Щастливи заедно с проектите на Махсун Кърмъзъгюл и колеги '35

• 58 203
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Привет и пожелания за здраве, късмет, радостно настроение и от мен. Честита Баба Марта!

Постовете посветени на Яшар Кемал – заради кончината му. Но, този, цитиран от Таня, за 30-години  …. – и аз не успях да разшифровам, т.е. нямам време да търся сега подробно.

Тара, благодаря за илюстрациите от „Чудо”.

Снощи, по-точно през нощта гледах, повече с очите на сърцето, че тия на лицето нещо много ми се затваряха. Та песента във весело изпълнение не видях и аз. Таня съвсем вярно е подчертала, че важните реплики са във фрагмана и промоционалните снимки, повечето съм ги превела. Не, че няма и други. Но, ….. в този случай спокойно мога да кажа, че играта на актьорите, музиката, кинематографията са носителите на посланието и емоцията на филма. Репликите в повечето случай са съвсем обикновени, каквито са и сцените – ежедневни. Разбира се има майтапи. И аз както феновете гледали в кината, казвам – хем ме накара да се смея с глас, хем на моменти ме разплака „Чудо”-то. Може би не е върховно кинематографическо постижение, но е толкова вълнуващо и разбираемо; може би не е за „Оскар”, но е филм, който всякакви зрители гледат с удоволствие. За пореден път – аплодисментите ми за екипа на Боют Филм и разбира се М. Кърмъзъгюл.

Галя, пък и за цялата компания, репликите на свекървата към Мизгин и сцената на младоженците:
1:36:11 – 1:46:40 мин.:
Скрит текст:
Жена – Не плачи дъще, не плачи! Когато човек се жени, изобщо не плаче.
Жена – Мизгин, всичко ще бъде добре. Моля те не плачи!
Гуле – Виж, и аз наскоро се омъжих, Мизгин. Отсега нататък тук ще бъде нашият дом. Нали така? Е, …
Хазар – Добре дошла, дъще! … Не плачи дъще! Това ти е писаното, това е съдбата ти. Сега, Азиз е твоят съпруг. До днес аз бях неговата майка. Оттук нататък, ти ще му бъдеш както майка, така и съпруга. Господ е създал Азиз такъв. Сега като влезе вътре, помогни му. Съблечи му сакото, свали му ризата, събуй му обувките. След това и ти, съблечи си всичко, вмъкни се в леглото. Разбра ли, дъще? От сега нататък моят Азис е поверен на теб.
Бозат – Азиз, не гледай снахата ми, не я гледай!
Мъж – Косите й са като сърма.
Мъж – Зъбите – перли.
Мъж – Очите – сини.
Мъж – Кръстчето – тъничко.
Мъж – И какъв висок стан (ръст) има! Браво!
Всиски – Браво! (Машаллах!)
Азиз – Маш…
Бозат – Азиз, без вълнение! Без вълнение! Вътре каквото видиш, гледай, но без вълнение!
Мъж – Азиз, ако нещо ти дотрябва, позвъни до вратата с този звънец!
Мъж – Хайде, батко, не ни посрамвай!
Мъж – Ти си син на кмета Давуд! Хайде да те видя!
Мъж – Бате Азиз, като влезеш вътре, колкото по-силно дръпнеш и откъснеш онази птича глава, щастието за жена ти и теб ще е за цял живот.
Бозат – Азиз, ти знаеш какво да правиш вътре, нали?
Мъж – Азиз, не забравяй какво ти казах, нали така. Направи и другото.
Бозат – Е, хайде, настъпи часът…
Мъж – Да го предаваме, ой!
Бозат – Хайде!
Мъж – Да се помолим!
Мъж – Бате, хайде, всичко хубаво!
Мъж – Ела, а, ела!
Мъж – Че и се молят! А малко по-рано, даже и не можеше да си свърши работата! Божичко, според мен момичето, така и ще си остане.
Възгласи – Хайде, хайде, влизай, натирвайте го!
Мизгин – Помогнете, помoгнете!
Мъж – Бате, какво стана?
Мъж – Отново го е обхванало вълнението.
Мъж – Хайде, де, вдигай, вдигай!
Мъж – А-а-а, Азиз?
Мъж – Бате, Азиз.
Мъж – Пусни!
Мъж – Азиз.
Бозат – Како, какво стана?
Мизгин – И аз не знам.
Мъж – Ей, Богу, снахо, теб само като те погледне човек, и си хваща белята! Значи и бате Азиз не е издържал!
Мъж – Азиз, човек в някои определени моменти не трябва да бърза. Хайде!
Бозат – Азиз, аз какво ти казах, без вълнение, без вълнение, не ти ли го рекох, бе! Без вълнение!
Мъж – Без вълнение!
Мъж – Хайде!
Мъж – Значи се е развълнувал. А?
Мъж – Хайде, добре, добре!
Мъж – А, спря се, застана.
Гуле – Ох, момиче, ела, ела!
Мизгин – А-з-из! Сега не може, всички те чакат. Довечера, добре, довечера. … Изтривай си устата с кърпичката, не забравяй! Разбра ли?
Азиз – Раз-б-р-а….
Мизгин – Хайде!
Мъж – Хей, ей го, бе! Най-накрая се появи Азиз, бе, Азиз!
Мъж – Ето, какво значи да дойде в селото жена за всеки! Вижте го!
Мъж – Герой! Браво, хайде, браво!
Всички – Машаллах!
Бозат – Браво, Азиз!
Всички – Браво!
Невзат – Азиз, ти си короната за нашите глави, братко!
Махир – Младоженецо Азиз, ела тук, добре дошъл!
Бозат – Да живей!
Всички – Азиз! Азиз!
Махир – Хайде, ….
Хазар – Как си момичето ми?
Мизгин – Е, добре съм.
Съпругата на Шемсетин – Какво направихте, булка? Започнахме да се тревожим.
Гуле – Гледам, усмивката ти е до ушите. Eй, явно изразяването на Азиз е било добро.
Ханъм – Момиче, 4 дни вътре, какво направихте?
Мизгин – Говорихме.
Всички – А-ва-х!
Гуле – С Азиз? Ясно, ясно! Чухме ви приказките! … Ама, а-а!
Хазар – Мизгин, сближихте ли се с Азиз, а?
Мизгин – Еми, майко, … изкъпах го, нахраних го, отиде в училището.
Хазар – Господ да те поживи, дъще!
Всички – Амин!
Хазар – Дъще, ти си заслужила Рая! Ако нещо се случи с мен, вече няма да се тревожа.
Мизгин – Майко, ти не се тревожи. Азиз е моят съпруг, мой баща, мое дете. Той е всичко за мен!

Извинете, не знам още имената на всичките герои  Simple Smile

Идеята за гълъба - има малко по-различна символика, включва в себе си подчинението на жената, но също и като демонстрация на възможността на мъжа да продължи рода. Също символизира пожеланието за единство на двойката, за изобилие и щастлив живот, за непорочност на булката и възможността за създаване на здраво полколение, за реализиране на очакванията на младоженците и спокоен живот без проблеми, в мир и с полезни занимания, за заслужена сила и постигане на благополучно бъдеще. Сцените с младоженците и наставленията към съответния брат са идентични, повтарят се при трите сватби. Така както се повтаря ритуалът при избора на булката.
Във връзка със сцените с гълъбите в „Чудо” покрай премиерата е имало известен дебат. Повечето от гостите са коментирали, че този обичай е, за да се демонстрира мъжествеността на младоженеца. Едновременно с това, обаче в съвременните условия се възприема като жестокост над животни и някои известни с прородозащитническите си уклони известни, като например Йомюр Гидик, се възмутили и критикували наличието на такива сцени във филма. Обаче бързо били опровергани, че разбира се при заснемането не било оказано увреждане на нито едно животно.
(http://www.cumhuriyet.com.tr/foto/foto_yasam/176196/1/_Mucize_ni … da_gerginlik.html )

Да, чудесата са си чудеса. До средата на месеца, никак нямам спокойно време, за да се почудя. Пък и .... на места е трудничък езикът, а аз съм много разсеяна и ... недослушвам, пропускам реплики. Не че не може, ще видим, ако до тогава няма нещо готово, може.... и да се замисля.

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 01:39 от milena d

# 46
Миленка,  Hug благодаря ти много за превода!   smile3525

# 47
Милена,

# 48
Изгледах го и аз   То бе смях и рев много емоции изпитах докато го гледах дори и без превод . Страхоти пейзажи прекрасна музика . Сега харесвам още повече мелодията Надежда . Брилянтна игра на Мерт Турак   smile3501
Тара страхотни колажи на силните моменти  Hug
Милена благодаря за превода и пояснението какво символизира гълъба   bouquet

# 49
  • София
Момичета, искаше ми се още някоя сцена да преведа. Закъснях, после .... ами не мога да избера коя, .... Репликите, малко да се поправя - ежедневни, но всъщност .... сценарият е доста пестеливо и обмислено написан. Все са си намясто репликите и без много-много излишни обяснения. Погледнах накрая, екипът от сценаристи - Мурад Хасари, Есен Али Билен, Бекир Баран Саткъ - си е свършил работата отлично.
И пак, като погледнах, та си изясних и имената на героите:

Махир – Джемиле (Талат Булут – Шенай Гюрлер)
Кмет Давуд – Хазар (Ерол Демирйоз – Мерал Четинкая)
Хайдар – Бесе (Али Сюрмели – Нилгюн Карабаба)
Иса – Хене (Джезми Баскин – Йълдъз Кюлтюр)
Шемсетин – съпругата на Шемсетин (Назми Кърък – Рейхан Улу Екинджи)
Азиз – Мизгин (Мерт Турак – Седа Тосун)
Бозат – Саре (Махсун Кърмъзъгюл – Бериван Караман)
Джелал – Гюлтен (Ердем Йенер – Бюшра Пекин)
Невзат – Ринде (Метин Йълдъз – Дилек Денизделен)
Джемило – Ханъм (Тансел Йонгел – Ейлем Йълдъз)
Фейзи – Рошна (Догукан Полат – Билур Йълмаз)
И
Съдия (Роси Барбароса)
и др. разбира се познати ни имена....

Имената на героите - типични за региона в който се развива действието, мъжките предимно с персийски произход, докато женските .... са си кюрдски или с османски произход.

Галя, Таня .... може-може.

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 22:54 от milena d

# 50
Момичета, искаше ми се още някоя сцена да преведа. Закъснях, после .... ами не мога да избера коя, ....

Да кажа ли аз? wavey Може ли аз? Grinning

Писмото на Азис.  Praynig Praynig Praynig

# 51
Момичета, искаше ми се още някоя сцена да преведа. ... ами не мога да избера коя ...
Може би ... писмото на Азиз. Сцени много, а писмо едно.  Simple Smile И преди това - думите на Махир към Азиз на скалата.

Галя, все ти, все ти ... и все твоите желания се изпълняват.  Laughing
Скрит текст:
Jуитчетаjd на М.К. от вчера (без тези за Яшар Кемал) ... кучета ги яли.  Simple Smile
Майтап. Писали сме едновременно.  hahaha

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 23:46 от Tania M.

# 52
Таня, все, все...  Laughing Laughing Laughing като теле пред майка си.

# 53
Ще моля Миленка от сърце и душа  Praynig Praynig Praynig да преведе думите на свекървата към новодошлата снаха. Имам чувството, че съветът, който дава, си заслужава да се чуе и знае.
Е, и сега, като чухме съвета, заслужава ли си да се знае, и кой по-точно?  Laughing

Абе става и без повода, само ред да има. Grinning

Но и думите на Махир към Азиз на скалата. Защото донякъде и те са повод за писмото.

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 23:44 от Tania M.

# 54
  • София
Ай, ама ... обърках се, ....  Simple Smile

За писмото и финалните сцени си мислех веднага след като изгледах. Сега, прехвърлих оттук-оттам, та ... изпаднах в положение да не мога да избера.

Въпреки, че много ми хареса как братята гледат и коментират пишещия Азиз (сцената е в дома на семейството, всички насядали на миндера, а учениците пишат домашни - Азиз на масата, а децата на пода). Обаче, .... мънканици има в този разговор и трябва да го послушам на спокойствие.

Е, туитчетата - лесно е да се преведат, но какъв е конкретният повод за тях не знам....

Азиз – Махир (1:53:00 – 2:03:00 мин.)
Скрит текст:
Мизгин – Азиз, … не издържам, … та…..
Хазар – Мизгин? Боже! Какво й стана? … Какво стана, дъще?
Мизгин – Нищо, майко….
Мъж – Я, да видим, какво става тук…
Бозат – Този Азиз не ми иглежда добре!
Мъж – Азиз, Азиз е…
Невзат – Къде отива?
Джелал – Господ да пази! Да вървим!
Махир – Азиз!!! … Азиз!!! …. Азиз!!! … Ази-и-и-з-з!!! … Азиз, какво става, какво ти се случи? А-а? Азиз, какво? А-ах! Азиз! Моля те! Умирам за теб! Ела тук, обясни ми каква ти е грижата, а? Хайде! Разкажи ми, Азиз! … Хъ, добре де, тогава… Ако ти ще се хвърляш, и аз ще скоча. А, а, хайде, да скочим, хайде де! А, хъ-х-х, …. Плачеш ли? Ти като си напишеш за тревогата си, аз ще прочета. Ще намеря решение за теб. Само ти не се натъжавай! Не плачи, сине, моля те! А? Азиз, брате мой, хайде, хайде! Ще умра за теб, ела при мен! И, Азиз! Хайде ела! Ела! Ела! А, хъ-х, … повярвай ми! Ела, хайде, прекрасното ми братле, хайде, ела.
Бозат – Азиз! Какво стана?
Махир – Няма нищо, няма нищо. Всичко е наред.
Махир – Деца, часовете завършиха. Днес е последният ден в училището ни.
Давуд – Азиз днес не е в училището. Защо?
Махир – Ще имаме ваканция.
Джелал – Тате, а да не би пък да е болен?
Махир – …. и отново ще имаме занятия. Разбрахте ли?
Давуд – Върви да видиш! И виж там, доведи го!
Махир – Сега ще раздам удостоверенията ви. Хайде влизайте вътре! Полека, полека! Ш-ш-т!
Джелал – Бате, Азиз! Бате Азиз! ... Ой! … Татко! Татко! Татко, … Азиз го няма, и жена му я няма! Бате е оставил писмо, заминали са!
Давуд – А-а!?
Махир (чете писмото) – Преди да започна писмото си, най-напред поздравявам всички, като целувам ръка на възрастните, а младите – по очите. Знам, всички ще се натъжите от заминаването ми, но аз бях принуден да си тръгна оттук. Никой не ме разбра, не ме чу. Майко, тутко, за да говоря с Вас, всичко бих дал, ама не можех да говоря. Простете ми! В селото всички понеже не мога да говоря, тъй като съм инвалид, ме наричаха луд, години наред си правеха шеги с мен. Това не беше добре, пък и при това аз вече съм на 31 години. Имам си съпруга. Хората в селото като приказват разни неща на жена ми, това е много тежко за нея. Аз не заминавам заради себе си, а заради жена ми. Може би като отида в чужди места с мен няма да си правят шеги, заради това че съм сакат. Само недейте да се тревожите за нас! След днешния ден със сигурност ще настъпи следващ. Всички Ви много обичам, на всички Ви простих.
Всички – Простено да е!
Махир (чете писмото) – Поверявам коня си на Вас, а Вас на Бог!

Постовете в Туитър:
Скрит текст:
Mahsun Kırmızıgül‏@Mhsnkrmzgl
Otuz yıllık bir acının son bulması için çabalayanlara, barışı isteyenlere selam olsun. Kardeş kanı dökülmeyecek artık. #hepimizkardesiz / Поздрав за тези, които се борят за да се постави край на една 30-годишна мъка, тези които искат мир. Вече не ще се пролее братска кръв. (#hepimizkardesiz – всички сме братя)
1:56 am - 28 Feb 2015
Mahsun Kırmızıgül‏@Mhsnkrmzgl
Allahın bile sınır belirtmediği bir dünyada, insanoğlu kanla yapay sınırlar çizip, bizi mahkum ettiler. Oysa kuşlar bile bizden daha özgür. / В един свят, в който дори Господ не познава граници, човечеството чертае граници с кръв. Така че, дори птиците са по-свободни от нас.
2:32 am - 28 Feb 2015

И, дописах си превода в пост 45 със следващите две сцени.
Внимавайте, как ще ме подкокоросвате.... зависи какъв резултат ще се постигне... Всъщност е .... много по-лесно от епизод от телевизионен сериал, малко реплики, единият герой ..... всъщност не говори.... само диалекта и мънкането ми идва в повече....

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 01:43 от milena d

# 55
Ще моля Миленка от сърце и душа  Praynig Praynig Praynig да преведе думите на свекървата към новодошлата снаха. Имам чувството, че съветът, който дава, си заслужава да се чуе и знае.
Е, и сега, като чухме съвета, заслужава ли си да се знае, и кой по-точно?  Laughing

Ами заслужава си.  Laughing Пепел ми на клавиатурата, както се казва. Mr. Green Аз ако бях изгледала целия филм пък после да мисля и питам, нивгаш не бих молила Миленка за тази сцена. Но след като веднъж вече го написах, не беше редно да се поправям.  Whistling Щях да си чакам чинно и кротко за новини от близо и отдалече.
И нали съм нетърпеливо Laughing Laughing Laughing пита добрата Миленка кое, и аз ... ами да е!  Laughing

Добра не, ами много добра! Милена   bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 00:33 от g_georgieva08

# 56
Добро утро.  Hug Heart Eyes

Милена, разкошна си. newsm51 newsm51  love001  love001

Както беше писала Таня "Но и думите на Махир към Азиз на скалата. Защото донякъде и те са повод за писмото" и това е така.
Мехир казва:" Ти като си напишеш за тревогата си, аз ще прочета." И Азис написа писмото. С малко думи казва много неща. Като четях превода на Милена пак ревах.
Не ми стана ясно защо учителя си тръгна, свърши му срока за който е дошъл?

Тара, колажите ти са супер. smile3501 newsm10
Няма да се изненадам, ако  Айсел пак ги приватизира.

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 09:16 от eligeda

# 57
Здравейте в първата мартенска седмица!  Hug
Започваме я със сватбена новина, булката Бесте Берекет (Бену от ЩЗ):

BESTE BEREKET SERDAR ÖNAL EVLENDİ
http://kelebekgaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/92604/2368/1/be … rdar-onal-evlendi

Галя, к'ви са тез обяснения, бе, пепел ти на клавиатурния език. Simple Smile Сигурно ми разбра закачката с последния свекървин съвет. А в дописания превод на Милена (пост 45) снахичката попреглътна отговора на въпроса за резултата от тоз съвет.  Grinning
Внимавайте, как ще ме подкокоросвате.... зависи какъв резултат ще се постигне ...[/size]

Какъв резултат да се постигне ... в най-лошия случай ... "няма пък" ... Simple Smile
Което ме подсеща да помоля пак, пък ... най-много да увисне ... пак.  Simple Smile Тъй и тъй изгледахме "Чудо", имаме вече лични впечатления и мнения. Милена, доколкото пред очите ти са минали и професионални критики за "Чудо" и автора му, по какви основни пунктове са те? Ама наистина молбата ми е за обобщение със свои думи, а не за превод.
Скрит текст:
Praynig Praynig Praynig Да се помоля и аз три пъти като Галинка, пък може и да хване ред.  Simple Smile Grinning Laughing
Аз пък изобщо не бях разбрала от туитовете на М.к., че става дума за 30-годишнината от някакво събитие. Ще да е от някакво клане ... над някое малцинство ...

Последна редакция: вт, 03 мар 2015, 01:48 от Tania M.

# 58

Благодаря за добавените сцени с превод.   bouquet

Внимавайте, как ще ме подкокоросвате.... зависи какъв резултат ще се постигне...

Еми как? С две ръце.  Grinning Оттук 5 мин, оттам 10 мин, после 6 мин, и пак има-няма 5 мин.   Laughing  Имай милост, Миленка  Hug Hug Hug глей как се нареждаме...
.
Скрит текст:
Praynig Praynig Praynig ...

не по един път, ами по два ...  Praynig Praynig Praynig  Wink

Цитат
Всъщност е .... много по-лесно от епизод от телевизионен сериал, малко реплики, единият герой ..... всъщност не говори.... само диалекта и мънкането ми идва в повече....

Никой не се съмнява в теб  Hug и надали някой очаква превод, точен като за медицински доклад( епикриза) от който е зависим всеки знак и буква.  Grinning И те така ... тази седмица още две-три сцени, следващата две-три... аз ще събирам и ще складирам  Peace току-виж един ден О, чудо  с бг субnewsm47

# 59
Еми как? С две ръце.  Grinning Оттук 5 мин, оттам 10 мин, после 6 мин, и пак има-няма 5 мин.  Laughing  Имай милост, Миленка  Hug Hug Hug глей как се нареждаме...
не по един път, ами по два ...  Praynig Praynig Praynig  Wink
О-хооо, ти знайш ли аз откога съм се наредила с туй питане, дето си го изпуснала и са ми останали молитвите.  Laughing От януари-февруари (че и от декември, и все за "Чудо"). Ама който се мярка веднъж тримесечно, е с предимство май. Naughty Затова го и поставям пак.  Wink И без това си знаех, че като излезе филмът в нета, той ще е на дневен ред.

Да умножа молитвите, значи.  Simple Smile  Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig  Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig

Момичета, искаше ми се още някоя сцена да преведа. Закъснях, после .... ами не мога да избера коя ...
Ако си получа все пак отговор на престоялото питане,  Wink Simple Smile правя предложение за превод на нова сцена от "Чудо", ако се приеме (в интерес на гледалите без превод). Може би един от трите ритуала "оглед на булка", примерно първият. Достатъчно е да се видят трите дисциплините на изпита: 1 - декламация на сури от Корана, 2 - физически данни, 3 - кулинарни умения.

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 23:31 от Tania M.

Общи условия

Активация на акаунт