Грешките, които допуснах при отглеждане на децата си

• 103 743
  • 505
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе, България
Относно бебешката възраст, една от най-големите грешки, които отчитам, е безумната хамалогия с къпането, която чинно изпълнявахме всяка вечер. При минусови температури навън, правехме 26-28 градуса в стаята, та мъкнехме от бяната (която също си има иначе отопление) вода с чайници за коритото... После пък въздухът не може да се охлади обратно до 21 градуса. Няколко пъти прилично намокрихме спалнята. А малкият се съдираше да реве - рев, рев, рев, ужас просто! Не знам защо си го причинявахме, но друг път сериозно ще преосмисля необходимостта къпане на бебето в този вид.
Като всяка майка без опит, много се тревожех за какво ли не, изобщо усещанията ми през първите 4-5 месеца бяха много особени и свързани с много притеснения. Не успявах да се организирам читаво, за да излезем на разходка, винаги ми отнемаше много време да го облека, той пак плачеше ли, плачеше...

Иначе в други аспекти смятам, че постъпих правилно, но ето това са две грешки, които бих се постарала да елиминирам - честото къпане, когато не е наложително; постоянните притеснения.

Вече в детска възраст, отчитам като грешка купищата безкрайни играчки (и някой друг беше писал за тях), като проблемът с тях у дома продължава да расте. Разбираемо е, първо внуче/правнуче е, всеки иска да го зарадва, но уви - никой не идва да помага в изриването на кочината от разпилени щуротии. Най ме гложди, че с ММ неколкократно сме предупредили в близкото обкръжение, да не се купуват повече играчки, че има и друг начин за зарадват детето, но за някои хора все едно нищо не сме казали. Много от играчките му са счупени, защото са изработени от некачествени материали, което изключва възможността да ги подарим на друг. Иначе той отлично помни какво има, може с месеци да не се сети за нещо, но ако го търси, държи да го намери. През коледните празници (които са близо до рождения и именния му ден) успяхме частично да скрием част от предвидените за него неща, първо защото има същите или почти същите, и на второ място - за да можем още с етикета и опаковката да подарим играчката по друг повод на друго детенце.

В по-битов план, но за жалост - с голямо отражение върху здравето - навличането с дрешки поради лоша преценка (моя и на бабите му). Това започна, разбира се, още в бебешка възраст, но дори и сега се случва някой път да бъде облечен доста по-дебело от необходимото. По този начин изключихме всякаква възможност да го калим и към днешна дата много боледува.

# 46
Аз също смятам, че всекидневното къпане е излишно за дете на възраст под 6-7-8 месеца. Ние също къпехме всеки ден, но не го отчитам като грешка, защото не виждам да има някакви отрицателни последствия.

# 47
...., но не го отчитам като грешка, защото не виждам да има някакви отрицателни последствия.
И аз мисля така! Човек допуска много повече грешки, но бебета и децата не са от порцелан слава Богу, така че повечето грешки нямат физически или психически последствия.

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 15:45 от Пролетен дъждец

# 48
  • София
Много интересна тема  Grinning

Аз за сега отчитам като грешка това, че много бързо и лесно се изнервям и повишавам тон на детето, а не трябва  Sad Знам го, и уж се опитвам да го овладея, но.... в повечето случаи не успявам  ooooh!

# 49
Не се сещам за такива грешки.

Само ми се струва, че трябваше да спазя правилото 40 дена след раждането да не се излиза навън, но то това повече за мен, отколкото за бебето.
Стана ми интересно и ако е удобно, ще помоля да споделиш повече защо мислиш, че е грешка излизането навън преди 40тия ден след раждането.

Мисля, че почивката 40 дни вкъщи допринася за по-бързото възстановяване на тялото и по-лесното сваляне на килограмите. Килограмите от бременността и свалянето им са свързани с хормоналните промени в организма и за да си протичат нормално тези процеси е необходима тази почивка Peace

Истина е. Първия път- айде, хубаво е времето, трябва да се излиза...и аз под строй. Втория път 1-2 пъти излизах, но повечето време си стоях у дома и просто усещах как се възстановявам, теглеше ме да легна и да релаксирам, навън всичко ме дразнеше- и слънцето, и вятъра, и шума от коли и хора.

# 50
  • софия
Все нещо ги възпитавам, говоря, нареждам, шъткам "тихо", да се съобразяват с другите хора, да пазят тишина, да са възпитани, "не прави това, не прави онова". Не ги защитавам достатъчно и на всяка цена, търся вината в тях първо, а не в другите. Искат често да си играем, а аз все нещо имам да домакинствам.
Това са все грешки. Sad

# 51
  • Пазарджик
Повтарям си грешката и при второто ми дете - просто много ги лигавя. Не се усещам, идва ми отвътре така Simple Smile
Само с първото като беше малко бебе, много ме беше страх да не се научи "на ръце" и абсурд някой да вземе да го поноси. После като поотрасна и като видях колко бързо минават моите години за гушкане и целуване...
Гледам, че не съм само аз да си изпускам нервите. И това го отчитам като грешка.

# 52
И аз отчитам като грешката късното захранване и после не предлагане на мн. храни, защото сега е злояд.
Също така, че не съм го наказвала, изисквала и карала да прави разни неща, защото дисплината му сега никаква я няма и това ни пречи в училище; покрай битовизмите мисля, че пропуснах да го възпитам и науча на доста неща и съответно е неподготвен за живота; аз пък понеже си мисля , че вече е достатъчно голям за някой неща си изпускам нервите. отчитам и като грешка това, че нямаме постоянно компания с деца, приятелски семейства с които да с есъбираме и сме малко саможиви.
иначе за внимание, игри разходки смятам, че съм направила възможното въпреки битовизмите.

# 53
а какво ще кажете за слагането в проходила, доста често чувам негативни мнения , да отчета ли като грешка това, че един път в деня е оставям ?

# 54
  • София
Ортопед категорично отхвърли употребата й като вредна, не съм купувала дори такъв уред.

# 55
  • София
а какво ще кажете за слагането в проходила, доста често чувам негативни мнения , да отчета ли като грешка това, че един път в деня е оставям ?
Ако е веднъж на ден, мисля, че не е проблем. Все пак това е възможност да свършиш нещо, предполагам, или да имаш време за себе си.

# 56
аз мога да нарека , като грешка това, че се оставям свекито прекалено много да се меси в отглеждането на детето ми. В момента в които беба получи реакция от АМ в нейно присъствие аз отказах да давам всякакви млечни продукти ( слава Богу кърмех) , но пюренцата всичко беше безмлечно ами да ви кажа тази жена просто не е спряла да ми мъкне млечни каши, пюрета в който има масло и обезмаслено мляко , като седнем да ядем тя постоянно му иска да му даде кисело мляко, а когато дойде на гости и почерпя с бонбони тя му напъва бонбон в устата това направо ме вбесява и понякога се караме,а тя знае, че има проблем , но иска да ме изправя на нокти . Може би трябваше да съм по-рязка в самото начало. Също много го навлича , 2 пъти акаше зелено от претопляне, но не знам явно аз не мога да и вдъхна респект, понякога ме е страх да и го оставя , защото не знам какво ще му даде да изяде

# 57
Намирам за много грешно твърдението да не се държи бебето на ръце защото щяло да свикне. Дъщеря ми я гледахме аз и баткото, непрекъснато я разнасяхме на ръце ту аз ту той. Никога не е протестирала ако се наложи да я оставим за малко. Вече е на три години и продължавам да я нося понякога, когато реши че е уморена и продължава да спи до мен на спалнята. Приятно ни е и на двете. Отказах всичко това на голямото си дете, защото в книгите пише че е грешка и съжалявам много за изгубените моменти.

Не мисля че проходилката е чак вредна, но детето трябва да е на подходяща възраст. Сложих синът си на 9 месеца в проходилка и проходи на 10. С дъщеря ми също я използвах около тази възраст. Не са били вързани там по цял ден, защото излизахме доста, но определено е голяма помощ.

# 58
аз мога да нарека , като грешка това, че се оставям свекито прекалено много да се меси в отглеждането на детето ми.
Скрит текст:
В момента в които беба получи реакция от АМ в нейно присъствие аз отказах да давам всякакви млечни продукти ( слава Богу кърмех) , но пюренцата всичко беше безмлечно ами да ви кажа тази жена просто не е спряла да ми мъкне млечни каши, пюрета в който има масло и обезмаслено мляко , като седнем да ядем тя постоянно му иска да му даде кисело мляко, а когато дойде на гости и почерпя с бонбони тя му напъва бонбон в устата това направо ме вбесява и понякога се караме,а тя знае, че има проблем , но иска да ме изправя на нокти . Може би трябваше да съм по-рязка в самото начало. Също много го навлича , 2 пъти акаше зелено от претопляне, но не знам явно аз не мога да и вдъхна респект, понякога ме е страх да и го оставя , защото не знам какво ще му даде да изяде
Аз бих помолила мъжа си да вземе отношение, ако сама не мога да се справя - все пак става дума за неговото дете и за неговата майка.

Колкото до 40-те дни без излизане, индивидуално е. При мен обратно, обясняваха ми, че не било правилно да излизам, а аз към края на втората седмица нямах търпение да се изнижем навън само тримата. Чудесна първа разходка направихме.

Колкото до грешки, още ми е рано да оценявам, но на този етап нищо съществено не виждам. Подвеждала съм се за разни неща, други съм преценила грешно, но нищо животопроменящо не следва от тях. Хора сме, а и бебетата ни не са от кристал, не мисля да се укорявам за всяка дреболия, която е можело да направя по-добре, по-рано, по-каквото-и-да-е.

# 59
  • Карлово
Най-голямата ми грешка беше, че не кърмех бебето след 12 часа. До сутринта това човече се късаше да реве, но... караше само на водичка, от която още повече пищеше. Три месеца се бори, но аз се оказах по-упорита.

2-та грешка - дадох детето на ясли на 2,5 години, а можех до 3,5 да си я гледам, с отпуски и т.н.
До момента на яслата малката не знаеше що е настинка, след това почнаха едни антибиотици, едни чудеса, докато накрая Джи пи я спря от яслите.
Друго чак толкова впечатляващо няма.

Общи условия

Активация на акаунт