да се замисля.