Грешките, които допуснах при отглеждане на децата си

• 103 826
  • 505
  •   1
Отговори
# 285
И аз съм нервна и нетърпелива, но детето ме укроти Simple Smile Очаквах, че ще съм кълбо от нерви и само ще крещя, но не стана така, дори се чудя от къде дойде това търпение, което преди грам съм нямала.
Просто дишай дълбоко и преценяй ситуации, дето се казва избирай битките.
За кърменето голяма работа! Само тук може да се депресираш яко, ако не си кърмила до 2 поне. Това си е личен избор и възможност, не се самообвинявай за нищо. По никакъв начин няма да се отрази на детето ти Peace

# 286
  • Варна
И на мен грешките тепърва ми предстоят, но се записвам да следя темата. Засега се обвинявам, че не можах да кърмя. Все си мисля, че е можело да направя още нещо, за да се получи, но към 18-ти, 20-ти ден след раждането резултата все още беше безкрайно висене с помпата, за да изцедя 5 гр., никакво засукване от дъщеря ми, депресия и много сълзи... В един момент съпруга ми каза "спри се вече, не виждаш ли, че от безсъние и нерви не можеш да се зарадваш на детето си." Замислих се и тогава ми се стори прав. Сутрин едвам отварях очи да й направя млякото и му я давах той да я храни, а аз започвах да се цедя. Заспивала съм с помпата на гърдата... Нощем се стрясках и като видя, че съм спала вече три часа, а трябваше да се цедя максимум през два, за да има ефект, и започвах да плача от яд и самообвинения... Та послушах мъжа си и спрях. Никога няма да спра да мисля дали пък не сгреших, че се отказах...  Sad
Другата ми вина е, че ми се струва, че не я гушкам достатъчно. Гушкам я много, но тя все иска още и още и понякога ми се налага да я оставя в кошарата и да я приспивам с биба и люлеене на кошара. Така си и свикна и сега си заспива без проблем, а аз се чудя не изпускам безценното време за гушкане. Но това може би е минуса да си родител на 38 години - тежи ми, заболява ме бързо кръста, не мога да я нося с часове...
Разходките навън също са ни малко, само около 2-3 часа наден засега. Донякъде причината пак е възрастта. Тя не иска да стоим на едно място. Трябва количката все да се движи. Спрем ли и започва да плаче. И възрастната й майка остава без крака да обикаля... Надявам се това да се коригира с времето, когато започне да се заиграва и й е интересно да се оглежда повече наоколо.

# 287
Защо смяташ, че трябва да я носиш с часове?

И колко часа искате да сте навън, 6-8? Аз повече от два не издържам, искам да поседна на удобно, тоалетна, вода, храна в чиния. Не мога да миткам цял ден по градинки.

# 288
  • Варна

И колко часа искате да сте навън, 6-8? Аз повече от два не издържам, искам да поседна на удобно, тоалетна, вода, храна в чиния. Не мога да миткам цял ден по градинки.
Ами не смятам. Така ми се иска...  Laughing На нея също...
А иначе 2-3 часа навън ми се струват доста малко. Имам чувството, че докато излезем и трябва да се прибираме. Другите майки излизат по два пъти - преди обед и след обед. А на мен сутрин ми се спи и си доспивам заедно с нея в къщи...  Embarassed

# 289
  • София

Ами не смятам. Така ми се иска...  Laughing На нея също...
А иначе 2-3 часа навън ми се струват доста малко. Имам чувството, че докато излезем и трябва да се прибираме. Другите майки излизат по два пъти - преди обед и след обед. А на мен сутрин ми се спи и си доспивам заедно с нея в къщи...  Embarassed

Според мен 3-3 часа си е добре.  Simple Smile не се сравнявай с другите майки, всеки решава сам за себе си, как му е удобно.
По-добре да си починеш сутринта с нея и после да си отпочинала, отколкото нервна, недоспала, но навън, за да си като другите.  Peace
Има време, лятото е пред нас. Simple Smile

# 290
  • Варна
Има време, лятото е пред нас. Simple Smile
И аз това си казвам и го чакам с нетърпение... Абе това с разходките наистина не е чак такъв проблем, нарочно е написано на последно място. Дори не съм убедена, че е грешка, защото пък в къщи имаме възможност да играем, да гукаме... Обаче това кърмене мира не ми дава...  Tired

# 291
Огромна и непростима грешка за мен е, че захраних дъщеря си едва на 2 месеца с плодови сокове Sad (ябълка и морков) На 3 месеца с плодово пюре, на 4 с месно и т.н. Никога няма да си го простя. Детето ми разви страшна алергия а аз тъпачката се чудех от какво ли може  да е .... Милото, просто не е било готово за такива храни и организмът е реагирал. Откъде да знаех, че така съм и навредила? Sad Слушах педиатърката, която беше вечно пияна и смърдяща на алкохол. Вярвах и.  На 6 месеца алергията вече беше толкова силно изразена, че цялата кожичка беше покрита с червени сълзящи рани.....В Александровска болница алерголозите дълго се чудиха от какво може да е, накрая и те излязоха със заключение, че е поради ранното захранване със сокове Sad За това умирам от яд като чуя : "Бебето ми е на 2 месеца, какво сокче да му дам?"  #Cussing out

С второто си дете отчитам като грешка, че не бях настоятелна в кърменето.....Кърмих го 40 дни и до там. Той не можеше да засуква, сякаш не знаеше как. Просто стоеше под гърдата, отваряше уста като пиле и чакаше кърмата да му капе в устата. Не се получи. Него поне го захраних на 5 месеца със зеленчуково пюре. Алергии няма.

# 292
Кали, трябва да намериш начин да се справиш с това самообвиняване относно кърменето, защото ще те преследва!
За мен форумът промива мозъци, както и тази пропаганда на навирени цици от всякъде! Ами не може всички да сме еднакви, едни кърмят 3 години, други 3 дни! Не кърменето прави майката, не кърменето възпитава, не кърменето прави детето умно/възпитано/добро и т.н.
Първото го кърмих малко, дохранвах и така си намалих кърмата. На 3-ят месец вече нямах сили да се занимавам, признавам си колкото и да ми тежеше и да ревях ни писна и спрях. Сега се каня за дълго кърмене, но Божа работа Simple Smile
Аз не съм кърмена и ден.
Това със захранването в някоя от темите, където постоянно се пита за сокчето от ябълка на 40- ят ден!
Съжалявам, че така се е пилучило с детенце, дано днес вече всичко да е ок.

# 293
Но това може би е минуса да си родител на 38 години - тежи ми, заболява ме бързо кръста, не мога да я нося с часове...
Разходките навън също са ни малко, само около 2-3 часа наден засега. Донякъде причината пак е възрастта. Тя не иска да стоим на едно място. Трябва количката все да се движи. Спрем ли и започва да плаче. И възрастната й майка остава без крака да обикаля... Надявам се това да се коригира с времето, когато започне да се заиграва и й е интересно да се оглежда повече наоколо.

Не възрастта, а непрекъсннатите самообвинения са ти проблема. Аз лично не виждам други грешки освен психическото ти състояние, което ти отнема радостта от майчинството. Успокой се, бебешкият период е много кратък и няма да разбереш кога е отминал вглеждайки се в не важни неща. Като не можеш да кърмиш - не кърмиш, не си единствената и никой няма да те посочи с пръст. Като не можеш да си цял ден навън - ами не си, за бебето е много по важно майката да е спокойна и починала отколкото да е на улицата.
А за годините - всичките ми познати са на около 40 и са с малки деца.

# 294
  • Северозапада
За кърменето и аз вече 3 години не мога да забравя и се чувствам виновна за това, че не можех да нахраня детето си само с кърма. Изглежда наистина съм се пренавила, защото кърмих 2 години и пак не смятам, че съм положила достатъчно усилия детето да е изключително кърмено. Прекаленото четене ме накара да вярвам, че няма жена, която да не може да нахрани детето си. След това разбрах, че може - заради не добре развити млечни жлези или по други здравословни причини, къси юздички при бебето и др. Започнах да се наслаждавам на кърменето след 6-тия месец, когато реших, че съм дотук с помпата.

# 295
За мен помпата е нещо, което да се ползва инцидентно. Голям садист е тоя, дето е решил, че може да се ползва за дългосрочно хранене на бебето.

Също така знам колко кофти е това с късата юзда. Всъщност 2 от 3-те ми бебета сучеха по-скоро лошо, чак с третото имам кърмаче по учебник, така че за да не се случи кърменето, понякога и бебето има "вина". Може да не иска, може да го мързи да суче, или да суче лошо. Кърменето е само "мостче" до захранването и храненето, не е някакво велико предимство. А след първото дете вече става и досадно...сега кърмя за трети път и ще се кефя максимално, когато отбия.

# 296
".... Ще се кефя максимално когато отбия"
Аз от сега си мисля кога ще отбия, а още не съм родила Simple Smile С всичките му безпорни плюсове, то си е и голям ангажимент и ограничение за майката.
И в друга тема скоро питах, не ви ли се прииска едно питие 2 години Laughing

# 297
  • Северозапада
Аз не съм "пияч" и затова не ми е липсвало. По 2 пръста вино или чаша бира след като разреди сукането.
За мен помпата е нещо, което да се ползва инцидентно. Голям садист е тоя, дето е решил, че може да се ползва за дългосрочно хранене на бебето.
Аз я ползвах, за да увелича кърмата, защото бебето отказваше да суче "на празно". Според мен кърменето въобще не е толкова лесно, колкото се опитват да ни го покажат, поне не и в началото.

# 298
Абе и аз не съм голям пияч, ама сега като си представя лято, морски бриз, картофки, бира, коктейлчета на залез Simple Smile Ще ги пропусна. С двете деца общо изтървах четири морски лета, преди и след раждането Simple Smile Живи и здрави!
Иначе по темата, трябва да се отуча да викам на малкия. Рядко го правя, но той е чувствителен и страда, а таткото направо излиза от вкъщи, не може да ме слуша Simple Smile

# 299
Може да изпиеш една бира без никакви угризения. В кърмата алкохолът е в промили, тоест бебето не може да се "напие". По-скоро е опасно да пиеш, докато си "на пост" с малко бебе.

Всъщност отчитам, че с първото дете постигането на дълго кърмене беше по-скоро грешка, защото изкуствено продължих интереса към сученето, въпреки че имаше доста храни и дейности, които могат да го заменят. И в такъв случай кърменето се оказва толкова "патерица" и система за лесно заглушаване на мрънкания, колкото примерно даването на солети, таблет, ТВ...щото вече суче от навик и за глезотия, а ние си мислим, че правим нещо мега-полезно.

Не, не е лесно кърменето и не на всяко бебе му се отразява идеално- чааак третата дъщеричка постигна "класиката" да натрупа гънки върху гънки и да изглежда като "щастливо кърмаче" с голямо наддаване, другите със задна дата виждам, че и за двете страни не е било мечтаното изживяване. Особено номер 2 с късата юзда на езика.

Общи условия

Активация на акаунт